Vajcia patria medzi dôležité potraviny svojim obsahom bielkovín, ktoré sa vyrovnajú mäsovým alebo mliečnym.
Okrem toho obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.
A ak ich milujete, máme pre vás dobrú správu.
V tomto článku sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na varené vajcia.
Varené vajcia v škrupine do skla
Chcete si pripraviť jednoduché a pritom veľmi chutné raňajky? Skúste vajcia do skla, ak sa vám ich príprava podarí, už nebudete chcieť raňajkovať nič iné.
INGREDIENCIA
- 3 vajcia
- 1 lyžica octu
- soľ a korenie
- pažítka
POSTUP
- Vajcia jedno po druhom vložíme do vriacej vody s lyžicou octu.
- Varíme 3 minúty potom ich prelejeme studenou vodou.
- Pri každom vajíčku opatrne olúpeme vršok a potom ho pomocou lyžičky vyškriabeme do pohára.
- Osolíme, okoreníme a dozdobíme pažítkou.
- Môžeme podávať s nakrájanými toastami.
Vajcia Benedikt varené bez škrupiny
Luxusný raňajkový recept na vajcia Benedikt s prelivom z holandskej omáčky. Nechajte sa uniesť.
INGREDIENCIA
pre 2 osoby
- 2 vajcia
- 2 britské muffiny alebo 1 žemľa
- 100 g dusené šunky
- 1 lyžica octu
Na omáčku:
- 1 žĺtok
- 1 lyžička šťavy z citróna
- ⅓ lyžičky dijonskej horčice
- štipka soli
- štipka korenia
- ¼ hrnčeka rozpusteného teplého masla alebo ghí
Na ozdobu:
- pažítka
POSTUP
- Nad vodným kúpeľom si zohrejte žĺtok, so šťavou z citróna a dijonskou horčicou.
- Potom pomaly pridávajte maslo a šľahajte.
- Omáčku nevarte, iba ohrievajte, aby sa nezrazila. Dochuťte soľou a korením.
- Odstavte z tepla a pripravte si vajcia.
- Do vriacej vody si dáme lyžicu octu a vajcia si prvé vyklepneme do hrnčeka.
- V hrnci utvoríme z vody vír a do stredu vieru vhodíme vajcia. Žĺtok sa pekne obalí bielkom.
- Necháme variť 2-3 minúty, vytiahneme dierovanou naberačkou a dáme uvariť ďalšie vajcia.
- Medzitým si opečieme muffiny alebo na polovice nakrájané žemle, hore dáme šunku a na šunku uvarené vajcia.
- Všetko prelejeme holandskou omáčkou a ozdobíme pažítkou.
Objavte podobné tipy
Uvarené vajcia na hniličku v špenátovej polievke
Varené vajcia sú najšetrnejšou a najzdravšou úpravou. Vychutnajte si vitamínovú bombu.
INGREDIENCIA
- 1 kg čerstvého alebo 300 g mrazeného listového špenátu
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- drvená rasca
- 3 vajcia
- 150 ml smotany na varenie
- celozrnné krutónky
POSTUP
- Špenát dáme variť do takého množstva vody, aby bol akurát pod hladinou a zároveň neplával v príliš veľkom množstve vody.
- Špenát varíme asi 10 min.
- Medzi tým na panvici orestujeme dozlatista najemno nakrájanú cibuľu, ktorú potom pridáme do hrnca k špenátu.
- Potom si orestujeme krutóny na dozdobenie a uvaríme vajíčko na hniličku.
- Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme 4-5 minút.
- Polievku prelejeme do mixéra.
- Pridáme 1 strúčik cesnaku, osolíme, okoreníme a pridáme drvenú rascu.
- Pridáme smotanu a všetko mixujeme 3 minúty dohladka.
- Špenátovú polievku bez múky podávame s restovanými chrumkavými krutónmi, vajíčkom na hniličku.
Náš tip: Mrknite na recepty na tie najobľúbenejšie omáčky s vajcom .
Plnené varené vajcia mimóza
Plnené varené vajcia ala vajcia mimóza sú obľúbené ako predjedlo. Očarujte svojich hostí lahodnou kombináciou.
INGREDIENCIA
- 6 vajec uvarených natvrdo
- plechovka tuniaka
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- ¼ lyžičky vínneho octu (biely alebo červený)
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 2 nasekané jarné cibuľky
Na ozdobu:
- nasekaná pažítka
- kapary
- nakrájané olivy
POSTUP
- Vajcia si nakrojíme na polovice a opatrne vydlábneme žĺtky.
- Žĺtky si mise roztlačíme, osolíme, okoreníme, pridáme majonézu, horčicu, ocot, pridáme tuniaka a nasekanú cibuľku.
- Všetko spracujeme v nátierke a do bielkov vzniknutú nátierku naplníme pomocou zdobičky so širším priemerom.
- Nakoniec ozdobíme nasekanou pažítkou, kaparmi alebo olivami.
- Podávame s kúskom pečiva.
Nakladané varené vajcia
Už ste niekedy skúšali varené vajíčka naložiť? Sú famózne.
INGREDIENCIA
Na nálev:
- 400 ml bieleho vínneho octu
- 150 ml vody
- 100 g trstinového cukru
- 2 bobkové listy
- 4 guličky čierneho korenia
- 1 lyžica koriadrových semienok
Na naloženie:
- 6 veľkých vajec
POSTUP
- Vajcia si uvaríme natvrdo.
- Varíme ich presne 10 minút.
- Ingrediencie na nálev si dáme do hrnca a všetko spolu zvaríme.
- Lák necháme vychladnúť.
- Vajcia po uvarení hneď schladíme, olúpeme a vkladáme do zavareninových pohárov.
- Zalejeme lákom a ukladáme do temna na dva týždne.
- Potom si môžeme pochutnať.
Vajcia na tvrdo možno využiť aj ako súčasť hlavného chodu k omáčkam, varenými vajcami plníme mäsové či zeleninové rolády alebo závitky. Môžeme ich použiť aj v zapekaných pokrmoch ako mäsových, tak zeleninových.
V studenej kuchyni majú varené vajíčka svoje nezastupiteľné miesto. Pripravujeme z nich nátierky alebo šaláty a veľmi často ich využívame ako ozdobnú súčasť chlebíčkov, slaných tort alebo slávnostných obložených mís.
Toto bolo našich 5 receptov na varené vajcia, ak chcete výdatné raňajky z vajec, ale nie varených, skúste naše recepty na zapekané vajíčka .