Žihľava, liečivá a jedlá od podzemku až po kvety. Naučte sa ju ľahko zaradiť do jedálnička!

V lese sa jej vyhýbame, aby nás nepožahala, na záhrade ju väčšinou považujeme za burinu.

Veľkonočnú plnku si ale bez nej nevieme predstaviť a siahame po nej aj v prípade rôznych zdravotných problémov.

Žihľava je jedinečná rastlina s radom liečivých účinkov.

Naučte sa ju zaradiť do jedálnička aj inak ako v podobe plnky či čaju.

Čo všetko sa zo žihľavy dá využiť?

To všetko a oveľa viac vám prezradíme na nasledujúcich riadkoch.

Čo je žihľava?

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je jednou z prvých rastlín, ktoré sa pri prechádzke v prírode deti naučia spoznávať. Jedným z charakteristických znakov žihľavy je to, že celú rastlinu pokrývajú horúce chlpy alebo trichomy. Mimochodom latinský názov žihľavy urtica bol odvodený od slova uro alebo páliť.

Z botanického hľadiska patrí do čeľade žihľavovitých rastlín. Na našom území sa okrem žihľavy dvojdomej môžeme stretnúť ešte s ďalšími dvoma druhmi, žihľavou žahavkou a výnimočne aj so žihľavou lúčnou. Všetky majú podobné liečivé účinky aj využitie.

Okrem liečiteľstva či farmácie sa s nimi stretneme aj v gastronómii, kozmetike, textilnom priemysle sa používa na výrobu odolných látok, povrazov a rybárskych sietí, slúži tiež ako krmivo pre hospodárske zvieratá.

Pohľad na kvitnúcu žihľavu.
zdroj: britannica.com

Čo obsahuje žihľava?

Žihľava obsahuje veľké množstvo rozmanitých rastlinných látok a zlúčenín, ktoré jej spoločne dávajú jej liečivé účinky. V sto gramoch čerstvej žihľavy nájdeme:

Kalórie Bielkoviny Tuky Sacharidy Vláknina
42 kcal 2,71 g 0,11 g 7,49 g 6,9 g

Z hľadiska vitamínov je rastlina bohatá na vitamín A, K a niektoré vitamíny skupiny B. Mladé listy žihľavy obsahujú aj veľké množstvo vitamínu C.

Vitamín A Vitamín B1 Vitamín B2 Vitamín B3 Vitamín B6 Vitamín K
2010 IU 0,008 mg 0,16 mg 0,388 mg 0,103 mg 499 µg

Pokiaľ ide o minerálne látky, žihľava v sebe ukrýva napríklad draslík, železo či horčík.

Draslík Fosfor Horčík Mangán Vápnik Zinok Železo
344 mg 71 mg 57 mg 0,779 mg 481 mg 0,34 mg 1,644 mg

Na čo sú dobré žihľavy?

Žihľava je po stáročia dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva, kde sa používa na liečbu alebo zmiernenie nepríjemných prejavov celého radu zdravotných ťažkostí. Je možné ju užívať vnútorne aj zvonku. Prečo sa oplatí dať si občas žihľavový čaj alebo polievku?

  • Znižuje zápaly – chronický zápal môže v našom organizme napáchať značné škody, žihľava obsahuje množstvo zlúčenín, ktoré môžu zápal znižovať. Aplikácia žihľavového krému alebo konzumácia produktov zo žihľavy zmierňuje zápalové stavy, ako je napríklad artritída.

  • Zlepšuje príznaky zväčšenej prostaty – štúdie potvrdzujú, že žihľava môže pomôcť pri liečbe zväčšenej prostaty. Konkrétne môže zabrániť premene testosterónu na dihydrotestosterón. Zastavenie tejto premeny zmenšuje veľkosť prostaty.

