Čatní, možno poznáte z angličtiny tiež ako chutney, je hustá omáčka, s ktorou sa dochucujú pokrmy, aby získali na výraznejšie a lepšie chuti.
Kým v Indii, odkiaľ táto pochutina pochádza, sa čatní podáva výhradne čerstvé, na západe sa osvedčilo tyhle zmesi podávať už hotové v pohároch.
Variant, ako a z čoho čatní pripraviť je naozajstná kopa. A nech už je to paradajkovej, cibuľové, tekvicové alebo slivkovej a hruškovej , zakaždým dokáže na tanieri urobiť z mála veľa .
My vám prinášame TOP 7 receptov na čatní, ktoré keď nevyskúšate, ako by ste nežili.
Jablkové čatní s cesnakom
ingrediencie
- 1 kg jabĺk
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica chilli korenie alebo pálivej papriky
- 1 lyžička mletého zázvoru
- štvrť lyžičky kari korenia
- 1 lyžica soli
- 20-25 dkg krupicového cukru
- 3 lyžice hrozienok
- 1 dl octu
postup
- Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na menšie kocky.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Jablká, cibuľu, prelisovaný cesnak a koreniny vrátane soli dusíme zvoľna pri veľmi miernej teplote.
- Akonáhle začne zmes hustnúť pridáme cukor, ocot, hrozienka a varíme do rozpustenia cukru. Množstvo cukru prispôsobíme kyslosti jabĺk.
- Ešte horúcu zmesou naplníme poháre, ktoré zaviečkovaný obrátime hore dnom a necháme ich vychladnúť alebo môžeme sterilizovať pri teplote 85 ° C počas 15 minút.
Objavte podobné tipy
Višňové čatní
ingrediencie
- 1 kg vykôstkovaných višní
- 12 dkg cibule
- cca 2 dkg čerstvého zázvoru alebo lyžička mletého
- 15 dkg kryštálového cukru
- 10 dkg medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice octu
- 1 lyžica zeleného korenia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica horčičných semienok
- 1 lyžička karí
- 7 klinčekov
postup
- Cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a spoločne s višňami dáme do hrnca.
- Pridáme ostatné a na miernom ohni varíme 45 minút.
- Horúcu zmes plníme do pohárov a hneď uzavrieme.
- Obrátime, necháme vychladnúť a uskladníme v chlade.
Paradajkové čatní so zázvorom
ingrediencie
- 1 kg olúpaných paradajok
- 1 cibuľa
- 1 vrecúško hrozienok
- 2 nastrúhané jablká
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 dkg cukru
- 2 dl octu
- 1 lyžička karí
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1,5 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička papriky
- 2 lyžice soli
postup
- Paradajky sparíme a šupku zlúpneme.
- Nakrájame ich na kocky, vložíme do hrnca, pridáme ostatné prísady a všetko varíme asi 2 hodiny do zhustnutia zmesi.
- Ešte horúce plníme do pohárov, ktoré ihneď uzavrieme, obrátime dnom hore a necháme vychladnúť.
Paradajkovej čatní s hrozienkami
ingrediencie
- 1 kg paradajok
- 1 veľká cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička pálivej papriky
- 1 lyžica kari korenia
- 1 šálka octu
- 1 šálka cukru
- 1 lyžica soli
- 10 dkg hrozienok
postup
- Olúpané paradajky, cibuľu a cesnak nakrájame a rozvaríme na kašu.
- Pridáme cukor, ocot, soľ a korenie.
- Nakoniec prisypeme hrozienka a necháme všetko krátko povariť.
- Plníme do skrutkovacích pohárov, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.
- Používame po uležanie, to je zhruba po 2 týždňoch.
paprikové čatní
ingrediencie
- 5 zelených a 5 červených paprík
- 5 väčších cibule
- 5 lyžíc práškového cukru
- 1 lyžica francúzskej (alebo iné ostré) horčice
- 1,5 dl octu
- 1,5 dl bieleho vína
- 1 lyžička soli
postup
- Papriky očistíme, umyjeme a s olúpanú cibuľou nakrájame nadrobno.
- Všetko dáme do hrnca, pridáme cukor, horčicu, ocot, soľ a pri miernej teplote zvoľna dusíme.
- Nakoniec pridáme biele víno a ešte chvíľu dusíme.
- Ihneď plníme do pohárov a zaviečkujeme.
- Poháre obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Cuketové čatní s paradajkami
ingrediencie
- 1 kg zrelých paradajok
- 70 dkg cukety
- 70 dkg cibule
- 1,5 kg jabĺk
- 3 dl octu
- 5 dkg cukru
- 3 dkg soli
- kúsok celej škorice
- 4 lyžičky čili korenia
- 2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžičky tlčeného klinčekov
- 3 dkg horčičných semienok
postup
- Zeleninu olúpeme a nakrájame na kocky.
- Posypeme ju cukrom a necháme aspoň 6 hodín (najlepšie cez noc) v chladničke preležať.
- Potom pridám olúpané, na kocky nakrájané jablká a korenia (uložené v gázovom vrecka, aby sa mohlo vybrať) a zalejeme octom.
- Varíme zvoľna tak dlho, kým zmes nezhustne (cca 1-1,5 hodiny).
- Vyberieme sáčok s korením a ešte horúcu zmes plníme do pohárov. Obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Chrenovej čatní s feferónkou
ingrediencie
- 2 kg paradajok
- 40 dkg nastrúhaného chrenu
- 4 cibule
- 4 feferónky
- 40 dkg práškového cukru
- 2 lyžice mletej škorice
- 2 lyžičky mletých klinčekov
- hrnček octu
- soľ podľa chuti
postup
- Chren nastrúhame, paradajky a cibuľu pokrájame, osolíme, premiešame a necháme cez noc v mise preležať.
- Potom pridáme ostatné prísady a na miernom ohni dusíme do vyvarenia vody a zhustnutia.
- Ešte horúce vlejeme do menších pohárikov, zaviečkujeme, obrátime a necháme vychladnúť. Môžeme taky krátko sterilizovať a to asi 15 minút pri 80 ° C.
A k čomu inému sa hodí čatní viac ako k mäsu? Vyskúšajte niektorý z našich receptov na prípravu mäsa .