Tento kuchynský kúsok už určite patrí k mnohých domácnostiam. Je akýmsi nepostrádateľným pomocníkom v kuchyni.
Recepty z parného hrnca sa pripravia veľmi ľahko! Jedlo je zdravšie, chutnejšie a farebnejšie, než keby ste ho smažili trebárs na oleji.
Mnoho pokrmov od polievok cez dusenú zeleninu až po uvarené mäso nám umožňuje práve varenie v pare.
Poďme sa pozrieť na niektoré z nich. Určite si ich obľúbite.
Zemiaky v parnom hrnci
Existuje jednoduchší a chutnejšie príloha než zemiaky s maslom? Za mňa určite nie!
ingrediencie
- 500g nových malých zemiakov
- 300ml vlažnej vody
- soľ
- lyžica masla
- hŕstka čerstvé petržlenu alebo kôpru
postup
- Vodu nalejte do naparovacej nádoby parného hrnca.
- Zemiaky opláchnite, šupku nechajte.
- Vložte zemiaky do nádoby na naparovanie a ľahko ich osoľte.
- Parný hrniec zaklopte pokrievkou a zapnite.
- Zemiaky varte v pare asi 20 minút a priebežne skúšajte ich mäkkosť.
- Keď budú zemiaky mäkké, vyberieme ich z naparovacej nádoby do misy.
- Následne pridajte lyžicu masla spolu s petržlenom či kôprom, premiešajte a môžete podávať ako chutnú prílohu.

Zháňate novú alebo lepšie panvicu na pečenie? Mrknite na tieto najlepšie elektrické panvice , z ktorých si určite vyberiete tú pravú.
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Cestoviny s domácim pestom
Cestoviny sa dajú vždy pripraviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Poďme sa pozrieť na jedinečnú prípravu cestovín z parného hrnca.
ingrediencie
- 500g penne cestovín
- 500ml vlažnej vody
- soľ, korenie
- 1 šálka čerstvých listov bazalky
- 3 strúčiky olúpaného cesnaku
- 3 lyžice píniových orieškov
- 1/3 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1/3 šálky olivového oleja
- cherry paradajky
postup
- Naplňte parný hrniec vodou na cestoviny vodou asi 2 palce od vrcholu.
- Pridajte 1 lyžičku soli do vody.
- Hrniec postavte na vysoký oheň a priveďte vodu do varu.
- Vložte cestoviny do nádoby na naparovanie a následne vložte do naparovacieho hrnca.
- Cestoviny varte príslušnú dobu, kým nie sú na skus mäkké.
- Medzitým si pripravíme pesto.
- V kuchynskom robote zmiešajte bazalku, cesnak, píniové orechy a parmezán.
- Dochuťte soľou a korením.
- Začnite mixovať a počas toho pomaly pridávajte olivový olej dokiaľ nie je zmes poriadne rozmixované.
- Keď už sú cestoviny mäkké, zložte hrniec z platničky a hotové cestoviny jednoducho vyberte.
- Nakoniec cestoviny zmiešajte s pestom a pridajte nakrájané cherry paradajky.

Čína z parného hrnca
Nebojte sa experimentovať. Vyskúšajte výrazné chute východu, ktoré sa v čínskych pokrmoch vyskytujú.
ingrediencie
- 4 plátky kuracích pŕs
- 1/2 sáčku čínskej zmesi (zeleninová, mrazená)
- 1a 1/2 hrnčeka ryže
- čínske korenie
- sójová omáčka
- 1 polievková lyžica solamylu
- soľ
- vlažná voda
postup
- Mäso osušíte, osolíte, nakrájate na prúžky a vložíte do varnej misky.
- Pridáte čínsku zeleninovú zmes.
- Všetko okoreníte čínskym korením, posypete solamylom, pokvapkáme sójovou omáčkou a poriadne premiešate.
- Místku so zeleninou a mäsom vložíte do prvej nádoby parného hrnca, čo najbližšie vody.
- Do druhého poschodia parného hrnca vložíme misku s osolenou vodou a ryžou.
- Hrniec zapnete a necháte variť, kým mäso a ryža nie sú hotové, približne 35 až 40 minút.
- Ak je jedlo hotové po uplynutí nastaveného času, môžete servírovať.

