Červená repa patrí medzi obľúbenú zeleninu, ale stále má vďaka svojej špecifickej chuti aj mnoho odporcov.
Preto vám prinášame 7 lahodných receptov na nátierky z červenej repy, ktoré sú príjemným variantom, ako repe dať ešte šancu.
Vyskúšajte dipy s kozím syrom, majonézou či chrenom.
Nebude chýbať ani obľúbený ružový hummus.
Užite si to!
Nátierka z pečenej červenej repy
Tento dip z pečenej repy, plný aromatických byliniek a korenia a pečeného cesnaku, je neuveriteľne chutný, farebný a taaak návykový!
Ingrediencie
- 2 – 3 stredné repy
- 1 hlava cesnaku
- ½ šálky vlašských orechov
- ½ šálky koriandra
- 2 lyžice kôpru
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička mletého koriandra
- 1/2 čajovej lyžičky chilli prášku
- ½ čajovej lyžičky soli
- tortilla chipsy na servírovanie
Postup
- Predhrejte rúru na teplotu 220 °C.
- Každú repu zabaľte jednotlivo do alobalu.
- Odrežte hornú časť hlavy cesnaku, aby ste odkryli strúčiky.
- Pokropte asi 1 čajovú lyžičku olivového oleja a zabaľte do alobalu.
- Pečte repu a cesnak asi 45 minút, alebo pokiaľ nebude repa po prepichnutí vidličkou mäkká.
- Akonáhle repu ochladíte, orežte hornú časť a olúpte kožu.
- Každú repu nakrájajte na niekoľko plátkov.
- Do kuchynského robota vložte všetky ingrediencie a vytlačte opečený cesnak bez kože.
- Rozmixujte do hladka.
- Dosoľte podľa chuti.
- Podávajte s nakrájanou bagetou alebo s tortilla chipsy.
Repová nátierka s majonézou
Varená repa v kombinácii s cesnakom, majonézou a čerstvým kôprom je úplná lahôdka! Cesnak nátierky dodáva grády, ale sladká repa ho krásne vyvažuje.
Ingrediencie
- 4 extra veľké repy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1/4 šálky majonézy
- 1 čajová lyžička morskej soli
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
- čerstvá bageta
- čerstvá pažítka na servírovanie
Postup
- Repu nakrájajte na polovice a vložte do veľkej nádoby naplnenej vodou.
- Varte na strednom / vysokom ohni, kým repa po prepichnutí vidličkou mäkká.
- Olúpte a nechajte úplne vychladnúť.
- Nastrúhajte repu do veľkej misy a pridajte zvyšné prísady.
- Pridajte soľ podľa chuti.
- Podávajte na plátkoch bagety.
- Ozdobte čerstvým kôprom a nasekanou pažítkou.
Inšpirujte sa aj našimi receptami na lahodné šaláty z červenej repy 7x inak.
Hummus s červenou repou
Žiarivo ružový, jemne sladkastý a zdravý hummus z červenej repy, ktorý hravo vyrobíte umiestnením všetkých ingrediencií do kuchynského robota. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 1 repa, olúpaná a nasekaná
- 1 plechovka cíceru, scedené
- 2/3 šálky tahini
- kôra z 2-3 citrónov a asi 1/3 šálky citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1 čajová lyžička rasce alebo viac podľa chuti
- 1 čajová lyžička soli
- 1 hrsť nasekaných byliniek
- na ozdobu hrsť nasekanej petržlenovej vňate, reďkovky nakrájanej na tenké plátky, píniové oriešky, trochu citrónovej kôry, veľké slané vločky, olivový olej či čokoľvek iné podľa vašej voľby
Postup
- Zmiešajte cícer, tahini, repu, citrónovú šťavu, cesnak, rascu a soľ v miske kuchynského robota.
- Počas mixovania pomaly pridávajte olivový olej a mixujte do hladka.
- Ochutnajte a podľa potreby upravte korenie a či pridajte viac olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku, rasce alebo soli.
- Podávajte v miske posypanej petržlenovou vňaťou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, veľkými slanými vločkami či čímkoľvek iným, po čom vaše srdce túži.
Dip z pečenej repy s kozím syrom
Pečená červená repa s pikantným kozím syrom dohromady tvorí skvelú pochúťku, ktorá je perfektným pohostením na letné oslavy.
Ingrediencie
Na repe:
- 3 veľké repy, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie na dochutenie
Na nátierku:
- 230 g kozieho syra (ak chcete, použite 30 g ako ozdobu)
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice smotanového syra
- soľ a korenie na dochutenie
Na servírovanie:
- listy bazalky (celé alebo nakrájané na plátky)
- plátky opečené bagety
Postup
- Zahrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Dajte repu, olivový olej, soľ a korenie do strednej misky a premiešajte.
- Preneste repu na plech na pečenie a rovnomerne ju rozprestrite.
- Pečte repu pri teplote 200 ° C po dobu 30-45 minút, kým nebude repa pečená.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Pridajte vychladenú pečenú repu, kozí syr, med, citrónovú šťavu, smotanový syr, soľ a korenie do misky kuchynského robota.
