Recepty na domáce maslá z orechov 6x inak. Zdravá pochúťka, ktorá spestrí nielen vaše raňajky!

Chcete zase trochu spestriť svoj jedálniček?

Potom vyskúšajte naše recepty na orechové maslá, ktoré sú vhodné pre celú rodinu!

Môžete si nimi ozvláštniť svoj jedálniček a to od ovsených kaší, cez muffiny až po polievky či omáčky.

Navyše sú jednoduché na prípravu a zdravšie a lacnejšie ako ich kupované verzie.

Tak poďme na to!

Maslo z pražených mandlí

Toto domáce mandľové maslo vyrobíte iba zo štyroch ingrediencií a jeho príprava trvá menej ako 30 minút. Namažte si ho na sendvič alebo ho použite ako dip na ovocie.

Čo budete potrebovať

  • 500 g mandlí
  • 3 lyžice medu
  • 1 a 1/2 lyžice kokosového oleja, rozpusteného
  • 1/8 lyžičky morskej soli, prípadne viac podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • V malej miske prešľahajte rozpustený kokosový olej, 3 lyžice medu a 1/8 lyžičky soli.
  • Vložte mandle do mixéra, prilejte medovú zmes a premiešajte, aby sa mandle v zmesi rovnomerne obalili.
  • Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte mandle do rovnomernej vrstvy (stierkou zoškrabnite prebytočný med z misky a rozotrite na mandle).
  • Pečte v predhriatej rúre 14 – 15 minút, kým nezozlátnu, a raz v polovici pečenia mandle prehoďte.
  • Nechajte vychladnúť, asi 20 minút.
  • Mandle nasypte do kuchynského robota.
  • Mixujte, kým sa nerozomelú na maslo, každých pár minút prestaňte mixovať a zoškrabnite steny a dno mixéra (doba spracovania sa bude líšiť v závislosti na modeloch kuchynských robotov – 8 až 20 minút).
  • Na konci mixovania môžete pridať ešte lyžicu medu a štipku alebo dve soli podľa potreby.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Mandľové maslo v pohári, ktorý je položený na tanieriku.
www.cookingclassy.com

Máme pre vás tiež 8 jedinečných receptov na vianočné pečivo z mandlí , ktoré si jednoducho zamilujete!

Lieskoorieškové maslo s kakaom

Tento vegánsky recept na domáce maslo z lieskových orieškov a kakaa povyšuje orechové maslá na úplne inú úroveň! Presvedčte sa sami.

Čo budete potrebovať

  • 2 šálky pražených lieskových orechov
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • ⅓ šálky kokosového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 163 °C.
  • Dajte rošt do stredu trú y.
  • Lieskové orechy rozprestrite v jednej vrstve na nevymastený plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte v rúre asi 12–15 minút, alebo kým sa orechy nerozvonia, ich šupky zhnednú a nezačnú sa deliť a praskať.
  • Počas pečenia s plechom občas zatraste.
  • Teplé lieskové orechy zabaľte do čistej utierky na 5-10 minút.
  • Potom z nich pomocou utierky zotrite šupky.
  • Takto pripravené oriešky dajte do kuchynského robota a mixujte pri nízkej rýchlosti, pokiaľ vám neznikne hladké a krémové maslo (asi 5-10 minút).
  • Približne každých pár minút budete musieť oškrabať steny misy.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií.
  • Mixujte po dobu 30 sekúnd, aby sa zmes spojila.
  • Nemixujte príliš, zmes sa môže oddeliť.
  • Ochutnajte a prípadne doslaďte.
  • Maslo nalejte do sterilných pohárov.
  • Uchovávajte pri izbovej teplote alebo v chladničke po dobu jedného mesiaca.
  • Upozorňujeme, že po vychladení maslo stuhne.
Maslo z lieskových orechov a kakaa v pohári a lyžice, ktorá si z pohára naberá. Okolo sú rozsypané lieskové orechy.
www.littlespicejar.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie tyčových mixérov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Maslo z para orechov

Vyskúšajte toto jemné maslo z para orechov, ktorý sa stane vašou obľúbeným doplnkom raňajok alebo popoludňajšej desiaty. Skvele sa hodí do smoothies či omáčok, ale aj do polievok a šalátových dresing!

Čo budete potrebovať

  • 1 šálka para orechov (nesolených, nepražených)

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Na plech vyložený papierom na pečenie rozprestrite para orechy a pečte 5 minút.
  • V kuchynskom robote mixujte pražené para orechy v intervaloch, aby sa stroj neprehrial a orechy neboli príliš horúce (kontrolujte približne každú 1 minútu v závislosti na vašom mixéri).
  • Tento proces bude trvať 2 až 5 minút v závislosti od výkonu vášho stroja.
  • Výsledkom bude hladké a krémové orechové maslo.
  • Preneste maslo do vzduchotesnej alebo sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke.
Maslo z brazílskych orech v mištičke s vedľa položenými plátkami celozrnného chleba.
www.aubreyskitchen.com

Krémové kešu maslo

Dokonale krémové a lahodné domáce maslo z kešu orieškov, na ktoré potrebujete iba 2 ingrediencie! Znie to lákavo? Tak si ho s nami poďte pripraviť. Stačí vám na to iba 5 minút!

