Bažant patrí medzi zverinu a tá rozhodne nie je na našich stoloch bežnou súčasťou jedálnička.
Ale niekedy sa objaví možnosť si kúpiť napríklad bažanta a potom sa oplatí venovať pozornosť vyhľadanie vhodného receptu, aby bol naozajstnou pochúťkou.
Predstavíme si niekoľko chutných receptov, v ktorých je pečený bažant naozajstnou pochúťkou.
Pečený bažant na víne
INGREDIENCIE
- 1 bažant
- 200 g slaniny
- 1 menšia zeler
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 cibule
- 5 guličiek nového korenia
- 5 bobkových listov
- 3 guličky čierneho korenia
- 50 g masla
- 2 vetvičky tymianu
- 1/2 l bieleho vína
- 1/2 l vývaru z Bažant kostí alebo vody
- cukor (podľa chuti)
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Ak máme celého bažanta, stiahneme ho, očistíme, umyjeme a naporcujeme.
- Potom mäso prešpikujeme.
- Zvyšok slaniny nakrájame nadrobno.
- Petržlen, mrkvu, zeler a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky a spolu so slaninou dáme na dno pekáča.
- Pridáme bobkový list, nové korenie a celé korenie (najlepšie v čajovom sitku alebo zabalené do gázy, aby išlo korenie po upečení ľahko vybrať).
- Porcie bažanta osolíme a okoreníme, položíme na zeleninu a poukladáme maslom, nakrájaným na kúsky.
- Posypeme tymiánom a podlejeme asi 300 ml vína a polovicou vývaru a dáme piecť do rúry, predhriatej na 180 stupňov.
- Po 20 minútach znovu podlejeme a priklopíme alebo zakryjeme alobalom, aby sa mäso dusilo.
- Pečieme ďalších 40-45 minút, občas podľa potreby podlievame vínom a vývarom.
- Bažanta podávame najlepšie s zemiakovými knedľami alebo sa šťouchanými zemiakmi a kyslou kapustou, ako príloha ale stačí aj čerstvý chlieb.
ceskatelevize.cz
Objavte podobné tipy
Pečený bažant na slanine
INGREDIENCIE
- 1 bažant (ošklbané)
- ½ l mäsového vývaru
- 60 g slaniny
- 1 cibuľa, nadrobno nakrájať
- 50g masla
- 5 guličiek čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 guličky borievky, sploštiť
- 3 vetvičky tymiánu
- korenie
- soľ
POSTUP
- Aby sa nám bažant lepšie špikoval, necháme slaninu najprv stuhnúť v chlade.
- Potom tri štvrtiny slaniny nakrájame šikmo na malé klinky.
- Vsunieme ich do pripravených otvorov na prsiach a stehnách (na špikovanie môžeme použiť aj špeciálne špikovací ihlu).
- Potom stehná zviažeme k sebe kuchynským povrázkom.
- V pekáčiku rozohrejeme maslo a zvyšnú slaninu nakrájanú na rezance, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť.
- Potom pridáme všetko uvedené korenie a vložíme bažanta prsiami nadol.
- Bažanta poukladáme vetvičkami tymianu, podlejeme trochou vývaru a pečieme 30 minút pri 170 ° C.
- Potom ho obrátime a dopečieme domäkka a dozlatista (asi 30 – 60 minút).
- Počas pečenia mäso prelievame vypečenou šťavou a podľa potreby podlievame vývarom.
- Z upečeného bažanta odstránime povrázok na stehnách a naporcujeme ho.
- Z vypečenej šťavy odstránime korenie, prípadne ju ešte zaprášime lyžicou hladkej múky, zriedime troškou vlažnej vody a povaríme.
- Bažanta rozdelíme na taniere, prelejeme šťavou a podávame s varenými alebo opečenými zemiakmi alebo dusenou ryžou a kompótom.
- K tejto úprave bažanta a druhu mäsa sa hodia podávať víno Zweigeltrebe.
www.receptyonline.cz
Pečený bažant s gaštanovou plnkou
INGREDIENCIE
- 1 bažant
- 1 petržlen
- 1 zeler
- 1 mrkva
- 2 stopky zeleru
- 1 lyžica nového korenia
- 1 lyžica čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 400 ml bieleho vína alebo octu
- soľ
- 100 g slaniny
- 60 g masla
- 4 vetvičky rozmarínu
plnka
- 100 g jedlých gaštanov
- 200 g divoké a bielej ryže
- 1 cibuľa
- 30 g masla
- 150 g čučoriedok alebo čiernych ríbezlí
- 3 lyžice sekanej hladkolisté petržlenu
POSTUP
- Bažanta namoríme.
- Koreňovú zeleninu olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky.
- Bažanta položíme do pekáča, obložíme koreňovou zeleninou a korením, zalejeme vínom či octom a necháme 1-4 dni moriť v chlade.
- Nesolíme.
- Vyberieme a osušíme.
- Moridlo ponecháme.
- Pripravíme plnku.
- Gaštany uvaríme vo vode do polomäkka, zhruba 20 minút na miernom stupni, ryžu uvaríme domäkka.
- Gaštany nasekáme a vmiešame k ryži.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Opečieme ju do sklovita na rozohriatom masle.
- Pridáme čučoriedky alebo čierne ríbezle, dusíme zhruba 2 minúty a vmiešame ryžu, gaštany a petržlenovú vňať.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Bažanta osolíme a naplníme plnkou.
- Dno pekáča poukladáme plátky slaniny, na ňu položíme bažanta a zviažeme mu nohy.
- Podlejeme ho vínom, vodou alebo zvyšným moridlom, potrieme rozohriatym maslom a poukladáme vetvičky rozmarínu.
- Vložíme ho zhruba na 1-1,5 hodiny do predhriatej rúry a upečieme dozlatista.
www.ceskatelevize.cz
K pečenému bažantu se odjakživa doporučují bramborové knedlíky nebo noky a dušené červené zelí. Recepty na nejen bramborové knedlíky můžete najít na našem webu.
Ale bažanta můžeme podávat i s dušenou rýží či různě upravenými brambory a méně tradičně obkládat například podušenými jablky, prohřátými kolečky pomerančů, nakládanými brusinkami nebo jeřabinami.