Obľúbená vajíčka po studenom 3x inak

Vajcia sa bežne používajú na prípravu samostatných jedál, do polievok alebo závariek či pri pečení múčnikov.

Široké použitie však majú aj v studenej kuchyni, kde sa z nich dajú pripraviť aj rôzne lahôdky.

Zo surových vajec vyrábame majonézy alebo studené omáčky, ale na prípravu jedál pre studené občerstvenie, desiatu alebo večeru používame predovšetkým vajcia uvarené.

Inšpirujte sa našimi 3 recepty na studené pokrmy s vajcami.

Jednoduchá plnená vajcia

Rýchle a chutné pohostenie alebo večera.

INGREDIENCIE

  • 6 ks vajec natvrdo
  • 100 g syra gouda
  • 20 g zmäknutého masla
  • 1 lyžička plnotučnej horčice
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Uvaríme vajcia natvrdo asi 8-10 minút.
  2. Rozpolíme olúpaná vajcia a vyberieme z nich žĺtky.
  3. V miske je vymiešame so syrom, zmäknutým maslom a horčicou.
  4. Ochutíme paprikou, soľou a korením a vyšľaháme do peny.
  5. Penou naplníme bielky a ozdobíme.

plnená vajcia www.tablespoon.com

vajíčkový šalát

Klasika ktorá nikdy nezovšednie.

INGREDIENCIE

pre 4 osoby

  • 8 vajec
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 2 lyžice nakrájané jarné cibuľky alebo pažítky
  • soľ, korenie podľa chuti

POSTUP

  1. Vajcia uvaríme natvrdo asi 8-10 minút.
  2. Potom ich necháme vychladnúť pod tečúcou studenou vodou.
  3. Vajíčka olúpeme a nakrájame na drobnejšie kocky.
  4. Vložíme do misky, pridáme majonézu, biely jogurt, horčicu.
  5. Pridáme nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku alebo pažítku.
  6. Premiešame, osolíme a okoreníme.
  7. Podávame s pečivom.

vajíčkový šalát www.kitchme.com

vajíčková tlačenka

INGREDIENCIE

  • 200 g šunky
  • 6 kusov vajec uvarených na tvrdo
  • 1 pohár sterilizované zeleninové zmesi
  • lyžice sterilizovanej kukurice
  • 250 g majonézy
  • 3 lyžice práškovej želatíny
  • l lyžička horčice
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  1. Želatínu nasypeme do 200 ml studenej vody a necháme napučať.
  2. Šunku, natvrdo uvarené vajcia, kukuricu a zeleninu sterilizovanú vo sladkokyslom náleve nakrájame na kocky.
  3. Napučanú želatínu zahrejeme (najlepšie vo vodnom kúpeli), až sa rozpustí.
  4. Do teplej želatíny vmiešame šunku, vajcia, zeleninu, horčicu a majonézu.
  5. Dochutíme soľou a korením podľa potreby.
  6. Zmes nalejeme do olejom vytretej formy.
  7. Necháme v chlade stuhnúť minimálne 3
  8. hodiny a vyklopíme.

vajíčková tlačenka prozeny.cz

Co říkáte na naše recepty, chutná? Máte také dobrý nápad na využití vajec natvrdo ve studených pokrmů? Podělte se s námi v komentářích.

Pokiaľ chcete skôr teplé jedlo z vajíčok, vyskúšajte vyprážané či zapekané vajíčkovej pokrmy .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.