Päť variácií na koláče s posýpkou

Ovocné koláče s posýpkou miluje snáď každý sladkomilec. Sú jednoduché na prípravu, vďaka ovocí sú krásne vláčne a odrobinky im dodá sladkú chrumkavosť.

Niektoré recepty na Drobenkový koláče môžu posýpkou nahradiť aj celé koláčové cesto. Časť mrveničky tú poslúži ako spodná základ koláče, zvyškom sa zasype ovocie.

Ovocie do koláčov volíme podľa našej chuti a sezóny. Mimo sezónu používame mrazené alebo zavárané ovocie, ale pozor aby nebolo príliš vodnaté. Recepty na koláče s posýpkou sú celkom univerzálne a tak môžete jednotlivé druhy ovocia zamieňať.

Poďme už teda na 5 úžasných moučníkových receptov s posýpkou.

Rebarborový koláč s posýpkou

INGREDIENCIE (na posýpku)

  • 1 hrnček 2 lyžice hladkej múky
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 6 lyžíc zmäknutého masla

INGREDIENCIE (na koláč)

  • 1 hrnček = 240 ml
  • 110 g zmäknutého masla
  • 1 hrnček hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 3/4 hrnčeka jogurtu
  • 1/4 šálky mlieka so smotanou (pol na pol)
  • 4 veľké stonky rebarbory (krájané cca na 1cm)
  • 1 lyžica cukru

POSTUP

  1. Zmiešame ingrediencie na posýpku a prsty ju dôkladne premiesime, až sa začne drobiť. Odložíme bokom.
  2. Predhrejte rúru na 180 ° C. Pripravíme si plech asi 20 x 20 cm a vytrieme ho kúskom masla.
  3. V mise vymiešame maslo s cukrom (ručný šľahač nám ušetrí prácu), pridáme rozklepnutí vajcia a pomaly vmiešavame do pretlačeného masla. Nakoniec zapracujeme vanilkový extrakt.
  4. Do väčšej misy preosejte múku, pridajte kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ. Nakrájanú rebarboru premiešajte so lyžicu cukru a dajte bokom. Zmiešajte jogurt spolu s mliekom a smotanou.
  5. Do misy s rozotretým maslom pomocou mixéra na nízke otáčky začneme primiešavať striedavo múku a jogurt s mliekom.
  6. Primiešavame striedavo po častiach a vždy dôkladne prepracujeme. Cesto máme hotové.
  7. Na plech nalejeme polovicu cesta a naň naukladáme kocky rebarbory. Zalejeme druhou polovicou cesta a posypeme posýpkou. Pečieme 50-60 min do zlatohnedej farby.
  8. Pomocou špajle sa presvedčíme, či je koláč hotový aj vnútri. Necháme 1 hodinu vychladnúť a môžeme rebarborový koláč s posýpkou podávať.

Hotový recept na rebarborový koláč bojongourmet.com

Marhuľový koláč s posýpkou

INGREDIENCIE (na posýpku)

  • 1 hrnček = 240 ml
  • 1/2 hrnčeka masla
  • 3/4 hrnčeka 2 lyžice hladkej múky
  • 2/3 hrnčeka mandľové múčky
  • 1/2 hrnčeka + 1 lyžica cukru
  • štipka soli

INGREDIENCIE (na koláč)

  • 1/2 hrnčeka 1 lyžica mäkkého marcipánu
  • 1 hrnček 2 lyžice cukru
  • 3/4 hrnčeka masla
  • 1 a 1/2 hrnčeka 2 lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžice kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžičky soli
  • veľké vajcia
  • 8-10 marhúľ

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C. Vymažte formu na pečenie, o priemere cca 20 cm, maslom.
  2. Nemáte-li mandľovou múčku, vyrobte si ju sami. Sú to v podstate mandle zomleté ​​na jemno. Použiť môžete lúpané i nelúpané mandle. Vložte ich do mlynčeka na kávu a jemne pomeľte.
  3. Iba dávajte pozor, aby ste ich nepomlely príliš, uvoľnil by sa z nich olej a my potrebujeme, aby múčka z mandlí bola suchá.
  4. Na posýpku vložíme do misy zmäknuté maslo a premiesime ručným hnetačom (alebo dáme do kuchynského robota), až získame krémovú konzistenciu masla. Potom pridáme preosiatu múku, mandľovou múčku, cukru a soľ.
  5. Miešame alebo hnetieme kým všetko nie je rovnomerne zapracované. Nepotrebujeme jemnú zmes, naopak sú žiaduce hrudečky (omrvinky), ktoré nám na koláči vytvorí tú pravú chrumkavú kôrku.
  6. Na koláčové cesto budeme tiež potrebovať hnetač alebo ideálne kuchynský robot.
  7. Vložíme do misy marcipán, ktorý hnetieme na pomalé otáčky, dokiaľ nie je marcipán rozdrobený na kúsky.
  8. Pridáme cukor, zvýšime otáčky a zapracujeme cukor do marcipánu tak, aby sme nikde nemali žiadne hrudky.
  9. Zase stlmte otáčky a začnite postupne primiešavať múku, prášok do pečiva soľ a vajcia. Zvýšenie otáčok a premiešajte dokiaľ nie je zmes konzistentné.
  10. Cesto premiestnite do formy na pečenie. Naskladajte naň polené marhule (šupka dole) a celé posypte posýpkou.
  11. V tejto fáze môžete formu prekryť potravinárskou fóliou a dať ju do chladničky. Druhý deň ju pred pečením nechajte 45 min pri izbovej teplote.
  12. Inak pečieme koláč asi 1h. Koláč asi po 45. minúte začnite kontrolovať, každá rúra pečie inak. Drobenka by mala mať zlatohnedú farbu.
  13. Pri skúške špajdľou sa snažte ju zapichnúť mimo marhuľku, tá by mohla skresliť stav prepečenia. Tak a marhuľový koláč s posýpkou je hotový. Dobrú chuť.

