Chilli, ako skvelý pomocník v kuchyni, ale aj posilňovač imunity! Zistite o ňom viac

Pokiaľ patríte medzi nadšencov, ktorým nevadia pikantné pokrmy, potom je tento článok o chilli presne pre vás!

Dozviete sa v ňom všetky dôležité informácie, vďaka ktorým si svoje pikantné pokrmy budete môcť vychutnať zase o niečo viac!

Zistite aké druhy papričiek poznáme, ako sa dajú vypestovať a hlavne, do akých pokrmov ich môžeme pridať!

Čo je čili korenie?

Najbežnejšie sa jedná o červeno sfarbenú zmes práškového korenia. Táto zmes sa skladá z trošky kajenského korenia, rasce, cesnakového prášku, oregana a papriky a najčastejšie sa pridáva do známeho mexického pokrmu chilli con carne.

Pikantnosť tejto koreniacej zmesi sa líši v závislosti od toho, v akom pomere sú korenia zmiešané, ale vždy je oveľa nižšia ako u čisto mletých chilli papričiek.

Ako chilli korenie chutí?

Korenie môže byť jemne až stredne pikantné v závislosti od toho, koľko kajenského korenia tvorí zmes. Tiež záleží, aký druh papričiek je v zmesi použitý, napríklad tmavé odrody papričiek prepožičia zmesi skôr dymovú a ľahko sladkastú chuť, zatiaľ čo zelené papričky skôr viac kyslosti.

Miska plná koreniacej zmesi z papričiek a ďalších prísad.
Zdroj: jessicagavin.com

Chilli vs. kajenské korenie

Korenie predávané ako kajenské korenie je jednoducho mleté kajenské korenie a nie je to náhrada chilli. Mleté kajenské korenie je osemkrát pálivejšie ako chilli. Takže rozhodne v receptoch nenahradzujte čili rovnakým pomerom kajenského korenia. Len áno, dvakrát túto chybu už neurobíte.

Rozdiel medzi kajenským korením a chilli, ktoré sú nasypané v miske.
Chilli vs. kajenské korenie Zdroj: blog.inspireuplift.com

Zdravotné účinky chilli

Pomáha s trávením

Korenie urýchľuje trávenie a zmierňuje problémy, ako je zápcha a plynatosť. Tiež znižuje množstvo škodlivých baktérií v črevách a udržuje črevá zdravé

Reguluje krvný tlak

Červené čili papričky majú vysoký obsah draslíka, rovnako ako korenie z nich. Draslík rozširuje krvné cievy a pomáha udržiavať krvný tlak v rovnováhe. Obsahuje aj kapsaicín, ktorá zlepšuje krvný obeh.

Protizápalové účinky

Kapsaicín má tiež protizápalové vlastnosti, čo znamená, že znižuje zápal a bolesť, najmä vo svaloch a kĺboch.

Pomáha pri chudnutí

Kapsaicín tiež znižuje chuť do jedla a urýchľuje spaľovanie tukov zrýchlením metabolizmu.

Zlepšuje zdravie pleti a vlasov

Koreniaca zmes obsahuje ako vitamín C, tak vitamín A, ktoré sú dôležitými zdrojmi pre zdravé a hydratované vlasy a pleť.

Liečivý paprikový olej.
Zdroj: champagne-tastes.com

Ako pestovať čili papričky?

Rastliny sú pomerne nenáročné na údržbu. A pokiaľ stojíte o vlastné čerstvé chilli papričky, môžete si ich začať pestovať aj sami doma a nakoniec si vyrobiť vlastné korenie.

  • Semienka vsádzajte po poslednom mraze, keď je pôda teplá a suchá.
  • Rastliny potrebujú veľa slnečného svetla (minimálne 6 – 8 hodín), aby sa im darilo.
  • Rastliny pravidelne zalievajte, ale neprelievajte. Rastline budú stačiť aj 3 cm vlhké pôdy.
  • Papričky potrebujú dobre hnojenú a priepustnú pôdu.
  • Ideálna teplota na pestovanie paprík je medzi 20 – 30 stupňami.
  • Ak vám papričky dozrejú, odstrihnite ich pomocou nožníc. Vyvarujte sa odtrhávaniu paprík od stoniek, pretože to môže rastlinu poškodiť.
How To Grow Chillies At Home|100+ chillies per plant|Seed To Harvest
Zdroj: Urban Gardening

Druhy chilli papričiek

Je ťažké presne povedať, koľko druhov týchto pálivých papričiek existuje. Existujú odhady, ktoré hovoria, že je o niečo medzi 2000 až 4000 druhmi. Ale neustále sa vyvíjajú nové odrody, obvykle v snahe vytvoriť čo najpálivejší typ.

