6 lahodných receptov na prvý sviatok vianočný. Polievka, hlavný chod aj múčnik!

Štedrý večer je za nami, ale sviatky pokračujú.

Prvý sviatok vianočný je často v znamení rodinných návštev a obedov.

Načerpajte inšpiráciu pre sviatočné menu z našich receptov na Boží hod.

Sú tradičné a zároveň originálne a nemusíte sa obávať toho, že by ste sa po nich cítili ťažko.

Akú polievku, hlavný chod či dezert vyskúšate ako prvú?

Božíhodový vývar s celestínskymi rezancami

Namiesto polievky s klasickými rezančekmi alebo knedličkami, môžete vyskúšať aj tento variant.

Ingrediencie:

  • 1 šálka múky
  • 1 a 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka kryštálového cukru
  • 1/8 čajovej lyžičky soli
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 4 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 pór
  • 1/4 šálky cibuľky
  • 1 mrkva
  • 1 stopkový zeler
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Do mixéra dajte múku, soľ, cukor, mlieko, vajcia a maslo.
  • Vzniknuté cesto nechajte 30 minút odpočinúť.
  • Nalejte štvrť šálky cesta na rozpálenú panvicu s malým množstvom masla.
  • Otáčajte panvicou, aby sa cesto rozlialo.
  • Keď sa okraje cesta začnú odlepovať od panvice, opatrne ich odlepte.
  • Otočte a 30 sekúnd zmažte tiež z druhej strany.
  • Vzniknuté palacinky nechajte 15 minút chladnúť.
  • V medziobdobí v hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej a 5 minút na ňom smažte nakrájaný pór, zeler, zelenú cibuľku a mrkvu.
  • Pridajte hovädzie vývar a priveďte do varu.
  • Odstavte z ohňa a vmiešajte petržlenovú vňať.
  • Palacinky nakrájajte na rezančeky.
  • Teplú polievku podávajte teplú s hrsťou rezancov.
Vývar s celestínskymi rezancami a zeleninou.
zdroj: mysanfranciscokitchen.com

Máte radi hovädzie polievky? Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na poctivý hovädzí vývar , ktorý môžete pozrieť nielen na Boží hod, ale kedykoľvek počas roka.

Gaštanová polievka s cibuľkou a krutónmi nielen na Boží hod

Okrem obvyklých vývarov môžete na sviatočnom obede servírovať aj túto nezvyčajnú, ale veľmi chutnú polievku s gaštanmi.

Ingrediencie:

  • 280 g varených gaštanov nakrájaných na kúsky
  • 2 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 petržlen
  • 2 PL tymiánu
  • 2 PL rozmarínu
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml bieleho vína
  • 3 a 1/3 šálok zeleninového vývaru
  • 6 a 1/ 2 PL smotany na šľahanie
  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ a korenie

Vyprážaná cibuľka

  • 2 biele cibule
  • 2 PL olivového oleja
  • štipka chilli vločiek
  • soľ

Na krutóny

  • 2 plátky chleba nakrájané na kocky
  • 1 PL olivového oleja

Postup:

  1. Na panvici na sporáku rozohrejte olej, pridajte najemno nakrájanú šalotku a opečte ju dozlatista.
  2. Vmiešajte prelisovaný cesnak a na kocky nakrájaný petržlen, varte 2-3 minúty.
  3. Podlejte bielym vínom, miešajte a varte 2 minúty.
  4. Pridajte zeleninový vývar, gaštany a bylinky.
  5. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte približne 20 minút.
  6. V medziobdobí si pripravte vyprážanú cibuľku a krutóny.
  7. Rozohrejte na panvici olej a pridajte chilli vločky a na kolieska nakrájanú cibuľu.
  8. Keď je cibuľka osmažená, preložte ju na papierovú utierku, aby vychladla, a posypte ju soľou.
  9. Potom do rozpálenej panvice pridajte lyžicu oleja a dozlatista osmažte na kocky nakrájaný chlieb.
  10. Akonáhle sa polievka dovarí a asi 10 minút vychladne, ručným ponorným mixérom ju rozmixujte na pyré.
  11. Podľa preferovanej hustoty pridajte do polievky viac alebo menej smotany.
  12. Polievku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
  13. Pred podávaním ozdobte každú misku polievky vyprážanými cibuľovými krúžkami a krutónmi.
Gaštanová polievka s vyprážanou cibuľkou a krutónmi.
zdroj: thefeedfeed.com

Recepty na Boží hod nemusia obsahovať iba gaštanovú polievku. V chladných zimných dňoch vás rovnako dobre zahrejú aj ďalšie varianty krémových polievok .

Pečená kačica na mede s červenou kapustou

Ingrediencie:

  • 1 kačica
  • 4 PL rasce
  • 3 PL medu
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
Červená kapusta
  • cca pol hlávky červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 100 g sadla
  • 200 g jabĺk
  • 200 g zemiakov
  • rasca
  • soľ
  • ocot
  • cukor

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 130°C.
  2. Kačicu dôkladne očistite, umyte a osušte.
  3. Zvonku aj zvnútra kačicu osoľte a okoreňte pomocou rasce a zázvoru.
  4. Následne kačicu vložte do pekáča, podlejte trochou vody a priklopte druhou časťou pekáča.
  5. Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 2 hodiny.
  6. V priebehu pečenia kačicu potierajte medom.
  7. Po uplynutí tejto doby preložte kačicu z pekáča na plech a
  8. Potom kačicu preložíme na plech.
  9. Rúru nastavte na 180 ° C a kačicu dopečte do zlatista.
  10. V medziobdobí spracujte výpok.
  11. Orestujte ho na malom množstve tuku a pridajte múku.
  12. Opražte, podlejte malým množstvom vody a zľahka povarte.
  13. Pred podávaním šťavu preceďte cez jemné sitko.
  14. Počas pečenia si pripravte tiež kapustu.
  15. Pripravíme si červenú kapustu.
  16. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražíme v hrnci na masti s trochou rasce.
  17. Pridajte nakrúhanú kapustu a podlejte, aby bola kapusta celá ponorená vo vode.
  18. Dochuťte malým množstvom soli, cukru a octu.
  19. Duste približne 20 minút.
  20. Keď je kapusta takmer uvarená, odoberte dve tretiny vody.
  21. Pridajte najemno nastrúhané surové zemiaky a jablká.

