Balkánsky syr nie je žiadna feta! Naučte sa medzi nimi rozlišovať

Balkánsky syr si je v mnohom podobný s jeho gréckou verziou fetou, ale predsa len existuje niekoľko zásadných odlišností. Aké? To sa môžete dočítať v tomto článku!

Zároveň sa dozviete, ako si ho najlepšie vychutnať, a taktiež sa môžete naučiť dva perfektné recepty s týmto lahodným syrom!

Čo je balkánsky syr?

Tento syr sa často zamieňa s fetou, ktorú si mnoho ľudí spája s Gréckom a úplným právom, pretože sa tu feta vyrába už tisíce rokov.

Avšak, mnoho balkánskych krajín a mnohé ďalšie (ako Francúzsko, Izrael a Spojené štáty) tiež vyrába fetu, hoci podľa nariadenia EÚ o chránenom označení nesmie používať samotný výraz feta.

Ide teda o biely soľný syr z Bulharska. Niekedy sa mu prezýva bulharský syr feta, ale neobsahuje tie správne ingrediencie.

Kocka syra so sálátom na tanieri.
Zdroj: theculturetrip.com

Aký je rozdiel medzi balkánskym syrom a gréckou fetou?

Hlavným rozdielom medzi balkánskym a gréckym syrom je typ mlieka, ktorý sa pri jeho výrobe používa.

Zatiaľ čo balkánsky sa vyrába z rôznych zmesí ovčieho, kozieho a kravského mlieka, grécky musí obsahovať iba mlieko od kôz a kráv.

Syr z Balkánu je jemnejší, krémovejší a zemitejší ako grécka feta, ktorá je ostrejšia, pevnejšia a drobivejšia.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o pravej gréckej fete, prečítajte si tento článok , ktorý sa jej dopodrobna venuje!

Rozdrobená grécka feta.
Grécka feta Zdroj: healthline.com

Ako sa vyrába balkánsky syr?

Syr sa vyrába pridaním kultúr baktérií do mlieka a následným varením. Potom sa pridávajú enzýmy, ktoré napomáhajú k zrážaniu.

Keď mlieko stuhne, naláme sa a vloží sa do foriem, kde sa vzniknutá syrová hmota nechá odkvapkať a stuhnúť. Výsledná tehlička syra sa nakrája na kúsky, osolí a nechá sa vytvrdiť pri izbovej teplote.

Po počiatočnom jednodennom vytvrdnutí pri izbovej teplote sa syr na chladnom mieste nakladá na ďalších 5 – 7 dní.

SHEEPKA 99 | Kashkaval Cheese | Bulgarian Traditional Cheese | Processed Cheese | Feta Cheese
Výroba syra začína od 2:20 minúty Zdroj: Sheepka GroupKA

Nutričné hodnoty balkánskeho syra (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
260 kcal 1 g 0 g 22 g 16 g 16 g 0 g 1,4 mg

Čo pripraviť z balkánskeho syra?

Tento syr sa väčšinou používa rozdrobený do šopského šalátu s paradajkami a uhorkami (inšpirujte sa našimi receptami na balkánsky šalát )
Zabaľte ho do cesta, upečte v rúre alebo ním naplňte červené papriky, ktoré potom usmažíte
Môžete ho podávať aj samostatne posypaný paprikou, poliaty olivovým olejom a piť k nemu ružové víno
Vychutnajte si ho na raňajky s plátkami paradajok, uhoriek, salámou a varenými vajcami
Bulharský tradičný dip katak sa vyrába z pečenej červenej papriky, jogurtu a množstva cesnaku, do ktorého je možné syr namáčať
Pokvapkajte ho olivovým olejom a posypte bylinkami, chilli alebo drveným korením a podávajte ako predjedlo s čerstvým chlebom
Premiešajte ho s horúcimi cestovinami ako sú tieto špagety so špenátom
Pridajte si ho do omelety alebo miešaných vajec
Podávajte ho s melónom alebo ako súčasť ovocného taniera
Najlepšie recepty s balkánskym syrom.
Zdroj: befunky.com

Recept na nakladaný balkánsky syr

Ingrediencie

  • 200 g balkánskeho syra
  • 1 lyžička oregana
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
  • 2 kusy citrónovej kôry
  • 150 ml extra panenského olivového oleja, cca.

Postup

  • Syr a všetky suché prísady vložte do pohára
  • Prelejte olivovým olejom, tak aby všetky ingrediencie boli ponorené
  • Pohár uzavrite a nechajte cez noc marinovať
  • V chladničke môže byť takto skladovaný až dva týždne
Miska plná jemného slaného syra s bylinkami a olejom.
Zdroj: cravingsmallbites.com

Recept na zapečené cestoviny s balkánskym syrom

Ingrediencie

  • 500 g cherry paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku (rozpolené pozdĺžne)
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • Štipka soli
  • 200 g balkánskeho syra
  • ½ lyžičky chilli vločiek
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • 350 g cestovín
  • Listy čerstvej bazalky

Postup

  • Rúru predhrejte na 200 °C
  • V pekáčiku zmiešajte paradajky, cesnak a 40 ml olivového oleja
  • Posypte soľou a premiešajte, aby sa všetko obalilo
  • Do stredu medzi paradajky a cesnak položte syr, pokvapkajte zvyšným olivovým olejom a celý pokrm posypte čili vločkami a trochou čierneho korenia
  • Pečte 30–40 minút, kým cesnak a paradajky nezmäknú
  • Medzitým priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou a uvarte cestoviny al dente (prečítajte si v našom článku ako správne uvariť cestoviny )
  • Potom sceďte, ale ponechajte si 1 šálku vody z cestovín
  • Zmes syra a paradajok roztlačte vidličkou a premiešajte, kým sa nespoja
  • Pridajte cestoviny a znovu pomiešajte, podľa potreby pridajte vodu z cestovín
  • Cestoviny naservírujte do misiek a ozdobte veľkým množstvom bazalky
Postup ako si vyrobiť lahodné cestoviny s paradajkami a syrom.
Zdroj: eatingbirdfood.com

Čím balkánsky syr nahradiť?

Grécka feta – tradične sa vyrába z ovčieho mlieka, aj keď niekedy je primiešaných trochu kozieho mlieka. Má slanú a kyslú chuť, s citrónovými podtónmi. Textúra je obvykle bohatá a krémová, hoci verzie s väčším množstvom kozieho mlieka bývajú drobivejšie.

Francúzska feta – najčastejšie sa vyrába z ovčieho mlieka a je typicky jemná, krémová suchšia a kyslejšia.

Izraelská feta – má plnú, nie príliš slanú chuť a vyrába sa z ovčieho mlieka.

Americká feta – môže byť vyrobená z ovčieho, kozieho alebo dokonca kravského mlieka. Obvykle prevláda kyslá chuť a textúra je menej krémová a viac drobivá.

Ako dlho balkánsky syr vydrží?

Je to skvelý syr, ktorý môžete vždy uchovávať v chladničke, pretože sa len zriedka kedy pokazí.

Skladujte ho v slanom náleve v zakrytej vzduchotesnej nádobe a takto vám zostane čerstvý týždne alebo dokonca mesiace.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)