Badián, jedno z najkrajších korenín sa hodí nielen na zdobenie adventného venca. Naučte sa sa s ním variť aj piecť!

Škorica, aníz a badián, trojica korenia, ktorú máme spojenú predovšetkým s Vianocami.

Hviezdičky badiánu sú nielen krásnou dekoráciou, ale ich chuť a vôňa dokonale ozvláštnia aj množstvo pokrmov.

Používa sa predovšetkým v ázijských kuchyniach, ale nielen v nich.

Do akých jedál a ako ho použiť?

Viete, od akých neduhov vám pomôže badiánový čaj?

Poďte s nami objaviť, čo všetko toto aromatické korenie dokáže.

Čo je badián?

Ide o korenie pochádzajúce zo stromu menom badiánik pravý, latinsky Illicium verum. Okrem názvu badián sa môžete stretnúť aj s označením hviezdicový aníz, hviezdičkové korenie či čínsky aníz. Tieto názvy jednak odkazujú na podobnosť badiánu ďalším obľúbeným korením – anízom, na jeho tvar – hviezdicovité súplodie so semenami – a na ázijský pôvod. Badián sa používa nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj pre svoje liečivé účinky.

Strom badiánok, z ktorého korenie pochádza.
zdroj: herbsandremedies.com

Je jednou z hlavných ingrediencií čínskej kuchyne, spoločne s feniklom, fagarou, klinčekmi a škoricou je súčasťou obľúbenej čínskej koreniacej zmesi piatich vôní. V indickej kuchyni je súčasťou zmesi garam masala a vo vietnamskej kuchyni sa používa pri príprave známej polievky pho. V západných kultúrach sa častejšie využíva na ochutenie likérov a pečiva, ako sú perníky či sušienky.

Ako vonia a chutí badián?

Badián celý je charakteristický svojim neobvyklým tvarom hviezdy. Ide o väčšinou osemcípa hviezdicovitá súplodia tmavo hnedej či červenohnedej farby, ktorá obsahuje lesklé semená. Vôňa badiánu je podobná anízu, dôvodom je vysoký obsah silice anetol.

Toto korenie má výraznú chuť, ktorá je sladká a korenená, podobne ako v prípade sladkého drievka, feniklového semienka, klinčekov a samozrejme anízového semienka. Hoci je chuť badiánu všeobecne považovaná za sladkú, bežne sa používa aj v slaných pokrmoch. Vzhľadom na výraznú arómu sa odporúča používať ju len v malom množstve.

Celé súplodie badiánu.
zdroj: healthline.com

Aký je rozdiel medzi badiánom a anízom?

Kvôli podobnosti chuti i názvov je badián (hviezdicový aníz) často zamieňaný s anízom, hoci obe korenia nie sú príbuzné. Rastliny, z ktorých sa korenie pochádzajú, nepatria z rovnakej čeľade rastlín. Badián je z čeľade klanopraškovitých, zatiaľ čo aníz pochádza z čeľade miříkovitých.

Ich semená sa líšia vzhľadom, semená badiánu sú väčšie a majú tmavo červenohnedú farbu, zatiaľ čo semená anízu sú menšie a vyzerajú skôr ako semená feniklu.

Badián celý vs. badián mletý

Korenie je k dostaniu v dvoch podobách, ktoré sa pri varení používajú odlišne.

  • badián celý – pridáva sa do dusených pokrmov, omáčok, polievok či vareného vína, aby im dodal chuť. Na konci varenia sa odstraňuje. Nepridávajte ho do receptov príliš skoro, jeho výrazná chuť by mohla ľahko prebiť všetko ostatné.

  • badián mletý – používa podobne ako iné mleté korenie. Bohužiaľ pomerne skoro začne strácať vôňu, preto je najvhodnejšie kúpiť celý badián a rozomlieť ho podľa potreby.
Rozdiel medzi badiánom celým a mletým.
zdroj: hecosfair.com

Ako umlieť badián?

Niektoré recepty vyžadujú badián mletý. V tomto prípade môžete celý badián pomlieť tak, ako je, teda semená aj mechúriky spoločne v elektrickom mlynčeku. Okrem toho existuje tiež možnosť hviezdičky badiánu rozdrviť pomocou mažiara, v tomto prípade obvykle dostanete o niečo väčšie kúsky ako pri zomletí.

Pôvod badiánu

Badián pochádza pôvodne z južnej Číny, kde sa ako liek a korenie používa už viac ako 3000 rokov. Na konci 16. storočia sa dostal do Európy prostredníctvom anglického námorníka Thomasa Cavendisha. Čoskoro potom sa s ním začalo obchodovať po takzvanej čajovej ceste z Číny cez Rusko. Najviac sa badián pestuje v Ázii, najmä v Číne, Indii, Vietname, Japonsku, Iráne a Pakistane.

Na čo sa používa badián?

Badián má pomerne široké využitie. Svoje uplatnenie našiel nielen v kuchyni a potravinárskom priemysle, ale aj v liečiteľstve, kozmetike a dekoratívnom priemysle, napríklad ako ozdoba adventných vencov.

  • Badiánový likér – je možné ho zakúpiť alebo vyrobiť doma s pomocou badiánu, sladkého drievka, citrónovej kôry, vody, vodky a cukru.

  • Badiánová tinktúra – používa sa na posilnenie obranyschopnosti organizmu alebo pri prechladnutí. Okrem vnútorného užívania ju možno aplikovať aj lokálne, napríklad pri reumatizme. Ide o badián lúhovaný po dobu dvoch týždňov vo vysokopercentnom alkohole.

