Ak ste milovníci krémov a čokolády, tieto recepty na parížske rožky sú pre vás to pravé orechové, a to v úplnom slova zmysle.
Vychutnajte si jednoduché orechové cesto, ktoré je pokryté dokonalým čokoládovým krémom a všetko je zavŕšené čokoládovou polevou!
Už sa vám zbiehajú sliny? Mňa teda rozhodne!
Nemôžem sa dočkať Vianoc, až si túto dobrotu upečem aspoň v dvoch várkach!
Tradičné parížske rožky
Tento recept na luxusné pečivo s nadýchaným čokoládovým krémom jednoducho nemá chybu a vy si ho zamilujete už prvým sústom! Vyskúšajte sami!
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- 200 g vlašských orechov (mletých)
- 200 g práškového cukru
- Lyžica hladkej múky
- 250 g čokoládovej polevy (asi 1 balenie – tmavé)
Na krém
- Vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 20 g kakaa
- 160 g masla
Postup
- Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
- Plech si vyložíme papierom na pečenie
- V mise si vyšľaháme vajcia, orechy, cukor a hladkú múku
- Všetko spoločne dôkladne premiešame a vzniknutým cestom naplníme cukrárske vrecko (alebo pevné igelitové vrecúško a odstrihneme jeden roh)
- Priamo na plech tvarujeme rožky
- Plech s rožkami pečieme do svetlo hnedej farby asi asi 20 minút
- Rožky by mali byť upečené, ale stále mäkké na dotyk
- Ešte zatepla ich zložíme z plechu a necháme vychladnúť.
- V hrnci si privedieme do varu vodu a naň položíme najlepšie sklenenú misu, alebo akúkoľvek ohňovzdornú misku tak, aby sa dňom nedotýkala hladiny
- Vyklepneme do nej vajcia, pridáme krupicový cukor a kakao
- Zmes spolu vyšľaháme, kým nevznikne krém
- Potom ho zložíme z vodného kúpeľa a necháme ho ľahko vychladnúť.
- Keď trochu vychladne, zašľaháme doň maslo
- Krém dáme vychladiť
- Rožteky rozložíme na pracovnú plochu
- Časť krému dáme do cukrárskeho vrecka a rýchlo ním ozdobíme rožkami
- Krém má tendenciu, vplyvom tepl, povoľovať a stekať, preto pracujeme rýchlo a ozdobené rohlíčky opäť dôkladne necháme vychladiť.
- Nakoniec ich namáčame v čokoládovej poleve

Parížske rožky z bielkov
Krehúnkého cesta v tomto pečivo dosiahneme len vďaka bielkom. Ten vytvorí nadýchaný obláčik, ktorý nesie lahodný krém z čokolády!
Čo budeme potrebovať
Na rožky
- 200 g bielkov
- 400 g cukru krupica
- 200 g práškového cukru
- 200 g vlašských orechov (mletých)
- Štipka škorice
- Štipka soli
Na náplň
- 500 ml smotany na šľahanie
- 140 g cukru krupica
- 200 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 70 %)
- 100 g kakaa
- 75 g masla
Na polevu
- 400 g horkej čokolády
- 80 g kokosového oleja
Postup
- Bielky, cukor krupicu a soľ zahrejeme vo vodnom kúpeli
- Cukor musí byť úplne rozpustený
- Bielkovú zmes zložíme z vodného kúpeľa a mixérom ju vyšľaháme úplne dotuha
- Keď je sneh tuhý a tvoria špičky, tak ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Do bielkov opatrne primiešame namleté vlašské orechy, škoricu a práškový cukor
- Cestom na parížske rožky naplníme zdobiace vrecko a na plech vyložený papierom tvarujeme rožky
- Plechy s rožkami vložíme do rúry a pečieme asi 2 hodiny pri 90 stupňoch
- Potom ich v rúre necháme vychladnúť.
- Na náplň si zmiešame všetky suroviny, okrem čokolády, a za stáleho miešania ich asi 1-2 minúty varíme
- Pridáme čokoládu a ponorným mixérom rozmixujeme
- Krém dáme do chladničky, cez noc, ho oddýchnuť
- Druhý deň krém maličko nahrejeme a vyšľaháme ho znova dohladka
- Pomocou zdobiaceho sáčku rožky krémom v sáčku zdobíme a potom ich umiestnime do chladničky, aby krém mohol stuhnúť
- Parížske rožky nakoniec namáčame v rozpustenej čokoláde, ktorú sme rozpustili a dobre zmiešali s olejom
- Rožteky potom skladujeme na suchom a chladnom mieste
Ak milujete pečivo, ktoré je máčané v poriadnej vrstve čokolády, pod ktorou sa nachádza to najchrumkavejšie a najjemnejšie cesto, aké si dokážete predstaviť, tak potom vám nezostáva nič iné ako sa pustiť do týchto receptov na išelské pečivo ! Ich chuť je úplne famózna a ja vám garantuje, že ak ste o ňom až doteraz nepočuli, tak ho teraz budete počuť v každý predvianočný čas, pretože bez neho vianočná tabuľa už nebude to pravé.

