Uvarte si dokonalú rajskú omáčku: 4 recepty, ktoré zvládne naozaj každý

Skvosť slovenskej národnej kuchyne!

Jedlo, ktoré milujeme už od detstva.

Načerpajte inšpiráciu v našich receptoch na paradajkovú omáčku.

Na výber máte z niekoľkých variantov. Ako vám chutí najviac?

Pravá paradajková omáčka s hovädzím mäsom

Omáčka z paradajok je krásne sladkastá a na prípravu jednoduchšia ako by ste čakali. Kúpte si dobré hovädzie a pustite sa do toho.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzie plece
  • 3 cibuľa
  • 3 stredné mrkvy
  • ½ menšieho zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 1 klinček
  • štipka škorice
  • ½ ČL soli
  • 10 guličiek čierneho korenia
  • 2 PL oleja
  • 1.5 kg paradajok
  • 2 PL cukru

Postup

  • Mäso očistite a odblaňte
  • Zeler a mrkvy pokrájajte na menšie kúsky, jednu cibuľu rozkrojte na pol, cesnak olúpte
  • Do hrnca dajte mäso, zeleninu, bobkový list, nové korenie, korenie a soľ, zalejte vodou a varte pokiaľ mäso nie je mäkké
  • Vývar preceďte, mäso a mrkvu si dajte bokom
  • Zvyšné dve cibule nakrájajte na drobno a opečte v strednom hrnci na oleji do zlatista
  • Paradajky nakrájajte na kúsky a pridajte k cibuli
  • Zalejte polovicou vývaru a povarte, kým paradajky nezmäknú
  • Pridajte mrkvy z vývaru a rozmixujte dohladka
  • Prepasírujte cez sito
  • Vráťte do hrnca, oslaďte podľa chuti a ešte chvíľu povarte. Pokiaľ je omáčka veľmi riedka môžete ju zahustiť zápražkou
  • Mäso nakrájajte na plátky a vložte do omáčky
  • Servírujte s kysnutými knedľami
Poctivá česká omáčka z paradajok a hovädzím mäsom.
Zdroj: Dreamstime.com

Paradajková omáčka s plnenými paprikami

Recept na jednoduchú paradajkovú omáčku z pretlaku, ktorý zvládne naozaj každý.

Ingrediencie

  • 6 bielych paprík
  • 300 g mletého mäsa
  • 2 paradajkové pretlaky
  • 50 g ryže
  • 2 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • 4 guličky korenia
  • soľ
  • cukor
  • štipka tymiánu
  • štipka škorice
  • 1 PL zápražky

Postup

  • Ryžu uvarte podľa popisu na obale
  • Cibuľa nakrájajte na jemno
  • Mleté mäso zmiešajte s polovičným množstvom nakrájanej cibule, uvarenou ryžou a rozotreným cesnakom, osoľte a okoreňte
  • Paprikám odrežte stopku a zbavte ich semienok, zľahka zvnútra osoľte
  • Naplňte ich mäsovou zmesou
  • V hrnci na oleji osmažte zvyšok cibule
  • Pridajte pretlak, korenie a papriky a zalejte vývarom
  • Duste pod pokrievkou 30 minút
  • Papriky dajte bokom, omáčku preceďte, dochuťte cukrom prípadne aj soľou, zahustite zápražkou a povarte
  • Vráťte papriky späť do omáčky
  • Servírujte s cestovinami alebo s knedľami
Rozkrojená paprika plnená mletým mäsom a ryžou v tanieri s rajskou omáčkou
Zdroj: laurenslatest.com

Luxusné mäsové guličky v paradajkovej omáčke

Dobrá omáčka z paradajok je krásne hladká, červená a príjemne sladkastá. V spojení s masovými guličkami v tomto recepte, dosiahnete paradajkovú dokonalosť úplne ľahko.

