Obľúbené jahodové recepty: inšpirujte sa s nami!

V ponuke obchodov sa prvé jahody už objavili, zatiaľ dovážané, ale onedlho ich budeme môcť zbierať aj na našich záhradkách.

Ako ich najlepšie využiť?

Prvé jahody určite ako čerstvé, kedy je konzumujeme samostatne.

A ak je pestujete sami na svojej záhradke a máte prebytky, tak čo s nimi urobiť?

Inšpirujte sa našimi najlepšími recepty z jahôd!

jahodová marmeláda

INGREDIENCIE

  • 0,5 kg jahôd
  • 0,4 kg cukru krupice alebo kryštálu
  • šťava z 1 veľkého citróna

POSTUP

  1. Jahody dobre umyjeme.
  2. Dáme ich misy a zasypeme je polovicou cukru.
  3. Rozmixujeme ponorným mixérom do hustejšie kaše.
  4. Celú zmes scedíme cez cedidlo do kastróla alebo do panvice.
  5. Šťavu v kastróle začneme variť na strednom plameni, asi po piatich minútach pridáme zvyšok cukru.
  6. Rozmiešame a varíme asi ďalších desať minút.
  7. Občas zoberieme z povrchu penu.
  8. Pred koncom varu pridáme do jahodovej marmelády citrónovú šťavu.
  9. Marmeládu plníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom, poháre otočíme hore dnom.

jahodová marmeláda butterwithasideofbread.com

jahodový džem

Bude chutiť nielen na raňajky na čerstvé pečivo, ale môžete ho pridať aj domácemu bielemu jogurtu.

INGREDIENCIE

  • základ rovnaký ako u jahodovej marmelády
  • vanilkový struk

POSTUP

  1. Jahody dobre umyjeme a dáme do hrnca s trochou vody.
  2. Varíme na strednom ohni asi 15-20 minút, až sa jahody čiastočne rozvarí.
  3. Z vanilkového struku oškrabeme dreň.
  4. Vanilkový lusk, dreň, cukor aj citrónovú šťavu pridáme k jahodám a miešame, až sa cukor rozpustí.
  5. Zmes privedieme k varu, stiahneme plameň a varíme 15 minút a priebežne sťahujeme z povrchu džemu penu.
  6. Vyberieme vanilkový struk a džem nalejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom, poháre otočíme hore dnom.

jahodový džem dinnerwithjulie.com

Letný jahodový koláč

INGREDIENCIE

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 1 linecké cesto na koláč
  • 125 g tučného mäkkého tvarohu
  • 1/8 masla
  • 100 g cukru múčka
  • 1 želatína Oetker
  • 80 g cukru kryštál

POSTUP

  1. V rúre upečieme koláčový korpus s lineckého cesta.
  2. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do hladkého krému, do ktorého zapracujeme tvaroh.
  3. Jahody pozdĺžne rozpolíme.
  4. Koláčový korpus potrieme krémom a poukladáme polovičkami jahôd.
  5. Pripravíme želatínu podľa návodu na sáčku.
  6. Ešte teplú želatínu lyžicou nanášame na koláč v tenkej vrstve, vzápätí rovnomerne nanesieme zvyšok želatíny a necháme vychladnúť.
  7. Koláč necháme v chlade aspoň 2-3 hodiny, aby korpus nasiakol vlhkosť krému.

Letný jahodový koláč pauladeenmagazine.com

Nepečený jahodový tortu

Nemáte radi v teplých dňoch ťažkej maslové torty?

K chuti Vám príde chladený nepečený jahodový tortu plný čerstvých jahôd.

INGREDIENCIE

korpus

  • 2 balenia kakaových BeBe keksov
  • 130 g masla

náplň

  • 1 smotana na šľahanie
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného mäkkého tvarohu
  • práškový cukor podľa chuti
  • jahody
  • číra želatína

POSTUP

  1. Rozdrvené sušienky spojíme s rozpusteným maslom, premiešame, a vzniknutú hmotu natlačíme na dno tortovej formy.
  2. Vyšľaháme smotanu s cukrom, pridáme mascarpone a tvaroh, a všetko prepojíme.
  3. Vzniknutým krémom potrieme korpus.
  4. Umyté jahody nakrájame na plátky, poskladáme je navrch torte a prelejeme čírou tortovú želatínou.
  5. V chladničke necháme uležať do druhého dňa.

Nepečený jahodový tortu cucina.fanpage.it

Jahodové knedle z tvarohového cesta

Dodržiavate životosprávu a máte chuť na jahodové knedle?

Pripravte si tieto z chutného a zdravého tvarohového cesta.

INGREDIENCIE

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 160 g detskej krupice
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 100 g jahôd

na omáčku:

  • 400 g jahôd
  • citrónová šťava
  • cukor podľa chuti

POSTUP

  1. Zmiešame tvaroh so žĺtkami, pridáme krupicu, soľ a premiešame.
  2. Vznikne tuhšie, mierne lepivé cesto.
  3. Rukami tvoríme malé placky, do ktorých dáme jahodu.
  4. Vytvoríme guľaté knedle a ponorte do vriacej osolenej vody.
  5. Varíme 8-10 minút.
  6. Pripravíme si omáčku.
  7. Jahody nakrájame na menšie časti, premiešame s cukrom a citrónovou šťavou.
  8. Varíme asi 5 minút do mäkka, môžeme rozmixovať tyčovým mixérom.
  9. Jahodové knedle podávame posypané cukrom, môžeme pridať strúhanú čokoládu a maslo, pridáme jahodovú omáčku.

Jahodové knedle z tvarohového cesta eatsmarter.com

Ak chceme z čerstvých jahôd pripraviť aj nejakú inú dobrotu, potom ich môžeme jahody použiť do pohárov, rôznych jahodových dezertov, alebo z nich pripraviť jahodovou penu alebo jahodový koktail.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.