Obľúbené recepty s pangasius: jemné mäso bez kostí

Pangasius dodávaný na náš trh je umelo pestovaná sladkovodná ryba, dovážané predovšetkým z Ázie.

Jedná sa o druh sumca, ktorého mäso je veľmi jemné a chutné.

Ryba sa predáva už vypitvané, očistená a porciovaná na rôzne veľké filety.

Jej prednosťou je to, že má len veľmi málo kostí. Pri kuchynskej úprave ju môžeme okrem uvarení v pare alebo vode na dietetické účely tiež smažiť, dusiť, piecť alebo zapekať.

Inšpirujte sa našimi receptami na Pangasius!

Pečený pangasius v rúre

INGREDIENCIE

  • 2 ks filiet pangasius
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • 1 lyžica olivový olej
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ a korenie
  • kurkuma

POSTUP

  1. Pangasius umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
  2. Potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou.
  3. Pridáme cesnak a koreniny a necháme 2 hodiny v chladničke odležať.
  4. Pangasia premiestnime do pekáča vyloženého papierom na pečenie a poukladáme tenkým plátkom masla
  5. Pečieme na 190 ° C asi 15 – 20 minút.
  6. Pečený pangasius sa podávame s opekanými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom.

pečený pangasius lisaeats.com

Dusený pangasius s cviklou

Kombinácia dusené ryby a červenej repy je nielen zdravá, ale tiež veľmi lahodná.

INGREDIENCIE

  • 4 filety pangasia
  • 4 ks menší červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lyžica masla
  • 1 ks citróna
  • niekoľko vetvičiek kôpru
  • čerstvo namleté korenie
  • soľ
  • bylinkové maslo

POSTUP

  1. Rúru rozohrejeme na 180 ° C a plech vyložíme papierom na pečenie.
  2. Repu dobre umyte.
  3. Dáme ju do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme asi 30 minút.
  4. Po uvarení ju necháme čiastočne vychladnúť.
  5. Olúpeme ju, priečne nakrájame na jemné plátky a dáme do misy.
  6. Osolíme ju, pokvapkáme olejom, citrónovou šťavou, premiešame a nechajte chvíľku odležať.
  7. Medzitým pangasia pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme.
  8. Na panvici rozohrejte lyžicu masla, vložíme Pangasius a sprudka opečieme z oboch strán.
  9. Podlejeme troškou vody a dusíme 8 -10 minút pod pokrievkou.
  10. Na taniere rozložíme červenú repu a na ňu položíme porcie ryby a plátky bylinkového masla.
  11. Ozdobíme vetvičkami čerstvého kôpru.

Dusený pangasius s cviklou zdroj : fresh.iprima.cz

Vyprážaný pangasius v syrovom cestíčku

Deti často nechcú jesť rybu, pretože s ňou majú veľa práce, keď vyberajú malé kocky, výhodou pangasia je, že je bez kociek.

INGREDIENCIE

  • 600 g pangasia
  • 100 g hladkej múky
  • 150 g najemno nastrúhaného eidamu
  • 2 vajcom
  • 2 dcl mlieka
  • 150 g solamylu
  • 1 hrsť posekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Z múky, eidamu, vajec, mlieka, solamylu a posekanej petržlenovej vňate si pripravíme cestíčko.
  2. Filety pangasia osolíme, okoreníme, obalíme v cestíčku a vypražíme na rozpálenom oleji dozlatista.
  3. Podávame so zemiakom kašou alebo varenými zemiakmi.

Vyprážaný pangasius v syrovom cestíčku flavorquotient.com

Pangase můžeme také zapékat velmi dobře se kombinuje a doplňuje se  smetanou, zeleninou, s uzeninou, bylinkami, sýry, brambory, zapékacími omáčkami.

Príprava pred varením

Pangas ponúka a predáva mrazený a upravený na rôzne veľké filety.

Pred kuchynskou úpravou si tieto filety potom len prispôsobíme účelu.

Necháme je len čiastočne povoliť, nerozmrazujeme úplne, pretože potom pustia príliš veľa vody vrátane šťavy z mäsa.

Potom ich opláchneme, osušíme a nakrájame porcie podľa potreby.

Mäso pred úpravou osolíme, okoreníme a tým je pangasius pripravený k tepelnej úprave.

spôsoby úprav

Pangasia môžeme na dietetické účely variť v osolenej vode alebo v pare, prípadne dusiť. Inak sa upravuje podobne ako ostatné mäso, to znamená, že ho môžeme dusiť, vyprážať a piecť.

Pre úpravu so zeleninou je vhodné dusenie, ale ešte vhodnejšie je pečenie alebo zapekanie.

K jemnému a chuťovo pomerne neutrálnemu mäsu pangasia sa výborne hodí zelenina.

Doplníme tak toto rybie mäso minerálnymi látkami a variabilnosť použitia druhov zeleniny umožní časté obmeny receptov.

Jednotlivé druhy zeleniny sa dajú ešte vzájomne miešať a dopĺňať. Očistenú zeleninu dusíme alebo pečieme spoločne s mäsom alebo z nej vopred pripravíme zmes, s ktorou potom pangasia zapekáme.

Môžeme ho piecť tiež súčasne s zemiaky, potom už nemusíme pripravovať prílohu.

Ďalšie ingrediencie prispôsobujeme druhu použitej zeleniny. Jemné rybie mäso a zelenina sa väčšinou výborne dopĺňajú s mliečnymi výrobkami.

Môžu to byť syry tvrdé i mäkké, alebo smotana a to ako sladká, tak kyslá.

Ak chceme jedlo z pangasia chuťovo spestriť a trochu viac prispôsobiť obvyklé slovenskej kuchyni, tak môžeme použiť aj trochu jemné alebo pikantné údeniny.

Hodí sa aj jemné huby ako šampiňóny alebo hliva, prípadne svetlé hríbovité huby z vlastného zberu.

Vhodné korenie na pangase

U rybieho mäsa je vždy vhodnejšie použiť skôr bylinkové korenie, ako je tymian, oregano alebo rozmarín alebo využiť koreniacich zmesí ako je napríklad provensálske korenie.

Pre recepty sa zvlášť jemnou chuťou niekedy stačí len pažítka, petržlenová vňať alebo Cibulková vňať.

Ak chceme naopak mať chuť výraznejšia, tak použijeme ostrejšie korenie a dochucujúce prípravky ako je horčica, kečup, sardelová pasta, sójová omáčka a podobné prípravky.

Z týchto prípravkov tiež môžeme pripraviť rýchlu omáčku, ktorú porcia prelievame pri podávaní.

Nielen z pangase môžete pripraviť aj obľúbené rybie nátierky, o ktorých píšeme tiež na našom webe.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.