Vyskúšajte naše recepty na vaječné omáčky, po ktorých budete olizovať. Pochutnáte si!

Čerstvá vajcia sú k dispozícii po celý rok a patria medzi obľúbené ingrediencie mnohých ľudí.

Preto sme si pre vás dnes pripravili recepty na omáčky s vajcom 5x inak.

Chcete tradičnú kôprovú omáčku či radšej taliansku paradajkovú?

Výber je na vás!

Znojemská omáčka s hovädzím mäsom

Táto obľúbená česká omáčka medzi našimi receptami nesmie chýbať! Môžete si ju pripraviť aj bez mäsa. Na bezmäsú úpravu sa potom hodia žemľové knedle.

INGREDIENCIA

  • 1 cibuľa
  • 600 g zadného hovädzieho, na plátky
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 6 sterilizovaných uhoriek
  • 2 kvalitné párky
  • 2 vajcia na tvrdo

POSTUP

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno a opražíme na oleji.
  2. Hovädzie plátky mierne naklepeme, po stranách narežeme, aby sa nekrútili.
  3. Z oboch strán osolíme a okoreníme.
  4. Mäso opečieme z oboch strán, necháme zatiahnuť.
  5. Mierne podlejeme vodou, pridáme jednu lyžicu horčice.
  6. Priklopíme a dusíme hodinu a pol domäkka.
  7. Potom pridáme polovicu uhoriek pokrájaných na kolieska, kolieska párkov a druhú lyžicu horčice.
  8. Štvrť hodiny dusíme a potom vsypeme nakrájané varené vajcia a zvyšné uhorky.
  9. Chvíľku prevaríme.
  10. Môžeme podávať s dusenou ryžou.
Omáčka s kyslou uhorkou, slaninou a plátkom hovädzieho mäsa servírovaná na tanieri s kopčekom ryže.
www.czechgastronomy.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na omáčky na znojemský spôsob a to nielen z hovädzieho mäsa. Inšpirujte sa!

Kôprová omáčka s vajíčkami

Kôprová omáčka je klasika českých jedální a rozdeľuje ľudí na dva tábory – na tých, čo ju milujú, a tých, čo ju neznášajú. Pripravte si ju podľa nášho jednoduchého receptu!

INGREDIENCIA

  • 1 zväzok kôpru
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica octu
  • soľ a cukor

POSTUP

  1. Kôpor nakrájame najemno.
  2. V kastróli rozpustíme maslo, prisypeme doň hladkú múku a urobíme zápražku.
  3. Zalejeme vývarom, prilejeme mlieko a zľahka 15 minút povaríme.
  4. Pridáme smotanu a kôpor.
  5. Dochutíme soľou, cukrom a octom.
  6. Môžeme podávať s opekanými zemiakmi alebo žemľovou knedľou a zastreným vajcom.
Smotanová omáčka s kôprom servírovaná na tanieri s vajcom a žemľovou knedľou.
www.cooklikeczechs.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?

Hovädzie rolky plnené vajcami s paradajkovou omáčkou

V Taliansku sú tieto masovo plnené rolky známe ako „falsomagro“. Keď ich rozrežete, odhalíte jasne žlté žĺtky. Tento pokrm najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute krásne rozležia.

INGREDIENCIA

  • 6 hovädzích plátkov (použite hovädziu sviečkovú alebo špičku), každý o veľkosti cca 10 x 15 cm a hrúbke 6
  • 1 červená cibuľa
  • 1 stopkový zeler
  • 1 veľká mrkva
  • 6 natvrdo uvarených vajec
  • 6 tenkých plátkov prosciutta alebo mortadelly
  • niekoľko vetvička plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 malá biela cibuľa
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 150 ml bieleho alebo červeného vína
  • 700 ml paradajkovej passaty

POSTUP

  • Pripravíme si plátky hovädzieho mäsa, v prípade potreby ich naklepeme (alebo skôr jemne pretiahneme alebo natiahneme), aby boli tenké, potom narežeme okraje každého plátku, aby sa na panvici neskrútili.
  • Červenú cibuľu, stopkový zeler a mrkvu nakrájame na podobne veľké tyčinky.
  • Vajcia uvarené natvrdo olúpeme a odrežeme oba konce, aby boli vidieť žĺtky.
  • Hovädzie plátky rozložíme na čistú pracovnú plochu.
  • Položíme prosciutto na hovädzie mäso, ponecháme voľný priestor okolo okraja, a vložíme vajcia do spodnej polovice plátku.
  • Okolo vajíčka naaranžujeme zväzky mrkvy, řapíkatého zeleru a cibule a tesne ich zastrčíme.
  • Hovädzie mäso zrolujeme tak, že spodnú časť plátku zdvihneme a prekryjeme vajcia, potom ho zrolujeme a zastrčíme strany, ako najlepšie zaumienime, kým nevznikne úhľadný valec podobný slivke.
  • Rolku zaistíme kúskom potravinárskeho povrázku, ako by sme viazali balík, teda najprv pozdĺžne, potom po stranách.
  • Urobíme to dvakrát, aby sme sa uistili, že sú konce naozaj uzavreté.
  • Nakrájame bielu cibuľu.
  • Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a potom restujeme cibuľu, kým nebude nezosklovatí.
  • Pridáme hovädzie závitky a opekáme ich, podľa potreby ich obraciame, kým nie sú hnedé.
  • Prilejeme trochu vína a necháme prevariť, potom pridáme paradajkovú passatu a štipku soli.
  • Znížime teplotu a necháme rolky dusiť, napoly zakryté, občas ich otočíme, kým nie sú hotové, čo obvykle trvá asi 1 hodinu.
  • V ideálnom prípade ich necháme chvíľu odležať a potom ich jemne prehrejeme.
  • Užite si to!
Mäsové závitky plnené vajcami, servírované na tanieri a preliate omáčkou z paradajok.
www.deliciousmagazine.co.uk

Smotanová omáčka so zelenými fazuľkami

Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo zložené zo zelených fazuliek a luxusnej sladkokyslej smotanovej omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!

