Všetko o jablku: Aký má vplyv na ľudské zdravie, ako ho konzumovať a mnoho ďalších informáciách na jednom mieste!

Aj keď sa mnohým môže jablko zdať ako obyčajné ovocie, je to vlastne taký malý zázrak.

Čo všetko je o ňom dôležité vedieť?

Aké sú jeho druhy?

Ako sa dá využiť v kuchyni?

To všetko a oveľa viac nájdete v našom článku!

Jablko, sladké ovocie plné vlákniny

Jablko (Malus domestica) je sladký, jedlý plod stromu Malus domestica z čeľade ružovitých, jedného z najrozšírenejších ovocných stromov. Tento plod má charakteristický podsaditý a často guľatý tvar, tenkú šupku, ktorá môže byť zelená, žltá aj červená, a šťavnatú dužinu.

Jeho chuť je všeobecne sladká, ale môže byť aj trochu kyslá. Obsahuje vitamíny A a C, má vysoký obsah sacharidov a je vynikajúci zdroj vlákniny. Jablká sa konzumujú čerstvé alebo varené na rôzne spôsoby a často sa používajú ako náplň do rôznych buchiet či koláčov.

Čerstvé jablká.
www.jessicagavin.com

Zdravotné benefity konzumácia jabĺk

Konzumácia jabĺk má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:

  • Znižujú hladinu cukru v krvi a chránia pred cukrovkou 2. typu.
  • Pomáhajú znížiť hladinu celkového cholesterolu a hromadeniu povlaku v tepnách.
  • Fytonutrienty, ktoré obsahujú, chránia pred rakovinou pľúc a hrubého čreva.

Vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií robia z jabĺk potravinu vhodnú na chudnutie . Konzumácia jabĺk teda môže znížiť váš denný príjem kalórií a podporiť dlhodobé chudnutie. V jednej 12-týždňovej štúdii ženy, ktoré zjedli 1,5 veľkého jablka denne, v priebehu štúdie schudli priemerne 1,3 kg. Z tohto dôvodu môže byť toto ovocie užitočným doplnkom diéty na chudnutie, najmä ak sa konzumuje medzi jedlami alebo pred jedlom.

Nutričné ​​hodnoty jablka

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na nutričné ​​hodnoty čerstvých jabĺk v 100 gramoch.

Nutričné ​​hodnoty Jablko
(100 g)
Energia 52 kcal
Tuky 0.2 g
Sacharidy 14 g
Cukry 10 g
Vláknina 2.4 g
Bielkoviny 0.3 g

Vitamíny a minerály v jablku

Pozrite sa tiež na množstvo vitamínov a minerálov, ktoré 100 g čerstvých jabĺk obsahuje.

Vitamíny a minerály Jablko
(100 g)
% odporúčanej dennej dávky
Vitamín A 3.00 mcg 0%
Vitamín B1 0.017 mg 1%
Vitamín B2 0.026 mg 2%
Vitamín B3 0.091 mg 1%
Vitamín B6 0.041 mg 2%
Vitamín B9 3.00 mcg 1%
Vitamín C 4.6 mg 5%
Vitamín E 0.18 mg 1%
Vitamín K 2.2 mcg 2%
Vápnik 6.00 mg 0%
Meď 0.03 mg 3%
Železo 0.12 mg 1%
Horčík 5.00 mg 1%
Fosfor 11.00 mg 1%
Draslík 107.00 mg 2%
Selén 0.00 mcg 0%
Sodík 1.00 mg 0%
Zinok 0.04 mg 0%

Ako si vybrať dobré jablká?

Jablká dozrievajú aj po zbere, najmä keď sú ponechané pri izbovej teplote. Ak chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie, mali by ste ich kúpiť skôr, ako plne dozrejú . Také jablko by malo byť pevné na dotyk a bez mäkkých škvŕn , rezov a rôznych hrbolčekov. Čerstvé, kvalitné jablko by tiež malo mať príjemnú, nie príliš výraznú vôňu . Jablko s neporušenou stopkou vám vydrží dlhšie ako jablko bez stopky.

Pokiaľ poklepete do jablka blízko stonky a budete počuť dutý zvuk, je jablko príliš zrelé. Pokiaľ však budete počuť tupú ranu, znamená to, že ste našli perfektný kúsok.

