Recepty na najlepšie omáčky na špagety! Na kečup a eidam si už ani nespomeniete. Inšpirujte sa

Máte uvarené špagety – a čo teraz?

Kečup je plný konzervantov, eidamu chýba nápad.

Uvarte si jeden z týchto jednoduchých receptov na omáčku na špagety, ktorých sa už nevzdáte!

Bolonská omáčka na špagety

Toto je jednoducho klasika, ktoré nesmie chýbať na žiadnom talianskom stole!

Čo budeme potrebovať

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 300 g mäsa (aj mletého)
  • 300 ml vývaru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1/2 kyslej smotany (alebo aj sladké)
  • tymián, bazalka, cesnak podľa chuti
  • 20 dkg strúhaného eidamu

Postup

  1. Na tuku opražíme nakrájanú cibuľu.
  2. Pridáme mäso (surové podusíme, ostatné len prehrejeme).
  3. Podlejeme vývarom, zahustíme múkou.
  4. Povaríme 5 minút a dochutíme paradajkovým pretlakom a smotanou.
  5. Okoreníme.
  6. Na tanieri posypeme syrom.

Na prípravu tejto omáčky sa vám môže hodiť panvička Tescoma . Ktorá z recenzovaných by sa vám páčila?

Tanier plný špaget s omáčkou z paradajok a mletého mäsa.
Zdroj: littleferrarokitchen.com

Špagety s omáčkou carbonara

Toľko obávaná a pritom je tak jednoduchá! Recept na omáčku carbonara je hotový v priebehu niekoľkých minút, ale jeho chuť trvá večne!

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 200 g nakrájanej pancetty
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 2 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 60 ml smotany
  • 75 g parmezánu, jemne nastrúhaného

Postup

  • Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednú teplotu rozohrejte olej.
  • Pridajte pancettu a cesnak. Varte a miešajte asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude pancetta chrumkavá.
  • Nechajte odkvapkať od tuku na papierovej utierke.
  • V mise ušľahajte žĺtky, vajcia, smotanu a tri štvrtiny parmezánu. Dochuťte soľou a korením.
  • Pridajte vaječnú zmes a zmes pancetty k uvareným cestovinám.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Premiešajte na miernom ohni, kým sa ingrediencie dobre nespoja. Podávajte so zvyšným parmezánom.
Panvica krémových cestovín v krémovej omáčke z vajec.
Zdroj: jocooks.com

Syrová omáčka na špagety

Pre milovníkov syrov nie je jednoducho iná možnosť, než si pripraviť túto špagetovú omáčku!

Čo budeme potrebovať

  • 1/2 l vývaru
  • 1 téglik smotany
  • 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkánskeho syra
  • zelená vňať (petržlenová vňať, pažítka) na dozdobenie

Postup

  1. Do vývaru prilejeme smotanu a necháme rozpustiť niektorý z mnohých druhov syrov.
  2. Servírujeme posypané zelenou vňaťou petržlenovej vňate / pažítky.

Ak potrebujeme omáčky viac, potom je najlepšie si ako základ uvariť bešamelovú omáčku z masla, múky a mlieka a nakoniec v nej nechať rozpustiť syr. Prečítajte si viac o bešameli v našom článku!

Tri druhy syra v jednej špagetovej omáčke.
Zdroj: townandcountrymag.com

Cuketová omáčka k špagetám

Túto špagetovú omáčku vystihujú dve slová: „Pozor, páli!“

Čo budeme potrebovať

  • 750 g klobás
  • 2 zelené papriky, nakrájané
  • 100 g cibule, nasekané
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 3 stredné cukety, nelúpané a nakrájané
  • 500 g olúpaných a nakrájaných paradajok
  • 30 g papričky jalapeno, nakrájaných najemno
  • 1 lyžica čerstvej bazalky
  • 1 lyžička chilli prášku
  • 1⁄2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy
  • 1⁄2 lyžičky Tabasco omáčky
  • 1⁄2 šálky parmezánu, strúhaného
  • Uvarené špagety pre 8 osôb

Postup

  • Klobásu opražte s cibuľou a cesnakom.
  • Pridajte zelenú papriku, smažte 2 minúty.
  • Pridajte cuketu, paradajky, jalapeno, bazalku, chilli, soľ, citrónovú šťavu a tabasco, varte 15 minút.
  • Medzitým si uvarte špagety.
  • Špagety s cuketovou omáčkou nakoniec posypeme parmezánom.

