Ochutnajte tie najlepšie recepty na guličky plné lahodných orieškov na sladké maškrtenie i slávnostné príležitosti

Chystáte sladké pohostenie na oslavu či sviatky? Skvelou voľbou sú recepty na orechové guličky.

Majú úplne charakteristickú a nezameniteľnú chuť pre každého, kto rád maškrtí.

Urobte radosť nielen svojim blízkym, ale aj priateľom či kolegom do práce.

No, a ak neviete čo nachystať napríklad pod stromček, potom skúste niektorú z našich pochúťok a zabaľte do darčekového balenia.

Klasické orechové guličky

Môžete ich pripraviť na vianočné sviatky, ale pokojne môžu byť aj svadobnými cukrovinkami. Niekto im hovorí mexické svadobné pečivo, ďalšie snehové či maslové gule a niekto dokonca maďarské orechové chrumky. Názvov môžu mať nespočetné množstvo, ale chuť je len jedna. Uvidíte, že vám zachutia. Omrknite tiež recepty na vianočné pečivo bez pečenia .

Ingrediencie:

  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1/3 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky vločkovej soli
  • 2 hrnčeky jemne nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a pripravíme si nevymastený plech.
  • Maslo, cukor aj vanilku dáme do nádoby stojanového mixéra a šľaháme na strednú rýchlosť, pokiaľ nie je zmes nadýchaná.
  • Do misy preosejeme múku so soľou. Po častiach vmiešame do maslovej zmesi, aby sa dobre zapracovala.
  • Potom prisypeme mleté vlašské orechy a vypracujeme hladké cesto.
  • Z hotového cesta odoberáme rovnako veľké kúsky o veľkosti vlašského orecha.
  • Vytvarujeme z neho guľu a položíme na nevymastený plech. Takto postupujeme, kým nespracujeme všetko cesto.
  • Medzi jednotlivými guličkami nechávame aspoň 2 cm medzeru.
  • Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 12 až 15 minút.
  • Upečené guličky vyberieme z rúry a preložíme na chladiacu mriežku.
  • Po zhruba 15 minútach, kedy budú už dostatočne vychladnuté, ich obalíme v práškovom cukre.
Staromódne orechové gule sladené hnedým cukrom.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Nepečené gule s orechmi

Doplniť energiu je často v priebehu dňa trochu tvrdý oriešok, pretože sme stále v jednom lete a nestíhame sa ani najesť. Pokiaľ však radi maškrtíte, môžete si vyrobiť tieto luxusné orechové guličky, po ktorých olíznete všetkých 10 a ešte urobíte aj niečo pre svoje zdravie.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček mandlí
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 2 hrnčeky hrozienok
  • 6 vykôstkovaných datlí
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnček strúhaného kokosu

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota nasypeme mandle aj vlašské orechy a rozmixujeme najemno.
  • Pridáme hrozienka, datle, škoricu, vanilku a mixujeme, kým sa všetko nespojí a cesto nie je lepivé.
  • Vyberieme nádobu zo základne a do samostatnej misy nasypeme kokos.
  • Z hmoty odoberáme rovnako veľké kúsky, ktoré vytvarujeme do guličky a obalíme v kokose.
  • Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe.
Energetické guličky z nepečených orechov a datlí.
Zdroj: https://www.yummyhealthyeasy.com

Orechové guličky s medom

Sú veľmi lahodné, jemné, a keď ich vložíme do úst, doslova sa rozplývajú na jazyku. Raz ochutnáte a uvidíte, že sa táto dobrota stane obľúbenou súčasťou Vianoc. Už len vďaka tomu, že sú hneď hotové a môžete ich pripraviť pokojne až na poslednú chvíľu.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček zmäknutého soleného masla
  • 1/4 hrnčeka kvalitného medu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1 hrnček práškového cukru na obaľovanie

