Obľúbené recepty na čatní: slané i sladké varianty

Čatní, možno poznáte z angličtiny tiež ako chutney, je hustá omáčka, s ktorou sa dochucujú pokrmy, aby získali na výraznejšie a lepšie chuti.

Kým v Indii, odkiaľ táto pochutina pochádza, sa čatní podáva výhradne čerstvé, na západe sa osvedčilo tyhle zmesi podávať už hotové v pohároch.

Variant, ako a z čoho čatní pripraviť je naozajstná kopa. A nech už je to paradajkovej, cibuľové, tekvicové alebo slivkovej a hruškovej , zakaždým dokáže na tanieri urobiť z mála veľa .

My vám prinášame TOP 7 receptov na čatní, ktoré keď nevyskúšate, ako by ste nežili.

Jablkové čatní s cesnakom

ingrediencie

  • 1 kg jabĺk
  • 2 cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica chilli korenie alebo pálivej papriky
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • štvrť lyžičky kari korenia
  • 1 lyžica soli
  • 20-25 dkg krupicového cukru
  • 3 lyžice hrozienok
  • 1 dl octu

postup

  1. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na menšie kocky.
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
  3. Jablká, cibuľu, prelisovaný cesnak a koreniny vrátane soli dusíme zvoľna pri veľmi miernej teplote.
  4. Akonáhle začne zmes hustnúť pridáme cukor, ocot, hrozienka a varíme do rozpustenia cukru. Množstvo cukru prispôsobíme kyslosti jabĺk.
  5. Ešte horúcu zmesou naplníme poháre, ktoré zaviečkovaný obrátime hore dnom a necháme ich vychladnúť alebo môžeme sterilizovať pri teplote 85 ° C počas 15 minút.

Jablkové čatní s cesnakom

Višňové čatní

ingrediencie

  • 1 kg vykôstkovaných višní
  • 12 dkg cibule
  • cca 2 dkg čerstvého zázvoru alebo lyžička mletého
  • 15 dkg kryštálového cukru
  • 10 dkg medu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice octu
  • 1 lyžica zeleného korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica horčičných semienok
  • 1 lyžička karí
  • 7 klinčekov

postup

  1. Cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a spoločne s višňami dáme do hrnca.
  2. Pridáme ostatné a na miernom ohni varíme 45 minút.
  3. Horúcu zmes plníme do pohárov a hneď uzavrieme.
  4. Obrátime, necháme vychladnúť a uskladníme v chlade.

Višňové čatní

Paradajkové čatní so zázvorom

ingrediencie

  • 1 kg olúpaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 1 vrecúško hrozienok
  • 2 nastrúhané jablká
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 dkg cukru
  • 2 dl octu
  • 1 lyžička karí
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1,5 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička papriky
  • 2 lyžice soli

postup

  1. Paradajky sparíme a šupku zlúpneme.
  2. Nakrájame ich na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ostatné prísady a všetko varíme asi 2 hodiny do zhustnutia zmesi.
  3. Ešte horúce plníme do pohárov, ktoré ihneď uzavrieme, obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.

Paradajkové čatní I.

Paradajkovej čatní s hrozienkami

ingrediencie

  • 1 kg paradajok
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička pálivej papriky
  • 1 lyžica kari korenia
  • 1 šálka octu
  • 1 šálka cukru
  • 1 lyžica soli
  • 10 dkg hrozienok

postup

  1. Olúpané paradajky, cibuľu a cesnak nakrájame a rozvaríme na kašu.
  2. Pridáme cukor, ocot, soľ a korenie.
  3. Nakoniec prisypeme hrozienka a necháme všetko krátko povariť.
  4. Plníme do skrutkovacích pohárov, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.
  5. Používame po uležanie, to je zhruba po 2 týždňoch.

Paradajkovej čatní II.

paprikové čatní

ingrediencie

  • 5 zelených a 5 červených paprík
  • 5 väčších cibule
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 1 lyžica francúzskej (alebo iné ostré) horčice
  • 1,5 dl octu
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 1 lyžička soli

postup

  1. Papriky očistíme, umyjeme a s olúpanú cibuľou nakrájame nadrobno.
  2. Všetko dáme do hrnca, pridáme cukor, horčicu, ocot, soľ a pri miernej teplote zvoľna dusíme.
  3. Nakoniec pridáme biele víno a ešte chvíľu dusíme.
  4. Ihneď plníme do pohárov a zaviečkujeme.
  5. Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

paprikové čatní

Cuketové čatní s paradajkami

ingrediencie

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 70 dkg cukety
  • 70 dkg cibule
  • 1,5 kg jabĺk
  • 3 dl octu
  • 5 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • kúsok celej škorice
  • 4 lyžičky čili korenia
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžičky tlčeného klinčekov
  • 3 dkg horčičných semienok

postup

  1. Zeleninu olúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Posypeme ju cukrom a necháme aspoň 6 hodín (najlepšie cez noc) v chladničke preležať.
  3. Potom pridám olúpané, na kocky nakrájané jablká a korenia (uložené v gázovom vrecka, aby sa mohlo vybrať) a zalejeme octom.
  4. Varíme zvoľna tak dlho, kým zmes nezhustne (cca 1-1,5 hodiny).
  5. Vyberieme sáčok s korením a ešte horúcu zmes plníme do pohárov. Obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

Cuketové čatní s paradajkami

Chrenovej čatní s feferónkou

ingrediencie

  • 2 kg paradajok
  • 40 dkg nastrúhaného chrenu
  • 4 cibule
  • 4 feferónky
  • 40 dkg práškového cukru
  • 2 lyžice mletej škorice
  • 2 lyžičky mletých klinčekov
  • hrnček octu
  • soľ podľa chuti

postup

  1. Chren nastrúhame, paradajky a cibuľu pokrájame, osolíme, premiešame a necháme cez noc v mise preležať.
  2. Potom pridáme ostatné prísady a na miernom ohni dusíme do vyvarenia vody a zhustnutia.
  3. Ešte horúce vlejeme do menších pohárikov, zaviečkujeme, obrátime a necháme vychladnúť. Môžeme taky krátko sterilizovať a to asi 15 minút pri 80 ° C.

Chrenovej čatní s feferónka

A k čomu inému sa hodí čatní viac ako k mäsu? Vyskúšajte niektorý z našich receptov na prípravu mäsa .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.