Obľúbené šaláty podomácky: parížsky či pochúťkový

Tiež si myslíte, že by to občas chcelo nejakú pikantnejšiu chuťovku?

Rýchlo a bez práce sa to dá vyriešiť nejakú dostatočne korenistú klobásou alebo ostrejším syrom, ale takéto chute sú trochu jednotvárne.

Avšak taký doma pripravený lahôdkový šalát podávaný s pečivom spestria presnidávky aj večera alebo príde na chuť len tak.

Príprava takého šalátu nie je nijako zložitá, väčšinou sa vystačí aj s bežne dostupnými surovinami a úspech zaručí dobré okorenenie. Poďme sa na pár vybraných receptov pozrieť.

Parížsky šalát

INGREDIENCIE

na 0,5 kg šaláte

  • 200 g parížskeho salámy
  • 90 g sladkokyslých uhoriek
  • 30 g sterilizovaného hrášku
  • 13 g cibule
  • 150 g majonézy
  • 5 g krupicového cukru
  • 5 g soli
  • 10 g plnotučnej horčice
  • 2,5 g octu (jedna čajová lyžička)
  • 4 g worcesterskej omáčky
  • mleté čierne korenie (0,25 = na špičku noža)

POSTUP

  1. Salámu a uhorky nakrájame na tenké rezance.
  2. Cibuľu nakrájame na čo najdrobnejšie kocky.
  3. Aby nebola štipľavá a nehořkla, dáme ju do sitka a prelejeme vriacou vodou.
  4. Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.
  5. Pridáme majonézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcestrem a dobre premiešame.
  6. Hotový parížsky šalát uložíme do chladničky.
  7. Niekoľko hodín ho necháme odpočívať.
  8. Parížsky šalát podávame s rožky, celozrnnými bagetami.

parížsky šalát pucikov.blog.cz

vlašský šalát

INGREDIENCIE

na 0,5 kg šaláte

  • 175 g zemiakov (deň vopred uvarené)
  • 114 g šunkovej salámy
  • 45 g uhoriek sterilizovaných
  • 10 g hrášku sterilizovaného bez nálevu
  • 16 g zeleru koreňového
  • 24 g mrkvy
  • 10 g Horčica plnotučné
  • 0,25 g mletého čierneho korenia (0,25 = na špičku noža)
  • 3 lyžičky octu 15 g
  • 2,5 g worcestrem
  • 100 g majonézy
  • 5 g cukru
  • 5 g soli

POSTUP

  1. Zemiaky, mrkvu, zeler a uhorky nakrájame na drobnejšie kocky.
  2. Salámu nakrájame na tenké rezance.
  3. Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.
  4. Pridáme majonézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcestrem a dobre premiešame.
  5. Hotový vlašský uložíme do chladničky. Niekoľko hodín ho necháme odpočívať.
  6. Vlašský šalát podávame s pečivom treba k večeru. Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec.

vlašský šalát svetvemne.cz

Pochutnať na šalátoch si môžu aj vegetariáni. Namiesto klasických salámy použijú salámu sójový, ktorý je vyrobený zo sójového mäsa.

Vegetariánsky pochúťkový šalát

INGREDIENCIE

na 0,5 kg šaláte

  • 200 g sójového plátkového salámy
  • 90 g sladkokyslých uhoriek
  • 28 g sterilizovaného hrášku
  • 13 g cibule
  • 150 g tofunézy / sojanéza
  • 5 g cukru
  • 4 g worcesterskej omáčky
  • 10 g plnotučnej horčice
  • 1 lyžička soli
  • 3 g octu
  • 0,25 g mletého čierneho korenia (0,25 = na špičku noža)

POSTUP

  1. Salámu a uhorky nakrájame na tenké rezance.
  2. Nakrájané suroviny a hrášok dáme do misy.
  3. Pridáme tofunézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcestrem a dobre premiešame.
  4. Hotový pochúťkový uložíme do chladničky. Niekoľko hodín ho necháme odpočívať.
  5. Pochúťkový šalát podávame s bielym alebo celozrnným pečivom.
  6. Alebo ho môžeme použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov a zdobených plnených vajec.

Vegetariánsky pochúťkový šalát www.tradicnirecepty.cz

Tyto saláty se mohou připravovat z nejrůznějších surovin. Většinou volíme sytější základ, který doplňujeme dalšími ingrediencemi tak, aby byl salát co nejpestřejší.

Jejich sytějším základem mohou brambory, rýže, těstoviny, ovesné vločky, luštěniny, tepelně upravené maso včetně rybího masa, vejce, tvrdé či měkké sýry a zelenina.

Môžete samozrejme vyskúšať aj zdravšie formy šalátov, ako napríklad brokolicový.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.