Muchotrávka ružovka alias masák – jedna z našich najchutnejších húb. Ako ju odlíšiť od jej jedovatého dvojníka?

Muchotrávka ružovka je obľúbená najmä vďaka svojej lahodnej mäsitej chuti, ale veľa zberačov sa jej bojí.

Dôvodom je najmä jej zamena s jedovatou muchotrávkou tigrovanou.

Ako od seba tieto huby rozoznať?

A ako masák môžete využiť v kuchyni?

To všetko a oveľa viac vám prezradíme v našom článku!

Čo je vlastne masák?

Muchotrávka ružovka je druh hojnej a chutnej huby, ktor má pologuľovitý či bochníkovitý klobúk ružovej farby, drobné špinavo biele chrasty na povrchu, mäkké ružovkasté lupene, ružovkastý trenie, ryhovaný prstenec v hornej časti treni. Ako jedna z mála nejedovatých muchotrávok vyniká výbornou mäsitou chuťou.

masák v prírode
www.totallywilduk.co.uk

Prečo má svojich odporcov a zástancov?

Obľúbená býva u tých, ktorí radi využívajú špongiu na prípravu rôznych kulinárskych pochúťok. Neobľúbená predovšetkým pre svoju ľahkú zámenu s menej chutnou muchotrávkou šedivkou alebo jedovatou muchotrávkou tigrovanou.

Aký význam má masák pre zdravie?

  • podporuje metabolizmus
  • prečisťuje organizmus
  • je zdrojom lyzínu – dôležitý pri vstrebávaní vápnika a tvorbe svalov

Ako sa líši od ostatných muchotrávok?

Pozrite sa do nasledujúcej tabuľky, kde sa dozviete základné rozdiely medzi masákom, jedovatou muchotrávkou tigrovanou a nie veľmi chutnou muchotrávkou šedivkou.

  Muchotrávka ružovka
Muchotrávka tigrovaná
Muchotrávka šedivka
Jedlosť výborná smrtonosná jedlá
Prsteň výrazný ryhovaný (ako po strane mince) hladký, bez ryhovania ryhovanie
Klobúk
belavo ružový, takmer hnedý alebo aj svetlo hnedozelený, s šedými bradavčitými zvyškami vela a miestami s ružovými či ružovohnedými škvrnami
pri odlúpnutí kože ružový
hnedý s bielymi zvyškami vela
pri odlúpnutí kože biely
šedohnedý
pri odlúpnutí kože biely
Treň
občas ružovkastý, zakončený baňatou hľúzou biely, na báze obvykle guľovito rozšírený, často s niekoľkými pásikmi zvyškov vela biely so šedými tónmi, zakončený baňatou hľúzou
Koláž tvorená obrázkami masáka, muchotrávky šedivky a muchotrávky tigrované.
www.first-nature.com

Ako môžeme z tabuľky vidieť, ryhovaný prsteň, ktorá má ružovka aj šedivka, ich jednoznačne odlišuje od muchotrávky tigrovanej, ktorá má prsteň úplne hladký. Ďalším dôležitým faktorom je prítomnosť ružovej farby, ktorú má iba ružovka, nie však šedivka ani muchotrávka tigrovaná.

Ako muchotrávku ružovku skladovať?

Masáky vydržia v chladničke až 3 dni, aj keď ich odporúčame spracovať čo najskôr. Uvarené môžu v chladničke vydržať ďalší deň alebo dva. Pre dlhodobé uchovanie ich môžete po tepelnej úprave zmraziť či usušiť.

Sušené masáky

Čo sa týka sušenia muchotrávok ružoviek, sú tu 3 dôvody, prečo to nie je až také jednoduché.

  1. Veľa masákov má v sebe larvy.
    Masáky s larvami nesušte, aby sa nepokazila celá várka
  2. Sú veľmi krehké.
    Masák sa počas sušenia rozpadne. Stačí však všetko pozbierať a uzavrieť do pohárov.
  3. Nutnosť tepelnej úpravy pred sušením.

Zmrazené masáky

  1. Uvarte masáky ľubovoľným spôsobom (môžete ich treba orestovať).
  2. Vložte ich do krabice alebo vrecka a zmrazte.
  3. V mrazničke vydrží až 6 mesiacov.

Čerstvé tepelne neupravené huby však nikdy nezamrazujte.

Ako môžeme masáky využiť v kuchyni?

Vďaka svojej chuti, ktorá pripomína mäso s jemnou dochuťou, je táto huba je vhodná do polievok, gulášov, fašírok, zapekaných pokrmov, omáčok i smaženíc. Skvelá je tiež obalená ako rezeň. Mladé plodnice je možné nakladať aj do octu. Je možné ich naložiť aj do soli.

Výborné sú napríklad vyprážané so štipkou soli a trochou rasce či zapečené so slaninou a kyslou smotanou.

Keďže táto huba obsahuje toxický, hemolitický proteín, je vždy dôležité ju uvariť. Varenie tento toxický proteín totiž zničí. Stačí ju krátko povariť, nebezpečné látky sa ničia už pri teplotách nad 80 stupňov.

Z celej huby sa jej väčšinou iba klobúk, aj keď konzumovať možno aj trenie, pokiaľ nie je červavý. Koža na hornej časti klobúka muchotrávky rosacei je ľahko odstrániteľná. Mnoho ľudí ju pred varením odstraňuje. Nie je to však nutné, pretože táto koža je plne jedlá.

Použitie v receptoch

Kde sa muchotrávka ružovka vyskytuje?

Táto huba sa celkom hojne vyskytuje od júna do novembra v listnatých, zmiešaných i ihličnatých lesoch, najčastejšie po dažďoch, rast však môže aj v suchom období. Nájdete ju od nížin až po vysokohorské oblasti. Najviac sa vyskytuje v Európe av Severnej Amerike.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)