Hotový recept na marhuľový koláč s posýpkou fancyfoodfancy.wordpress.com

Ríbezľový koláč s posýpkou

INGREDIENCIE (na posýpku)

  • 1 hrnček = 240 ml
  • 1 hrnček + 5 lyžíc rozpusteného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 3/4 lyžičky soli
  • 2 veľké žĺtky
  • 3 hrnčeky 3 lyžice hladkej múky

INGREDIENCIE (na ríbezľový toping)

  • 2 a 1/2 hrnčeka čerstvého alebo mrazeného ríbezlí
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka vody

POSTUP

  1. Väčší plech vyložte papierom na pečenie. V strednej mise rozmiešajte dohladka maslo, cukor, soľ a žĺtky. Pridajte múku a riadne premiešajte, kým sa zmes nesmie spájať.
  2. 2 hrnčeky Drobenkový zmesi dajte na plech s papierom na pečenie a rovnomerne je rozotrite po celom plechu.
  3. Plech dajte do chladničky, chlad spôsobí to, že nám zmes príliš nenadobudne a dole na koláči budeme mať tenkú chrumkavú chrastičky. Zvyšok zmesi dajte bokom, tú požijeme hore ako posýpku.
  4. Rúru si zatiaľ predhrejeme na 160 ° C. V hrnci na sporáku zmiešame ríbezle, vodu a cukor a privedieme k varu.
  5. Znížime teplotu a na miernom ohni varíme asi 8 minút. Vypneme sporák a necháme ríbezle vychladnúť.
  6. Zatiaľ vyberieme plech z chladničky a dáme ho na 20 minút do vyhriatej rúry. Strany by mali byť do svetlo hneda.
  7. Plech vytiahneme z rúry a zvýšime teplotu na 180 ° C. Na plech rozmiestnime rovnomerne povarený ríbezle a zasypeme zvyšnú posýpkou.
  8. Vrátime späť do rúry a pečieme 25 minút. Drobenka by mala byť svetlo hnedá.
  9. Plech vytiahneme z rúry a vynikajúce ríbezľový koláč s posýpkou je na svete. Pred krájaním ho necháme vychladnúť.

Hotový recept na ríbezľový koláč s posýpkou hercupofjoy.com

Jahodový koláč s posýpkou

INGREDIENCIE (na koláč)

  • 1 hrnček = 240 ml
  • 1/3 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/2 hrnčeka cukor kryštál
  • 1 veľké vajce
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnčeka jahôd na plátky

INGREDIENCIE (na posýpku)

  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/4 hrnčeka cukor kryštál
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného masla

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C vyložte plech (cca 20 x 20 cm) papierom na pečenie alebo vymažte maslom. V mise si vyšľaháme maslo s cukrom, až bude pekne nadýchané. Môžeme ručne, ale mixér nám ušetrí čas a ruku.
  2. Pridajte vajcia a pokračujte v miešaní. Znížte otáčky mixéra a pomaly pridávajte múku, soľ, sódu bikarbónu a kypriaci prášok. Všetko dôkladne premiešame.
  3. Nakoniec pridáme kyslú smotanu a vanilkový extrakt a vmiešame tak, aby sa všetko pekne prepojilo.
  4. Zmes premiestnite na plech a rovnomerne ju rozložte po celom plechu, hore naskladajte plátky jahôd.
  5. Na posýpku si zmiešame múku, cukor, hnedý cukor, soľ a škoricu. Premiešame a zmes zalejeme maslom.
  6. Miešame vidličkou, potom môžeme aj prsty prepracovávať, kým nám nevznikne hrudkovitá odrobinky.
  7. Posýpkou posypeme jahody na plechu a dáme piecť. Pečieme 30-38 minút. Či je koláč hotový skúšame uprostred zapichnutím špajdle.
  8. Jahodový koláč s posýpkou vytiahneme z rúry a necháme aspoň 20 minút vychladnúť, potom môžeme pokrájať a servírovať.

Hotový recept na jahodový koláč s posýpkou grandbaby-cakes.com

Čučoriedkový koláč s posýpkou

INGREDIENCE

  • 140 g zmäknutého masla
  • 250 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 175 ml jogurtu
  • 250 g hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 225 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
  • 375 ml mrveničky

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C. Koláčovú formu alebo plech vyložte papierom na pečenie alebo vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Utrite maslo s cukrom, aby si bolo pekne vláčne a nadýchané. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Pridajte jogurt, múku, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Jemne miešajte, kým sa všetko nespojí dohromady. Cesto bude veľa husté.
  3. Zmes rovnomerne rozprestrite na plech a posypte čučoriedkami. Na neho nasypte posýpku. Tú si pripravíte z masla, cukru a múky.
  4. Pečieme 50-60 minút dozlatista. Čučoriedkový koláč s posýpkou vytiahneme z rúry a pred krájaním ho necháme aspoň 15 minút vychladnúť.

Hotový recept na čučoriedkový koláč tinnedtomatoes.com

U týchto typov koláčov nie je vhodné vysypávať plech múkou, radšej použite papier na pečenie alebo len vymažte tukom.

Koláče s mrveničkou vždy vkladáme do vopred predhriatej rúry a dbáme hlavne na prepečenia zospodu.

Či je koláč hotový zistíme testom špajlí. Doprostred koláče zapichneme špajľu, ak je cesto hotové, špajle bude suchá a môžeme plech z rúry vybrať.

Pokiaľ chcete zdravšie koláče, napríklad aj so zeleninou, určite skúste naše Cuketové koláče. Sú vynikajúce!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.