Máte uvarené špagety – a čo teraz?
Kečup je plný konzervantov, eidamu chýba nápad ..
… a preto je tu päť jednoduchých receptov na omáčku na špagety , ktoré sa vyvedú tak, že si ich vyfotíte!
Bolonská omáčka na špagety
INGREDIENCIE
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 300 g mäsa (i mletého)
- 300 ml vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 malý paradajkový pretlak
- 1/2 kyslej smotany (alebo i sladké)
- tymian, bazalka, cesnak podľa chuti
- 20 dkg strúhaného eidamu
POSTUP
- Na tuku opražíme nakrájanú cibuľu.
- Pridáme mäso (surové podusíme, ostatní len prehrejeme).
- Podlejeme vývarom, zahustíme múkou.
- Povaríme 5 minút a dochutíme rajským pretlakom a smotanou.
- Okoreníme.
- Na tanieri posypeme syrom.

Syrová omáčka na špagety
INGREDIENCIE
- 1/2 l vývaru
- 1 téglik smotany
- 20 dkg čedaru / eidamu / nivy / balkánskeho syra
- zelená vňať (petržlenová vňať, pažítka) na dozdobenie
POSTUP
- Do vývaru prilejeme smotanu a necháme rozpustiť niektorý z mnohých druhov syrov.
- Servírujeme posypané zelenou vňaťou petržlenu / pažítky.

Tip pre väčší objem : Ak potrebujeme omáčky viac, potom je najlepšie si ako základ uvariť bešamelovú omáčku z masla, múky a mlieka a nakoniec v nej nechať rozpustiť syr.
Objavte podobné tipy
Smotanová omáčka na špagety
INGREDIENCIE
- 500 ml mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- 50 g masla
- 100 g zakysané smetany
- soľ, akékoľvek obľúbené korenie
POSTUP
- Rozohrejeme mlieko a za stáleho miešania pridávame múku a maslo, štipku soli.
- Po 2 minútach prilejeme smotanu a ďalej povaríme 1 minútu
- Servírujeme.

Paradajková omáčka na špagety
INGREDIENCIE
- 1 pór
- 1 cuketa
- 1 mrkva
- 6 paradajok
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, bazalka
- 1/2 l vývaru
- 1 malý pretlak
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 smotana podľa uváženia
POSTUP
- Pór, cuketu, mrkvu a paradajky podusíme na tuku spoločne s cibuľou alebo cesnakom.
- Po 10 minútach okoreníme, podlejeme vývarom, pridáme pretlak.
- Varíme ďalších 10 minút.
- Zahustíme múkou, povaríme, môžeme pridať smotanu.
- Servírujeme.
Omáčka na špagety hubová
INGREDIENCIE
- 1 cibuľa
- 500 g húb
- 1/4 l vývaru alebo smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ, korenie, bylinky
POSTUP
- Huby nakrájame na plátky a podusíme na cibuľke.
- Keď zmäknú, podlejeme je vývarom / smotanou.
- 2 minúty miešame, potom zahustíme hladkou múkou a okoreníme.
- Servírujeme s bylinkami.

Ak ste cestovinový typ, skúste i naše ďalšie recepty na cestoviny s omáčkami.
Jemné omáčky typu syrová alebo smotanová priamo nabáda k experimentovaniu s bylinkami. Zvláštne podmanivou chuť má potrebné ligurček, oregano, tymian alebo rozmarín.
Ktorá bylinka vyhráva u vás? Podeľte sa s nami do komentára pod článkom!