Omáčka v letnom období nemusí byť len teplá, ostatne väčšinou na ňu ani nie je chuť, ale môže prísť vhod omáčka studená.
Studené omáčky sú v našej kuchyni s výnimkou tatárskej omáčky možno trochu vynechávané, hoci dodávajú pripravovaným jedlám vždy vítanou pestrosť chutí.
Väčšinou sa pripravujú veľmi rýchlo z jednoduchých základov a pridávajú sa k jedlám z mäsa všetkých druhov, k jedlám zo syra aj zo zeleniny.
Poďme sa pozrieť na 5 skvelých receptov na studené omáčky.
citrónová omáčka
Ak máte radi ryby určite si skúste pripraviť citrónovou omáčku podľa tohto receptu.
INGREDIENCIE
- šťava z 1 citróna
- 125 g tekutého masla
- soľ
- korenie
- 2 lyžice nadrobno pokrájanej pažítky
- 1 lyžička posekaného tymianu
- 120 g kyslej smotany
POSTUP
- Šťavu z jedného citróna ušľaháme vo vodnom kúpeli do peny.
- Po kvapkách pridávame tekuté maslo, kým omáčka nezhustne.
- Potom ju osolíme a okoreníme.
- Vmiešame nakrájanú pažítku, posekaný tymián a kyslú smotanu.
grazedandenthused.com
Objavte podobné tipy
Studená smotanová omáčka
INGREDIENCIE
- 150 g strúhaného syra
- 1 hrsť čerstvej pažítky
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 kelímok cottage
POSTUP
- Téglik cottage bez príchuti vsypeme do misky, pridáme kyslú smotanu a nastrúhaný tvrdý syr.
- Dobre premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a do hotovej omáčky vsypeme celú hrsť čerstvej nasekanej pažítky.
- Smotanovou omáčku podávame vychladenú.
- Je vhodná ako dip ku grilovanému mäsu alebo zelenine.
bettycrocker.com
Studená kečupovú omáčka
INGREDIENCIE
- 5 lyžíc kečupu
- 150 g bieleho smotanového jogurtu
- 2 lyžičky worcesterskej omáčky
- 100 g majonézy
- 1/2 cibule
- cesnak, soľ a chilli podľa chuti
POSTUP
- Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak vymačkne, primiešame ostatné suroviny.
- Podávame k mäsu, alebo k tortilám.
foody.nl
Studená majonézové omáčka s hubami
INGREDIENCIE
- 400 g najemno nasekané varené huby
- 4 lyžice strúhaný chren
- 100 g majonéza
- 100 g kyslá smotana
- soľ
- korenie
POSTUP
- Huby nakrájame na jemno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme.
- Zalejeme vodou a varíme do mäkka.
- Uvarené huby precedíme a necháme úplne vychladnúť.
- Následne pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný chren, majonézu, kyslú smotanu a dôkladne premiešame.
- Ochutíme soľou a korením.
yandex.ru
Jogurtová omáčka s uhorkou a cesnakom
INGREDIENCIE
- 400 g bieleho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 šalátové uhorky
- 1 limetka
- soľ
- korenie
- čerstvý kôpor podľa chuti
A k čomu jednotlivé druhy studených omáčok obvykle podávame? K vareným alebo vyprážaným mäsám vrátane rybieho mäsa, k masovým minútkam či ku smaženému karfiolu.
Iste však tiež ku vyprážané alebo varené zelenine a k vareným vajciam, k studeným nárezom a k zeleninovým nákypům, ale aj ku grilovanému mäsu.
Ak vás zaujímajú skôr prílohové omáčky, tzv. Dipy, inšpirujte sa u našich ďalších receptov.