Orechové rožky s parížskym krémom
Základ z orechového cesta a na ňom jemný krém. Najjednoduchší recept je tu! Takže ak nemáte dostatok času alebo sa vám nechcú tráviť nekonečné hodiny v kuchyni pri rúre, upečte si tento parížske rožky!
Čo budeme potrebovať
Na rožky
- 420 g hladkej múky
- 280 g mletých vlašských orechov
- 140 g práškového cukru
- 280 g masla (nakrájané na kocky, zmäknuté)
- Lyžica kakaa
- Lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 žĺtky
Na krém
- Plechovka karamelového Salka
- 250 g masla
- Čokoládová poleva na ozdobu
Postup
- Rúru si predhrejeme nie 180 stupňov
- Vo veľkej mise si spoločne zmiešame múku s mletými orechmi a cukrom
- Potom postupne pridávame na kocky nakrájané zmäknuté maslo a zvyšné ingrediencie
- Vzniknuté cesto dáme do chladničky odpočinúť aspoň na 30 minút
- Potom cesto vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme rožky
- Pokiaľ nemáte vykrajovač na rožky, z cesta odoberajte malé guličky, z ktorých tvarujeme rožky
- Rožteky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme ich piecť do predhriatej rúry
- Parížske rožky pečieme asi 10 minút
- Medzitým si pripravíme parížsky krém
- Salko si vyšľaháme s maslom, do jemného krému
- Krémom potom naplníme cukrárske vrecko a ním zdobíme upečené rožky
- Rožteky s krémom umiestnime do chladničky a necháme krém stuhnúť
- Nakoniec ich namáčame v čokoláde a opäť ich necháme na chladnom mieste stuhnúť

Objavte podobné tipy
Croissant s parížskym krémom
Čokoládové croissanty so smotanovou náplňou s čokoládou sú tými najjednoduchšími raňajkami, ktoré môžete urobiť. Pokiaľ nie ste veľkým fanúšikom smotanového syra, znížte množstvo, alebo ho úplne vynechajte a nahraďte ho tučným alebo polotučným tvarohom či kyslou smotanou.
Čo budeme potrebovať
- Balenie lístkového cesta
- 120 g smotanového syra
- 60 g čokolády
Postup
- Balenie lístkového cesta si rozvaľkáme
- Potom jednotlivé pláty nakrájame na dlhé obdĺžniky, tie rozkrájame na menšie štvorce a tie rozkrájame na trojuholníky
- Čokoládu si rozpustíme na vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre a necháme vychladnúť
- Akonáhle je čokoláda vychladnutá zmiešame ju s krémovým syrom
- Čokoládovou náplňou plníme trojuholníky z cesta v najširšom mieste a cesto zrolujeme
- Rožteky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry
- Pečieme ich na 180 stupňov 11-13 minút
- Pred podávaním ich necháme vychladnúť

Parížsky krém
Čo budeme potrebovať
- 125 g masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 75 g kryštálového cukru
- Lyžica kvalitného kakaa
- 100 g čokolády na varenie
Postup
- Cukor zmiešame s kakaom
- Smotanu si vlejeme do hrnca a začneme ju pozvoľna zahrievať
- Trochu teplej smotany prilejeme k cukru s kakaom a spoločne rozmiešame na kašičku
- Kašičku pridáme do zmesi na platni
- Za stáleho miešania čokoládovú smotanu privedieme do varu
- Minútku varíme a potom odstavíme z platne
- Pridáme nakrájané kusy čokolády a miešame, kým nevznikne hladká zmes
- Za občasného miešania, necháme čokoládovú zmes vychladnúť
- Potom parížsky krém uložíme do chladničky na minimálne 12 hodín
- Nakoniec vychladenú zmes vyšľaháme elektrickým mixérom do hladkého krému
Keď už viete ako si pripraviť prvotriednu parížsku šľahačku, tak si rovno upečte túto skvelúparížsku tortu a hneď ju s ňou ozdobte!
Parížska šľahačka
Čo budeme potrebovať
- 1 l smotany na šľahanie (33 % tuku)
- 400 g horkej čokolády (minimálne 60% kakaa)
Postup
- Smotanu si na platni zahrejeme
- Potom pridáme na kúsky nakrájanú čokoládu
- Teplotu pod smotanou vypneme a čokoládu necháme rozpustiť
- Parížsku šľahačku necháme vychladnúť a uložíme ju do chladničky cez noc
- Druhý deň krém vyšľaháme
- Šľahačku necháme riedku a dokončíme jej šľahanie ručne pomocou metličky, aby nedošlo k prešľahaniu