Štedrý večer a slávnostný večer máme s úspechom za sebou, ale sviatky pokračujú.
Ďalším sviatočným dňom je Boží hod a aj k nemu sa viažu niektoré tradície.
Je len na nás, či je dodržíme alebo si naopak pripravíme niečo iné. Predsa len sa v posledných rokoch ustupuje od tučných a ťažkých jedál a kto si od nich odvykol, tak si na nich nepochutná ani o sviatkoch.
Tu máme námet na odľahčené recepty na božie hod. Inšpirujte sa!
Nedeľné polievka – kurací vývar s pažitkovým zvitky
INGREDIENCIE
na vývar
- 3 kuracie skelety
- 2 menšie mrkvy
- 2 petržlenu
- 1/2 buľvy zeleru
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- zelerová vňať
- 15 guličiek celého čierneho korenia
- 8 guličiek nového korenia
- 4 bobkové listy
- 2 lyžičky soli
- 3 litre vody
na Svítek
- 2 vajcia
- 25 g masla
- 30g polohrubej múky
- 1/3 lyžičky mletého muškátového orieška
- zväzok čerstvej pažítky
- soľ, korenie
POSTUP
- Kuracie skelety dáme do studenej vody a privedieme k varu.
- Po zavarenie pozbierame prebytočnú penu.
- Pridáme korenie a soľ
- Stlmíme a necháme ťahať asi 1 hodinu.
- Pridáme zeleninu a ťaháme ešte ďalšiu hodinu.
- Potom vývar precedíme.
- Pripravíme si Svítek.
- Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme troškou múky.
- Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov.
- Oddelíme žĺtky a bielky, z bielkov vyšľaháme sneh.
- Žĺtky osolíme, ochutíme muškátovým orieškom a zašľaháme k nim maslo, pridáme polohrubú múku, premiešame a opatrne vmiešame tiež sneh z bielkov.
- Zmes preložíme do zapekacej misy a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 15 minút.
- Nedeľné polievku podávame horúcu, s obranným kuracím mäsom, nakrájanou varenou zeleninou a na kocky nakrájaným zvitku.

Objavte podobné tipy
Nedeľné pečená kačica na mede s červenou kapustou
INGREDIENCIE
- 1 kačica cca 2,4 kg
- 4 lyžice rasce
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 3 lyžice medu
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica soli
na červená kapusta s jablkami
- červená kapusta cca pol hlávky
- 1 cibuľa
- 10 dkg masti
- 20 dkg jabĺk
- 20 dkg zemiakov
- 50 g brusníc
- rasca
- soľ
- ocot
- cukor
POSTUP
- Kačicu očistíme od zvyškov brko a prípadne opálime lampou, potom ju umyjeme a osušíme.
- Osolíme z vrchu i zvnútra, okoreníme mletým zázvorom a okmínujeme.
- Kačicu dáme do pekáča, ľahko podlejeme vodou a priklopíme.
- Rúru nastavíme na teplotu 130 °, vložíme kačicu a pečieme cca 2 hodiny, priebežne potierame medom.
- Potom kačicu preložíme na plech a dopekáme cca na 180 ° do zlatista.
- Výpek restujeme na tuku, ľahko zaprášime hladkou múkou (cca 1 polievková lyžica), nakoniec opražíme, zalejeme vodou a dobre prevaríme a precedíme.
- Pripravíme si červená kapusta.
- Cibuľu nakrájame nadrobno, dáme do hrnca s trochou rozpáleného tuku a rascou.
- Cibuľku opražíme dozlatista, potom vložíme nastrúhané kapustu a zalejeme vodou, tak aby kapusta bolo ponorené, dochutíme soľou, cukrom a octom.
- Keď je kapusta skoro uvarené, odoberieme dve tretiny vody, pridáme najemno nastrúhané surové zemiaky, jablká, brusnice a dovaríme.
- Dochutíme převařeným octom, cukrom a podľa chute dosolíme.
- Nedeľné kačicu podávame s karlovarskou alebo zemiakovou knedľou, prípadne halušky.

Nedeľné múčnik – citrónová panna cotta
INGREDIENCIE
- 400 ml smotany na šľahanie
- 4 plátky želatíny
- 2 lyžice cukru krupice
- 1 citrón šťava a kôra z neho
- lístky mäty na ozdobu
POSTUP
- Želatínu dáme napučať do vlažnej vody a medzitým začneme zahrievať smotanu s rozpusteným krupicovými cukrom.
- Keď sa z nej začne fajčiť, vezmeme do rúk želatínu, postláčajte a rozpustíme v smotane.
- Keď máme hotové, do smotany pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu.
- Premiešajte a zmesou naplňte poháre – takmer po okraj.
- Všetko dáme do chladničky stuhnúť minimálne na 1,5 hodiny.
- Nedeľné múčnik zdobíme citrónovou kôrou a lístkami mäty.

Chceme-li tedy strávit Vánoce ve zdraví a plní energie, dopřejme si na Boží hod klidně tradiční potraviny patřící k svátkům, ale vše v odlehčené formě.
Jistě nebudeme trpět hlady, naopak pocit zasycení je po nich určitě stejný ne-li větší. A co je důležité nebude nám těžko od žaludku, což tučná jídla, cukor oví a čokoláda vyvolává.
Ak máte stále pred Vianocami a pripravujete zemiakový šalát ku kaprovi, skúste jeho diétnejšie verziu, o ktorej sme písali na našom webe.