Tento kuchynský kúsok už určite patrí k mnohých domácnostiam. Je akýmsi nepostrádateľným pomocníkom v kuchyni.
Recepty z parného hrnca sa pripravia veľmi ľahko! Jedlo je zdravšie, chutnejšie a farebnejšie, než keby ste ho smažili trebárs na oleji.
Mnoho pokrmov od polievok cez dusenú zeleninu až po uvarené mäso nám umožňuje práve varenie v pare.
Poďme sa pozrieť na niektoré z nich. Určite si ich obľúbite.
Zemiaky v parnom hrnci
Existuje jednoduchší a chutnejšie príloha než zemiaky s maslom? Za mňa určite nie!
ingrediencie
- 500g nových malých zemiakov
- 300ml vlažnej vody
- soľ
- lyžica masla
- hŕstka čerstvé petržlenu alebo kôpru
postup
- Vodu nalejte do naparovacej nádoby parného hrnca.
- Zemiaky opláchnite, šupku nechajte.
- Vložte zemiaky do nádoby na naparovanie a ľahko ich osoľte.
- Parný hrniec zaklopte pokrievkou a zapnite.
- Zemiaky varte v pare asi 20 minút a priebežne skúšajte ich mäkkosť.
- Keď budú zemiaky mäkké, vyberieme ich z naparovacej nádoby do misy.
- Následne pridajte lyžicu masla spolu s petržlenom či kôprom, premiešajte a môžete podávať ako chutnú prílohu.

Zháňate novú alebo lepšie panvicu na pečenie? Mrknite na tieto najlepšie elektrické panvice , z ktorých si určite vyberiete tú pravú.
Cestoviny s domácim pestom
Cestoviny sa dajú vždy pripraviť niekoľkými rôznymi spôsobmi. Poďme sa pozrieť na jedinečnú prípravu cestovín z parného hrnca.
ingrediencie
- 500g penne cestovín
- 500ml vlažnej vody
- soľ, korenie
- 1 šálka čerstvých listov bazalky
- 3 strúčiky olúpaného cesnaku
- 3 lyžice píniových orieškov
- 1/3 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1/3 šálky olivového oleja
- cherry paradajky
postup
- Naplňte parný hrniec vodou na cestoviny vodou asi 2 palce od vrcholu.
- Pridajte 1 lyžičku soli do vody.
- Hrniec postavte na vysoký oheň a priveďte vodu do varu.
- Vložte cestoviny do nádoby na naparovanie a následne vložte do naparovacieho hrnca.
- Cestoviny varte príslušnú dobu, kým nie sú na skus mäkké.
- Medzitým si pripravíme pesto.
- V kuchynskom robote zmiešajte bazalku, cesnak, píniové orechy a parmezán.
- Dochuťte soľou a korením.
- Začnite mixovať a počas toho pomaly pridávajte olivový olej dokiaľ nie je zmes poriadne rozmixované.
- Keď už sú cestoviny mäkké, zložte hrniec z platničky a hotové cestoviny jednoducho vyberte.
- Nakoniec cestoviny zmiešajte s pestom a pridajte nakrájané cherry paradajky.

Čína z parného hrnca
Nebojte sa experimentovať. Vyskúšajte výrazné chute východu, ktoré sa v čínskych pokrmoch vyskytujú.
ingrediencie
- 4 plátky kuracích pŕs
- 1/2 sáčku čínskej zmesi (zeleninová, mrazená)
- 1a 1/2 hrnčeka ryže
- čínske korenie
- sójová omáčka
- 1 polievková lyžica solamylu
- soľ
- vlažná voda
postup
- Mäso osušíte, osolíte, nakrájate na prúžky a vložíte do varnej misky.
- Pridáte čínsku zeleninovú zmes.
- Všetko okoreníte čínskym korením, posypete solamylom, pokvapkáme sójovou omáčkou a poriadne premiešate.
- Místku so zeleninou a mäsom vložíte do prvej nádoby parného hrnca, čo najbližšie vody.
- Do druhého poschodia parného hrnca vložíme misku s osolenou vodou a ryžou.
- Hrniec zapnete a necháte variť, kým mäso a ryža nie sú hotové, približne 35 až 40 minút.
- Ak je jedlo hotové po uplynutí nastaveného času, môžete servírovať.