  • Badiánový olej – používa sa vo voňavkárstve a farmaceutickom priemysle, vyrába sa z neho sladkosti a žuvačky.
Fľaštička s badiánovým olejom.
zdroj: janviherbs.com

Badián v kuchyni

Ako sme už naznačili, použitie badiánu v kuchyni záleží na jeho podobe, iné je u badiánu celého, iné u mletého.

  • Celý badián je vhodné pridávať do dusených pokrmov z tučnejšieho mäsa. Využiť ho môžete napríklad v rozmanitých receptoch na bravčový bôčik .

  • Mletý badián je bežným korením v indickej kuchyni, oceníte ho napríklad pri príprave pokrmu tikka masala , kúskov marinovaného kurčaťa v kari omáčke.

  • K zimnému obdobiu patrí tiež varené víno či grog, ktoré môžete tiež ozvláštniť pomocou badiánu.

  • Ako upiecť ten najlepší perník , keď doma nemáte doma perníkové korenie? Zmiešajte badián so škoricou, kardamómom, klinčekmi, mletým novým korením, zázvorom a muškátovým orieškom.

  • Toto korenie sa často používa aj pri výrobe jablčných či hruškových kompótov a tiež pomarančových marmelád.
Buchta ochutená badiánom.
zdroj: archanaskitchen.com

Čím nahradiť badián?

Badián môžete ľahko nahradiť bežným anízom. Použiť možno aj semená feniklu, ale nebudú mať tak výraznú sladkú chuť.

Skladovanie badiánu

Celé aj mleté korenie skladujte vo vzduchotesnej nádobe mimo dosahu vlhkosti, tepla a slnečného žiarenia. Celý badián vydrží čerstvý as výraznou chuťou približne jeden rok, mleté korenie začne strácať chuť približne po šiestich mesiacoch. Opražením mletého korenia pred použitím niekedy zvýrazňuje chuť a vôňu.

Liečivé účinky badiánu

Badián je bohatý na rad flavonoidov a polyfenolických zlúčenín, ktoré prispievajú k jeho k antioxidačným, protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam.

Všeobecne podporuje správne fungovanie imunitného systému, pomáha pri chrípke a prechladnutí, uľavuje pri zažívacích ťažkostiach, svalových kŕčoch i reumatizme.

Medzi hlavné zdraviu prospešné látky obsiahnuté v badiáne patrí linalool, kvercetín, anetol, kyselina shikimová, kyselina gallová a limonén.

  • Antivírusové schopnosti – jednou z farmakologicky významných vlastností badiánu je obsah kyseliny shikimovej. Kyselina shikimová je zlúčenina so silnými antivírusovými schopnosťami, ktoré je hlavnou účinnou zložkou Tamiflu, známeho lieku na chrípku. Niektoré výskumy v skúmavkách tiež ukázali, že esenciálny olej z badiánu môže liečiť iné typy vírusových infekcií, vrátane herpes simplex.

  • Antimykotické vlastnosti – toto korenie je bohatým zdrojom flavonoidu anetolu. Táto zlúčenina je zodpovedná nielen za jeho výraznú chuť, ale má tiež silné protiplesňové účinky.

  • Antibakteriálne účinky – ďalším dôležitým liečivým prínosom badiánu je jeho schopnosť potláčať rast baktérií, ktoré sa podieľajú na rade bežných ochorení. Niektoré výskumy odhalili, že extrakt z badiánu je rovnako účinný ako antibiotiká proti mnohým patogénnym baktériám rezistentným na lieky. To môže byť užitočné najmä pre budúci vývoj nových antibiotických liekov. Výťažok z badiánu je do istej miery účinný aj pri znižovaní rastu baktérie E. coli.

Podobný vzhľad ako badián má aj takzvaný japonský hviezdicový aníz, jeho plody sú ale jedovaté.

Nutričné hodnoty, vitamíny a minerály v badiáne

Rovnako ako ostatné korenie, je aj badián pomerne kalorický, ale vzhľadom na skutočnosť, že sa ho vždy používa len veľmi malé množstvo, nepredstavuje tento fakt výrazný problém. Badián (100 g) obsahuje:

Kalórie Bielkoviny Tuky Sacharidy Vláknina
337 kcal 17,6 g 15,9 g 50,02 g 14,6 g

Toto korenie obsahuje tiež mnoho rozmanitých minerálnych látok a vitamínov.

Draslík Fosfor Horčík Vápnik Železo Vitamín A Vitamín B3 Vitamín B5 Vitamín C
1441 mg 440 mg 170 mg 646 mg 36,96 mg 311 IU 3,06 mg 0,797 mg 21 mg

Badiánový čaj

V tradičnej čínskej a ľudovej medicíne sa z badiánu pripravuje čaj, ktorý sa používa na liečbu infekcií dýchacích ciest, bolestí v krku, nevoľnosti, zápchy a ďalších zažívacích ťažkostí. Okrem čaju zo samotného badiánu môžete toto korenie pridať aj do ďalších druhov čaju, získajú príjemnú arómu aj výraznejšiu chuť.

Šálka badiánového čaju s kúskami korenia.
zdroj: timesofindia.indiatimes.com

Ako pripraviť čaj z badiánu?

Na prípravu jednej šálky badiánového čaju stačí jedna hviezdička celého badiánu. Rozdrvte ju v mažiari a zalejte 250 mililitrami horúcej vody. Nechajte lúhovať po dobu približne 8-10 minút. Následne čaj preceďte a ochuťte medom. Maximálne odporúčané množstvo sú tri šálky denne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)