Omáčky s vajcom: tipy na najchutnejšie recepty

Čerstvé vajcia sú k dispozícii po celý rok a tak ak chceme uvariť nejaké bezmäsité jedlo, môžu to byť zrovna vajcia.

Vyprážané sú trochu ťažká, navyše ako príloha sa podáva pečivo, ale varené alebo stratená vajcia sú mimoriadne vhodná aj do omáčok, kam ich vkladáme celá alebo dvojdielne alebo krájaná na kúsky.

Omáčky síce nie sú najväčší hit zdravej kuchyne, ale rozhodne patrí ku stáliciam v slovenskej kuchyni .

Skúste si pripraviť niektorú z obľúbených, ku ktorým sa vajcia rozhodne hodí.

Inšpirujte sa našimi receptami na vajíčkovej omáčky!

Znojemská omáčka s vajíčkom

INGREDIENCIE:

  • 1 cibuľa
  • 600 g zadného hovädzieho, na plátky
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 6 sterilizovaných uhoriek
  • 2 kvalitné párky
  • 2 vajcia na tvrdo

POSTUP:

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno a osmažíme na oleji.
  2. Hovädzie plátky mierne naklepeme, po stranách narežeme, aby sa neskrútili.
  3. Z oboch strán osolíme a okoreníme.
  4. Mäso opečieme z oboch strán, necháme zatiahnuť.
  5. Mierne podlejeme vodou, pridáme jednu lyžicu horčice.
  6. Priklopíme a dusíme hodinu a pol domäkka.
  7. Potom pridáme polovicu uhoriek pokrájaných na kolieska, kolieska párkov a druhú lyžicu horčice.
  8. Štvrť hodiny dusíme a potom vsypeme nakrájané varené vajcia a zostávajúce uhorky.
  9. Chvíľku prevaríme.
  10. Môžeme podávať s dusenou ryžou.

TIP: Omáčku možno pripraviť aj bez mäsa . Urobíme cibuľový základ, ktorý zalejeme silným hovädzím vývarom, potom je už postup rovnaký. K bezmäsité úprave sa hodí podávať žemľové knedle.

Znojemská omáčka s vajcom

zdroj : www.albert.cz

Kôprová omáčka s vajíčkami

Kôprová vajíčková omáčka je klasika slovenských jedální a rozdeľuje ľudí na dva tábory – na tých, čo ju milujú, a tých, čo ju neznášajú.

INGREDIENCIE:

  • 1 zväzok kôpru
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica octu
  • soľ a cukor

POSTUP:

  1. Kôpor nakrájame najemno.
  2. V kastróle roztopíme maslo, prisypeme doň hladkú múku a urobíme zápražku.
  3. Zalejeme vývarom, prilejeme mlieko a zľahka 15 minút povaríme.
  4. Pridáme smotanu a kôpor.
  5. Dochutíme soľou, cukrom a octom.
  6. Môžeme podávať s opekanými zemiakmi alebo knedľou a zastretým vajcom.

Kôprová omáčka sa zahmlievaním vajcom

zdroj : tojebasta.blogspot.com

Smotanová omáčka sa sázeným vajcom

INGREDIENCIE:

  • 2 dcl hydinového vývaru
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla, studené, nakrájané na kúsky
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžička hladkej múky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • korenie a soľ
  • sladká mletá paprika

POSTUP:

  1. Do nádoby s guľatým dnom dáme vývar, citrónovú šťavu, múku a dobre prešľaháme metlou.
  2. Pridáme žĺtky, soľ a nad teplou vodným kúpeľom stále miešame metlou do zhustnutia.
  3. Nádobu sa zhoustlými žĺtky zložíme z kúpeľa, po častiach vmiešame metlou maslo.
  4. Vyšľaháme v hladkú omáčku.
  5. Ochutíme korením, soľou a kvapkou worcesterskej omáčky.
  6. Našľaháme šľahačku s paprikou.
  7. Opatrne vmiešame do omáčky a ihneď podáme.
  8. Podávame s varenými alebo duseným špargľou a sázeným vajcia.

Smotanová omáčka sa sázeným vajcom

zdroj : www.opentable.com

špargľa je díky svému složení zdravá zelenina, která pomáhá udržet naše tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu.

Obsahuje veľké množstvo vody, bielkoviny aj vlákninu a veľa málo tukov i sacharidov.

Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B vrátane kyseliny listovej .

Vajíčková omáčka so salámou

Ako raz ochutnáte túto omáčku k cestovinám, inú už nebude chcieť. Lahodná krémová omáčka s chuťou vajec a šunky je to pravé.

INGREDIENCIE:

  • 200 g salámy (šunky)
  • 100 g parmzánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 4 žĺtky
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • soľ a mleté ​​čierne korenie
  • zelené bylinky (pažítka, petržlen)
  • 400 g cestovín

INGREDIENCIE:

  1. Uvaríme cestoviny podľa návodu, vodu z cestovín necháme bokom.
  2. Nakrájame najemno šunku, nastrúhame parmezán a roztlačíme cesnak plochou noža.
  3. V panvici rozohrejeme maslo, pridáme šunku a cesnak.
  4. Šunku osmažíme dozlatista.
  5. Cesnak vyberieme a vyhodíme.
  6. Cestoviny pridáme do panvice, prehrejeme.
  7. Žĺtky prošleháme v miske s väčšinou syra a smotanou.
  8. Panvicu s cestovinami zložíme z platne a prilejeme k nim vaječnú zmes a bylinky.
  9. Premiešame cestoviny tak, aby sa rovnomerne obalili vaječnú zmesí.
  10. Potom pridáme pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili – omáčka musí byť vláčna a hladká.
  11. Cestoviny okoreníme a posypu zvyšným parmezánom.

TIP: Miesto cestovín možno použiť aj varené a na kúsky nakrájané varené zemiaky alebo zemiakové knedlíky.

Smotanová omáčka s vajíčkom a salámou k cestovinám

zdroj : www.kraftcanada.com

Na uvedených omáčkach si môžete pochutnať aj s varenými zemiakmi, jemnými knedle, halušky a dusenou zeleninou.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.