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 150 stupňov.
  • Do misky dáme maslo, med aj vanilkový extrakt a elektrickým šľahačom vyšľaháme, aby vznikla krémová hmota.
  • Vmiešame po častiach múku a dobre premiešame.
  • Nakoniec prisypeme vlašské orechy a znova dôkladne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  • Z cesta tvoríme tak 1 – 2 cm veľké guličky, ktoré narovnáme na vymastený plech.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme do svetlo zlatistej farby po dobu 30 až 45 minút.
  • Upečené vyberieme a necháme zhruba 5 minút odpočívať, aby guličky trochu vychladli, zhruba tak 5 minút.
  • Múčkový cukor nasypeme do misky a teplé guličky v ňom obalíme.
Medové maslové guličky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Tip:
Rumové guličky s orechmi
Skúste ochutnať tieto nezabudnuteľné gule plné lahodného rumu, po ktorých sa len zaprášia.
Čo budete potrebovať:
100 g detských piškót alebo vanilkových sušienok, 113 g nesoleného masla, 80 g práškového cukru, 50 g hrozienok, 3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov, 2 lyžice holandského kakaa, 3 – 4 lyžice rumu, 1
Ako na to:
Oblátky/piškóty rozdrvíme, dáme do misky, pridáme mleté orechy, nasekané hrozienka, cukor, kakao, maslo a zalejeme rumom. Vypracujeme hladkú hmotu, z ktorej odoberáme lyžičkou kúsky cesta, tvarujeme do guličiek a každú guličku potom obalíme v kokose. Skladáme najlepšie do jednotlivých papierových košíčkov, prípadne na tácku s papierom na pečenie.

Zdravé orechové guličky

Tieto sladké pochúťky sa ľahko vyrábajú a ešte sú zdravé. Sú ideálnou desiatou či dezertom, navyše sú super aj ako pochúťka pre deti. Ich výroba zaberie zhruba 10 – 15 minút.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 hrnček mäkkých čerstvých datlí
  • 2 lyžice mandľového masla
  • 2 lyžice medu
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka sušeného kokosu

Postup:

  • Datle, vlašské orechy, mandľové maslo, med a soľ vložíme do kuchynského robota a rozmixujte na hladkú zmes.
  • Podľa potreby budeme musieť robot zastaviť a oškrabať hmotu zo strán nádoby.
  • Zmes by sa mala po úplnom rozmixovaní surovín spojiť a vytvoriť hmotu ako cesto.
  • Cesto rozdelíme na 14 rovnako veľkých guličiek.
  • Guľôčky obaľujeme v kokose a podávame.
  • Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Paleo orechovo-datlové energetické guličky.
Zdroj: https://healthyfitnessmeals.com

Tip:
Čokoládové guličky s orechmi
Pre skutočných čokoholikov sú tu tieto lahodné gule nadupané čokoládou a ďalšími skvelými surovinami.
Čo budeme potrebovať:
1 hrnček čokoládových lupienkov, 1 hrnček cukru, 3 polievkové lyžice svetlého kukuričného sirupu, 1/2 hrnčeka rumu, 2 a 1/2 hrnčeka jemne drvených vanilkových oblátok, 1 hrnček jemne mletých vlašských orech.
Ako na to:
Čokoládové lupienky dáme rozpustiť do vodného kúpeľa, až budú hladké. Odstavíme z kúpeľa, prisypeme 1/2 hrnčeka cukru, kukuričný sirup a rozšľaháme. Prilejeme rum a zamiešame. Vsypeme vanilkové oblátky, orechy a miešame, až bude zmes hladká.

Do malej misky dáme zvyšný cukor. Lyžičkou naberáme cesto, tvoríme gule a každú obalíme v cukre. Naukladáme na tácku a dáme vychladiť do chladničky. Kto chce, môže ešte obaliť v kakau, ale nie je to nutné. V chladničke vydrží maximálne 5 dní.

Ako skladovať vlašské a iné orechy?

Jedine orechy, čo dobre uskladníme, nám môžu vydržať. Ak ich necháme len tak pohodené v skrinke, budú čoskoro zrelé na vyhodenie.

Zrejme najchúlostivejšie sú vlašské orechy, bez ktorých sa nezaobíde vianočné pečivo, ale ani mnohé záviny, buchty atď. Vlašiaky je možné skladovať nevylúpané so škrupinou, alebo ako vylúpané jadrá.

  • Vzduchotesné nádoby – jadrá nasypeme do pohára/nádoby, ktorú je možné vzduchotesne uzavrieť. Takto uskladnené orechy môžu vydržať až 6 mesiacov.
  • Vákuovačka – ak máte vákuovačku, potom môžete vlašiaky uložiť vo vákuu. Na to však musí byť skutočne dobre vysušené.
  • Zmrazenie – v mrazničke je možné tieto orechy skladovať maximálne 1 rok. Je to vlastne optimálny spôsob, ako sa dajú skladovať z dlhodobejšieho hľadiska. Potrebujeme vrecká či boxy určené na zamrazovanie potravín. Čo sa týka sáčkov, obyčajný mikroténový je k ničomu, chce to pevnejšie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.