Čerstvé vajcia sú k dispozícii po celý rok a tak ak chceme uvariť nejaké bezmäsité jedlo, môžu to byť zrovna vajcia.
Vyprážané sú trochu ťažká, navyše ako príloha sa podáva pečivo, ale varené alebo stratená vajcia sú mimoriadne vhodná aj do omáčok, kam ich vkladáme celá alebo dvojdielne alebo krájaná na kúsky.
Omáčky strong> síce nie sú najväčší hit zdravej kuchyne, ale rozhodne patrí ku stáliciam v slovenskej kuchyni strong>.
Skúste si pripraviť niektorú z obľúbených, ku ktorým sa vajcia rozhodne hodí.
Inšpirujte sa našimi receptami na vajíčkovej omáčky!
Znojemská omáčka s vajíčkom
INGREDIENCIE:
- 1 cibuľa
- 600 g zadného hovädzieho, na plátky
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 6 sterilizovaných uhoriek
- 2 kvalitné párky
- 2 vajcia na tvrdo
POSTUP:
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno a osmažíme na oleji.
- Hovädzie plátky mierne naklepeme, po stranách narežeme, aby sa neskrútili.
- Z oboch strán osolíme a okoreníme.
- Mäso opečieme z oboch strán, necháme zatiahnuť.
- Mierne podlejeme vodou, pridáme jednu lyžicu horčice.
- Priklopíme a dusíme hodinu a pol domäkka.
- Potom pridáme polovicu uhoriek pokrájaných na kolieska, kolieska párkov a druhú lyžicu horčice.
- Štvrť hodiny dusíme a potom vsypeme nakrájané varené vajcia a zostávajúce uhorky.
- Chvíľku prevaríme.
- Môžeme podávať s dusenou ryžou.
TIP: strong> Omáčku možno pripraviť aj bez mäsa strong>. Urobíme cibuľový základ, ktorý zalejeme silným hovädzím vývarom, potom je už postup rovnaký. K bezmäsité úprave sa hodí podávať žemľové knedle.
zdroj : www.albert.cz
Kôprová omáčka s vajíčkami
Kôprová vajíčková omáčka je klasika slovenských jedální a rozdeľuje ľudí na dva tábory – na tých, čo ju milujú, a tých, čo ju neznášajú.
INGREDIENCIE:
- 1 zväzok kôpru
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica octu
- soľ a cukor
POSTUP:
- Kôpor nakrájame najemno.
- V kastróle roztopíme maslo, prisypeme doň hladkú múku a urobíme zápražku.
- Zalejeme vývarom, prilejeme mlieko a zľahka 15 minút povaríme.
- Pridáme smotanu a kôpor.
- Dochutíme soľou, cukrom a octom.
- Môžeme podávať s opekanými zemiakmi alebo knedľou a zastretým vajcom.
zdroj : tojebasta.blogspot.com
Objavte podobné tipy
Smotanová omáčka sa sázeným vajcom
INGREDIENCIE:
- 2 dcl hydinového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie
- 40 g masla, studené, nakrájané na kúsky
- 3 žĺtky
- 1 lyžička hladkej múky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
- korenie a soľ
- sladká mletá paprika
POSTUP:
- Do nádoby s guľatým dnom dáme vývar, citrónovú šťavu, múku a dobre prešľaháme metlou.
- Pridáme žĺtky, soľ a nad teplou vodným kúpeľom stále miešame metlou do zhustnutia.
- Nádobu sa zhoustlými žĺtky zložíme z kúpeľa, po častiach vmiešame metlou maslo.
- Vyšľaháme v hladkú omáčku.
- Ochutíme korením, soľou a kvapkou worcesterskej omáčky.
- Našľaháme šľahačku s paprikou.
- Opatrne vmiešame do omáčky a ihneď podáme.
- Podávame s varenými alebo duseným špargľou a sázeným vajcia.
zdroj : www.opentable.com
špargľa je díky svému složení zdravá zelenina, která pomáhá udržet naše tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu.
Obsahuje veľké množstvo vody, bielkoviny aj vlákninu a veľa málo tukov i sacharidov.
Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B vrátane kyseliny listovej .
Vajíčková omáčka so salámou
Ako raz ochutnáte túto omáčku k cestovinám, inú už nebude chcieť. Lahodná krémová omáčka s chuťou vajec a šunky je to pravé.
INGREDIENCIE:
- 200 g salámy (šunky)
- 100 g parmzánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 4 žĺtky
- 60 ml smotany na šľahanie
- soľ a mleté čierne korenie
- zelené bylinky (pažítka, petržlen)
- 400 g cestovín
INGREDIENCIE:
- Uvaríme cestoviny podľa návodu, vodu z cestovín necháme bokom.
- Nakrájame najemno šunku, nastrúhame parmezán a roztlačíme cesnak plochou noža.
- V panvici rozohrejeme maslo, pridáme šunku a cesnak.
- Šunku osmažíme dozlatista.
- Cesnak vyberieme a vyhodíme.
- Cestoviny pridáme do panvice, prehrejeme.
- Žĺtky prošleháme v miske s väčšinou syra a smotanou.
- Panvicu s cestovinami zložíme z platne a prilejeme k nim vaječnú zmes a bylinky.
- Premiešame cestoviny tak, aby sa rovnomerne obalili vaječnú zmesí.
- Potom pridáme pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili – omáčka musí byť vláčna a hladká.
- Cestoviny okoreníme a posypu zvyšným parmezánom.
TIP: Miesto cestovín možno použiť aj varené a na kúsky nakrájané varené zemiaky alebo zemiakové knedlíky.
zdroj : www.kraftcanada.com
Na uvedených omáčkach si môžete pochutnať aj s varenými zemiakmi, jemnými knedle, halušky a dusenou zeleninou.