Chcete zase trochu spestriť svoj jedálniček?
Potom vyskúšajte naše recepty na orechové maslá, ktoré sú vhodné pre celú rodinu!
Môžete si nimi ozvláštniť svoj jedálniček a to od ovsených kaší, cez muffiny až po polievky či omáčky.
Navyše sú jednoduché na prípravu a zdravšie a lacnejšie ako ich kupované verzie.
Tak poďme na to!
Maslo z pražených mandlí
Toto domáce mandľové maslo vyrobíte iba zo štyroch ingrediencií a jeho príprava trvá menej ako 30 minút. Namažte si ho na sendvič alebo ho použite ako dip na ovocie.
Čo budete potrebovať
- 500 g mandlí
- 3 lyžice medu
- 1 a 1/2 lyžice kokosového oleja, rozpusteného
- 1/8 lyžičky morskej soli, prípadne viac podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V malej miske prešľahajte rozpustený kokosový olej, 3 lyžice medu a 1/8 lyžičky soli.
- Vložte mandle do mixéra, prilejte medovú zmes a premiešajte, aby sa mandle v zmesi rovnomerne obalili.
- Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte mandle do rovnomernej vrstvy (stierkou zoškrabnite prebytočný med z misky a rozotrite na mandle).
- Pečte v predhriatej rúre 14 – 15 minút, kým nezozlátnu, a raz v polovici pečenia mandle prehoďte.
- Nechajte vychladnúť, asi 20 minút.
- Mandle nasypte do kuchynského robota.
- Mixujte, kým sa nerozomelú na maslo, každých pár minút prestaňte mixovať a zoškrabnite steny a dno mixéra (doba spracovania sa bude líšiť v závislosti na modeloch kuchynských robotov – 8 až 20 minút).
- Na konci mixovania môžete pridať ešte lyžicu medu a štipku alebo dve soli podľa potreby.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Máme pre vás tiež 8 jedinečných receptov na vianočné pečivo z mandlí , ktoré si jednoducho zamilujete!
Lieskoorieškové maslo s kakaom
Tento vegánsky recept na domáce maslo z lieskových orieškov a kakaa povyšuje orechové maslá na úplne inú úroveň! Presvedčte sa sami.
Čo budete potrebovať
- 2 šálky pražených lieskových orechov
- 2 lyžice kakaového prášku
- ⅓ šálky kokosového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 163 °C.
- Dajte rošt do stredu trú y.
- Lieskové orechy rozprestrite v jednej vrstve na nevymastený plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre asi 12–15 minút, alebo kým sa orechy nerozvonia, ich šupky zhnednú a nezačnú sa deliť a praskať.
- Počas pečenia s plechom občas zatraste.
- Teplé lieskové orechy zabaľte do čistej utierky na 5-10 minút.
- Potom z nich pomocou utierky zotrite šupky.
- Takto pripravené oriešky dajte do kuchynského robota a mixujte pri nízkej rýchlosti, pokiaľ vám neznikne hladké a krémové maslo (asi 5-10 minút).
- Približne každých pár minút budete musieť oškrabať steny misy.
- Pridajte zvyšok ingrediencií.
- Mixujte po dobu 30 sekúnd, aby sa zmes spojila.
- Nemixujte príliš, zmes sa môže oddeliť.
- Ochutnajte a prípadne doslaďte.
- Maslo nalejte do sterilných pohárov.
- Uchovávajte pri izbovej teplote alebo v chladničke po dobu jedného mesiaca.
- Upozorňujeme, že po vychladení maslo stuhne.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie tyčových mixérov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Maslo z para orechov
Vyskúšajte toto jemné maslo z para orechov, ktorý sa stane vašou obľúbeným doplnkom raňajok alebo popoludňajšej desiaty. Skvele sa hodí do smoothies či omáčok, ale aj do polievok a šalátových dresing!
Čo budete potrebovať
- 1 šálka para orechov (nesolených, nepražených)
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Na plech vyložený papierom na pečenie rozprestrite para orechy a pečte 5 minút.
- V kuchynskom robote mixujte pražené para orechy v intervaloch, aby sa stroj neprehrial a orechy neboli príliš horúce (kontrolujte približne každú 1 minútu v závislosti na vašom mixéri).
- Tento proces bude trvať 2 až 5 minút v závislosti od výkonu vášho stroja.
- Výsledkom bude hladké a krémové orechové maslo.
- Preneste maslo do vzduchotesnej alebo sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke.

