Grécko patrí k starým kultúrnym národom a ku kultúre vždy patril aj spôsob varenia a podávanie jedál.
V kulinárske histórii Grécka sa objavujú ako nákladné a zložito pripravované hostiny, tak i pokrmy jednoduchšie, vychádzajúce z miestne dostupných surovín.
Dnešná grécka kuchyňa čiastočne zmiešala historické tradície a tak sa v nej aj dnes môžeme stretnúť s veľmi chutnými a dobre pripravenými jedlami, ktorá stojí za našu pozornosť.
Niektoré z nich sme pre vás pripravili v tomto článku.
grécka musaka
Tradičná špecialita gréckej kuchyne, príprava je síce zdĺhavá a zložitá, ale výsledok stojí rozhodne za to. Aj keď varianty jednotlivých pokrmov sa líši pridanými surovinami.
INGREDIENCIE
- 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
- 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400g hovädzieho mletého a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
- 420 g drvených paradajok z plechovky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 1 lyžička sladkej papriky
- bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlen, bazalka, majorán, pažítka …)
- soľ a korenie podľa chuti
biela omáčka bešamel:
- 75 g masla
- 1/3 šálky hladkej múky
- 2 šálky mlieka
- štipka soli a bieleho korenia
- strúhaný muškátový oriešok podľa chuti
POSTUP:
- Baklažán nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme vypotiť asi 15 minút, potom zlejeme prebytočnú vodu a osušíme na utierke
- Plátky baklažánu opečieme po dobu 2-3 minúty z každej strany alebo kým nezhnedne. Upečený baklažán preložíme na tanier, kde vychladne.
- Osmažíme dozlata na oleji najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridáme mleté mäso, ktoré spojíme s cibuľkou. Po opraženie mäsa okoreníme soľou, korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridáme drvené paradajky.
- Privedieme k varu a znížime teplotu.
- Dusíme približne 30 minút do odparení prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
- Medzitým si pripravíme bešamel. V hrnci si rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania vytvoríme zápražku, ktorú asi 1-2 minútky varíme, aby omáčka nechutila po múke.
- Postupne prilievame do zápražky mlieko a rozšľaháme.
- Znížime teplotu a prevaríme, kým bešamel nezhustne.
- Osolíme, okoreníme a nastrúhame trošku muškátového orieška, premiešame a odstavíme zo sporáka.
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
- Do zapekacej misy vrstvíme baklažány, potom mäso, naň vrstvu z plátkov baklažánu, potom môžeme vrstvenie opakovať a zakončíme vždy bešamelom.
- Pečieme približne 45 minút alebo dozlatista. Pred servírovaním necháme 10 minút odstáť, aby sa musaka lepšie porciovanie.

Klasická grécka pochúťka gyros sa robí na ražni, čo je v domácom prostredí trochu zložitejšie, preto sa pokúsime pripraviť gyros v domácich podmienkach.
Grécke tzatziki
INGREDIENCIE
pre 2 osoby
- 1/2 šalátové uhorky
- 200-300 g domáceho bieleho jogurtu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- čerstvo namleté korenie
- trocha citrónovej šťavy
- oliva na ozdobenie
POSTUP
- Domáci jogurt vyklopíme do misy.
- Uhorku olúpeme a nastrúhame na hrubé strane strúhadla.
- Poriadne vyžmýkajte a spolu s cesnakom, lyžicou citrónovej šťavy a olejom vmiešame do jogurtu.
- Podľa chuti okoreňte a osoľte.
- Podávame ozdobené olivou a pokvapkané trochou olivového oleja.

