Recepty na pravé letné osvieženie v podobe domácich limonád

Osviežte sa počas letných dní a využite na to recepty na domáce limonády.

Baví vás kombinovať chute a skúšať stále niečo zaujímavé?

Máte svojich obľúbených favoritov, na ktorých nedáte dopustiť alebo chcete skúsiť novinku?

Inšpirujte sa v našom článku a vychutnajte si tieto skvelé nápoje.

Domáca uhorková limonáda

Uhorka je obľúbená letná ingrediencia do mnohých šalátov a ďalších pokrmov studenej kuchyne, ale taktiež sa z nej pripravuje účinná pleťová maska. Avšak také ľadovo vychladené pitie, ktorého základnou zložkou je práve uhorka vás vždy poteší a osvieži.

Ostatne už ste skúšali použiť uhorku na omáčku, či už z tých kyslých alebo čerstvých? Ak ešte nie, potom sa pozrite na jednoduché recepty na omáčky z uhoriek ako vynikajúci hlavný chod .

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vody
  • 1/2 – 1 hrnček hnedého cukru
  • 1 šalátová uhorka
  • 6 chemicky neošetrených citrónov
  • Ľad

Postup:

  • Najskôr začneme uvarením jednoduchého cukrového sirupu.
  • Do malého hrnca nasypeme hnedý cukor a zalejeme vodou. Stačí pol hrnčeka, ak nechceme príliš sladký nápoj, ale ani celý hrnček neuškodí pre milovníkov sladšieho pitia.
  • Na strednom ohni privedieme za stáleho miešania do varu.
  • Počkáme, kým sa cukor úplne nerozpustí a odstavíme asi na 5 minút.
  • Potom ešte teplé vložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť cca 1 hodinu.
  • Pripravíme si mixér, vhodíme doň na plátky či kúsky nakrájanú uhorku a dôkladne rozmixujeme.
  • Hneď potom si vyberieme misku, dáme na nej sito a vlejeme uhorku, ktorú cez sito precedíme.
  • Necháme odkvapkať, až dužina pustí všetku tekutinu a my zaplníme zhruba 75% hrnčeka.
  • Vezmeme džbán, vlejeme doň tekutinu z uhoriek, pridáme čerstvo vylisovanú šťavu z citrónov a vychladený cukrový sirup.
  • Prisypeme ľad podľa ľubovôle a dolejeme studenou vodou.
  • Pri servírovaní môžeme ozdobiť uhorkou, citrónom, mätou alebo aj kúskom ovocia. Záleží na fantázii.
Uhorkový nápoj na ľadové osvieženie.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Citrónová limonáda

Dostali ste chuť na osviežujúcu limonádu, ale veľa ingrediencií doma k dispozícii nemáte? To vôbec nevadí, pretože na túto citronádu vám stačia iba tri ingrediencie, ktoré vykúzlia úsmev na perách a ešte poskytne vítané ochladenie.

Je dokonale sladká, ale nie zbytočne presladená. Bude to perfektný nápoj na letné grilovanie, ale pokojne sa dá piť bez problémov aj celoročne.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky trstinového cukru
  • 6 – 8 väčších chemicky neošetrených citrónov
  • 5 hrnčekov čistej vody

Postup:

  • Do malého hrnca nalejeme 2 hrnčeky vody, pridáme trstinový cukor a na strednom ohni privedieme do varu.
  • Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Potom odstavíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Medzitým si vytlačíme šťavu z citrónov a cez sito precedíme do väčšieho džbánu.
  • Pridáme uvarenú vodu s cukrom a dôkladne premiešame s citrónovou šťavou.
  • Dáme vychladiť neriedené.
  • Pred podávaním prilejeme do džbánu 3 šálky ľadovo vychladenej vody.
  • Zamiešame a podávame.
  • Môžeme ešte pridať ľadové kocky s plátkami citróna, prípadne lístok mäty.
Osviežujúca citronáda pre horúce letné dni.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Zázvorový nápoj

Keď človeka prepadne chuť na lahodné pitie, ktoré osvieži v horúcom počasí, potom stojí za to vyskúšať ako ingredienciu čerstvý zázvor. Nápoj bude sladký, ale zároveň aj pikantný.

Kocky ľadu podčiarknu výslednú chuť celého nápoja. Zázvor je väčšinou využívaný v zimných mesiacoch na prípravu teplého čaju, ktorý zahreje a ešte funguje ako prevencia prechladnutia.

Ingrediencie:

  • 4 veľké chemicky neošetrené citróny
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 4 hrnčeky ľadovo vychladenej vody
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • 1 hrsť čerstvých lístkov mäty
  • Ľadové kocky

Postup:

  • Každý citrón umyjeme spolu s kúskom zázvoru, necháme chvíľu odkvapkať a potom pomocou kuchynskej utierky osušíme.
  • Citróny prepolíme a pomocou lisu na citrusy z neho vytlačíme všetku šťavu.
  • Zázvor nastrúhame a dáme do sklenenej misy.
  • Prilejeme citrónovú šťavu, zasypeme cukrom a všetko zalejeme ľadovou vodou.
  • Dôkladne premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
  • Potom si pripravíme džbán, dáme naň sito alebo sitko a všetko cez neho precedíme.
  • Pomocou špachtle pretlačíme aj kúsky dužiny, aby pretiekla všetka šťava.
  • K dokonalosti už len stačí prihodiť ľadové kocky a pri podávaní ozdobiť lístkami čerstvej mäty.
Limonáda s čerstvým zázvorom.
Zdroj: https://ministryofcurry.com/

Domáca malinovka

Maliny majú úplne nezameniteľnú chuť a arómu. Sú skvelé nielen do sladkých múčnikov, ale využívajú sa aj pri príprave nápojov. Recept je veľmi jednoduchý a výsledný nápoj lahodný.