Túto kačicu s červenou kapustou pozrite na Boží hod so zemiakovou či karlovarskou knedľou.

Pečená kačica s červenou kapustou a zemiakovými knedľami.
zdroj: cookinggallery.blogspot.com

Kačicu si môžete na Boží hod pripraviť aj v inom variante. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na sviatočnú kačicu .

Sviatočná šunka s horčicou a jablkami

Pečená vianočná šunka je veľmi obľúbená vo Švédsku. Doprajte si ju o prvý sviatok vianočný aj vy!

Ingrediencie:

  • 2-3 kg šunky vcelku (s kosťou alebo bez kosti)
  • 110 g hnedého cukru
  • 60 g dijonskej horčice
  • 1 PL jablčného octu
  • 480 ml jablčného muštu
  • jablká nakrájané na plátky na ozdobu
  • čerstvý tymián na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 170°C.
  2. Kožu na povrchu šunky narežete do tvaru krížikov.
  3. Prekryte šunku alobalom, vložte do pekáča a pečte hodinu až hodinu a pol.
  4. Počas posledných 45 minút pečenia si pripravte glazúru.
  5. V malom hrnci na miernom ohni rozohrejte a zmiešajte hnedý cukor, dijonskú horčicu, jablkový ocot a jablkový mušt.
  6. Varte, kým sa množstvo nezredukuje na polovicu, a potom každých 10 minút šunku potrite.
  7. Vyberte šunku z rúry a nechajte ju 15 minút odpočívať.
  8. Potom ju preložte na servírovací tanier s jablkami a tymianom.

Šunku na Boží hod servírujte najlepšie s rozmanitými prílohami zo zemiakov.

Sviatočná šunka s jablkami a horčicou.
zdroj: delish.com

Citrónová panna cotta alebo Boží hod po taliansky

Ingrediencie:

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 4 plátky želatíny
  • 2 PL cukru krupica
  • 1 citrón šťava a kôra z neho
  • lístky mäty na ozdobu

Postup:

  1. Želatínu dajte napučať do vlažnej vody.
  2. V medziobdobí začnite zahrievať smotanu s rozpusteným cukrom.
  3. Keď sa začne zo smotany fajčiť, pridajte do nej napučanú želatínu.
  4. Dôkladne premiešajte, a keď je panna cotta takmer hotová, pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu.
  5. Premiešajte a zmesou naplňte pripravené poháre.
  6. Dajte stuhnúť na približne 2 hodiny do chladničky.
  7. Na záver tento božíhodový múčnik ozdobte citrónovou kôrou a lístkami mäty.
Citrónová vianočná panna cotta.
zdroj:thewanderlutzkitchen.com

pop

Panna cotta sa dá vytvoriť v mnohých rôznych variantoch a príchutiach. Okrem receptov na Boží hod sa môže stať aj veľmi lahodným dezertom v letných mesiacoch. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na panna cottu .

Palacinky v tvare vianočného stromčeka

Jednoduché a chuťovo veľmi zaujímavé pečivo, na ktoré okrem zázvoru potrebujte aj niekoľko ďalších druhov korenia.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky celozrnnej múky
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1 banán
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 PL mletých semienok chia
  • štipka soli
  • 1 PL spiruliny alebo prášku matcha
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 PL kokosového oleja
  • semienka granátového jablka a malina na ozdobu

Postup:

  1. V mise najprv zmiešajte suché prísady, teda múku, chia semienka, soľ, prášok do pečiva.
  2. Pridajte mokré prísady a miešajte, kým sa nevytvoria hrudky.
  3. Rozohrejte nepriľnavú panvicu a pridajte kokosový olej.
  4. Lyžicou naneste cesto na panvicu, začnite veľkým kruhom pre základ stromčeka.
  5. Každá ďalšia palacinka bude mať o niečo menšiu veľkosť, aby vznikol stromček.
  6. Palacinky smažte z oboch strán, kým sa nevytvoria bubliny a nie sú mierne opečené.
  7. Následne jednotlivé palacinky na Boží hod naskladajte na seba do tvaru stromčeka.
  8. Medzi jednotlivé palacinky pridajte semienka granátového jablka a na vrchnú palacinku dajte malinu.
  9. Podávajte preliate javorovým sirupom.
Vianočný stromček vytvorený z palaciniek.
zdroj: createmindfully.com

Palacinky sú veľmi obľúbený múčnik. pripravte si ich spoločne s nami v mnohých sladkých aj slaných variantoch. Recepty na palacinky sú jednoduché, rýchle a vždy chutné!

Boží hod a varenie

Aj na prvý sviatok vianočný si možno dopriať tradičné pochutiny, ktoré k tomuto času patria, ale všetko v odľahčenej forme. Recepty na Boží hod sú toho skvelým príkladom. Sú chutné, ale nie príliš tučné alebo výdatné. Nebude vám tak po sviatočnom obede ťažko od žalúdka, a budete si tak môcť ku káve bez problémov dopriať aj niekoľko kúskov cukroviniek.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.