Objavte podobné tipy
Domáci gyros
INGREDIENCIE
pre 4 osoby
- 800 g bravčovej panenky alebo kuracích pŕs alebo hovädzej sviečkovej
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky oregana
- mletý rímsky kmín (prípadne mleté korenie, chilli)
- 200 ml jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť čerstvého koriandra alebo kôpru
- 2 paradajky
- 2 červené cibule
- ¼ hlávkového šalátu
- soľ
- olivový olej
- 1/2 veľké cibule
- 4 ks pita chlieb
- 200 g tzatziki – viz.recept vyššie
- 200 g vyprážané hranolky
- silná drevená špajdle
POSTUP
- Pripravíme si marinádu na mäso.
- Zmiešame jogurt s korením, cesnakom soľou a olivovým olejom.
- Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie plátky a vložíme do marinády.
- Necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Pripravíme si plech, na ktorom vytvoríme provizórne špíz.
- Do polovice cibule zapichneme silnú špajli.
- Na špajli napichujeme marinované mäso cez seba.
- Špíz ukončíme polovicou citróna, aby sa spevnil, a dobre mäso k sebe pritlačíme.
- Dáme piecť do rúry na 30 minút.
- Mäso vyberieme a postupne ho zrezávame.
- Pripravíme si pita chlieb, naň dáme nakrájaný šalát, paradajka, cibuľu, hranolky, tzatziki spolu s mäsom.
- Zatočíme do kornoutku a podávame.

grécka baklava
INGREDIENCIE:
na malý plech
- 450 g mrazeného cesta Filo (1 balenie)
- 350 g rozpusteného masla
- 400 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička mletej škorice
- mleté pistáciové oriešky na ozdobu
na sirup
- 250 g cukru
- 4 plné lyžice tekutého medu
- 150 ml vody
- 2 lyžice šťavy z citróna
- kúsok masla na vymastenie formy
POSTUP:
- Rozmrazíme cesto.
- Uvaríme sirup.
- Do hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.
- Za občasného miešania varíme približne 12-15 minút.
- Potom sirup odstavíme a nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pekáč vytrieme maslom, oriešky nahrubo namelieme spolu so škoricou.
- Do pekáča vkladáme cesto, potrieme rozpusteným maslom.
- Druhýkrát zopakuje rovnako, tretíkrát pridáme orechy so škoricou.
- Takto ešte 3 x zopakujeme a zakryjeme posledným plátom.
- V pekáči ostrým nožom nakrájame na šikmé rezy.
- Môžeme posypať mletými pistáciami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ° C asi 25 minút.

Grécke souvlaki
INGREDIENCIE
- 1 kg mäso
- 4 lyžice panenského olivového oleja
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 1 strúčik pretlačeného cesnaku
- 1 lyžička soli
- korenie mleté
- 1/2 lyžičky tymianu a oregana
POSTUP
- V mise zmiešame všetky ingrediencie.
- Mäso nakrájame podľa možnosti najprv na plátky a potom krájame z týchto plátkov zhruba rovnako veľké kusy v tvare obdĺžnika.
- Mäso pridáme do misy a necháme marinovať minimálne 6 hodín.
- Rozpálime si gril (vonkajšie či stolný elektricky, nie v rúre).
- Napichneme mäso na špízy a grilujeme, ako mäso získa peknú farbu.
- Otáčame počas grilovania iba 1x.
- Podávame s pita chlebom, tzatziki, paradajkami a môžeme skúsiť pripraviť aj domáce hranolky.

Medzi najčastejšie používaná korenie v Grécku patrí tá, ktorá patrí k tzv. Stredomorskej kuchyni. To znamená, že je tu obľúbená a často používaná bazalka, oregano, rozmarín, fenikel, tymián a petržlen.
Okrem toho sa bežne používa aj rasca, majorán, bobkový list a kôpor. Korenie sa veľmi často využíva a tiež predáva ako rôzne zmesi korenia. Jedlá sa pomerne dosť dochucujú cesnakom.
Ako príloha sa aj v Grécku používajú rôzne varené, pečené alebo vyprážané zemiaky, často dochutené korením, cesnakom a rôznymi bylinkami, ktoré im dodávajú samostatnú chuť.
Docela často sa podáva k jedlám len chlieb. Ako na domáci chlieb aj bez nutnosti domáce pekárne si môžete prečítať v našich ďalších receptoch.
Ako sa vám podarila grécke jedlá? Podeľte sa s nami v komentároch.