  • Pomáha pri problémoch s močovou sústavou – žihľava pôsobí močopudne a protizápalovo, používa sa tak pri liečbe rôznych zápalov močových ciest a močového mechúra. Pomáha tiež ako prevencia pred močovými a obličkovými kameňmi a pomáha vylučovať prebytočnú vodu z organizmu.

  • Prechladnutie – pre svoje antivírusové a protizápalové účinky môže žihľava pomôcť aj pri prechladnutí a rôznych ťažkostiach s dýchaním, ako je bronchitída.

  • Zmierňuje alergiu a sennú nádchu – poznatky o účinnosti žihľavy na zmiernenie alergie sa rôznia, ale existujú dôkazy, že žihľava môže narušiť proces alergie tým, že potláča produkciu histamínu v tele a súvisiaci zápal.

  • Znižuje krvný tlak – žihľava sa tradične používala na liečbu vysokého krvného tlaku. Stimuluje produkciu oxidu dusnatého, ktorý pôsobí ako vazodilatátor. Vazodilatátory uvoľňujú svaly ciev, čím napomáhajú ich rozšíreniu. Obsahuje tiež zlúčeniny, ktoré môžu pôsobiť ako blokátory vápnikových kanálov, ktoré uvoľňujú srdce tým, že znižujú silu sťahov.

  • Pomáha pri kontrole hladiny cukru v krvi – v trojmesačnej štúdii užívanie 500 mg extraktu zo žihľavy trikrát denne významne znížilo hladinu cukru v krvi v porovnaní s placebom.

  • Znižuje nadmerné krvácanie – extrakt zo žihľavy dvojdomej znižuje nadmerné krvácanie, nielen po chirurgických zákrokoch, ale aj v súvislosti s hemoroidmi či menštruáciou.

  • Napomáha správnej činnosti pečene, sleziny a žlčníka

  • Pomáha k zdravej pokožke a vlasom – vonkajšie použitie sa odporúča pri rozmanitých kožných problémoch, ako je akné či ekzémy, alebo pri problémoch s lupinami.

  • Obsahuje mnoho antioxidantov – obsahuje množstvo látok, ktoré fungujú ako prirodzené antioxidanty. O tých je známe, že pomáhajú brániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Nežiaduce účinky žihľavy

Konzumácia sušenej alebo varenej žihľavy je všeobecne bezpečná. Nežiaduce účinky sa vyskytujú len zriedka, pokiaľ vôbec. Požiahanie môže u niektorých ľudí spôsobiť vyrážku či alergickú reakciu.

Tehotné ženy by sa mali konzumácii žihľavy vyhnúť, pretože môže vyvolať sťahy maternice, čo môže zvýšiť riziko potratu. Pokiaľ užívate lieky na riedenie krvi, vysoký tlak, cukrovku či diuretiká, je vhodné sa pred užívaním žihľavy či žihľavových doplnkov poradiť s lekárom. Žihľava by mohla s týmito liekmi interagovať.

Zbieranie žihľavy

Žihľava je jednou z rastlín, z ktorých môžeme zužitkovať všetko od koreňa až po kvet. Najčastejšie sa ale zbiera jej vňať, teda listy a lodyha. Tá sa všeobecne odporúča zbierať predovšetkým v jarných mesiacoch, približne do polovice mája.

Mladé rastliny sú chutnejšie, jemnejšie a obsahujú viacero niektorých cenných látok a vitamínov, napríklad vitamínu C. Vždy sa snažíme žihľavu zbierať v čistom prostredí, teda napríklad nie v blízkosti ciest, a pri transporte domov dávame pozor, aby sa žihľavy nezaparili. Vňať je možné použiť čerstvú alebo ju možno veľmi jednoducho usušiť či zamraziť na neskoršie použitie.

Miska so sušenými listami žihľavy.
zdroj: dryingallfoods.com

Ako žihľavu spracovať?