Pálivosť papričiek sa meria pomocou Scovilleho stupnice (SHU), ktorá bola vytvorená v roku 1912 na meranie pálivosti a štipľavosti. Čím vyššiu hodnotu paprika má, tým pálivejšia je!

Druh papriky Pálivosť (SHU) Využitie v kuchyni
Padrón 500-2,500 Osmažte ich na oleji, kým na nej nevzniknú pľuzgiere a podávajte ich ako súčasť tapas. Takto patróny získajú výraznú chuť, s príjemnou sladkosťou a orechovými tónmi
Jalapeno 2,500-8,000 Surové zelené papričky, sú mierne pálivé, ale majú jasnú, sviežu chuť. Ako dozrievajú, sú sladšie a menej pálivé. Papriky používajte do šalátov, ku grilovanému syru, na pizzu, do párkov v rožku a hamburgerov a samozrejme do nachos
Serrano 10,000-23,000 Nasekajte ich do salsy, pico de gallo a ďalších dipov
Kajenské papriky 30 000-50 000 Najčastejšie sa melú do koreniacich zmesí, ktoré sa neskôr používajú na dochutenie nátierok a grilovacích marinád
Tabasco 30 000-50 000 Sú najlepšie pre výrobu domácich omáčok alebo na rozomletie na čistý chilli prášok
Chilli vtáčie oko 50 000-100 000 Ak varíte ázijskú kuchyňu, mali by to byť vaše obľúbené chilli papričky
Piri Piri (alebo Peri Peri ) 50 000-175 000 Je vynikajúci ku kuraciemu a bravčovému mäsu
Scotch Bonnet 100 000-350 000 Chuť je veľmi ovocná a sladká, takže sú ideálne pre všetky druhy omáčok. Použite ich ku kuraciemu a bravčovému mäsu
Habanero 100 000-350 000 Môžete si z nich pripraviť štipľavé omáčky alebo korenenú salsu. Pridajte ho do ovocného chutney
Ghost Pepper 1 000 000+ Intenzita pálivosti sa môže stupňovať až 15 minút. Používajte na dochutenie omáčok a dusených pokrmov alebo indických jedál
Carolina Reaperová 1 400 000 – 2 200 000 Môžete ju rozomlieť na prášok a pridať do nátierok alebo omáčok a marinád. Pri manipulácii s takto pálivou paprikou vždy používajte rukavice
Kreslené druhy pálivých papričiek.
Zdroj: lacademie.com

Do akých receptov chilli korenie použiť?

  • Chilli con carne
  • Fazuľa s mletým mäsom
  • Marinády – naučte sa ako správne marinovať vďaka nášmu článku
  • Mäsové guličky
  • Zapekané pokrmy
  • Posypať ním popcorn – viac o popcorne sa dozviete v našom článku
  • Tacos – vyskúšajte tieto lahodné recepty na tacos
  • Enchiladas
  • Dusené mäso
  • Polievky
  • Pečený cícer – skúste jeden z týchto 4 receptov s cícerom
Najlepšie nápady do akých receptov sa môže použiť ako korenie, tak čerstvá paprika.
Zdroj: befunky.com

Čím čili korenie nahradiť?

Pokiaľ nemáte koreniacu zmes, môžete ju nahradiť kombináciou rasce, cesnakového prášku a kajenského korenia.

Typická zmes zahŕňa dva alebo tri diely mletej rasce, dva diely cesnakového prášku a jeden diel kajenského korenia, papriky a mletého oregana.

Skladovanie

Chilli korenie skladujte na chladnom a suchom mieste mimo priameho slnečného svetla.

Správne uchovávané korenie môže vydržať až tri roky, ale chuť začne časom ochabovať.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)