V prípade, že chcete jablká skladovať dlhšiu dobu, najlepšie je si ich sami natrhať či kúpiť od farmárov . Jablká z obchodu s potravinami sú už nejaký čas skladované, čo skráti čas, po ktorý ich môžete skladovať doma. Navyše v obchodoch často bývajú natreté potravinárskym voskom, ktorý predajcovia niekedy používajú, aby ich produkty vyzerali dobre.

Najlepšie jablká pre dlhodobé skladovanie majú silnú šupku a sú chrumkavé a kyslé. Odrody jabĺk ako Granny Smith, Fuji, McIntosh, Fuji, Winesap, Honeycrisp, Northern Spy alebo Rome môžu vydržať šesť mesiacov aj dlhšie. Sladšie jablká ako Golden Delicious nevydržia tak dlho.

Keď už si vyberiete tie najlepšie jablká, buďte opatrní s ich manipuláciou , aby nedošlo k otlakom.

Ako skladovať jablká?

  • Keď jablká dozrievajú, produkujú etylén, plyn, ktorý môže spôsobiť predčasné dozretie iných plodín v okolí. Preto je najlepšie uchovávať ovocie produkujúce etylén oddelene od zeleniny citlivej na etylén , ako je brokolica a karfiol.
  • Najlepší spôsob, ako uchovať jablká čerstvé, je skladovať ich v chladničke v priehradke na ovocie a zeleninu v samostatných plastových vreckách s otvormi . Takto vám vydrží až 6 týždňov. Prípadne na ne môžete položiť vlhký uterák, ktorý im pomôže udržať vlhkosť.
  • Ak nemáte miesto v chladničke, voľne jablká zabaľte a uložte ich do pivnice .
  • Keď jablká necháte pri izbovej teplote na pulte, mimo priameho slnečného svetla, vydrží týždeň.
  • Pre dlhodobé skladovanie zabaľte jablká zvlášť . Jedno pokazené jablko totiž môže spôsobiť, že sa ostatné jablká rýchlejšie pokazia.
  • Akonáhle si jablká nakrájate na plátky, snažte sa zabrániť ich zhnednutiu. Potrite ich citrónovou šťavou, čo spomalí proces enzymatického zhnednutia a jablká tak zostanú dlhšie čerstvejšie. Nakrájané jablká vám v chladničke vydržia 3 až 5 dní.
Červené jablko zabalené do novín, ktoré držia ruka.
www.wholefully.com

Ako jablká zamraziť?

Jablká môžete tiež zamraziť, v mrazničke vám vydržia až šesť mesiacov. Nakrájané jablká vhoďte do citrónovej šťavy, aby nezhnedli, a potom ich osušte. Nakrájané alebo dokonca celé jablká potom môžete cez noc bleskovo zmraziť. Po bleskovom zmrazení ich preneste do mraziaceho vrecka pre dlhodobé skladovanie. Všimnite si, že zmrazenie jabĺk spôsobí, že stratí svoju chrumkavosť a časť svojej štruktúry. Mrazené jablká fungujú najlepšie pre recepty, ktoré vyžadujú varené jablká, ako je jablkový koláč, maslo alebo omáčka.

Ďalšie tipy na skladovanie jabĺk

  • Najprv zjedzte veľké jablká, pretože majú tendenciu sa rýchlejšie pokaziť.
  • Neskladujte jablká v blízkosti cibule alebo zemiakov, pretože majú tendenciu rýchlejšie sa kaziť.
  • Pokiaľ uvidíte hnijúce jablko, rýchlo ho vyhoďte.
  • Neskladujte jablká v blízkosti ďalšieho ovocia produkujúceho etylén.

Dúhy jabĺk

Na svete existuje viac ako 20 000 odrôd jabĺk, z ktorých asi 7 000 sa pestuje. Poďme sa pozrieť aspoň na niektoré z nich.

