Odľahčené recepty na boží hod: inšpirácie na skvelý obed

Štedrý večer a slávnostný večer máme s úspechom za sebou, ale sviatky pokračujú.

Ďalším sviatočným dňom je Boží hod a aj k nemu sa viažu niektoré tradície.

Je len na nás, či je dodržíme alebo si naopak pripravíme niečo iné. Predsa len sa v posledných rokoch ustupuje od tučných a ťažkých jedál a kto si od nich odvykol, tak si na nich nepochutná ani o sviatkoch.

Tu máme námet na odľahčené recepty na božie hod. Inšpirujte sa!

Nedeľné polievka – kurací vývar s pažitkovým zvitky

INGREDIENCIE

na vývar

  • 3 kuracie skelety
  • 2 menšie mrkvy
  • 2 petržlenu
  • 1/2 buľvy zeleru
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • zelerová vňať
  • 15 guličiek celého čierneho korenia
  • 8 guličiek nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 2 lyžičky soli
  • 3 litre vody

na Svítek

  • 2 vajcia
  • 25 g masla
  • 30g polohrubej múky
  • 1/3 lyžičky mletého muškátového orieška
  • zväzok čerstvej pažítky
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Kuracie skelety dáme do studenej vody a privedieme k varu.
  2. Po zavarenie pozbierame prebytočnú penu.
  3. Pridáme korenie a soľ
  4. Stlmíme a necháme ťahať asi 1 hodinu.
  5. Pridáme zeleninu a ťaháme ešte ďalšiu hodinu.
  6. Potom vývar precedíme.
  7. Pripravíme si Svítek.
  8. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme troškou múky.
  9. Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov.
  10. Oddelíme žĺtky a bielky, z bielkov vyšľaháme sneh.
  11. Žĺtky osolíme, ochutíme muškátovým orieškom a zašľaháme k nim maslo, pridáme polohrubú múku, premiešame a opatrne vmiešame tiež sneh z bielkov.
  12. Zmes preložíme do zapekacej misy a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 15 minút.
  13. Nedeľné polievku podávame horúcu, s obranným kuracím mäsom, nakrájanou varenou zeleninou a na kocky nakrájaným zvitku.

Nedeľné polievka - kurací vývar s pažitkovým zvitky

Nedeľné pečená kačica na mede s červenou kapustou

INGREDIENCIE

  • 1 kačica cca 2,4 kg
  • 4 lyžice rasce
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica soli

na červená kapusta s jablkami

  • červená kapusta cca pol hlávky
  • 1 cibuľa
  • 10 dkg masti
  • 20 dkg jabĺk
  • 20 dkg zemiakov
  • 50 g brusníc
  • rasca
  • soľ
  • ocot
  • cukor

POSTUP

  1. Kačicu očistíme od zvyškov brko a prípadne opálime lampou, potom ju umyjeme a osušíme.
  2. Osolíme z vrchu i zvnútra, okoreníme mletým zázvorom a okmínujeme.
  3. Kačicu dáme do pekáča, ľahko podlejeme vodou a priklopíme.
  4. Rúru nastavíme na teplotu 130 °, vložíme kačicu a pečieme cca 2 hodiny, priebežne potierame medom.
  5. Potom kačicu preložíme na plech a dopekáme cca na 180 ° do zlatista.
  6. Výpek restujeme na tuku, ľahko zaprášime hladkou múkou (cca 1 polievková lyžica), nakoniec opražíme, zalejeme vodou a dobre prevaríme a precedíme.
  7. Pripravíme si červená kapusta.
  8. Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme do hrnca s trochou rozpáleného tuku a rascou.
  9. Cibuľku opražíme dozlatista, potom vložíme nastrúhané kapustu a zalejeme vodou, tak aby kapusta bolo ponorené, dochutíme soľou, cukrom a octom.
  10. Keď je kapusta skoro uvarené, odoberieme dve tretiny vody, pridáme najemno nastrúhané surové zemiaky, jablká, brusnice a dovaríme.
  11. Dochutíme převařeným octom, cukrom a podľa chute dosolíme.
  12. Nedeľné kačicu podávame s karlovarskou alebo zemiakovou knedľou, prípadne halušky.

Nedeľné pečená kačica na mede s červenou kapustou www.rte.ie

Nedeľné múčnik – citrónová panna cotta

INGREDIENCIE

  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 4 plátky želatíny
  • 2 lyžice cukru krupice
  • 1 citrón šťava a kôra z neho
  • lístky mäty na ozdobu

POSTUP

  1. Želatínu dáme napučať do vlažnej vody a medzitým začneme zahrievať smotanu s rozpusteným krupicovými cukrom.
  2. Keď sa z nej začne fajčiť, vezmeme do rúk želatínu, postláčajte a rozpustíme v smotane.
  3. Keď máme hotové, do smotany pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu.
  4. Premiešajte a zmesou naplňte poháre – takmer po okraj.
  5. Všetko dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 1,5 hodiny.
  6. Nedeľné múčnik zdobíme citrónovou kôrou a lístkami mäty.

Nedeľné múčnik - citrónová panna cotta www.dairygoodness.ca

Chceme-li tedy strávit Vánoce ve zdraví a plní energie, dopřejme si na Boží hod klidně tradiční potraviny patřící k svátkům, ale vše v odlehčené formě.

Jistě nebudeme trpět hlady, naopak pocit zasycení je po nich určitě stejný ne-li větší. A co je důležité nebude nám těžko od žaludku, což tučná jídla, cukor oví a čokoláda vyvolává.

Ak máte stále pred Vianocami a pripravujete zemiakový šalát ku kaprovi, skúste jeho diétnejšie verziu, o ktorej sme písali na našom webe.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.