Z cukety nemusí byť len omáčka, ale môžu z nej byť aj cuketové špagety! Ako sa na ne dozviete v týchto receptoch na špagety z cukiet .

Hrniec plný štipľavej cuketovej omáčky.
Zdroj: chezlarae.com

Paradajková omáčka s guľami z mletého mäsa

Jednoduché cestoviny na jednoduché varenie, ale napriek tomu veľmi chutné!

Čo budeme potrebovať

  • 300 g špaget
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 500 g chudého hovädzieho mletého mäsa (uválené do 16 guličiek)
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 120 g nastrúhanej mrkvy
  • 120 g nastrúhanej cukety
  • 400 g paradajkového pyré
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • 3-4 lístky čerstvej bazalky
  • 60 g čedaru

Postup

  • Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou. Pridajte špagety a premiešajte, aby sa neprilepili. Varte podľa návodu na obale. Sceďte a udržujte v teple.
  • Medzitým na panvici rozohrejte olej na strednú teplotu.
  • Pridajte mäsové guličky a varte 6–8 minút, kým nezhnednú. Vyberte a dajte bokom.
  • Na rovnakú panvicu dajte cibuľu, cesnak, mrkvu a cuketu a varte 4–5 minút do zmäknutia.
  • Pridajte pyré, paradajky a bazalku a miešajte, aby sa všetko spojil.
  • Pridajte mäsové guličky späť do panvice a premiešajte, aby sa obalili omáčkou.
  • Rozdeľte cestoviny na 4 taniere a navrch dajte mäsové guličky a omáčku a posypte syrom a zvyšnou bazalkou.

Mäsové guličky môžete pripraviť na viacero spôsobov. Viete na koľko? To všetko sa dozviete v našich receptoch na mäsové gule .

Špagety s paradajkovou omáčkou a guľami z mletého mäsa.
Zdroj: sprinklesomesugar.com

Smotanová omáčka na špagety

Nie je nič lepšie, ako keď je omáčka krásne krémová a hustá! Presne takto lahodný je aj náš recept na smotanovú špagetovú omáčku.

Čo budeme potrebovať

  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g masla
  • 100 g kyslej smotany
  • soľ, akékoľvek obľúbené korenie

Postup

  1. Rozohrejeme mlieko a za stáleho miešania pridávame múku a maslo, štipku soli.
  2. Po 2 minútach prilejeme smotanu a ďalej povaríme 1 minútu
  3. Servírujeme.
Ružový hrniec plný špaget so smotanovou omáčkou a bylinkami.
Zdroj: supergoldenbakes.com

Hubová omáčka na špagety

Hubové špagety so smotanovou cesnakovo-bylinkovou omáčkou? Dobre, toto je veľká delikatesa na všetkých chuťových úrovniach.

Čo budeme potrebovať

  • 1 cibuľa
  • 500 g šampiňónov
  • 1/4 l vývaru alebo smotany
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • soľ, korenie, bylinky

Postup

  1. Šampiňóny nakrájame na plátky a podusíme na cibuľke a cesnaku.
  2. Keď zmäknú, podlejeme ich vývarom / smotanou.
  3. 2 minúty miešame, potom zahustíme hladkou múkou a okoreníme.
  4. Servírujeme s bylinkami.
Miska so špagetami a nakrájanými šampiňónmi, preliate omáčkou.
Zdroj: saltandlavender.com

Najlepšie víno k špagetám

Medzi tri veci, ktoré môžu ovplyvniť párovanie vína, patrí omáčka, korenie a prítomnosť mäsa.

Pretože sa väčšina druhov cestovín vyrába s kyslou paradajkovou omáčkou , musíte ich spárovať s kyslým červeným vínom, najlepšie Merlotom, Shirazom, Zinfandelom, Nebbiolo, alebo kyslým bielym vínom, ako je ruža, Pinot Grigio, Rizling rýnsky alebo Sau.

Pokiaľ vaše špagety obsahujú mäso , musíte ich spárovať s vínom strednej alebo plnej chuti napr. Chardonnay, Biela Rioja, Rhonské biele alebo Rizling.

Ak sú vaše špagety jednoduché a na syrovom základe , akékoľvek svetlé biele napr. Chardonnay, Rizling alebo červené víno napr. Pinot Noir, Lambrusco zvýši krémovosť syra.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.