Objavte kúzlo zdravého varenia v pare alebo vyskúšajte týchto 6 receptov z parného hrnca

Tento kuchynský kúsok už určite patrí k mnohým domácnostiam. Je akýmsi nepostrádateľným pomocníkom v kuchyni.

Recepty z parného hrnca sa pripravia veľmi ľahko! Jedlo je zdravšie, chutnejšie a farebnejšie, než keby ste ho vyprážali napríklad na oleji.

Mnoho pokrmov od polievok cez dusenú zeleninu až po uvarené mäso nám umožňuje práve varenie v pare.

Poďme sa pozrieť na niektoré z nich. Určite si ich obľúbite.

Zemiaky v parnom hrnci

Existuje jednoduchšia a chutnejšia príloha ako zemiaky s maslom? Za mňa určite nie!

Ingrediencie

  • 500g nových malých zemiakov
  • 300ml vlažnej vody
  • soľ
  • lyžice masla
  • hŕstka čerstvej petržlenu alebo kôpru

Postup

  • Vodu nalejte do naparovacej nádoby parného hrnca.
  • Zemiaky opláchnite, šupku nechajte.
  • Vložte zemiaky do nádoby na naparovanie a zľahka ich osoľte.
  • Parný hrniec zaklopte pokrievkou a zapnite.
  • Zemiaky varte v pare približne 20 minút a priebežne skúšajte ich mäkkosť.
  • Až budú zemiaky mäkké, vyberte ich z naparovacej nádoby do misy.
  • Následne pridajte lyžicu masla spolu s petržlenom alebo kôprom, premiešajte a môžete podávať ako chutnú prílohu.
malé zemiaky s kôprom
zdroj: pixabay.com

Cestoviny s domácim pestom

Cestoviny sa dajú vždy pripraviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Poďme sa pozrieť na jedinečnú prípravu cestovín z parného hrnca.

Ingrediencie

  • 500g penne cestovín
  • 500ml vlažnej vody
  • soľ, korenie
  • 1 šálka čerstvých listov bazalky
  • 3 strúčiky olúpaného cesnaku
  • 3 lyžice píniových orieškov
  • 1/3 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • cherry paradajky

Postup

  • Naplňte parný hrniec vodou na cestoviny vodou asi 2 palce od vrcholu.
  • Pridajte 1 lyžičku soli do vody.
  • Hrniec postavte na vysoký oheň a priveďte vodu do varu.
  • Vložte cestoviny do nádoby na naparovanie a následne vložte do naparovacieho hrnca.
  • Cestoviny varte príslušnú dobu, kým nie sú na skus mäkké.
  • Medzitým si pripravíme pesto.
  • V kuchynskom robote zmiešajte bazalku, cesnak, píniové orechy a parmezán.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Začnite mixovať a počas toho pomaly pridávajte olivový olej pokiaľ nie je zmes poriadne rozmixovaná.
  • Keď už sú cestoviny mäkké, zložte hrniec z platničky a hotové cestoviny jednoducho vyberte.
  • Nakoniec cestoviny zmiešajte s pestom a pridajte nakrájané cherry paradajky.
cestoviny robené v pare s pestom
zdroj: pixabay.com

Čína z parného hrnca

Nebojte sa experimentovať. Vyskúšajte výrazné chute východu, ktoré sa v čínskych pokrmoch vyskytujú.

Ingrediencie

  • 4 plátky kuracích pŕs
  • 1/2 vrecka čínskej zmesi (zeleninová, mrazená)
  • 1a 1/2 hrnčeka ryže
  • čínske korenie
  • sójová omáčka
  • 1 polievková lyžica solamylu
  • soľ
  • vlažná voda

Postup

  • Mäso osušíte, osolíte, nakrájate na prúžky a vložíte do varnej misky.
  • Pridáte čínsku zeleninovú zmes.
  • Všetko okoreníme čínskym korením, posypete solamylom, pokvapkáte sójovou omáčkou a poriadne premiešate.
  • Mistku so zeleninou a mäsom vložíte do prvej nádoby parného hrnca, čo najbližšie k vode.
  • Do druhého poschodia parného hrnca vložíme misku s osolenou vodou a ryžou.
  • Hrniec zapnete a necháte variť, kým mäso a ryža nie sú hotové, približne 35 až 40 minút.
  • Ak je jedlo hotové po uplynutí nastavenej doby, môžete servírovať.
mäso v miske so zeleninou a ryžou z parného hrnca
zdroj: foodsguy.com

Kuracie mäso s ryžou v parnom hrnci

Nechajte sa uniesť chuťou jemne štipľavej omáčky v kombinácii s kuracím mäsom a neobvyklou chuťou ryže. Len do toho!