Objavte podobné tipy
Kuracie mäso s ryžou v parnom hrnci
Nechajte sa uniesť chuťou jemne pálivej omáčky v kombinácii s kuracím mäsom a neobvyklou chuťou ryže. Len do toho!
ingrediencie
- 2 kúsky kuracích pŕs, bez kože
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 kúsok zázvoru s veľkosťou palca, mletý
- 1 pór
- 1 lyžica kuracieho vývaru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 300g ryža
- 360ml vody
- 1 čajová lyžička šalotky, mleté
- 1/2 čajová lyžičky cesnaku, postrúhaný
- 1/2 čajová lyžička zázvoru, strúhaného
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica octu
- 1 čajová lyžička cukru kryštál
- 1 čajová lyžička rastlinného oleja
- štipka červeného chilli korenie, či nakrájané plátky čerstvej chilli papričky
postup
- Ryžu opláchnete pod vodou a vložíte do misky do vyššieho poschodia parného hrnca spolu s osolenou vodou.
- K ryžu pridáte rozdrvené strúčiky cesnaku, rozdrvený zázvor, kurací vývar a dobre premiešajte.
- Kuracie mäso vložte do nižšieho poschodia parného hrnca, popr. môžete položiť na ryžu, či nemáte viacposchodový parný hrniec.
- Na kurča položte pór nakrájaný na kolieska.
- Varte približne 30 minút, pokiaľ nebude kura s ryžou hotové a mäkké.
- U omáčky v miske skombinujte pór, cukor, olej, strúhaný cesnak, strúhaný zázvor, sójovú omáčku, ocot a chilli. Všetko dobre premiešajte.
- Keď je ryža aj kuracie mäso hotové, vyberte všetko z parného hrnca.
- Ryžu ešte raz dobre premiešajte, aby sa načechral a pripravte na tanier.
- Kuracie plátky nakrájajte a taktiež vložte na tanier.
- Nakoniec mäso polejete chilli omáčkou.

Zeleninová polievka v parnom hrnci
Ľahko sa pripravuje a ľahko sa hneď sníva. Skúste si pripraviť chutnú a jednoduchú zeleninovú polievku z parného hrnca.
ingrediencie
- 1 hlávka zeleru
- 2 menšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké mrkva
- 2 stredne veľké petržlen
- karfiol – hrsť ružičiek
- 1 a 1/2 l vody
- 4 polievkové lyžice masla
- nové korenie
- bobkový list
- soľ, korenie
- petržlenová vňať
postup
- Všetku zeleninu si očistíte. Cibuľu necháte vcelku.
- Zeler, mrkvu a petržlen pokrájame na malé kocky.
- V parnom hrnci rozohrejte maslo, na ktorom nakrájanú zeleninu ľahko osmažíme.
- Pridáte karfiol, cibuľu a zalejeme zeleninu vodou.
- Všetko osolíme, okoreníme, pridáte bobkový list a pár guličiek nového korenia.
- Polievku v uzavretom parnom hrnci varíte približne 15 minút.
- Na záver do polievky pridáte prelisovaný cesnak a dochutíte soľou a korením.
- Zeleninovú polievku z parného hrnca podávate s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Radi by ste k polievke zahryzli kúsok dobrého pečiva? Skúste si pripraviť domáce biele žemle, rožky a bagety.
Losos so zeleninou v parnom hrnci
Jedlo, ktoré si uchová všetky vitamíny, živiny a svoju prirodzenú chuť. Môžete variť, pre koľko ľudí chcete, a podľa toho prispôsobiť množstvo.
ingrediencie
- 2 mrkvy
- 2 zelerové stonky
- 1 pór
- 300g brokolice
- 600g lososa (pripravených na varenie, bez kože)
- soľ, korenie
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 200ml zeleninového vývaru
- 100ml vody
- hrsť plocholisté petržlenu
postup
- Mrkva olúpte, pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na tenké plátky.
- Opláchnite a osušte zeler, nakrájajte šikmo na plátky.
- Opláchnite pór a nakrájajte pozdĺžne, na prúžky.
- Brokolicu umyte a nakrájajte na ružičky.
- Opláchnite lososa a osušte, rozdeľte na 4 rovnaké porcie.
- Ochutíme soľou, korením a pokvapkáte citrónovou šťavou.
- Zmiešajte zeleninový vývar s vodou a priveďte do varu.
- Do parného hrnca dáme do prvej misky zeleninu, do druhej naukladáme lososa.
- Necháme variť približne 20 až 25 minút.
- Keď je zelenina mäkká a losos uvarený, môžeme lososa posypať nasekanú petržlenom a podávať.

Prečo variť v parnom hrnci?
Hlavným pozitívom varenie v pare je uchovanie živín v potravinách, na rozdiel od iných tepelných úprav jedál, ako je varenie, pečenie či vyprážanie, pri ktorých sa takmer väčšina cenných látok zničí.
Varenie v pare umožňuje šetrnú a praktickú prípravu pokrmov. Najjednoduchší spôsob, ako si ho vyskúšať je pomocou hrnca a paráčiku.
Varenie v pare je najzdravším spôsobom varenie, tým, že sa nepoužíva tuk, vynikne chuť jednotlivých surovín. Preto vyberajte tie najlepšie suroviny a v závere je len ľahko dochuťte soľou, korením, korením alebo bylinkami.
A čo všetko vie parný hrniec?
- variť
- uvariť vajcia aj ryžu
- ohriať pokrmy
- uvariť nákyp
- spariť paradajky
- variť detské príkrmy
- napariť (a uvariť) knedle
- pripraviť základné polievky
- rozmrazovať