Kurkuma, výrazná farba aj chuť! Prečítajte si o jej širokom spektre využitia a zdravotných účinkoch

Typicky žlto-oranžovo sfarbená bylinka, ktorá dokáže posilniť vašu imunitu, ale aj zafarbiť oblečenie. Na takto širokom spektre využitia pracuje kurkuma!

Je to skvelý spoločník pre lepšie a zdravšie varenie.

V tomto článku sú popísané všetky výhody a nevýhody, tohto koreňa, zároveň vám prinášame široké spektrum receptov a využití, ktoré sa vám budú dozaista hodiť.

Čo je turmeric alebo kurkuma?

Kurkuma je členom rodiny zázvoru. Hoci pochádza z Indie a juhovýchodnej Ázie, jej korene sa používajú čerstvé aj sušené v kuchyniach po celom svete.

Jej charakteristická nechtíková oranžovo-žltá farba sa používa na ochutenie alebo farbenie karí, horčic, masla, syrov, tonikových nápojov a pečiva, ale môže byť tiež použitá ako farbivo na oblečení.

Čerstvý koreň kurkumy a sušený kurkumový prášok je možné jednoducho nájsť v obchodoch so zdravou výživou, špecializovaných predajniach s korením, potravinách ázijským sortimentom av supermarketoch.

Čerstvá kurkuma, ale aj v prášku nasypaná v drevenej miske.
Zdroj: medicalnewstoday.com

Ako chutí kurkuma?

Prášok kurkumy, ktorý je výsledkom varenia, sušenia a mletia koreňa, má pižmovú vôňu, hlinitú a horčičnú chuť presýtenú jemným teplom korenia.

Surová kurkuma je o niečo jemnejšia vďaka obsahu vody, ktorý sa stále drží v koreni.

Zdravotné účinky kurkumy

Zdravotné prínosy kurkumy a kurkumínu (aktívna zložka obsiahnutá v kurkume) sú široko prijímané ako základný kameň ajurvédskej medicíny. Doplnky s kurkumou, obsahujúce viac ako 300 živín, ako je beta-karotén a vitamín C, plus draslík, zinok a množstvo ďalších, sú bežne predpisované mnohými západnými zdravotníckymi profesionálmi na rôzne choroby a celkové zdravie.

Protizápalové vlastnosti

Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam sa kurkumín osvedčil pri liečbe a prevencii zápalového ochorenia čriev. Kurkuma, najmä v kombinácii s čiernym korením, sa používa vo forme kapsúl na zmiernenie svalového napätia.

Zdravie kĺbov, srdca a kože

Bolo preukázané, že používanie kurkumy zmierňuje účinky reumatoidnej artritídy, reguluje krvný tlak a zrážanlivosť krvi, pomáha predchádzať zápalom vedúcim k srdcovým ochoreniam a udržuje žiarivú pleť.

Prevencia ochorení mozgu

Kurkumín stimuluje konkrétny proteín v mozgu. Bolo preukázané, že tento proteín vytvára nové spojenia v mozgu, posilňuje neuro-spojenie používané na prenos serotonínu a dopamínu vo vašom systéme, čo pomáha pri prevencii Alzheimerovej choroby.

Pomáha pri chudnutí

Ukázalo sa, že kurkuma znižuje rýchlosť rastu tukových buniek a všeobecne spomaľuje priberanie na váhe v dôsledku stresom vyvolaného kortizolu.

Znižuje príznaky alergie

Užívanie kurkumy znižuje príznaky sennej nádchy, ako je kýchanie, svrbenie a nádcha.

Na čo najlepšie užívať kurkumu?

  • ako prevenciu proti rakovine
  • má protizápalové účinky
  • znižuje hladinu inzulínu a cholesterolu
  • podporuje imunitný systém
  • účinný dezinfekčný prostriedok
  • zlepšuje a podporuje trávenie
  • zabraňuje ochoreniu pečene
Rôzne zdravotné výhody a účinky, ktoré táto bylina poskytuje.
Zdroj: airtract.com

Na čo použiť kurkumu?

Čerstvý koreň kurkumy, rovnako ako kúsky čerstvého zázvoru, sa vyznačujú tenkou nepožívateľnou šupkou, ktorú možno ľahko zlúpnuť a odhaliť pomarančovo sfarbenú dužinu s jemnou, vláčnou konzistenciou.

