Schlaďte sa v lete týmito receptami na omáčku na studeno! Vychutnajte si nielen mäso, ale aj zeleninu

Teplá omáčka v horúcich letných mesiacoch nie je nič veľa. Ale také recepty na studenú omáčku, to je niečo!

Studené omáčky sú v našej kuchyni s výnimkou tatárskej omáčky možno trochu zabudnuté, hoci dodávajú pripravovaným jedlám vždy vítanú pestrosť chutí.

Poďte s nami vyskúšať všetkých 6 variantov!

Pečené kura so studenou omáčkou

Varené studené kura v smotanovej, pikantnej omáčke so sultánkami a marhuľami, toto kura je britská klasika!

Čo budeme potrebovať

  • 100 ml majonézy
  • 3 lyžice gréckeho jogurtu
  • 1 ½ lyžičky karí prášku
  • ⅛ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky bieleho korenia
  • 3 lyžice mangového chutney
  • 2 lyžice hrozienok
  • 3 sušené marhule – jemne nasekané
  • 500 g varených kuracích pŕs, nakrájaných nahrubo
  • 1 polievková lyžica opražených mandľových lupienkov

Postup

  • V miske zmiešajte majonézu, grécky jogurt, karí, škoricu, soľ, korenie, mangové chutney, hrozienka a marhule, kým sa nespoja.
  • Pridajte nakrájané kura a miešajte, aby sa kura obalilo.
  • Vložte do servírovacej misy a posypte lupienky mandlí, potom podávajte ako súčasť šalátu alebo v sendviči.
Tortilla plnená kuracím mäsom a studenou omáčkou.
Zdroj: gimmedelicious.com

Tzatziki

Klasický grécky jogurtový dip s cesnakom a uhorkou pozná asi každý, ale viete, ako sa vyrába?

Čo budeme potrebovať

  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šalátové uhorky
  • 1 limetka
  • soľ
  • korenie
  • čerstvý kôpor podľa chuti

Postup

  1. V miske zmiešame biely jogurt s prelisovaným cesnakom, štipkou soli a korením.
  2. Potom pridáme nadrobno nakrájanú uhorku a šťavu z polovice limetky.
  3. Dôkladne premiešame a necháme odležať v chlade aspoň jednu hodinu.
  4. Hotovú omáčku ozdobíme čerstvým kôprom. Milovníci kôpru ho môžu pridať aj do samotnej omáčky.
Miska plná krémovej lahodnej kôprovej studenej omáčky.
Zdroj: freethepickle.fr

Domáce BBQ omáčka

Tento jednoduchý recept na BBQ omáčku je pripravený za 15 minút a je tak lahodne sladký, korenený a pikantný.

Čo budeme potrebovať

  • 1 ½ šálky hnedého cukru
  • 1 ½ šálky kečupu
  • ½ šálky jablčného octu
  • ½ šálky vody
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 ½ lyžice chilli prášku
  • 2 lyžičky papriky
  • 1 lyžica suchého mletého cesnaku
  • 1 lyžica nasekanej suchej cibule
  • 2 lyžičky soli
  • 1 ½ lyžičky čierneho korenia

Postup

  • V hrnci na strednej teplote zmiešajte všetky ingrediencie.
  • Priveďte do varu a okamžite znížte teplotu na minimum.
  • Nalejte do vzduchotesnej nádoby a nechajte úplne vychladnúť.

BBQ omáčku ľahko zvládnete v pávničke s pokrievkou . Už nejakú doma máte? Inšpirujte sa našou recenziou.

Pohár plný lahodnej domácej studenej omáčky.
Zdroj: wordpress-live.heygrillhey.com

Citrónová omáčka na ryby

Pokiaľ máte radi ryby, určite si skúste pripraviť tento recept na studenú omáčku.

Čo budeme potrebovať

  • šťava z 1 citróna
  • 125 g tekutého masla
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice nadrobno pokrájané pažítky
  • 1 lyžička sekaného tymiánu
  • 120 g kyslej smotany

Postup

  1. Šťavu z jedného citróna ušľaháme vo vodnom kúpeli do peny.
  2. Po kvapkách pridávame tekuté maslo, kým omáčka nezhustne.
  3. Potom ju osolíme a okoreníme.
  4. Vmiešame nakrájanú pažítku, posekaný tymián a kyslú smotanu.
Krehká ryba v citrónovej omáčke.
Zdroj: recipetineats.com

Studená smotanová omáčka

Táto omáčka je skvelá v kombinácii s pečenou hovädzou sviečkovou a je vynikajúca aj v kombinácii s pečeným kuracím, bravčovým alebo jahňacím mäsom.

Čo budeme potrebovať

  • 150 g strúhaného syra
  • 1 hrsť čerstvé pažítky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 kelímok cottage

Postup

  1. Téglik cottage bez príchuti vsypeme do misky, pridáme kyslú smotanu a nastrúhaný tvrdý syr.
  2. Dobre premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a do hotovej omáčky vsypeme celú hrsť čerstvej nasekanej pažítky.
  3. Smotanovú omáčku podávame vychladenú.
  4. Je vhodná ako dip ku grilovanému mäsu alebo zelenine.

Pokiaľ vás zaujímajú skôr prílohové omáčky, tzv. dipy , inšpirujte sa u našich ďalších receptov.

Metlička v miske s krémovou omáčkou.
Zdroj: carlsbadcravings.com

Paradajková omáčka z kečupu

Tak trochu vylepšená paradajková omáčka, ktorá sa skvele hodí nielen k mäsu, ale aj do tortill.

Čo budeme potrebovať

  • 5 lyžíc kečupu
  • 150 g bieleho smotanového jogurtu
  • 2 lyžičky worcesterovej omáčky
  • 100 g majonézy
  • 1/2 cibule
  • cesnak, soľ a chilli podľa chuti

Postup

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak vytlačíme, primiešame ostatné suroviny.
  2. Podávame k mäsu, alebo k tortillám.
Pohár plný lahodnej studenej kečupovej omáčky.
Zdroj: myquietkitchen.com

Poznáte základné omáčky?

1. Bešamel (biela omáčka)
Markíz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník zo sedemnásteho storočia, údajne tiež vynašiel bešamelovú omáčku, keď sa snažil prísť na spôsob jesť sušenú tresku. Prečítajte si o ňom viac v tomto článku !

2. Velúté
Doslova to znamená zamat. Je to veľmi svetlá omáčka plavej farby, vyrobená z kuracieho, rybieho alebo teľacieho vývaru zahusteného zápražkou.

3. Espagnole (hnedá omáčka)
Espagnok, čo vo francúzštine znamená „španielsky“, je hnedá omáčka a stále je jedným zo slávnych recpetov francúzskej kuchyne. Zahustením bohatého hnedého vývaru s hnedou zápražkou vznikne hnedá omáčka.

4. Paradajková omáčka
Tradičná francúzska paradajková omáčka je zahustená maslovou zápražkou. Paradajková omáčka je však častejšie spájaná s talianskou kuchyňou a najmä ako príloha k cestovinám.

5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založená na vaječných žĺtkoch a prepustenom masle. Hollandaise je francúzske slovo, ktoré znamená „holandský štýl“.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.