- Rozmixujte do hladka.
- Možno budete musieť raz alebo dvakrát zoškrabať boky misky.
- Okamžite podávajte ozdobené kozím syrom, čerstvou bazalkou s opečenými plátkami bagety.
Ak ste fanúšikmi tejto špecifickej zeleniny, rozhodne sa nezabudnite pozrieť na naše recepty na červenú repu 12x inak!
Objavte podobné tipy
Nátierka z pečenej repy a baklažánu
Táto lahodná nátierka s pečenou červenou repou a baklažánom je strašne jednoduchá a je skvelým spôsobom, ako zvýšiť rozmanitosť zeleniny vo vašej strave. Bez lepku, bez mlieka a vhodná pre vegánov.
Ingrediencie
- 300 gramov červenej repy
- 300 gramov baklažánu
- 4 lyžice tahini
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja plus niečo navyše na pečenie
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Odrežte listy a korene z červenej repy a dôkladne ju umyte.
- Repu zabaľte do alobalu a dajte na pekáč.
- Odrežte stopku z baklažánu a prekrojte na polovicu dĺžky dole do stredu.
- Vykrojené boky baklažánu potrite trochou olivového oleja a baklažán nakrájanou stranou dole položte na malý list papiera na pečenie a pridajte ho na rovnaký plech na pečenie ako repu.
- Pečte červenú repu a baklažán do mäkka.
- Baklažán bude trvať asi 35-40 minút, až bude hotový, vytiahnite ho a nechajte ho niekde vychladnúť, pričom ho nechajte na papieri na pečenie.
- Červená repa bude trvať asi hodinu alebo o niečo dlhšie, v závislosti od veľkosti.
- Hneď ako je červená repa hotová, nechajte ju pred rozbalením trochu vychladnúť.
- Pomocou prstov alebo noža odstráňte z červenej repy väčšinu kože.
- Zlúpnite tiež kožu z baklažánu.
- Vložte červenú repu, baklažán, tahini, olivový olej a korenie do kuchynského robota.
- Rozmixujte do hladka.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pred podávaním dajte nátierku na niekoľko hodín do chladničky, aby vychladla.
Pokiaľ preferujete skôr sladké, aj tak si na svoje s nami prídete. Inšpirujte sa 5 luxusnými receptami na koláče z červenej repy , ktoré si zamilujete!
Repová nátierka so smotanovým syrom
Skvelá alternatíva k hummusu a dobrý spôsob, ako využiť repu, ktorá je v sezóne snáď vždy. Podávajte nátierku s nejakými zdravými krekermi ako jednoduché obedňajšie občerstvenie alebo ako predjedlo pri stretnutí s priateľmi.
Ingrediencie
- 4 stredné repy, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kocky
- 5 lyžíc roztierateľného smotanového syra
- šťava z 1 veľkého citróna
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia (voliteľné)
Postup
- Varte nakrájanú a olúpanú repu v pare 25 – 30 minút, alebo pokiaľ nebude možné ju ľahko prepichnúť vidličkou.
- Odstavte z ohňa a repu nechajte mierne vychladnúť.
- Vložte vychladenú repu a zvyšné ingrediencie do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
- Ochutnajte a dochuťte.
- Pred podávaním nátierku ešte ochlaďte.
Nátierka z červenej repy s chrenom
Tento dip je krásne žiarivý a skladá sa zo samých zdravých ingrediencií. Je to perfektné predjedlo či originálne občerstvenie. Užite si ho!
Ingrediencie
- 2 veľké repy (alebo 4 menšie)
- 2 – 4 lyžice chrenu
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
- 1/4 čajovej lyžičky korenia
- 1/2 šálky 4% plnotučného mliečneho jogurtu
Postup
- Opláchnite repu a vložte ju do hrnca so studenou vodou.
- Priveďte vodu do varu a potom znížte plameň na strednú teplotu.
- Varte repu po dobu 45-60 minút, alebo kým ju ľahko neprepichnete vidličkou.
- Keď bude repa hotová, vypustite vodu a ochlaďte repu v sitku.
- Vložte repu pod studenú vodu a olúpte ju.
- Repu nakrájajte nahrubo a vložte ju do mixéra, ktorých nechajte 30 sekúnd bežať.
- Zoškrabajte strany a mixujte ďalších 30 sekúnd až minútu.
- Pridajte chren, soľ, mleté korenie, jogurt a spracovávajte 10 sekúnd, kým sa všetko nespojí.
- Dobrú chuť!
Na čo použiť vodu zvyšnú z varenia repy
Nevylievajte vodu potom, čo v nej repu uvaríte. Túto jasne ružovú vodu je možné v kuchyni použiť mnohými spôsobmi:
- ako základ pre rizoto ,
- ak v nej uvaríte cestoviny , môžete ich použiť pre krásne ružový cestovinový šalát,
- na farbenie vajec ,
- uvarte v nej quionou ,
- na prípravu repnej polievky (napríklad Boršče),
- na prípravu nanukov .
A aká nátierka vám chutila najviac? Napíšte nám do komentárov!