Ingrediencie:

  • 10 – 12 chemicky neošetrených citrónov
  • 350 g čerstvých malín (prípadne 1 vrecko mrazených)
  • 5 – 6 hrnčekov vychladenej vody
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • Lístky čerstvej mäty na ozdobu
  • Ľad

Postup:

  • Najskôr si pripravíme mixér a nasypeme doň maliny.
  • Prilejeme 1/3 čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy a zapneme na najvyšší stupeň.
  • Necháme mixovať, až pokiaľ nie je zmes hladká.
  • Potom si na väčšiu misku položíme jemné sito a nalejeme do neho obsah mixéra.
  • Pomocou naberačky pretlačíme krúživými pohybmi všetko, čo cez sito pôjde.
  • Sito odložíme a do misy prilejeme zvyšok citrónovej šťavy.
  • Prisypeme trstinový cukor, zalejeme vodou a miešame tak dlho, až sa cukor úplne rozpustí.
  • Pokiaľ bude limonáda príliš sladká, pridáme ešte trochu citrónovej šťavy, v opačnom prípade prisladíme.
  • Pri podávaní dáme do každého pohára ľad a zalejeme limonádou.
  • Ozdobíme kúskom citróna, malinami a lístkami čerstvej mäty.
  • V chlade chladničky vydrží limonáda niekoľko dní.
Malinové pitie s príchuťou citróna a mäty.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Nápoj s jahodovou príchuťou

Pokiaľ máte deti, potom sa vám tento recept na letný jahodový nápoj bude rozhodne hodiť. Deti ho milujú a obľúbený je aj medzi dospelými. Výhodou je aj fakt, že si vystačíme s iba štyrmi ingredienciami.

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 5 hrnčekov studenej vody
  • 1 1/2 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy

Postup:

  • Jahody zbavíme stopky, prepolíme, opláchneme a nasypeme do mixéra, prípadne do nádoby kuchynského robota.
  • Ak nechceme mať v pití kôstky, tak je potrebné rozmixované jahody prepasírovať cez sito pomocou naberačky, varešky alebo polievkovej lyžice. Odložíme bokom.
  • Pripravíme si malý hrniec, nasypeme do neho hnedý cukor, zalejeme 2 hrnčeky vody a privedieme do varu.
  • Za stáleho miešania varíme do úplného rozpustenia cukru.
  • Potom odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Do džbánu scedíme cez sito citrónovú šťavu, prilejeme vychladnutý cukrový sirup a pridáme rozmixované jahody.
  • Premiešame, aby sa všetko spojilo a dáme vychladiť do chladničky.
  • Pred servírovaním prilejeme zvyšnú studenú vodu, zamiešame a môžeme podávať.
  • Keď bude nápoj veľmi sladký, rozriedime ešte ďalšou vodou.
  • Do pohárov dáme ľad a zalejeme hotovou limonádou.
Úžasný domáci jahodový nápoj s chuťou leta.
Zdroj: https://tastesbetterfromscratch.com/

Melónové osvieženie

Leto bez vodného melónu je to isté, ako jahody bez šľahačky, jednoducho nemysliteľné. Má svoju špecifickú chuť a sám o sebe je vynikajúcim osviežením, zvlášť keď je ľadovo vychladený. Môžeme ho konzumovať tak, ako ich alebo len použiť na prípravu skvelého letného pitia.

Ingrediencie:

  • 4 plátky čerstvého vodného melónu
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 2 chemicky neošetrené citróny + 1 na ozdobu
  • 2 hrnčeky sódovej či perlivej vody
  • 3 hrnčeky ľadových kociek

Postup:

  • Do mixéra dáme melón nakrájaný na kocky a zbavený šupky.
  • Zasypeme cukrom a čo najviac rozmixujeme.
  • Pyré z melónu preložíme do džbánu, prilejeme citrónovú šťavu, vhodíme na plátky nakrájaný citrón a ľad.
  • Dôkladne premiešame a podávame ľadovo vychladené.
Melónové pitie s príchuťou citróna.
Zdroj: https://rasamalaysia.com/

Tipy na prípravu tých najlepších domácich limonád

Doma vyrobené nápoje chutia najlepšie, aj keď mnohokrát môže pomôcť pár jednoduchých vychytávok, aby bolo všetko ešte lepšie a chutnejšie. Aké tipy sme si pre vás pripravili?

  • Napríklad citrón je dobré pred nakrájaním zmäkčiť. Stačí ho rukou trochu pováľať po stole a vyžmýkanie šťavy bude oveľa jednoduchšie.
  • Nie je dobré kombinovať väčšie množstvo byliniek, pretože sa budú navzájom tzv. pretĺkať a ich jedinečná chuť zanikne.
  • Kto chce vyskúšať nápoje z čerstvých kvasníc, musí mať na pamäti, že sú značne nadúvavé a radšej zvoliť napríklad vínne kvasinky.
  • Bylinkové čaje majú tendenciu sa kaziť, takže ich rozhodne nie je dobré pripravovať vo väčšom množstve. Vždy len to, čo zvládneme aktuálne vypiť.
  • Pri používaní ovocia do nápojov je dobré vybrať všetky kôstky, aj keď sú drobunké. Inak bude pitie nepríjemne horké.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.