Obľúbené placky zo zemiakov 5x inak

Zemiakové placky môžu na jeseň a v blížiacej sa zime aspoň čiastočne obmeniť jedálniček, či už je podávame samostatne alebo ako prílohu.

Síce im môžeme hovoriť smažienky, placky, lievance a podobne, ale ich podstatou je placka.

A recepty tieto placky si predstavíme v receptoch v tomto článku. Inšpirujte sa.

Placky z varených zemiakov

Pokiaľ Vám zostanú zemiaky od obeda alebo večere, na druhý deň z nich môžete urobiť chutné placky.

INGREDIENCIE:

  • 460 g varených zemiakov
  • 200-300 g polohrubej múky (podľa zemiakov)
  • 1 celé vajce
  • soľ, mleté ​​čierne korenie

POSTUP:

  1. Olúpané, varené zemiaky nastrúhame najemno do misy.
  2. K zemiakom pridáme múku premiešame s celým vajíčkom, soľou a korením.
  3. Vypracujeme na cesto.
  4. Vypracované cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5 cm.
  5. Ľahko podsypeme hladkou múkou, aby sa nám nelepilo na podložku.
  6. Potom vykrajujeme malé placky.
  7. Opekáme na teflónovej alebo inej panvici s nepriľnavým povrchom.
  8. Ešte teplé potierame masťou, ak nevymazávajú panva, inak nie.
Zemiakové placky z varených zemiakov
Zdroj: blesk.cz

Zemiakové placky so škvarkami

Kto má rád mastnejšia jedlo, môže skúsiť pridať do základného cesta oškvarky.

INGREDIENCIE:

  • základné suroviny na placky z varených zemiakov
  • 170 g oškvarkov

POSTUP:

  1. Postupuje rovnako ako v základnom recepte na zemiakové placky z varených zemiakov
  2. Len k múke pridáme škvarky a premiešame.
  3. Potom zapracujeme do cesta.
  4. Opekáme rovnakým spôsobom.
Zemiakové placky so škvarkami
Zdroj: jaktak.cz

Zemiakové placky s kapustou

Sú chutné a chrumkavé práve vďaka kyslej kapusty.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg múčnych zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 150 g slaniny
  • 100 g oškvarkov
  • 4 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica majoránky
  • olej alebo masť na vyprážanie
  • soľ a čerstvo namleté ​​korenie

POSTUP:

  1. Na kocky nakrájanú slaninu orestujeme na panvici.
  2. Pridáme nadrobno nakrájanú kapustu a oškvarky, krátko podusíme a necháme vychladnúť.
  3. Olúpané surové zemiaky nastrúhame nahrubo, zlejeme prebytočnú vodu a premiešame ich s pripraveným kapustou, múkou, vajcami, majoránkou.
  4. Dochutíme prelisovaným cesnakom, korením a soľou.
  5. Smažíme na oleji alebo na masti dozlatista.
Zemiakové placky s kapustou
Zdroj: fresh.iprima.cz

Placky zo zemiakov a cukety

Skvelá možnosť, ako spracovať úrodu cukiet a tiež, ako zjemniť samotné zemiakové cesto.

INGREDIENCIE:

  • 250 g zemiakov, olúpaných, osušených a nastrúhaných
  • 250 g cukety vydlabané, nastrúhané
  • 150 g tvrdého syra, nastrúhaného nahrubo
  • 1 vajce
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku, rozotrený
  • soľ a korenie
  • 1-2 hŕstky sušené majoránky
  • masť alebo olej na vyprážanie

POSTUP:

  1. Zemiaky a cuketu zmiešame s vajcom, múkou, cesnakom, syrom, soľou, korením a majoránku.
  2. Vymiešame cesto.
  3. Na panvici na strednom plameni zohrejeme tú.
  4. Potom na ňu po lyžici až dvoch dávame cesto a tvarujeme z neho placky.
  5. Opečieme je z oboch strán dozlatista.
Zemiakovo Cuketové placky
Zdroj: fresh.iprima.cz

Placky z zemiakovej kaše

INGREDIENCIE:

  • 500 g zvyšné zemiakovej kaše
  • 1 vajce
  • 1 hrnček hrubej múky
  • lyžice majoránky
  • soľ (nie je potreba, pokiaľ už bola zemiaková kaša solené)
  • štipku korenia
  • 2 jarku pretlačeného cesnaku

POSTUP:

  1. Všetky suroviny zmiešame dohromady v cesto.
  2. Vytvárame malé placky, ktoré ešte obalíme znovu v múke, aby sa nelepili.
  3. Smažíme na oleji do zlatista.
Placky z zemiakovej kaše

zdroj : crunchycreamysweet.com

Zemiakové placky podávame teplé ihneď po opečení alebo usmažení. Môžeme je samozrejme podávať samostatne, len s prípadnou zeleninovou oblohou.

Najlepšie sú však teplé s dusenou zeleninou, ako je špenát, sladké alebo kyslá kapusta, kel alebo dusená zmes zeleniny.

Kyslá kapusta je vôbec skvelou prílohou, preto odporúčame náš článok s top recepty na prílohové kapustu .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.