Vajcia sa bežne používajú na prípravu samostatných jedál, do polievok alebo závariek či pri pečení múčnikov.
Široké použitie však majú aj v studenej kuchyni, kde sa z nich dajú pripraviť aj rôzne lahôdky.
Zo surových vajec vyrábame majonézy alebo studené omáčky, ale na prípravu jedál pre studené občerstvenie, desiatu alebo večeru používame predovšetkým vajcia uvarené.
Inšpirujte sa našimi 3 recepty na studené pokrmy s vajcami.
Jednoduchá plnená vajcia
Rýchle a chutné pohostenie alebo večera.
INGREDIENCIE
- 6 ks vajec natvrdo
- 100 g syra gouda
- 20 g zmäknutého masla
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- soľ, korenie
POSTUP
- Uvaríme vajcia natvrdo asi 8-10 minút.
- Rozpolíme olúpaná vajcia a vyberieme z nich žĺtky.
- V miske je vymiešame so syrom, zmäknutým maslom a horčicou.
- Ochutíme paprikou, soľou a korením a vyšľaháme do peny.
- Penou naplníme bielky a ozdobíme.
www.tablespoon.com
Objavte podobné tipy
vajíčkový šalát
Klasika ktorá nikdy nezovšednie.
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
- 8 vajec
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 100 g bieleho jogurtu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 lyžice nakrájané jarné cibuľky alebo pažítky
- soľ, korenie podľa chuti
POSTUP
- Vajcia uvaríme natvrdo asi 8-10 minút.
- Potom ich necháme vychladnúť pod tečúcou studenou vodou.
- Vajíčka olúpeme a nakrájame na drobnejšie kocky.
- Vložíme do misky, pridáme majonézu, biely jogurt, horčicu.
- Pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku alebo pažítku.
- Premiešame, osolíme a okoreníme.
- Podávame s pečivom.
www.kitchme.com
vajíčková tlačenka
INGREDIENCIE
- 200 g šunky
- 6 kusov vajec uvarených na tvrdo
- 1 pohár sterilizované zeleninové zmesi
- lyžice sterilizovanej kukurice
- 250 g majonézy
- 3 lyžice práškovej želatíny
- l lyžička horčice
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- Želatínu nasypeme do 200 ml studenej vody a necháme napučať.
- Šunku, natvrdo uvarené vajcia, kukuricu a zeleninu sterilizovanú vo sladkokyslom náleve nakrájame na kocky.
- Napučanú želatínu zahrejeme (najlepšie vo vodnom kúpeli), až sa rozpustí.
- Do teplej želatíny vmiešame šunku, vajcia, zeleninu, horčicu a majonézu.
- Dochutíme soľou a korením podľa potreby.
- Zmes nalejeme do olejom vytretej formy.
- Necháme v chlade stuhnúť minimálne 3
- hodiny a vyklopíme.
prozeny.cz
Co říkáte na naše recepty, chutná? Máte také dobrý nápad na využití vajec natvrdo ve studených pokrmů? Podělte se s námi v komentářích.
Pokiaľ chcete skôr teplé jedlo z vajíčok, vyskúšajte vyprážané či zapekané vajíčkovej pokrmy .