Ingrediencie

  • 0,5 kg mletého mäsa
  • 2 cibuľa
  • 2 plechovky krájaných paradajok
  • 1 paradajkový pretlak
  • 0,5 l vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • 4 guličky čierneho korenia
  • 1 PL zápražky
  • soľ
  • cukor
  • štipka škorice

Postup

  • Mäso zmiešajte s jednou nadrobno nakrájanou cibuľou a soľou a vytvarujte v ruke malé guličky
  • Obaľte ich v múke a opečte vo väčšej panvici alebo v hrnci na rozohriatom oleji
  • Guľôčky vyberte a dajte ich bokom
  • Na oleji opečte druhú, najemno nakrájanú cibuľu
  • Zalejte ju paradajkami z plechovky, pretlakom a vývarom, pridajte bobkový list, nové korenie, korenie a škoricu
  • Vložte späť mäsové guličky, omáčku priveďte do varu a 20 minút povarte
  • Vyberte mäso aj korenie a omáčku rozmixujte
  • Dochuťte cukrom a pridajte zápražku
  • Premiešajte a prevarte
  • Mäsové guličky vložte späť do omáčky
  • Servírujte s ryžou, cestovinami alebo knedľami
Mäsové guličky v rajskej omáčke, v hrnci
Zdroj: 196flavors.com

Sú drviče odpadu naozaj účinnými pomocníkmi? Pozrite sa, ako sme ich ohodnotili .

Paradajková omáčka so smotanou a so kelovými závitkami

Paradajková omáčka sa pridaním smotany ešte viac zjemní as ľahko pikantnými závitkami vytvára chuťovo skvelú kombináciu.

Ingrediencie

  • 10 kelových listov
  • 500 g mletého mäsa
  • 1 vajce
  • 2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL strúhanky
  • 2 plechovky drvených paradajok
  • 300 ml vývaru
  • 150 ml smotany na varenie
  • 1 PL zápražky
  • cukor
  • soľ
  • korenie
  • štipka perníkového korenia

Postup

  • Listy kelu vložte na 2 minúty do hrnca s vriacou vodou
  • Potom ich rýchlo schlaďte pod studenou vodou
  • Zmiešajte mäso, vajcia, strúhanku a jednu najemno nasekanú cibuľu so soľou a korením
  • Na kraj každého listu dajte časť mäsovej zmesi, prehnite kraje dovnútra a zarolujte
  • Závitok môžete prepichnúť špáradlom aby lepšie držal
  • V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak
  • Pridajte obe plechovky paradajok a krátko povarte
  • Závitky naukladajte do pekáča, zalejte paradajkovou omáčkou a pečte 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °
  • Počas pečenia závitky prelievajte paradajkovou omáčkou
  • Kelové zálievky dajte bokom, omáčku preceďte späť do hrnca
  • Prilejte vývar, smotanu a pozvoľna priveďte do varu
  • Pridajte cukor, zápražku a perníkové korenie a nechajte prevariť
  • Kapustové zálievky servírujte preliate rajskou omáčkou s ryžou, alebo knedle
Kelové závitky v pekáčiku preliate rajskou omáčkou
Zdroj: jennybeanlove.com

TIP: Máte radi kel, alebo hľadáte spôsob, ako ho viac zaradiť do svojho jedálnička? Skúste recepty na kelové placky .

Ako pripraviť zápražku?

Zápražka, čiže zásmažka sa rozlišuje na 2 základné typy: svetlá a tmavá. Líšia sa dobou prípravy aj použitím.

Svetlá zápražka sa dáva do polievok, bešamelu a svetlých omáčok. Je veľmi silná a pokrm zahustí najlepšie.

Tmavá zápražka sa hodí predovšetkým do gulášu, do štiav k mäsám a do tmavých omáčok.

Ingrediencie

  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL masla (sadla, rastlinného tuku)

Postup

  • Na malom plameni pozvoľna rozohrejte maslo
  • Prisypte múku a premiešajte
  • Za stáleho miešania, aby sa zápražka nepripálila, nechajte hmotu peniť
  • Po minúte máte hotvú svetlú zápražku
  • Ak chcete pripraviť tmavú zápražku pokračujte ďalej v miešaní
  • Dávajte pozor aby sa zápražka neprichytila a nespálila
  • Po 2-3 minútach sa farba zmení na zlatistú a je hotovo

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.