Čerstvo natrhaná žihľava sa musí pred konzumáciou v surovej podobe, napríklad pri pridaní do šalátu buď ľahko spariť, alebo pokrčiť v rukaviciach či rozváľať valčekom, aby sa zneškodnili žahavé chlpy. V prípade, že budete žihľavu spracovávať tepelne, sparenie nie je nutné. Blanšírovanie žihľavových listov je veľmi jednoduché.

Najprv žihľavu zľahka opláchnite v studenej vode, aby ste ju zbavili nečistôt. Následne dajte do hrnca variť osolenú vodu. Keď sa voda začne variť, vhoďte do nej na približne 30 sekúnd až minútu žihľavové listy. Potom žihľavu zlejte a okamžite prepláchnite v studenej vode.

Blanšírované listy žihľavy.
zdroj: gettystewart.com

Žihľavový čaj

Žihľava sa veľmi často konzumuje v podobe žihľavového čaju. Pripraviť ho možno z čerstvých aj sušených listov. V prípade čerstvej žihľavy zalejte dve polievkové lyžice čerstvých listov 250 mililitrami vriacej vody. Následne nechajte čaj približne 10-15 minút lúhovať, najlepšie pod pokrievkou.

V prípade sušenej žihľavy použite na rovnaké množstvo vody jednu polievkovú lyžicu sušených žihľavy. Čaj pripravený zo sušených rastlín má výraznejšiu farbu. Žihľavový čaj sa odporúča vypiť čo najskôr, pretože s postupom času horkne. Väčšinu sa odporúčajú 2-3 šálky denne po dobu maximálne troch týždňov. Žihľavu, rovnako ako ostatné bylinky, nie je vhodné konzumovať dlhodobo.

Šálka žihľavového čaju.
zdroj: greenvalleyspices.com.au

Žihľavový sirup

Okrem žihľavového čaju sa zo žihľavy veľmi často pripravuje aj sirup, ktorý sa následne konzumuje po lyžičkách alebo sa pridáva do rôznych nápojov. Čerstvé listy žihľavy nechajte po dobu 24 hodín lúhovať v prevarenej vode. Následne žihľavy v roztoku rozmixujte a sceďte. Vo vode zvarte cukor a vychladenú zmes premiešajte s výluhom žihľavy. Môžete pridať tiež šťavu z citrónov. Sirup skladujte v tme a chlade.

Žihľavový výluh

Na najrôznejšie kožné problémy sa odporúča žihľavový výluh, ktorý je možné veľmi jednoducho pripraviť z hrsti čerstvých žihľavy, ktoré necháme cez noc vylúhovať v pol litri studenej prevarenej vody. Podobným spôsobom je možné pripraviť aj výluh určený na umývanie vlasov.

Žihľava v kuchyni

Okrem čaju či sirupu môžete zo žihľavy vytvoriť aj mnoho chutných a zdravých pokrmov. Pridať ju môžete do radu pokrmov studenej aj teplej kuchyne.

  • Čerstvé žihľavy sú dôležitou súčasťou veľkonočnej plnky. Viete, ako pripraviť najlepšiu plnku ? Použite do nej čo najviac rôznych byliniek, okrem žihľavy použite aj pažítku, petržlenovú vňať, šalviu či oregano.

  • Zjednodušene sa dá povedať tiež, že akonáhle vidíte nejaké recepty so špenátom , môžete popustiť uzdu fantázii a špenát nahradiť žihľavou, najmä mladými.

  • Z múky, vajec, čerstvých žihľav a soli môžete veľmi jednoducho vypracovať cesto, z ktorého je možné následne vyrobiť jednoduché domáce cestoviny.

  • Žihľavy sa skvele snúbia aj so zemiakmi. Pripravte si z nich s pomocou kyslej smotany, vývaru a cibule žihľavovú omáčku, ktorú môžete ozvláštniť rozmanité pochúťky z nových zemiakov .

  • Zmiešaním medu so žihľavovou šťavou získanou z mladých namletých listov vzniká žihľavový med.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)