Nazeráme gréckym kuchárom cez rameno: exotické jedlá

Grécko patrí k starým kultúrnym národom a ku kultúre vždy patril aj spôsob varenia a podávanie jedál.

V kulinárske histórii Grécka sa objavujú ako nákladné a zložito pripravované hostiny, tak i pokrmy jednoduchšie, vychádzajúce z miestne dostupných surovín.

Dnešná grécka kuchyňa čiastočne zmiešala historické tradície a tak sa v nej aj dnes môžeme stretnúť s veľmi chutnými a dobre pripravenými jedlami, ktorá stojí za našu pozornosť.

Niektoré z nich sme pre vás pripravili v tomto článku.

grécka musaka

Tradičná špecialita gréckej kuchyne, príprava je síce zdĺhavá a zložitá, ale výsledok stojí rozhodne za to. Aj keď varianty jednotlivých pokrmov sa líši pridanými surovinami.

INGREDIENCIE

  • 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
  • 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400g hovädzieho mletého a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
  • 420 g drvených paradajok z plechovky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • bylinky podľa chuti (čerstvý koriander, petržlen, bazalka, majorán, pažítka …)
  • soľ a korenie podľa chuti

biela omáčka bešamel:

  • 75 g masla
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • štipka soli a bieleho korenia
  • strúhaný muškátový oriešok podľa chuti

POSTUP:

  1. Baklažán nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme vypotiť asi 15 minút, potom zlejeme prebytočnú vodu a osušíme na utierke
  2. Plátky baklažánu opečieme po dobu 2-3 minúty z každej strany alebo kým nezhnedne. Upečený baklažán preložíme na tanier, kde vychladne.
  3. Osmažíme dozlata na oleji najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  4. Pridáme mleté mäso, ktoré spojíme s cibuľkou. Po opraženie mäsa okoreníme soľou, korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridáme drvené paradajky.
  5. Privedieme k varu a znížime teplotu.
  6. Dusíme približne 30 minút do odparení prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
  7. Medzitým si pripravíme bešamel. V hrnci si rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania vytvoríme zápražku, ktorú asi 1-2 minútky varíme, aby omáčka nechutila po múke.
  8. Postupne prilievame do zápražky mlieko a rozšľaháme.
  9. Znížime teplotu a prevaríme, kým bešamel nezhustne.
  10. Osolíme, okoreníme a nastrúhame trošku muškátového orieška, premiešame a odstavíme zo sporáka.
  11. Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
  12. Do zapekacej misy vrstvíme baklažány, potom mäso, naň vrstvu z plátkov baklažánu, potom môžeme vrstvenie opakovať a zakončíme vždy bešamelom.
  13. Pečieme približne 45 minút alebo dozlatista. Pred servírovaním necháme 10 minút odstáť, aby sa musaka lepšie porciovanie.

grécka musaka lidovky.cz

Klasická grécka pochúťka gyros sa robí na ražni, čo je v domácom prostredí trochu zložitejšie, preto sa pokúsime pripraviť gyros v domácich podmienkach.

Grécke tzatziki

INGREDIENCIE

pre 2 osoby

  • 1/2 šalátové uhorky
  • 200-300 g domáceho bieleho jogurtu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ
  • čerstvo namleté ​​korenie
  • trocha citrónovej šťavy
  • oliva na ozdobenie

POSTUP

  1. Domáci jogurt vyklopíme do misy.
  2. Uhorku olúpeme a nastrúhame na hrubé strane strúhadla.
  3. Poriadne vyžmýkajte a spolu s cesnakom, lyžicou citrónovej šťavy a olejom vmiešame do jogurtu.
  4. Podľa chuti okoreňte a osoľte.
  5. Podávame ozdobené olivou a pokvapkané trochou olivového oleja.