  • Varením s čerstvou kurkumou získate viac jej živej, korenistej esencie. Najlepšie je takto používať kurkumu do džúsov, smoothies a vývarov.
  • Sušená kurkuma, je skvelým spôsobom, ako okamžite pridať farbu a výraznú zemitú chuť k pokrmom, ako je pečienka, ryža alebo miešané vajcia.
  • Niektoré štúdie zistili, že zdravotné prínosy kurkumy sú najúčinnejšie v kombinácii s tukom, ako je olivový olej alebo kokosový olej či mlieko, takže pridajte štipku do svojho budúceho kokosového karí alebo šalátového dresingu, aby ste z nej získali čo najviac.
Najrôznejšie možnosti, v ktorých je možné skombinovať pastu a ďalšie ingrediencie
Príklady, kam je možné použiť kurkumovú pastu Zdroj: culinarynutrition.com

Použitie kurkumy v kuchyni

Kurča s kurkumou – mletou kurkumou potrite kuracie stehná alebo kuracie prsia s kožou, než ich dochutíte soľou a korením a orestujete. Kurkuma môže tiež dodať jemnú arómu vášmu kuraciemu vývaru s rezancami. Alebo si ju vychutnajte vnašich receptoch na korenenú Tikka Masalu .
Kurkumové smoothie – do mixéra so 120 ml mandľového mlieka, pridajte ½ lyžičky mletej alebo čerstvej kurkumy, 60 g mrazeného manga, 60 g mrazeného ananásu, 1 mrazený banán a 1 lyžičku konopných semienok. Rozmixujte do hladka. Inšpirujte sa ďalšími receptami na mangové smoothie .
Koreňová zelenina s pečenou kurkumou – pridajte zeleninu, ako sú nakrájané sladké zemiaky alebo mrkva k ½ lyžičke mletej kurkumy, 1 lyžičke semienok rímskej rasce a trošku olivového oleja, dochuťte soľou a čiernym korením. Pečte v rúre pri 180 °C, kým nie je zelenina prepečená a chrumkavá. Podávajte so smotanovou omáčkou tahini.
Čerstvú alebo sušenú kurkumu môžete tiež pridať do miešaných vajec, vyprážaných hranolčekov, polievok, džúsov alebo týchto pšenohových knedlí . Stačí ju skombinovať s tukom a čiernym korením a získate zdravú zlatú baňu.

Tipy na recepty s kurkumou

  • Pridajte ju do restovanej zeleniny a vyprážaných zeleninových placiek
  • Použite štipku kurkumy do miešaných vajec alebo tofu zmesi
  • Premiešajte s pečenou zeleninou
  • Pridajte ju k ryži
  • Použite ju do polievok
  • Rozmixujte v smoothie
  • Urobiť čaj
Recept s kuraťom, ktorý obsahuje žlto sfarbenú bylinku.
Zdroj: unboundwellness.com

Nápoj z kurkumy

Ďalším spôsobom, ako ľahko užívať kurkumu v prášku, je zamiešať ju do vášho obľúbeného horúceho nápoja. Chuť sa hodí obzvlášť dobre k čaju chai, ale určite si ju môžete primiešať aj do kávy.

  • Pridajte ½ lyžičky do horúcej vody. Len si uvedomte, že kurkuma sa s tekutinou veľmi dobre nezmieša, pretože je rozpustná v tukoch.
  • Vložte ½ lyžičky kurkumy v prášku (alebo 1 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej kurkumy) do nádoby francúzskeho lisu. Zalejte 1 šálkou vriacej vody. Nechajte 5 minút lúhovať a zatlačte čerpadlo dole. Tým sa odstráni veľké množstvo častíc kurkumy, takže na dne šálky nebudete mať ten sediment.
Kombinácia s kurkumovým práškom a tekutinou, na lahodný nápoj.
Zdroj: thelittleshine.com

Nežiaduce účinky kurkumy

Kurkuma obsahuje asi 2% šťavelanu. Pri vysokých dávkach to môže prispievať k obličkovým kameňom.

Navyše nie všetky komerčné kurkumové prášky sú čisté. To znamená, že boli pridané lacnejšie a potenciálne toxické prísady, ktoré nie sú uvedené na etikete. Štúdie odhalili, že kurkuma v prášku môže obsahovať plnivá, ako je maniokový škrob alebo jačmenná a pšeničná alebo ražná múka.

Konzumácia kurkumy, ktorá obsahuje pšeničnú, jačmennú alebo ražnú múku, môže spôsobiť nežiaduce príznaky u ľudí s intoleranciou lepku alebo celiakiou.

Niektoré prášky z kurkumy môžu mať aj vysoký obsah olova, ťažkého kovu, ktorý je obzvlášť toxický pre nervový systém.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)