Skvelé recepty s naloženým cesnakom v klasickej aj pikantnej verzii do varenia alebo ako chutná príloha

Fandíte gurmánskym pochúťkam? Potom vás určite zaujmú recepty na nakladaný cesnak.

Je to skvelá lahôdka, ktorú je možné pridať do jedla, ale pokojne aj naložiť na tanier ako prílohu k mäsu.

Inšpirujte sa v našom článku a skúste si pripraviť niektorý z našich starostlivo pozbieraných receptov.

Prekvapte svojich blízkych aj priateľov a vyrobte im jeden pohárik ako darček napríklad k sviatku.

Klasický nakladaný cesnak

Tento recept síce potrebuje čas na odležanie, ale výsledok rozhodne stojí za to. Príprava je naopak jednoduchá a chuť vynikajúca. Neváhajte vyskúšať aj recepty s medvedím cesnakom , ktorý má svoju špecifickú chuť i arómu.

Ingrediencie:

  • 300 g olúpaného cesnaku
  • 1 veľká červená paprika
  • 2 hrnčeky destilovaného bieleho octu
  • 1/2 hrnčeka bieleho cukru
  • 1/2 hrnčeka mletých horčičných semienok
  • 1/2 lyžičky zelerových semienok

Postup:

  • Cesnak olúpeme a väčšie strúčiky prepolíme. Opláchneme a dáme do stredne veľkej misky.
  • Červenú papriku vyčistíme, nakrájame na kocky a pridáme k cesnaku.
  • Do hrnca dáme destilovaný biely ocot a biely cukor.
  • Zelerové semienko so sušenou horčicou dáme do vrecka alebo napríklad do sitka na čaj a ponoríme do octu s cukrom.
  • Privedieme do varu a necháme variť po dobu 5 minút.
  • Vmiešame strúčiky cesnaku s paprikou a varíme ďalších 5 minút.
  • Potom odstavíme a zbavíme sa vrecka s korením.
  • Cesnak s paprikami rozdelíme do čistých (sterilných) pohárov, do výšky cca 2 – 3 cm od hrdla pohára.
  • Zalejeme tekutinou a dobre utesníme pomocou uzáveru.
  • Počkáme, až poháre vychladnú a dáme na 3 týždne odležať do chladničky, až potom podávame napríklad ku grilovanému mäsu.
Cesnak v náleve s červenou paprikou a octom.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Pikantný nakladaný cesnak s čili

Doma vyrobené konzervované potraviny sú vždy lepšie, než tie kupované, o tom niet pochýb. Pokiaľ si takto chcete pripraviť aj túto obľúbenú aromatickú zeleninu, potom je tento recept práve pre vás. No a čo potom, keď je to v luxusnej pikantnej verzii, ktorá nakopne vaše chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 3 – 5 palíc čerstvého cesnaku
  • 60 g čerstvého kôpru
  • 120 ml bieleho octu (môže byť aj jablčný)
  • 120 ml vody (najlepšie filtrované)
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 lyžica semien koriandra
  • 1 lyžica medu (ak nemáme, nahradíme javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom)

Postup:

  • Pripravíme si hrniec, dáme doň vodu, ocot a soľ.
  • Na strednom ohni zahrejeme a za stáleho miešania varíme, kým sa soľ úplne nerozpustí.
  • Odstavíme, pridáme koriander, nakrájaný kôpor, med a dôkladne premiešame.
  • Poháre dôkladne vymyjeme, aby boli dokonale čisté, a naukladáme do nich olúpané strúčiky cesnaku.
  • Zalejeme pripraveným nálevom, až bude cesnak úplne ponorený, ale necháme zhruba pol centimetrovú rezervu od hrdla fľaše.
  • Dôkladne zaviečkujeme a niekoľkokrát pretrepeme.
  • Uložíme do chladničky a necháme minimálne 14 dní odležať. Čím dlhšie si počkáme, tým lepšia bude mať cesnaku chuť.

Tip: Ak chceme ďaleko pikantnejšiu verziu, potom pridáme 2 lyžice štipľavej omáčky Srirachy, 1/2 lyžice sušeného chilli a 1/2 lyžice sušeného tymiánu.

Chilli cesnak s kôprom a omáčkou srirachi.
Zdroj: https://www.alphafoodie.com/

Strúčiky v soli

Nakladaný cesnak je možné pripraviť na mnoho spôsobov, pričom cesnaková pasta je populárna hlavne ako prísada do rôznych pokrmov. Keď si ju pripravíme doma vlastným pričinením, potom chutí dvojnásobne.