Čo budete potrebovať

  • 450 g kešu orechov
  • 1 lyžička kokosového oleja
  • 1/4 lyžičky morskej soli (voliteľne)
  • voliteľne: 1 lyžička mletej škorice, 1/2 lyžičky vanilkového extraktu, 1 lyžička kakaového prášku

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Na plech rozprestrite kešu orieškami dajte piecť do rúry na 7 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť.
  • Vložte kešu oriešky, kokosový olej a morskú soľ (a akékoľvek ďalšie prísady) do kuchynského robota a mixujte, kým vám nevznikne hladká, hustá zmes.
  • To by malo trvať 4 až 5 minút.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo pohári v chladničke po dobu až jedného mesiaca.
Maslo z kešu v pohári s lyžicou.
www.thebananadiaries.com

Maslo z vlašských orechov so škoricou a javorovým sirupom

Pripravte toto chutné orechové maslo zo 4 jednoduchých ingrediencií a to za 15 minút! Je oveľa chutnejšie ako kupované, lacnejšie a celá vaša rodina ho bude milovať.

Čo budete potrebovať

  • 280 g vlašských orechov
  • ½ lyžičky javorového sirupu
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky morskej soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Vlašské orechy rozprestrite na plech v jednej vrstve a pečte 7 minút alebo pokiaľ nie sú opečené – často ich kontrolujte, pretože sa môžu rýchlo pripáliť.
  • Vlašské orechy môžete tiež opekať po dávkach na suchej panvici na strednom plameni za častého miešania.
  • Nasypte opražené vlašské orechy do kuchynského robota alebo mixéra a mixujte do hladka.
  • Budete musieť často zoškriabať strany a dno mixéra.
  • Bude to trvať asi 7 minút, kým sa prepracujete k hustému orechovému maslu.
  • Potom pridajte javorový sirup, škoricu a soľ a premixujte, aby sa všetko spojilo.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až 1 mesiaca.
Maslo z orechov v pohári s lyžicou.
www,veggiedesserts.com

Pripravili sme si pre vás podrobný článok o vlašskom orechu . Viete, čím všetkým je pre telo prospešný? Ako ho spracovať a zaradiť do svojho jedálnička? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete!

Arašidové maslo

Všetko, čo potrebujete na toto domáce maslo z arašidov, je pár minút, arašidy a kuchynský robot! Výsledkom bude to najlepšie arašidové maslo, aké ste kedy jedli. Neveríte? Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  1. 4 šálky lúpaných arašidov

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Rozložte 4 šálky arašidov v jednej vrstve na veľký plech na pečenie s okrajom vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte 20 až 25 minút, počas pečenia aspoň dvakrát premiešajte.
  • Keď sa arašidy rozvonia a sú opečené, vyberte ich z rúry a pridajte ich do vysoko výkonného mixéra alebo kuchynského robota.
  • Arašidy mixujte, kým nie sú jemne nasekané.
  • Spracovávajte alebo mixujte pri nízkej rýchlosti po dobu 1 minúty, potom stroj zastavte a oškrabajte strany.
  • Arašidové maslo bude suché a krupičkové.
  • Opäť mixujte pri nízkej rýchlosti po dobu 1 minúty nepretržite, potom stroj zastavte a oškrabajte spodné strany.
  • Začne sa vám tvoriť hrudkovitá pasta.
  • Tretíkrát mixujte pri nízkej rýchlosti ďalšiu minútu nepretržite, potom stroj zastavte a znovu oškrabte spodné strany.
  • Arašidové maslo bude v tomto bode husté a zrnité.
  • Po štvrtýkrát mixujte po dobu 1 až 2 minút alebo trochu dlhšie.
  • Arašidové maslo by v tomto okamihu malo byť krémové a hladké.
  • V zakrytej nádobe vám v chladničke vydrží niekoľko týždňov.
Maslo z arašidov v pohári.
www.www.culinaryhill.com

Ako môžete orechové maslo využiť v kuchyni?

  • Pridajte ho do nátierok či dipov .
  • Dodajte polievke bohatosť pridaním malého množstva masla z orechov.
  • Orechové maslá je možné použiť v širokej škále omáčok , ktoré môžete podávať so zeleninou alebo napríklad cestovinami.
  • Pridajte ho do šalátového dresingu .
  • Lyžica orechového masla dodá vášmu rannému smoothie proteín a chuť. Vytvorte si osviežujúce a krémové pochúťky, ako je napríklad ananásové smoothie s kešu orieškami alebo koktail z banánov a mandľového masla
  • Primiešajte trochu orechového masla do svojej rannej ovsenej kaše alebo ho pridajte do muffinov.
  • Vyskúšajte sušienky, brownies či buchty s arašidovým maslom.
  • Kešu maslo so svojou jemnou chuťou je možno najuniverzálnejšie zo všetkých orechových masiel. Použite ho na výrobu vegánskeho smotanového syra, kyslej smotany a majonézy .
  • Pridajte ho do sendviča či toastu. Vyskúšajte aj naše lahodné recepty na toasty na sladko aj na slano 5x inak!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.