Objavte podobné tipy
Krémové kešu maslo
Dokonale krémové a lahodné domáce maslo z kešu orieškov, na ktoré potrebujete iba 2 ingrediencie! Znie to lákavo? Tak si ho s nami poďte pripraviť. Stačí vám na to iba 5 minút!
Čo budete potrebovať
- 450 g kešu orechov
- 1 lyžička kokosového oleja
- 1/4 lyžičky morskej soli (voliteľne)
- voliteľne: 1 lyžička mletej škorice, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu, 1 lyžička kakaového prášku
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vyložte plech papierom na pečenie.
- Na plech rozprestrite kešu orieškami dajte piecť do rúry na 7 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Vložte kešu oriešky, kokosový olej a morskú soľ (a akékoľvek ďalšie prísady) do kuchynského robota a mixujte, kým vám nevznikne hladká, hustá zmes.
- To by malo trvať 4 až 5 minút.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo pohári v chladničke po dobu až jedného mesiaca.

Maslo z vlašských orechov so škoricou a javorovým sirupom
Pripravte toto chutné orechové maslo zo 4 jednoduchých ingrediencií a to za 15 minút! Je oveľa chutnejšie ako kupované, lacnejšie a celá vaša rodina ho bude milovať.
Čo budete potrebovať
- 280 g vlašských orechov
- ½ lyžičky javorového sirupu
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky morskej soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vlašské orechy rozprestrite na plech v jednej vrstve a pečte 7 minút alebo pokiaľ nie sú opečené – často ich kontrolujte, pretože sa môžu rýchlo pripáliť.
- Vlašské orechy môžete tiež opekať po dávkach na suchej panvici na strednom plameni za častého miešania.
- Nasypte opražené vlašské orechy do kuchynského robota alebo mixéra a mixujte do hladka.
- Budete musieť často zoškriabať strany a dno mixéra.
- Bude to trvať asi 7 minút, kým sa prepracujete k hustému orechovému maslu.
- Potom pridajte javorový sirup, škoricu a soľ a premixujte, aby sa všetko spojilo.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 1 mesiaca.

Pripravili sme si pre vás podrobný článok o vlašskom orechu . Viete, čím všetkým je pre telo prospešný? Ako ho spracovať a zaradiť do svojho jedálnička? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!
Arašidové maslo
Všetko, čo potrebujete na toto domáce maslo z arašidov, je pár minút, arašidy a kuchynský robot! Výsledkom bude to najlepšie arašidové maslo, aké ste kedy jedli. Neveríte? Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 4 šálky lúpaných arašidov
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Rozložte 4 šálky arašidov v jednej vrstve na veľký plech na pečenie s okrajom vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 20 až 25 minút, počas pečenia aspoň dvakrát premiešajte.
- Keď sa arašidy rozvonia a sú opečené, vyberte ich z rúry a pridajte ich do vysoko výkonného mixéra alebo kuchynského robota.
- Arašidy mixujte, kým nie sú jemne nasekané.
- Spracovávajte alebo mixujte pri nízkej rýchlosti po dobu 1 minúty, potom stroj zastavte a oškrabajte strany.
- Arašidové maslo bude suché a krupičkové.
- Opäť mixujte pri nízkej rýchlosti po dobu 1 minúty nepretržite, potom stroj zastavte a oškrabajte spodné strany.
- Začne sa vám tvoriť hrudkovitá pasta.
- Tretíkrát mixujte pri nízkej rýchlosti ďalšiu minútu nepretržite, potom stroj zastavte a znovu oškrabte spodné strany.
- Arašidové maslo bude v tomto bode husté a zrnité.
- Po štvrtýkrát mixujte po dobu 1 až 2 minút alebo trochu dlhšie.
- Arašidové maslo by v tomto okamihu malo byť krémové a hladké.
- V zakrytej nádobe vám v chladničke vydrží niekoľko týždňov.

Ako môžete orechové maslo využiť v kuchyni?
- Pridajte ho do nátierok či dipov .
- Dodajte polievke bohatosť pridaním malého množstva masla z orechov.
- Orechové maslá je možné použiť v širokej škále omáčok , ktoré môžete podávať so zeleninou alebo napríklad cestovinami.
- Pridajte ho do šalátového dresingu .
- Lyžica orechového masla dodá vášmu rannému smoothie proteín a chuť. Vytvorte si osviežujúce a krémové pochúťky, ako je napríklad ananásové smoothie s kešu orieškami alebo koktail z banánov a mandľového masla
- Primiešajte trochu orechového masla do svojej rannej ovsenej kaše alebo ho pridajte do muffinov.
- Vyskúšajte sušienky, brownies či buchty s arašidovým maslom.
- Kešu maslo so svojou jemnou chuťou je možno najuniverzálnejšie zo všetkých orechových masiel. Použite ho na výrobu vegánskeho smotanového syra, kyslej smotany a majonézy .
- Pridajte ho do sendviča či toastu. Vyskúšajte aj naše lahodné recepty na toasty na sladko aj na slano 5x inak!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!