Kuracie mäso s ryžou v parnom hrnci
Nechajte sa uniesť chuťou jemne pálivej omáčky v kombinácii s kuracím mäsom a neobvyklou chuťou ryže. Len do toho!
ingrediencie
- 2 kúsky kuracích pŕs, bez kože
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 kúsok zázvoru s veľkosťou palca, mletý
- 1 pór
- 1 lyžica kuracieho vývaru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 300g ryža
- 360ml vody
- 1 čajová lyžička šalotky, mleté
- 1/2 čajová lyžičky cesnaku, postrúhaný
- 1/2 čajová lyžička zázvoru, strúhaného
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica octu
- 1 čajová lyžička cukru kryštál
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- štipka červeného chilli korenie, či nakrájané plátky čerstvej chilli papričky
postup
- Ryžu opláchnete pod vodou a vložíte do misky do vyššieho poschodia parného hrnca spolu s osolenou vodou.
- K ryžu pridáte rozdrvené strúčiky cesnaku, rozdrvený zázvor, kurací vývar a dobre premiešajte.
- Kuracie mäso vložte do nižšieho poschodia parného hrnca, popr. môžete položiť na ryžu, či nemáte viacposchodový parný hrniec.
- Na kurča položte pór nakrájaný na kolieska.
- Varte približne 30 minút, pokiaľ nebude kura s ryžou hotové a mäkké.
- U omáčky v miske skombinujte pór, cukor, olej, strúhaný cesnak, strúhaný zázvor, sójovú omáčku, ocot a chilli. Všetko dobre premiešajte.
- Keď je ryža aj kuracie mäso hotové, vyberte všetko z parného hrnca.
- Ryžu ešte raz dobre premiešajte, aby sa načechral a pripravte na tanier.
- Kuracie plátky nakrájajte a taktiež vložte na tanier.
- Nakoniec mäso polejete chilli omáčkou.

Zeleninová polievka v parnom hrnci
Ľahko sa pripravuje a ľahko sa hneď sníva. Skúste si pripraviť chutnú a jednoduchú zeleninovú polievku z parného hrnca.
ingrediencie
- 1 hlávka zeleru
- 2 menšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkva
- 2 stredne veľké petržlen
- karfiol – hrsť ružičiek
- 1 a 1/2 l vody
- 4 polievkové lyžice masla
- nové korenie
- bobkový list
- soľ, korenie
- petržlenová vňať
postup
- Všetku zeleninu si očistíte. Cibuľu necháte vcelku.
- Zeler, mrkvu a petržlen pokrájame na malé kocky.
- V parnom hrnci rozohrejte maslo, na ktorom nakrájanú zeleninu ľahko osmažíme.
- Pridáte karfiol, cibuľu a zalejeme zeleninu vodou.
- Všetko osolíme, okoreníme, pridáte bobkový list a pár guličiek nového korenia.
- Polievku v uzavretom parnom hrnci varíte približne 15 minút.
- Na záver do polievky pridáte prelisovaný cesnak a dochutíte soľou a korením.
- Zeleninovú polievku z parného hrnca podávate s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Radi by ste k polievke zahryzli kúsok dobrého pečiva? Skúste si pripraviť domáce biele žemle, rožky a bagety.
Losos so zeleninou v parnom hrnci
Jedlo, ktoré si uchová všetky vitamíny, živiny a svoju prirodzenú chuť. Môžete variť, pre koľko ľudí chcete, a podľa toho prispôsobiť množstvo.
ingrediencie
- 2 mrkvy
- 2 zelerové stonky
- 1 pór
- 300g brokolice
- 600g lososa (pripravených na varenie, bez kože)
- soľ, korenie
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 200ml zeleninového vývaru
- 100ml vody
- hrsť plocholisté petržlenu
postup
- Mrkva olúpte, pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na tenké plátky.
- Opláchnite a osušte zeler, nakrájajte šikmo na plátky.
- Opláchnite pór a nakrájajte pozdĺžne, na prúžky.
- Brokolicu umyte a nakrájajte na ružičky.
- Opláchnite lososa a osušte, rozdeľte na 4 rovnaké porcie.
- Ochutíme soľou, korením a pokvapkáte citrónovou šťavou.
- Zmiešajte zeleninový vývar s vodou a priveďte do varu.
- Do parného hrnca dáme do prvej misky zeleninu, do druhej naukladáme lososa.
- Necháme variť približne 20 až 25 minút.
- Keď je zelenina mäkká a losos uvarený, môžeme lososa posypať nasekanú petržlenom a podávať.

Prečo variť v parnom hrnci?
Hlavným pozitívom varenie v pare je uchovanie živín v potravinách, na rozdiel od iných tepelných úprav jedál, ako je varenie, pečenie či vyprážanie, pri ktorých sa takmer väčšina cenných látok zničí.
Varenie v pare umožňuje šetrnú a praktickú prípravu pokrmov. Najjednoduchší spôsob, ako si ho vyskúšať je pomocou hrnca a paráčiku.
Varenie v pare je najzdravším spôsobom varenie, tým, že sa nepoužíva tuk, vynikne chuť jednotlivých surovín. Preto vyberajte tie najlepšie suroviny a v závere je len ľahko dochuťte soľou, korením, korením alebo bylinkami.
A čo všetko vie parný hrniec?
- variť
- uvariť vajcia aj ryžu
- ohriať pokrmy
- uvariť nákyp
- spariť paradajky
- variť detské príkrmy
- napariť (a uvariť) knedle
- pripraviť základné polievky
- rozmrazovať