Ingrediencie:

  • 450 g vylúpaných strúčikov cesnaku
  • 1/4 hrnčeka avokádového oleja
  • 1 lyžička soli

Postup:

  • Do nádoby mixéra dáme strúčiky cesnaku, ktoré predtým prepolíme.
  • Prilejeme olej, osolíme a pomocou pulzného tlačidla niekoľkokrát rozmixujeme.
  • Potom zapneme na najvyššie otáčky asi na 10 – 15 sekúnd, aby sa všetko prepojilo.
  • Mixujeme tak, aby bola zmes pekne hladká. Akonáhle to dosiahneme, je cesnaková pasta hotová.
  • V chladničke vydrží vo vzduchotesnej nádobe po dobu maximálne 5 – 7 dní, dlhšie rozhodne nie.

Tip: Ak chceme, aby nám cesnaková pasta vydržala dlhšiu dobu, rozdelíme ju lyžičkou do zásobníka na tvorbu ľadu a uložíme do mrazničky.

Takto postupne zmrazíme všetku pastu a vždy použijeme jednu kocku (alebo viac) pri príprave pokrmu. V mrazničke nám vydrží zhruba 3 – 4 mesiace.

Nakladaný cesnak v soli ako cesnaková pasta.
Zdroj: https://www.alphafoodie.com/

Cesnak naložený v oleji

Tento recept je veľmi jednoduchý a výsledný produkt má vynikajúcu chuť. Príprava nie je nijako zložitá a rozhodne to môže byť nielen dobrá pochúťka, ale napríklad darček k sviatku, keď na to vyrobíte aj zodpovedajúci obal či venovanie.

Ingrediencie:

  • 5 palíc cesnaku
  • 1 hrnček náleve
  • 6 stoniek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 hrnček extra panenského olivového oleja (môže byť potrebných aj viac)

Postup:

  • Nálev nalejeme do menšieho hrnca a privedieme na strednom ohni do varu.
  • Medzitým vylúpeme všetky strúčiky cesnaku a odkrojíme z nich okraje.
  • Akonáhle sa nálev varí, vhodíme doň opatrne všetky strúčiky cesnaku a necháme povariť cca 1 minútu.
  • Na stôl rozprestrieme kuchynské papierové utierky a na ne vyberieme pomocou dierovanej naberačky cesnak z nálevu, aby sa zbavil prebytočnej tekutiny.
  • Potom ich rozdelíme do dvoch dokonale čistých uzatvárateľných pohárov s objemom 500 ml.
  • Do každého pohára dáme 3 vetvičky tymiánu a 1 bobkový list.
  • Zalejeme olivovým olejom tak, aby bol cesnak s bylinkami úplne ponorený.
  • Dobre uzavrieme a uložíme do chladničky, kde necháme 48 odpočívať. Až potom je cesnak pripravený na použitie.
  • Takto pripravený produkt vydrží až 3 mesiace.
Cesnak naložený do extra panenského olivového oleja.
Zdroj: http://www.strictlydelicious.com/

Kórejská zelenina bez sterilizácie

Manul changachi inak tiež kórejský nakladaný cesnak má chrumkavú štruktúru, slanú jemne korenenú chuť a vysokú návykovosť.

Keď navyše namiesto celých strúčikov použijeme plátky, môžeme ho použiť ako prísadu do ryže či rezancových pokrmov.

Ingrediencie:

  • 9 palíc cesnaku
  • 1 hrnček sójovej omáčky
  • 1/3 hrnčeka ryžového vínneho octu
  • 1/3 hrnčeka cukru

Postup:

  • Cesnak olúpeme a dôkladne opláchneme.
  • Sójovú omáčku s octom nalejeme do hrnca, pridáme cukor a privedieme do varu.
  • Necháme variť zhruba 10 minút a potom odstavíme, aby nálev vychladol.
  • Akonáhle je nálev chladný, prelejeme ho do pohára s cesnakom.
  • Dôležité je, aby boli všetky strúčiky ponorené.
  • Dôkladne utesníme pohár a odložíme na bezpečné miesto, kde nehrozí rozbitie.
  • Necháme odpočívať minimálne 3 týždne, pokojne aj dlhšie.
  • Po otvorení je nutné takto pripravený cesnak uložiť do chladničky.
Manul changachi - Kórejský nakladaný cesnak
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Každý máme ten svoj spôsob, ako čo najlepšie a najrýchlejšie olúpať cesnak. Mrknite na video, ktoré sme si pre vás pripravili, a zistite, či v ňom nenájdete nejakú zaujímavú vychytávku.

The Easiest Way To Peel Garlic

Zaujíma vás, ako to funguje na typickej japonskej farme, kde sa pestuje cesnak? Potom sa pozrite na jedno pekné video, kde sa toho veľa dozviete.

Japan Garlic Farm and Harvest - Amazing Japan Garlic Agriculture Technology Farm

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.