Omáčka na špagety – najobľúbenejší recepty

Máte uvarené špagety – a čo teraz?

Kečup je plný konzervantov, eidamu chýba nápad ..

… a preto je tu päť jednoduchých receptov na omáčku na špagety , ktoré sa vyvedú tak, že si ich vyfotíte!

Bolonská omáčka na špagety

INGREDIENCIE

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 300 g mäsa (i mletého)
  • 300 ml vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1/2 kyslej smotany (alebo i sladké)
  • tymian, bazalka, cesnak podľa chuti
  • 20 dkg strúhaného eidamu

POSTUP

  1. Na tuku opražíme nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme mäso (surové podusíme, ostatní len prehrejeme).
  3. Podlejeme vývarom, zahustíme múkou.
  4. Povaríme 5 minút a dochutíme rajským pretlakom a smotanou.
  5. Okoreníme.
  6. Na tanieri posypeme syrom.

Klasická kombinácia špagety a Bolonská omáčka nesklame.

Syrová omáčka na špagety

INGREDIENCIE

  • 1/2 l vývaru
  • 1 téglik smotany
  • 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkánskeho syra
  • zelená vňať (petržlenová vňať, pažítka) na dozdobenie

POSTUP

  1. Do vývaru prilejeme smotanu a necháme rozpustiť niektorý z mnohých druhov syrov.
  2. Servírujeme posypané zelenou vňaťou petržlenu / pažítky.

Syrová omáčka na špagety je nenáročný recept na lahodnú večeru ..

Tip pre väčší objem : Ak potrebujeme omáčky viac, potom je najlepšie si ako základ uvariť bešamelovú omáčku z masla, múky a mlieka a nakoniec v nej nechať rozpustiť syr.

Smotanová omáčka na špagety

INGREDIENCIE

  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g masla
  • 100 g zakysané smetany
  • soľ, akékoľvek obľúbené korenie

POSTUP

  1. Rozohrejeme mlieko a za stáleho miešania pridávame múku a maslo, štipku soli.
  2. Po 2 minútach prilejeme smotanu a ďalej povaríme 1 minútu
  3. Servírujeme.

Smotanová omáčka neurazí ani návštevu.

Paradajková omáčka na špagety

INGREDIENCIE

  • 1 pór
  • 1 cuketa
  • 1 mrkva
  • 6 paradajok
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, bazalka
  • 1/2 l vývaru
  • 1 malý pretlak
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 smotana podľa uváženia

POSTUP

  1. Pór, cuketu, mrkvu a paradajky podusíme na tuku spoločne s cibuľou alebo cesnakom.
  2. Po 10 minútach okoreníme, podlejeme vývarom, pridáme pretlak.
  3. Varíme ďalších 10 minút.
  4. Zahustíme múkou, povaríme, môžeme pridať smotanu.
  5. Servírujeme.

Paradajková omáčka je ľahká a zdravá.

Omáčka na špagety hubová

INGREDIENCIE

  • 1 cibuľa
  • 500 g húb
  • 1/4 l vývaru alebo smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ, korenie, bylinky

POSTUP

  1. Huby nakrájame na plátky a podusíme na cibuľke.
  2. Keď zmäknú, podlejeme je vývarom / smotanou.
  3. 2 minúty miešame, potom zahustíme hladkou múkou a okoreníme.
  4. Servírujeme s bylinkami.

Hubová omáčka sa hodí aj na špagety.

Ak ste cestovinový typ, skúste i naše ďalšie recepty na cestoviny s omáčkami.

Jemné omáčky typu syrová alebo smotanová priamo nabáda k experimentovaniu s bylinkami. Zvláštne podmanivou chuť má potrebné ligurček, oregano, tymian alebo rozmarín.

Ktorá bylinka vyhráva u vás? Podeľte sa s nami do komentára pod článkom!

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.