Odroda jabĺk Charakteristika
Ambrosia
červené jablká
Stredne veľké jablko s červenou farbou a pár pruhmi na krémovo žltom pozadí. Pochádza z Britskej Kolumbie a je skvelá ako desiata so svojou chrumkavou štruktúrou a šťavnatou aromatickou dužinou.
Braeburn
červené jablko
Odroda jabĺk, ktorá je veľmi pevná so sladkou a ľahko kyslastou chuťou. Môže mať farbu od zeleno-zlatej po červenú a je obľúbená ako desiata alebo sa podáva v šalátoch a dezertoch.
Fuji
červené jablká
Odroda so sladkou a korenistou chuťou. Prirodzená sladkosť z neho robí dobrého kandidáta na jablčnú omáčku, pretože treba málo cukru.
Gala
červené jablká
Jablko malej veľkosti so sladkou, nie príliš kyslou chuťou. Je obľúbené čerstvé ako desiata.
Golden Delicious
zelené jablko
Jablko so svetlo zlatou a pihovatou šupkou, pevnou, chrumkavou textúrou a sladkou, jemnou chuťou. Je výborné na jedenie samotné alebo sa hodí aj na varenie, aj keď varením stratí časť chuti.
Granny Smith
zelené jablko
Kyslasté, chrumkavé, šťavnaté jablko s pehovatou zelenou šupkou, ktoré je vhodné na jedenie aj varenie.
Champion
červené jablko
Typicky česká odroda, ktorá je veľmi chutná a skvele sa hodí na odšťavenie a pečenie.
Idared (Ida Red)
červené jablko
Jablko s jasne červenou vonkajšou šupkou a chrumkavou textúrovanou dužinou. Má ľahko kyslastú chuť a dobre drží tvar, čo z neho robí skvelú voľbu na pečenie a varenie.
Pink Lady
červené jablko
Stredne veľké jablko, ktoré je pevné, chrumkavé a kyslasté. Používa sa do šalátov a koláčov.
Red Delicious
červené jablká
Veľké, jasne červené jablko podlhovastého tvaru, ktoré je ladodne sladké a šťavnaté, takže je ideálna ako desiata. Avšak nie je veľmi dobre na varenie.
Rubín
červené jablká  
Odroda, ktorá pochádza zo Střížovic, s hladkou a mierne mastnou šupkou. Dužina je chrumkavá a veľmi šťavnatá a hodí sa najmä na odšťavenie alebo pečenie.

Vybrané odrody jabĺk a na čo sa v kuchyni dajú použiť

Pozrite sa na inšpiráciu do našej tabuľky, kde zistíte, na čo ktorú odrodu v kuchyni môžete použiť.

Odroda jablka Čerstvá Do šalátu Pečená Na varenie Na koláč Sušená Na omáčku
Ambrosia X X
Braeburn X X X X X X
Cameo X X X X
Cortland X X X X X X
Crimson Gold X
Elstar X X X X X
Empire X X X X X X
Fireside X X X X X X
Fuji X X X X X
Gala X X X X X
Ginger Gold X X X X
Golden Delicious X X X X X X
Granny Smith X X X X X X
Gravenstein X X X X X
Honeycrisp X X X X X X X
Idared X X X X X X
Jonagold X X X X X X
Jonamac X X X
Jonathan X X X X X X X
Liberty X X X X
Macoun X X X X
McIntosh X X X X* X
Melrose X X X X
Mutsu X X X X X
Northern Spy X X X
Pacific Rose X X
Paula Red X X X X X X
Pink Lady X X X X X
Red Delicious X X
Redfree X X X
Regent X X X X X X
Spartan X X X X X X
Sunrise X X X
Wealthy X X X X X
Winesap X X X X X

Ako jablká využiť v kuchyni?

Jablká môžete konzumovať mnohými rôznymi spôsobmi. Možno ich spracovať na omáčku, plátky alebo šťavu a sú obľúbené ako prísada na pečenie rôznych koláčov, sušienok, buchiet či tort . Dužina z jabĺk môže byť spracovaná na cukrík y a je tiež používaná ako zdroj pektínu . Jablková šťava môže byť konzumovaná čerstvá, buď prírodná alebo filtrovaná, fermentovaná na alkoholické nápoje, ako je jablkový mušt alebo víno, destilovaná na brandy alebo premenená na ocot. Výborne chutia aj v šalátoch, v karí a chutney, polievkach, sušenej, pridanej do smoothies či pečenej vcelku .

Sú skvelým doplnkom každého jedla a skvele sa hodia na korenie, ako je škorica, kardamón alebo lahodne chutia spolu so syrom a orechmi .

