Netradičné zverina v podobe zapečeného bažanta

Bažant patrí medzi zverinu a tá rozhodne nie je na našich stoloch bežnou súčasťou jedálnička.

Ale niekedy sa objaví možnosť si kúpiť napríklad bažanta a potom sa oplatí venovať pozornosť vyhľadanie vhodného receptu, aby bol naozajstnou pochúťkou.

Predstavíme si niekoľko chutných receptov, v ktorých je pečený bažant naozajstnou pochúťkou.

Pečený bažant na víne

INGREDIENCIE

  • 1 bažant
  • 200 g slaniny
  • 1 menšia zeler
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 cibule
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 bobkových listov
  • 3 guličky čierneho korenia
  • 50 g masla
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1/2 l bieleho vína
  • 1/2 l vývaru z Bažant kostí alebo vody
  • cukor (podľa chuti)
  • soľ, mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. Ak máme celého bažanta, stiahneme ho, očistíme, umyjeme a naporcujeme.
  2. Potom mäso prešpikujeme.
  3. Zvyšok slaniny nakrájame nadrobno.
  4. Petržlen, mrkvu, zeler a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky a spolu so slaninou dáme na dno pekáča.
  5. Pridáme bobkový list, nové korenie a celé korenie (najlepšie v čajovom sitku alebo zabalené do gázy, aby išlo korenie po upečení ľahko vybrať).
  6. Porcie bažanta osolíme a okoreníme, položíme na zeleninu a poukladáme maslom, nakrájaným na kúsky.
  7. Posypeme tymiánom a podlejeme asi 300 ml vína a polovicou vývaru a dáme piecť do rúry, predhriatej na 180 stupňov.
  8. Po 20 minútach znovu podlejeme a priklopíme alebo zakryjeme alobalom, aby sa mäso dusilo.
  9. Pečieme ďalších 40-45 minút, občas podľa potreby podlievame vínom a vývarom.
  10. Bažanta podávame najlepšie s zemiakovými knedľami alebo sa šťouchanými zemiakmi a kyslou kapustou, ako príloha ale stačí aj čerstvý chlieb.

Pečený bažant na víne ceskatelevize.cz

Pečený bažant na slanine

INGREDIENCIE

  • 1 bažant (ošklbané)
  • ½ l mäsového vývaru
  • 60 g slaniny
  • 1 cibuľa, nadrobno nakrájať
  • 50g masla
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 guličky borievky, sploštiť
  • 3 vetvičky tymiánu
  • korenie
  • soľ

POSTUP

  1. Aby sa nám bažant lepšie špikoval, necháme slaninu najprv stuhnúť v chlade.
  2. Potom tri štvrtiny slaniny nakrájame šikmo na malé klinky.
  3. Vsunieme ich do pripravených otvorov na prsiach a stehnách (na špikovanie môžeme použiť aj špeciálne špikovací ihlu).
  4. Potom stehná zviažeme k sebe kuchynským povrázkom.
  5. V pekáčiku rozohrejeme maslo a zvyšnú slaninu nakrájanú na rezance, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť.
  6. Potom pridáme všetko uvedené korenie a vložíme bažanta prsiami nadol.
  7. Bažanta poukladáme vetvičkami tymianu, podlejeme trochou vývaru a pečieme 30 minút pri 170 ° C.
  8. Potom ho obrátime a dopečieme domäkka a dozlatista (asi 30 – 60 minút).
  9. Počas pečenia mäso prelievame vypečenou šťavou a podľa potreby podlievame vývarom.
  10. Z upečeného bažanta odstránime povrázok na stehnách a naporcujeme ho.
  11. Z vypečenej šťavy odstránime korenie, prípadne ju ešte zaprášime lyžicou hladkej múky, zriedime troškou vlažnej vody a povaríme.
  12. Bažanta rozdelíme na taniere, prelejeme šťavou a podávame s varenými alebo opečenými zemiakmi alebo dusenou ryžou a kompótom.
  13. K tejto úprave bažanta a druhu mäsa sa hodia podávať víno Zweigeltrebe.

Pečený bažant na slanine www.receptyonline.cz

Pečený bažant s gaštanovou plnkou

INGREDIENCIE

  • 1 bažant
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • 1 mrkva
  • 2 stopky zeleru
  • 1 lyžica nového korenia
  • 1 lyžica čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 400 ml bieleho vína alebo octu
  • soľ
  • 100 g slaniny
  • 60 g masla
  • 4 vetvičky rozmarínu

plnka

  • 100 g jedlých gaštanov
  • 200 g divoké a bielej ryže
  • 1 cibuľa
  • 30 g masla
  • 150 g čučoriedok alebo čiernych ríbezlí
  • 3 lyžice sekanej hladkolisté petržlenu

POSTUP

  1. Bažanta namoríme.
  2. Koreňovú zeleninu olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky.
  3. Bažanta položíme do pekáča, obložíme koreňovou zeleninou a korením, zalejeme vínom či octom a necháme 1-4 dni moriť v chlade.
  4. Nesolíme.
  5. Vyberieme a osušíme.
  6. Moridlo ponecháme.
  7. Pripravíme plnku.
  8. Gaštany uvaríme vo vode do polomäkka, zhruba 20 minút na miernom stupni, ryžu uvaríme domäkka.
  9. Gaštany nasekáme a vmiešame k ryži.
  10. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
  11. Opečieme ju do sklovita na rozohriatom masle.
  12. Pridáme čučoriedky alebo čierne ríbezle, dusíme zhruba 2 minúty a vmiešame ryžu, gaštany a petržlenovú vňať.
  13. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  14. Bažanta osolíme a naplníme plnkou.
  15. Dno pekáča poukladáme plátky slaniny, na ňu položíme bažanta a zviažeme mu nohy.
  16. Podlejeme ho vínom, vodou alebo zvyšným moridlom, potrieme rozohriatym maslom a poukladáme vetvičky rozmarínu.
  17. Vložíme ho zhruba na 1-1,5 hodiny do predhriatej rúry a upečieme dozlatista.

Pečený bažant s gaštanovou plnkou www.ceskatelevize.cz

K pečenému bažantu se odjakživa doporučují bramborové knedlíky nebo noky a dušené červené zelí. Recepty na nejen bramborové knedlíky můžete najít na našem webu.

Ale bažanta můžeme podávat i s dušenou rýží či různě upravenými brambory a méně tradičně obkládat například podušenými jablky, prohřátými kolečky pomerančů, nakládanými brusinkami nebo jeřabinami.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.