INGREDIENCIA

  • 450 g zelených fazuliek, mrazených
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • ⅓ šálky smotany na šľahanie
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1-2 lyžičky soli
  • varené zemiaky na podávanie
  • vajcia varené natvrdo na podávanie

POSTUP

  • Mrazené fazuľky necháme rozmraziť pri izbovej teplote.
  • V hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
  • Fazuľky opatrne vložíme do vriacej vody a varíme 3 minúty.
  • Potom odoberieme šálku vývaru a dáme si ju bokom, zvyšok scedíme.
  • Fazuľky ihneď schladímeľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia a umožnili im zachovať si krásnu sviežu farbu.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo na stredne vysokom plameni a orestujeme cibuľu, ktorú sme si predtým nakrájali nadrobno.
  • Restujeme, kým cibuľa nezosklovatí.
  • To trvá asi 3-5 minút.
  • Stlmíme oheň a pridáme múku.
  • Miešame minútu.
  • Potom hrniec stiahneme z platne.
  • Postupne prilievame vývar z fazule a miešame, aby sa hrudky rozpustili.
  • Ak prilievame teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
  • Postupne prilievame mlieko a šľaháme.
  • Vrátime hrniec na sporák.
  • Zvýšime teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
  • Pridáme bobkový list a nové korenie a vmiešame ocot.
  • Znížime plameň na minimum, prikryjeme a necháme 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
  • Nakoniec hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame smotanu.
  • Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka a prešľaháme.
  • Pridáme lyžičku cukru a podľa potreby dochutíme soľou alebo octom.
  • Vyberieme korenie – bobkový list a nové korenie.
  • Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájame ich na kúsky o veľkosti asi 4 cm.
  • Vložíme ich do omáčky a necháme chvíľu prehriať.
  • Vyvarujeme sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.
  • Omáčku servírujeme s varenými zemiakmi a vajcami natvrdo.
Biela omáčka s fazuľkami servírovaná na tanieri s varenými zemiakmi, vajcom a vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Vajcia Benedikt s holandskou omáčkou

Inšpirujte sa naším nasledujúcim receptom, podľa ktorého pripravíte tie najlepšie vajcia Benedikt vášho života! Servírujte ho spoločne s anglickým muffinom, slaninou, krémovou holandskou omáčkou a čerstvými bylinkami.

INGREDIENCIA

  • 8 veľkých vajec
  • 1 lyžica bieleho octu
  • 4 anglické muffiny, rozpolené
  • 8 plátkov slaniny
  • nakrájaná čerstvá petržlenová vňať a/alebo pažítka
  • mletá paprika

Na holandskú omáčku:

  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 4 veľké žĺtky
  • 1 a 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžička dijonskej horčice (voliteľné)
  • 1-2 štipky kajenského korenia (voliteľne)
  • 1/2 šálky masla, rozpusteného
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP

  • Naplníme hrniec asi centimetrom vody.
  • Naň postavíme nerezovú alebo sklenenú misku, ktorá krásne sedí bez toho, aby sa dotkla vody.
  • Privedieme vodu do varu.
  • Pridáme smotanu, žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu a kajenské korenie do misy nad hrncom a dobre prešľaháme.
  • Zmes varíme za stáleho šľahania, kým nebude dostatočne hustá, aby pokryla zadnú stranu kovovej alebo drevenej lyžice a teplota nedosiahla 70 stupňov Celzia.
  • Znížime teplotu na veľmi nízku, potom veľmi pomaly za stáleho šľahania vlejeme rozohriate rozpustené maslo.
  • Zložíme z ohňa, dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  • Preložíme do misky a prikryjeme.
  • Privedieme niekoľko centimetrov vody spolu s octom do varu vo veľkom hlbokom hrnci.
  • Vajcia jedno po druhom rozklepneme a pridáme do vriacej vody, pričom do hrnca vložíme štyri vajcia naraz.
  • Varíme, kým bielky nestuhnú a žĺtok ešte tekutý, asi 3 – 4 minúty.
  • Preložíme na tanier vyložený papierovou utierkou a opakujeme so zvyšnými štyrmi vajcami.
  • Orestujeme si plátky slaninky na stredne vysokom plameni, asi minútu z každej strany.
  • Medzitým si opečieme anglické muffiny v sendvičovači alebo v rúre zaplú na funkciu gril.
  • Na každý anglický muffin položíme plátok slaniny.
  • Na slaninu opatrne naložíme sadené vajcia a dochutíme soľou a korením.
  • Prelejeme holandskou omáčkou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a pažítkou a na záver zľahka posypeme paprikou.
Vajcia servírované na anglickom muffine so slaninou.
www.cookingclassy.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalších 5 skvelých receptov na varené vajcia , ktoré jednoducho musíte vyskúšať!

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.