Najlepšie recepty na nátierky z rýb. Sú diétne, zdravé a jednoducho božské. Inšpirujte sa

Nátierka z konzervovaných či vopred podusených rýb sa dá použiť na dobrú večeru alebo výdatnú desiatu.

Výživová hodnota tejto nátierky je vysoká, pretože ryby obsahujú množstvo dôležitých látok, ktorých nie je v našej strave nazvyš a pridaním vhodných ďalších ingrediencií nátierku môžeme ešte ďalej obohatiť.

Inšpirujte sa našimi 5 receptami na rybaciu nátierku!

Rybia nátierka z olejoviek

Olejovky sú pre nás obrovským a najdôležitejším zdrojom prírodného jódu , mäso obsahuje esenciálny rybí tuk, proteíny, minerály, stopové prvky a množstvo vitamínov A, B a D.

Mäso je ľahko stráviteľné, rybí tuk je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín – omega 3.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g tvarohu
  • 1-2 uvarené vajcia
  • konzervu sardiniek v oleji
  • malá cibuľa, nasekaná
  • 1-2 nakladané uhorky, nasekané
  • soľ
  • korenie
  • horčica
  • šťava z citróna
  • čerstvý petržlen, sekaný

Postup

  1. Do misky vložíme všetky ingrediencie.
  2. Pridáme horčicu, citrónovú šťavu, sekanú petržlen a korenie.
  3. Dobre premiešame.
Krekry pomazané nátierkou z rýb, posypaná kôprom.
Zdroj: thatwhichnourishes.com

Rybia nátierka zo sardiniek

Na výrobu tejto sardínkovej nátierky stačí len pár ingrediencií, môže slúžiť ako rýchla večera alebo desiata.

Čo budeme potrebovať

  • 2 konzervy sardiniek v paradajkovej omáčke
  • 25 g masla
  • 1 lyžička feferónik so soľou
  • 1 cibuľa
  • 1/2 téglika nátierkového masla
  • 2 lyžice jemného kečupu

Postup

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobné kocky.
  2. Ryby v paradajkovej omáčke dáme aj s omáčkou do misky a roztlačíme.
  3. Spoločne s nátierkovým a klasickým maslom vyšľaháme.
  4. Nakoniec vmiešame kečup a feferónky soli.
  5. Pre pikantnosť môžeme kečup nahradiť ostrým alebo pridať trochu čili.
  6. Dáme odležať a vychladiť do chladničky.
  7. Tomatovú rybiu nátierku podávame najlepšie na čerstvom chlebe.

Všetky nátierky sa výborne kombinujú s bežne dostupným pečivom zo svetlej alebo celozrnnej múky – chleby, rožky, alebo aj pečivom doma pripraveným .

Opečený chlieb s lahodnou rybou nátierkou.
Zdroj: confessionsofanover-workedmom.com

Rybia nátierka z údenej makrely

Makrela je morská dravá ryba.

Jej mäso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselín, ktorých máme v strave zúfalo málo.

Pripravte si makrelovú nátierku a urobíte aj niečo prospešné pre svoje zdravie.

Čo budeme potrebovať

  • 200 g mäsa z údenej makrely
  • 1 balenie lučiny
  • 1 jarná cibuľka, nasekaná
  • 1 lyžica sekaného kôpru
  • soľ, korenie, citrónová šťava

Postup

  1. Oberieme mäso z makrely.
  2. Makrelu premiešame s lučinou.
  3. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
  4. Pridáme sekanú cibuľku, kôpor a citrónovou šťavou.
  5. Premiešame.
Miska plná lahodnej krémovej nátierky z rýb.
Zdroj: foodtalkdaily.com

Tuniaková rybia nátierka

Chuť tuniaka je v tejto hustej a krémovej nátierke z ryby veľmi jemná. Je skvelá na slaných sušienkach alebo mrkvových a zelerových tyčinkách, plnená v paradajkách alebo používaná na sendvič.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g smotanového syra
  • 60 g na tenké plátky nakrájanej jarnej cibuľky
  • 30 g majonézy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 3/4 lyžičky kari
  • soľ
  • 200 g tuniaka, odkvapkaného
  • Hrianky, sušienky, toast

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte prvých 6 ingrediencií.
  • Vmiešame tuniaka.
  • Podávajte s pečivom, podľa svojho výberu (alebo zeleninou).

Hrianky nemusia byť len vyprážané na oleji, ale môžete si ich pripraviť aj „nasucho.“ Stačí pečivo vložiť do hriankovača. Ak ich zbožňujete a chceli by ste ich pripravovať o niečo zdravšie, určite vás zaujme veľký test hriankovačov .

Krémová nátierka s chrumkavým krekrom.
Zdroj: broughttoyoubymom.com

Rybie nátierky zo šprotov na chlebíčky

Patrí k chutným a zdravým s dávkou čerstvej koreňovej zeleniny.

INGREDIENCIA

  • 400 g šprotov v konzerve
  • 1 lyžica oleja
  • 100 g zeleru
  • 50 g mrkvy
  • 2 lyžice majonézy
  • 4 lyžice bieleho jogurtu
  • citrónová šťava
  • pažítka
  • mleté korenie a soľ

POSTUP

  1. Šproty, pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme a zmiešame.
  2. Očistený zeler a mrkvy nastrúhame na jemnom strúhadle.
  3. Zmiešame so šproty, majonézou, jogurtom, ochutíme citrónovou šťavou, nasekanou pažítkou, mletým čiernym korením, soľou.
  4. Plátky bielej veky zľahka nasucho opečme, natrieme nátierkou, ozdobíme plátkom citróna a pažítkou.

O šprotoch si môžete prečítať viac v tomto špeciálnom článku , kde sa dozviete, ako s nimi v kuchyni pracovať a prečo ich zaradiť do svojho jedálnička!

Krekry pomazané lahodnou nátierkou z rýb.
Zdroj: garlicandzest.com

Prečo jesť ryby?

Zaujíma vás, prečo všetci hovoria o zdravotných prínosoch rýb? Tu je niekoľko dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička.

  • Zlepšite zdravie srdca

Dôvodom, prečo môžu ryby prospievať zdraviu srdca, je predovšetkým vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré obsahujú.

Zatiaľ čo všetky ryby obsahujú určité množstvo omega-3, tučné ryby, ako je losos, sardinky, tuniak, sleďa, makrela alebo jazerný pstruh, majú najvyšší obsah omega-3, a preto môžu poskytnúť najväčší prínos pre zdravie srdca.

  • Podporte funkciu mozgu

Omega-3 tuky z rýb pochádzajú predovšetkým z kyseliny dokosahexaenovej (DHA). V mozgu a nervovom systéme je vysoká koncentrácia DHA. Preto konzumácia potravín s DHA môže priamo ovplyvniť zdravie mozgu a nervového systému.

  • Pomoc s kontrolou hmotnosti

V porovnaní s inými druhmi mäsa má väčšina druhov rýb nižší obsah tuku a kalórií a zároveň vysoký obsah bielkovín. Vďaka tomu sú ryby vynikajúcou zložkou pre zdravé a sýte jedlá, ktoré môžu podporiť chudnutie a udržanie hmotnosti.

  • Nižšie riziko detských alergií

Prehľad z roku 2019 naznačuje, že konzumácia rýb v ranom detstve môže zabrániť niektorým alergickým ochoreniam, vrátane astmy, ekzému a alergickej nádchy (chronická nádcha).

… a mnoho ďalších výhod!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.