Omáčka z paradajok ľahko a rýchlo – najlepšie recepty

Omáčka z paradajok patrí medzi najobľúbenejšie omáčky českej kuchyne.

Ide pripravovať na niekoľko spôsobov, z paradajok čerstvých, a rovnako tak z konzervovaných či paradajkového pretlaku.

A my vám práve prinášame 3 jednoduché recepty na paradajkovú omáčku aneb Rajská trikrát inak.

Rajská omáčka z čerstvých paradajok

ingrediencie:

  • 50 dkg čerstvých paradajok
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice oleja
  • 2 dl šľahačky
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • kúsok škorice
  • 1/2 citróna
  • soľ
  • 1 liter vývaru z kostí (alebo bujón)

postup:

  1. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozohriatom oleji.
  2. Paradajky sparíme, ošúpeme, nakrájame a pridáme k zelenine.
  3. Ďalej pridáme všetko korenie, olúpaný citrón (bez jadier), nakrájaný na plátky, zalejeme vývarom a asi 30 minút dusíme.
  4. Potom z omáčky vyberieme korenie a rozmixujeme ju.
  5. Uvedieme znovu do varu, v smotane rozmiešame múku a za stáleho miešania ju vlejeme do vriacej omáčky.
  6. Zvoľna povaríme a dochutíme soľou, cukrom, prípadne citrónovou šťavou.

Rajská omáčka z čerstvých paradajok www.labuznik.cz

Rajská omáčka z konzervovaných paradajok

ingrediencie:

  • 1 väčšia plechovka konzervovaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 1-2 lyžičky vegety (alebo iné koreniace zmesi)
  • soľ
  • korenie
  • cukor
  • čerstvá bazalka

postup:

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemno.
  2. Na oleji opražíme a pridáme k nej nasekané strúčiky cesnaku.
  3. Cibuľu s cesnakom zalejeme konzervovanými paradajkami a podľa potreby osolíme, korením, vegetou a zvoľna dusíme kým omáčka nezhustne.
  4. Následne ju rozmixujeme.
  5. Pridáme nakrájanú čerstvú bazalku a omáčku podľa potreby dochutíme soľou a cukrom.

Rajská omáčka z konzervovaných paradajok hobby.blesk.cz

Rajská omáčka z pretlaku

ingrediencie:

  • 2-3 paradajkovej pretlaky
  • 1 cibuľa
  • masť
  • 1 lyžica cukru
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 3 guličky čierneho korenia
  • soľ
  • múka

postup:

  1. Nakrájame cibuľu na kocky a podusíme na troške masti.
  2. Pridáme rajské pretlaky, cukor, nové korenie, čierne korenie, bobkový list, soľ, trošku vody a dusíme.
  3. Potom si urobíme zápražku z múky, pridáme ju do omáčky a necháme povariť.
  4. Po uvarení prelisujeme a môžeme podávať.

Rajská omáčka z pretlaku www.itesco.cz

Rajská omáčka sa vo väčšine prípadov podáva s knedľou, chutnú variantom sú však aj cestoviny. Ďalej k rajskej pridávame plnené papriky, mäsové gule alebo varené mäso, či už hovädzie či bravčové.

A čo po takej lahôdke za dezert? Čo napríklad jeden z šiestich jahodových ?

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.