Obľúbené recepty na omáčku na studeno nielen k mäsu

Omáčka v letnom období nemusí byť len teplá, ostatne väčšinou na ňu ani nie je chuť, ale môže prísť vhod omáčka studená.

Studené omáčky sú v našej kuchyni s výnimkou tatárskej omáčky možno trochu vynechávané, hoci dodávajú pripravovaným jedlám vždy vítanou pestrosť chutí.

Väčšinou sa pripravujú veľmi rýchlo z jednoduchých základov a pridávajú sa k jedlám z mäsa všetkých druhov, k jedlám zo syra aj zo zeleniny.

Poďme sa pozrieť na 5 skvelých receptov na studené omáčky.

citrónová omáčka

Ak máte radi ryby určite si skúste pripraviť citrónovou omáčku podľa tohto receptu.

INGREDIENCIE

  • šťava z 1 citróna
  • 125 g tekutého masla
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice nadrobno pokrájanej pažítky
  • 1 lyžička posekaného tymianu
  • 120 g kyslej smotany

POSTUP

  1. Šťavu z jedného citróna ušľaháme vo vodnom kúpeli do peny.
  2. Po kvapkách pridávame tekuté maslo, kým omáčka nezhustne.
  3. Potom ju osolíme a okoreníme.
  4. Vmiešame nakrájanú pažítku, posekaný tymián a kyslú smotanu.

citrónová omáčka grazedandenthused.com

Studená smotanová omáčka

INGREDIENCIE

  • 150 g strúhaného syra
  • 1 hrsť čerstvej pažítky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 kelímok cottage

POSTUP

  1. Téglik cottage bez príchuti vsypeme do misky, pridáme kyslú smotanu a nastrúhaný tvrdý syr.
  2. Dobre premiešame. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a do hotovej omáčky vsypeme celú hrsť čerstvej nasekanej pažítky.
  3. Smotanovou omáčku podávame vychladenú.
  4. Je vhodná ako dip ku grilovanému mäsu alebo zelenine.

Studená smotanová omáčka bettycrocker.com

Studená kečupovú omáčka

INGREDIENCIE

  • 5 lyžíc kečupu
  • 150 g bieleho smotanového jogurtu
  • 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • 100 g majonézy
  • 1/2 cibule
  • cesnak, soľ a chilli podľa chuti

POSTUP

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak vymačkne, primiešame ostatné suroviny.
  2. Podávame k mäsu, alebo k tortilám.

Studená kečupovú omáčka foody.nl

Studená majonézové omáčka s hubami

INGREDIENCIE

  • 400 g najemno nasekané varené huby
  • 4 lyžice strúhaný chren
  • 100 g majonéza
  • 100 g kyslá smotana
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Huby nakrájame na jemno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme.
  2. Zalejeme vodou a varíme do mäkka.
  3. Uvarené huby precedíme a necháme úplne vychladnúť.
  4. Následne pridáme na jemnom strúhadle nastrúhaný chren, majonézu, kyslú smotanu a dôkladne premiešame.
  5. Ochutíme soľou a korením.

Studená majonézové omáčka s hubami yandex.ru

Jogurtová omáčka s uhorkou a cesnakom

INGREDIENCIE

  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šalátové uhorky
  • 1 limetka
  • soľ
  • korenie
  • čerstvý kôpor podľa chuti

POSTUP

  1. V miske zmiešame biely jogurt s prelisovaným cesnakom, štipkou soli a korenie.
  2. Potom pridáme nadrobno nakrájanú uhorku a šťavu z polovice limetky.
  3. Dôkladne premiešame a necháme odležať v chlade aspoň jednu hodinu.
  4. Hotovú omáčku ozdobíme čerstvým kôprom. Milovníci kôpru ho môžu pridať aj do samotnej omáčky.

Jogurtová omáčka s uhorkou a cesnakom cooknsoul.de

A k čomu jednotlivé druhy studených omáčok obvykle podávame? K vareným alebo vyprážaným mäsám vrátane rybieho mäsa, k masovým minútkam či ku smaženému karfiolu.

Iste však tiež ku vyprážané alebo varené zelenine a k vareným vajciam, k studeným nárezom a k zeleninovým nákypům, ale aj ku grilovanému mäsu.

Ak vás zaujímajú skôr prílohové omáčky, tzv. Dipy, inšpirujte sa u našich ďalších receptov.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.