  • Varené jablká budú lepšie držať tvar, ak cukor požadovaný v recepte pridáte na začiatku procesu varenia .
  • Použite vymastenú formu na muffiny , do ktorej vložte jablká určené na pečenie. Formičky poskytnú pečenému jablku oporu.
  • Staré jablká, ktoré sa začali kaziť, možno oživiť ošúpaním, nakrájaním na kúsky a potom namočením do studeného jablčného muštu alebo šťavy na približne 30 minút. Počas namáčania dajte do chladničky.
  • Vyberajte jablká podľa použitia viď tabuľka vyššie.
Koláž z rôznych receptov z jabĺk - jablkový mušt v pohári s ľadom, jablková buchta, jablkový dezert v ruke, slimáky z jabĺk, sladký pohár so šľahačkou a sladká jablčná zmes s posýpkou.
www.missinthekitchen.com

Ďalšie tipy, ako jablká použiť v kuchyni

  • Vyskúšajte naše recepty na muffiny z jabĺk .
  • Pridajte do cesta na palacinky neolúpané, nakrájané jablká.
  • Navrstvite tenké plátky jabĺk na pizzu a pred pečením posypte mozzarellou, modrým syrom a oreganom.
  • Inšpirujte sa našimi receptami na záviny z jabĺk .
  • Pripravte si luxusné pečené jablká (napríklad plnené zmesou orechov, hrozienok alebo datlí, cukru a škorice).
  • Upečte si ľahkú jablkovú tortu.
  • Pridajte nakrájaná nablká do kuracieho alebo krabieho šalátu spolu s hroznom, stonkovým zelerom a čerstvým estragónom alebo petržlenovou vňaťou.
  • Vložte plátky jabĺk do sendviča spolu s grilovaným syrom.
  • Pridajte kúsky jabĺk do pudingu .
  • Pripravte si jablčnú buchtu.
  • Zmiešajte najemno nakrájané jablká s plnotučným a sušeným mliekom a medom a rozmixujte.
  • Ogrilujte si jablká a servírujte napríklad so zmrzlinou.
  • Pripravte si z jabĺk polievku .
  • Jablká poduste a prelisujte a jednoducho rozotrite na toast či bagetku.
  • Jablčné pyré premiešajte s cesnakom a ďalším korením a vznikne vám luxusná marináda na mäso .
  • Jablká si zakonzervujte .
  • Jablká gratinujte spolu s vajcami.
  • Pridajte ich do zmrzliny a podávajte ako dezert.
  • Zmiešajte jablká spolu s klíčkami a maslom .
  • Upečte si luxusný jablkový koláč podľa niektorého z našich receptov .
  • Pokiaľ presolíte nejaké jedlo , pridajte niekoľko plátkov jabĺk do hrnca a povarte desať minút. Potom plátky s prebytočnou soľou vyberte.
  • Pridajte polovicu jablka k torte , čo torte pomôže predĺžiť trvanlivosť.
  • Vyskúšajte vynikajúce recepty na grófčiny rezy .
  • Napchajte jablko do kurčaťa , ktoré sa chystáte piecť.

Ako si pripraviť jablčné chipsy?

Čo budete potrebovať?

  • plátky jabĺk (3 jablká)
  • dve lyžice mletej škorice
  • jedna lyžica mletého zázvoru
  • jedna lyžica mletého klinčeka
  • jedna lyžica mletého muškátového orieška

Ako na to?

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Jablká umyte, nakrájajte na plátky a položte na plech.
  3. Korenie zmiešajte a posypte ním plátkami jabĺk.
  4. Chipsy pečte aspoň hodinu.
  5. Vyberte chipsy, vymeňte strany, posypte korením z druhej strany a pečte ďalšiu hodinu.
  6. Nakoniec ich nechajte nejakú dobu odstáť.
Chipsy z jabĺk na tanieri.
www.cookingclassy.com

Zaujímavosti o jablkách

  • Svetová úroda jabĺk dosahuje v priemere viac ako 60 miliónov metrických ton ročne , z ktorých drvivú väčšinu produkuje Čína , nasledujú Spojené štáty americké, India, Turecko a Poľsko.
  • V Európe ide väčšia časť úrody na jablkový mušt, víno a brandy . Z celkovej svetovej produkcie pripadá štvrtina na cider.
  • Jabloň pochádza zo strednej Ázie , kde sa dodnes vyskytuje jej divoký predok Malus sieversii. Jablká sa v Ázii a Európe pestujú tisíce rokov a do Severnej Ameriky ich priviezli európski kolonisti.
  • Vo Francúzsku je to najviac konzumované jedlé ovocie a tretie na planéte .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)