Tiež si nedokážete predstaviť svoje kulinárske výtvory bez cesnaku?
Už ste skúsili treba cesnakovou omáčku? Alebo máte radšej klasickú cesnačku?
Skúste si pripraviť niektoré recepty s cesnakom, ktoré poteší vaše chuťové bunky a ešte upevníte svoje zdravie a imunitu.
Vybrali ešte 4 najzaujímavejšie receptúry, o ktorých sme presvedčení, že vám zachutia.
Cesnaková nátierka
Ľahká desiata alebo večera, presne pre tieto účely sa táto nátierka hodí. Príprava je úplne jednoduchá a rýchla, takže jej zvládne naozaj každý a nemusí byť práve majstrom kuchyne.
INGREDIENCIE
- 40 dkg strúhaného tvrdého syr (klasický eidam, údený eidam, gouda atď.)
- 3 trojuholníčky taveného smotanového alebo šunkovej syra
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- Soľ podľa chuti
- štipka čierneho korenia
- 300 ml majonézy
- 200 g Perly, Ramy pod.
POSTUP
- Pripravíme si misu, nasypeme do nej strúhaný syr, pridáme trojuholníčky, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme (ja dávam korenie štyroch farieb), prilejeme majonézu a prihodíme perlu.
- Potom vezmeme ručný šľahač a všetky ingrediencie spoločne vyšľaháme, kým sa nespoja.
- Necháme vychladiť a potom servírujeme na čerstvom pečive, chrumkavom chlebe alebo napríklad na ryžovom chlebíčku. Záleží, čo máte radi.
Objavte podobné tipy
cesnaková polievka
Polievka s cesnakom má už po mnoho generácií svoje čestné miesto v kuchyni. Každý má síce svoju vlastnú receptúru, ale nie je na škodu, vyskúšať nejaký recept od iných gazdiniek.
INGREDIENCIE
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica masti
- 5 až 6 strúčikov cesnaku
- 350 g zemiakov
- 1,3 l vody
- 1/2 lyžičky drvenej rasce
- 1/2 lyžičky majoránky
- 2 plátky chleba
- 1 hrnček silného mäsového vývaru
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP
- Rozpustíme si sadlo na panvici a dáme naň opiecť chleba nakrájaný na malé kocky.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na rovnako veľké kocky (zhruba 1 x 1 cm) a dáme do hrnca s vodou.
- Osolíme, okoreníme, prihodíme rascu, majoránku, masť, vývar a dáme variť.
- Akonáhle zemiaky trochu zmäknú, rozmiešame do polievky vajíčko a necháme ešte krátko povariť.
- Potom pridáme prelisovaný cesnak a podľa potreby dochutíme soľou či korením.
- Pri servírovaní dáme polievky na tanieri opečený chlieb a podávame.
cesnakový dip
Hľadáte vhodnú alternatívu obyčajné majonézy, ktorá sa bude hodiť k mäsu, zelenine, ale tiež treba smaženému syra? Skúste tento jednoduchý cesnakový dip.
INGREDIENCIE
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky oregana (prípadne iného korenie, čo máte radi)
- 2 polievkové lyžice majonézy
- soľ podľa chuti
- štipka čerstvého mletého štvorfarebnej korenia
POSTUP
- Do misky dáme jogurt, majonézu, pridáme prelisovaný cesnak, oregano, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- Tento dip sa perfektne hodí k rôznym druhom zeleniny, syrov, ale tiež sa dá použiť ako dressing do šalátu alebo podklad do sendviče.
cesnaková omáčka
Dostali ste chuť na údené mäso, ale už vás nebaví k nemu robiť len zemiakovú kašu? Skúste to trošku inak a miesto kaša si urobte domácu knedľu a k tomu vynikajúce cesnakovou omáčku, ktorá je s údeným mäsom úplne perfektný dvojkou.
INGREDIENCIE
- 1 l vývaru z údeného mäsa
- 2 lyžice hladkej múky
- stolový olej (môže byť aj masť)
- 1 cibuľa
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- štipka majoránky (alebo napríklad ligurčeka)
- 1/4 lyžičky worchestrovej omáčky
POSTUP
- V hrnci rozpálime olej alebo masť a speníme na ňom cibuľku, aby získala zlatistý nádych.
- Potom zasypeme hladkú múku a urobíme svetlú zápražku.
- Tú potom zalejeme studeným vývarom z údeného mäsa a na strednom ohni povaríme asi 25 minút.
- Predtým, než zložíme hrniec z platne, pridáme rozotrený cesnak, osolíme, okoreníme, dochutíme worchestrovú omáčkou a majoránom.
- Kto by chcel, môže ešte omáčku zjemniť smotanou.
Nestačí? Pozrite sa aj na ďalšie recepty s cesnakom.