Grécke tzatziki www.olivetomato.com

Domáci gyros

INGREDIENCIE

pre 4 osoby

  • 800 g bravčovej panenky alebo kuracích pŕs alebo hovädzej sviečkovej
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky oregana
  • mletý rímsky kmín (prípadne mleté korenie, chilli)
  • 200 ml jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrsť čerstvého koriandra alebo kôpru
  • 2 paradajky
  • 2 červené cibule
  • ¼ hlávkového šalátu
  • soľ
  • olivový olej
  • 1/2 veľké cibule
  • 4 ks pita chlieb
  • 200 g tzatziki – viz.recept vyššie
  • 200 g vyprážané hranolky
  • silná drevená špajdle

POSTUP

  1. Pripravíme si marinádu na mäso.
  2. Zmiešame jogurt s korením, cesnakom soľou a olivovým olejom.
  3. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie plátky a vložíme do marinády.
  4. Necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
  5. Predhrejeme rúru na 180 ° C.
  6. Pripravíme si plech, na ktorom vytvoríme provizórne špíz.
  7. Do polovice cibule zapichneme silnú špajli.
  8. Na špajli napichujeme marinované mäso cez seba.
  9. Špíz ukončíme polovicou citróna, aby sa spevnil, a dobre mäso k sebe pritlačíme.
  10. Dáme piecť do rúry na 30 minút.
  11. Mäso vyberieme a postupne ho zrezávame.
  12. Pripravíme si pita chlieb, naň dáme nakrájaný šalát, paradajka, cibuľu, hranolky, tzatziki spolu s mäsom.
  13. Zatočíme do kornoutku a podávame.

Domáci gyros kitchensanctuary.com

grécka baklava

INGREDIENCIE:

na malý plech

  • 450 g mrazeného cesta Filo (1 balenie)
  • 350 g rozpusteného masla
  • 400 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • mleté ​​pistáciové oriešky na ozdobu

na sirup

  • 250 g cukru
  • 4 plné lyžice tekutého medu
  • 150 ml vody
  • 2 lyžice šťavy z citróna
  • kúsok masla na vymastenie formy

POSTUP:

  1. Rozmrazíme cesto.
  2. Uvaríme sirup.
  3. Do hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.
  4. Za občasného miešania varíme približne 12-15 minút.
  5. Potom sirup odstavíme a nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
  6. Pekáč vytrieme maslom, oriešky nahrubo namelieme spolu so škoricou.
  7. Do pekáča vkladáme cesto, potrieme rozpusteným maslom.
  8. Druhýkrát zopakuje rovnako, tretíkrát pridáme orechy so škoricou.
  9. Takto ešte 3 x zopakujeme a zakryjeme posledným plátom.
  10. V pekáči ostrým nožom nakrájame na šikmé rezy.
  11. Môžeme posypať mletými pistáciami.
  12. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ° C asi 25 minút.

grécka baklava foodnetwork.com

Grécke souvlaki

INGREDIENCIE

  • 1 kg mäso
  • 4 lyžice panenského olivového oleja
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • 1 lyžička soli
  • korenie mleté
  • 1/2 lyžičky tymianu a oregana

POSTUP

  1. V mise zmiešame všetky ingrediencie.
  2. Mäso nakrájame podľa možnosti najprv na plátky a potom krájame z týchto plátkov zhruba rovnako veľké kusy v tvare obdĺžnika.
  3. Mäso pridáme do misy a necháme marinovať minimálne 6 hodín.
  4. Rozpálime si gril (vonkajšie či stolný elektricky, nie v rúre).
  5. Napichneme mäso na špízy a grilujeme, ako mäso získa peknú farbu.
  6. Otáčame počas grilovania iba 1x.
  7. Podávame s pita chlebom, tzatziki, paradajkami a môžeme skúsiť pripraviť aj domáce hranolky.

Grécke souvlaki akispetretzikis.com

Medzi najčastejšie používaná korenie v Grécku patrí tá, ktorá patrí k tzv. Stredomorskej kuchyni. To znamená, že je tu obľúbená a často používaná bazalka, oregano, rozmarín, fenikel, tymián a petržlen.

Okrem toho sa bežne používa aj rasca, majorán, bobkový list a kôpor. Korenie sa veľmi často využíva a tiež predáva ako rôzne zmesi korenia. Jedlá sa pomerne dosť dochucujú cesnakom.

Ako príloha sa aj v Grécku používajú rôzne varené, pečené alebo vyprážané zemiaky, často dochutené korením, cesnakom a rôznymi bylinkami, ktoré im dodávajú samostatnú chuť.

Docela často sa podáva k jedlám len chlieb. Ako na domáci chlieb aj bez nutnosti domáce pekárne si môžete prečítať v našich ďalších receptoch.

Ako sa vám podarila grécke jedlá? Podeľte sa s nami v komentároch.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.