Ingrediencie

  • 2 kúsky kuracích prsných rezňov, bez kože
  • 2 strúčiky cesnaku, mletý
  • 1 kúsok zázvoru o veľkosti palca, mletý
  • 1 pór
  • 1 lyžica kuracieho vývaru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 300g ryže
  • 360ml vody
  • 1 čajová lyžička šalotky, mleté
  • 1/2 čajová lyžičky cesnaku, nastrúhaný
  • 1/2 čajová lyžička zázvoru, strúhaného
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica octu
  • 1 čajová lyžička cukru kryštál
  • 1 čajová lyžička rastlinného oleja
  • štipka červeného čili korenia, či nakrájané plátky čerstvé čili papričky

Postup

  • Ryžu opláchnete pod vodou a vložíte do misky do vyššieho poschodia parného hrnca spolu s osolenou vodou.
  • K ryži pridáte rozdrvené strúčiky cesnaku, rozdrvený zázvor, kurací vývar a dobre premiešajte.
  • Kuracie mäso vložte do nižšieho poschodia parného hrnca, popr. môžete položiť na ryžu, ak nemáte viacposchodový parný hrniec.
  • Na kurča položte pór nakrájaný na kolieska.
  • Varte približne 30 minút, kým nebude kura s ryžou hotové a mäkké.
  • U omáčky v miske skombinujte pór, cukor, olej, strúhaný cesnak, strúhaný zázvor, sójovú omáčku, ocot a chilli. Všetko dobre premiešajte.
  • Keď je ryža aj kuracie mäso hotové, vyberte všetko z parného hrnca.
  • Ryžu ešte raz dobre premiešajte, aby sa našuchorila a pripravte na tanier.
  • Kuracie plátky nakrájajte a taktiež vložte na tanier.
  • Nakoniec mäso polejete chilli omáčkou.
kuracie kúsky s ryžou a omáčkou
zdroj: tasty.co

Zeleninová polievka v parnom hrnci

Ľahko sa pripravuje a ľahko sa hneď zje. Skúste si pripraviť chutnú a jednoduchú zeleninovú polievku z parného hrnca.

Ingrediencie

  • 1 hlávka zeleru
  • 2 menšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkva
  • 2 stredne veľké petržlen
  • karfiol – hrsť ružičiek
  • 1 a 1/2 l vody
  • 4 polievkové lyžice masla
  • nové korenie
  • bobkový list
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať

Postup

  • Všetku zeleninu si očistíte. Cibuľu necháte vcelku.
  • Zeler, mrkva a petržlen pokrájate na malé kocky.
  • V parnom hrnci rozohrejte maslo, na ktorom nakrájanú zeleninu zľahka osmažíte.
  • Pridáte karfiol, cibuľu a zalejete zeleninu vodou.
  • Všetko osolíte, okoreníme, pridáte bobkový list a pár guličiek nového korenia.
  • Polievku v uzavretom parnom hrnci varíte približne 15 minút.
  • Na záver do polievky pridáte prelisovaný cesnak a dochutíte soľou a korením.
  • Zeleninovú polievku z parného hrnca podávate s nasekanou petržlenovou vňaťou.
zeleninová polievka v mištičke z parného hrnca
zdroj: pixabay.com

Radi by ste k polievke zahryzli kúsok dobrého pečiva? Skúste si pripraviť domáce biele žemle, rožky a bagety.

Losos so zeleninou v parnom hrnci

Jedlo, ktoré si uchová všetky vitamíny, živiny a svoju prirodzenú chuť. Môžete variť, pre koľko ľudí chcete, a podľa toho prispôsobiť množstvo.

Ingrediencie

  • 2 mrkvy
  • 2 zelerové stonky
  • 1 pór
  • 300g brokolica
  • 600g lososa (pripravených na varenie, bez kože)
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 200ml zeleninového vývaru
  • 100ml vody
  • hrsť plocholisté petržlenu

Postup

  • Mrkva olúpte, pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na tenké plátky.
  • Opláchnite a osušte zeler, nakrájajte šikmo na plátky.
  • Opláchnite pór a nakrájajte pozdĺžne, na prúžky.
  • Brokolicu umyte a nakrájajte na ružičky.
  • Opláchnite lososa a osušte, rozdeľte na 4 rovnaké porcie.
  • Ochutíte soľou, čiernym korením a pokvapkáte citrónovou šťavou.
  • Zmiešajte zeleninový vývar s vodou a priveďte do varu.
  • Do parného hrnca dáme do prvej misky zeleninu, do druhej naukladáme lososa.
  • Necháme variť približne 20 až 25 minút.
  • Keď je zelenina mäkká a losos uvarený, môžeme lososa posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať.
losos so zeleninou a petržlenom robený v pare
zdroj: eatsmarter.com

Ak vás téma varenia v pare zaujala, pozrite sa na našu recenziu elektrických parných hrncov , kde sa dozviete viac informácií.

Prečo variť v parnom hrnci?

Hlavným pozitívom varenia v pare je uchovanie živín v potravinách, na rozdiel od iných tepelných úprav jedál, ako je varenie, pečenie či vyprážanie, pri ktorých sa takmer väčšina cenných látok zničí.

Varenie v pare umožňuje šetrnú a praktickú prípravu pokrmov. Najjednoduchší spôsob, ako si ho vyskúšať je pomocou hrnca a paráčika.

Varenie v pare je najzdravším spôsobom varenia, tým, že sa nepoužíva tuk, vynikne chuť jednotlivých surovín. Preto vyberajte tie najlepšie suroviny av závere ich len ľahko dochuťte soľou, korením, korením alebo bylinkami.

A čo všetko vie parný hrniec?

  • variť
  • uvariť vajcia aj ryžu
  • ohriať pokrmy
  • uvariť nákyp
  • spariť paradajky
  • variť detské príkrmy
  • napariť (a uvariť) knedle
  • pripraviť základné polievky
  • rozmrazovať

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.