Choroše šupinaté sú známe huby, ale vedeli ste, že sa dajú aj kulinársky pripraviť? Naučte sa ako na to

Málokto vie, že choroše šupinaté radíme medzi jedlé huby.

Vo voľnej prírode môžete tieto chutné, ale nedocenené huby rozpoznať podľa jedinečných vzorov na klobúku.

Prečítajte si viac o tejto zaujímavej hube. Naučte sa jej spoznať, očistiť aj pripraviť!

Čo je choroš šupinatý?

Jedná sa o zaujímavú špongiu, ktorá vyrastá na odumretých stromoch z tvrdého dreva. Je ľahko rozpoznateľný, vďaka svetlo a tmavo hnedému vzorovaniu klobúka, ktoré vyzerá ako jemne nakreslené šupiny.

Dospelé huby môžu dorásť do veľkosti až 60 cm.

Veľký klobúk s výraznými hnedými šupinkami.
Zdroj: youtube.com

Ako spoznať choroša šupinatého?

  1. Tieto huby vyrastajú v období od apríla do októbra.
  2. Vyrastá, ako na živých, tak na mŕtvych kmeňoch a pňoch. Najčastejšie potom na orechoch, vŕbach, topoloch, bukoch, lipách a javoroch.
  3. Klobúk môže dorásť až do veľkosti 60 cm a má tvar polkruhového vejára. Vyskytuje sa vo farbe žltej alebo okrovej a je pokrytý tmavohnedými šupinami.
  4. Dreň huby je belavá a keď sa rozreže, tak sa ďalej nesfarbuje. Textúra je mäsitá, s múčnou chuťou a uhorkovou vôňou.
  5. Jedlé sú iba mladé huby, z ktorých sa najčastejšie pripravujú polievky, rezne alebo vyprážané.
Vyfotený choroš z vrchu aj zo spodu na kmeni stromu.
Zdroj: fungiwoman.com

Zdravotné benefity choroše

Tieto huby sú skvelým zdrojom bielkovín a ďalšími prvkami ako sú vitamíny B komplex, C a D a tiež esenciálne minerály, ako je železo, fosfor, draslík, meď a selén.

Majú tiež nízky obsah sodíka, tuku a cholesterolu, čo z nich robí skvelú zdravú potravinu.

Choroše majú tiež vysoký obsah antioxidantov. Z tohto dôvodu môže konzumácia týchto húb pomôcť vášmu telu predchádzať nádorom a rakovine. Tieto antioxidanty môžu tiež posilniť vašu imunitu proti bežným chorobám, ako je prechladnutie a chrípka.

Tieto huby sú tiež bohaté na vlákninu, takže sú skvelé na podporu zdravého tráviaceho systému.

Pridaním týchto húb do každodennej stravy môže pomôcť riadiť hladinu cukru v krvi, znížiť cholesterol, regulovať krvný tlak a zlepšiť vaše celkové kardiovaskulárne zdravie.

Výťažok z choroša, ktorý má liečivé účinky.
Zdroj: sacredcirclehomestead.org

Recepty s chorošom šupinatým

Tieto huby majú výraznú arómu a príjemnú chuť, ktorá pripomína vodný melón. Najlepšie chutia, keď sú mladé a krehké
Keď huby zoberiete, pred varením ich ihneď umyte a očistite. Zlikvidujte všetky časti, ktoré sú korkové alebo tuhé
Staršie huby, možno použiť na prípravu polievkového mäsového základu alebo zeleninového vývaru, ale ich dreň sa už nedá jesť, pretože je príliš tuhá. Pripravte si tento rýchly a jednoduchý eintopf , kde sa bude chuť choroša vynímať
Choroše chutia najlepšie pečené alebo restované. Môžete ich tiež variť a pridávať do dusených pokrmov a polievok. Pridajte ich k týmto receptom na dusené morčacie mäso , je to lahôdka
Môžu byť tiež usušené a rozdrvené na koreniaci prášok. Toto korenie môžete použiť na zvýraznenie chuti polievok, omáčok, chleba a dokonca aj do tempura cestíčka
Huby je najlepšie nakrájať na plátky a osmažiť na panvici. Huby nakrájame na tenké plátky a orestujeme na troche oleja, soli a korenia. Chuť je ľahká a zemitá, hubová a svieža
Môžete ich tiež nakrájať na tenké plátky, usušiť a jesť ako chrumkavé chipsy
Choroš orestovaný na masle s cesnakom a zeleninou.
Zdroj: foragerchef.com

Skladovanie

Choroše skladujte v chladničke, ale pre istotu ich použite do dvoch dní.

Skvelý spôsob, ako tieto huby uchovať bez toho, aby ste ich vysušili, je nakrájať ich na tenké plátky a nakladať.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)