Recepty na zdravé repové nátierky 7x inak. Ochutnajte ich všetky!

Červená repa patrí medzi obľúbenú zeleninu, ale stále má vďaka svojej špecifickej chuti aj mnoho odporcov.

Preto vám prinášame 7 lahodných receptov na nátierky z červenej repy, ktoré sú príjemným variantom, ako repe dať ešte šancu.

Vyskúšajte dipy s kozím syrom, majonézou či chrenom.

Nebude chýbať ani obľúbený ružový hummus.

Užite si to!

Nátierka z pečenej červenej repy

Tento dip z pečenej repy, plný aromatických byliniek a korenia a pečeného cesnaku, je neuveriteľne chutný, farebný a taaak návykový!

Ingrediencie

  • 2 – 3 stredné repy
  • 1 hlava cesnaku
  • ½ šálky vlašských orechov
  • ½ šálky koriandra
  • 2 lyžice kôpru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1 čajová lyžička mletého koriandra
  • 1/2 čajovej lyžičky chilli prášku
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • tortilla chipsy na servírovanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na teplotu 220 °C.
  2. Každú repu zabaľte jednotlivo do alobalu.
  3. Odrežte hornú časť hlavy cesnaku, aby ste odkryli strúčiky.
  4. Pokropte asi 1 čajovú lyžičku olivového oleja a zabaľte do alobalu.
  5. Pečte repu a cesnak asi 45 minút, alebo pokiaľ nebude repa po prepichnutí vidličkou mäkká.
  6. Akonáhle repu ochladíte, orežte hornú časť a olúpte kožu.
  7. Každú repu nakrájajte na niekoľko plátkov.
  8. Do kuchynského robota vložte všetky ingrediencie a vytlačte opečený cesnak bez kože.
  9. Rozmixujte do hladka.
  10. Dosoľte podľa chuti.
  11. Podávajte s nakrájanou bagetou alebo s tortilla chipsy.
Dip z pečenej repy v miske so suchárom.
www.sweetandsavorybyshinee.com

Repová nátierka s majonézou

Varená repa v kombinácii s cesnakom, majonézou a čerstvým kôprom je úplná lahôdka! Cesnak nátierky dodáva grády, ale sladká repa ho krásne vyvažuje.

Ingrediencie

  • 4 extra veľké repy
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
  • čerstvá bageta
  • čerstvá pažítka na servírovanie

Postup

  1. Repu nakrájajte na polovice a vložte do veľkej nádoby naplnenej vodou.
  2. Varte na strednom / vysokom ohni, kým repa po prepichnutí vidličkou mäkká.
  3. Olúpte a nechajte úplne vychladnúť.
  4. Nastrúhajte repu do veľkej misy a pridajte zvyšné prísady.
  5. Pridajte soľ podľa chuti.
  6. Podávajte na plátkoch bagety.
  7. Ozdobte čerstvým kôprom a nasekanou pažítkou.
Dip z červenej repy servírovaný na plátkoch bagety, ozdobené kôprom.
www.tatyanaseverydayfood.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na lahodné šaláty z červenej repy 7x inak.

Hummus s červenou repou

Žiarivo ružový, jemne sladkastý a zdravý hummus z červenej repy, ktorý hravo vyrobíte umiestnením všetkých ingrediencií do kuchynského robota. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 1 repa, olúpaná a nasekaná
  • 1 plechovka cíceru, scedené
  • 2/3 šálky tahini
  • kôra z 2-3 citrónov a asi 1/3 šálky citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1 čajová lyžička rasce alebo viac podľa chuti
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 hrsť nasekaných byliniek
  • na ozdobu hrsť nasekanej petržlenovej vňate, reďkovky nakrájanej na tenké plátky, píniové oriešky, trochu citrónovej kôry, veľké slané vločky, olivový olej či čokoľvek iné podľa vašej voľby

Postup

  1. Zmiešajte cícer, tahini, repu, citrónovú šťavu, cesnak, rascu a soľ v miske kuchynského robota.
  2. Počas mixovania pomaly pridávajte olivový olej a mixujte do hladka.
  3. Ochutnajte a podľa potreby upravte korenie a či pridajte viac olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku, rasce alebo soli.
  4. Podávajte v miske posypanej petržlenovou vňaťou, citrónovou kôrou, píniovými orieškami, veľkými slanými vločkami či čímkoľvek iným, po čom vaše srdce túži.
Repová nátierka s cícerom a tahini servírovaná v miske.
www.wavesinthekitchen.com

Dip z pečenej repy s kozím syrom

Pečená červená repa s pikantným kozím syrom dohromady tvorí skvelú pochúťku, ktorá je perfektným pohostením na letné oslavy.

Ingrediencie

Na repe:

  • 3 veľké repy, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ a korenie na dochutenie

Na nátierku:

  • 230 g kozieho syra (ak chcete, použite 30 g ako ozdobu)
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice smotanového syra
  • soľ a korenie na dochutenie

Na servírovanie:

  • listy bazalky (celé alebo nakrájané na plátky)
  • plátky opečené bagety

Postup

  1. Zahrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Dajte repu, olivový olej, soľ a korenie do strednej misky a premiešajte.
  3. Preneste repu na plech na pečenie a rovnomerne ju rozprestrite.
  4. Pečte repu pri teplote 200 ° C po dobu 30-45 minút, kým nebude repa pečená.
  5. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
  6. Pridajte vychladenú pečenú repu, kozí syr, med, citrónovú šťavu, smotanový syr, soľ a korenie do misky kuchynského robota.
  7. Rozmixujte do hladka.
  8. Možno budete musieť raz alebo dvakrát zoškrabať boky misky.
  9. Okamžite podávajte ozdobené kozím syrom, čerstvou bazalkou s opečenými plátkami bagety.
Repová nátierka servírovaná v miske, ozdobená kozím syrom.
www.lifeasastrawberry.com

Ak ste fanúšikmi tejto špecifickej zeleniny, rozhodne sa nezabudnite pozrieť na naše recepty na červenú repu 12x inak!

Nátierka z pečenej repy a baklažánu

Táto lahodná nátierka s pečenou červenou repou a baklažánom je strašne jednoduchá a je skvelým spôsobom, ako zvýšiť rozmanitosť zeleniny vo vašej strave. Bez lepku, bez mlieka a vhodná pre vegánov.

Ingrediencie

  • 300 gramov červenej repy
  • 300 gramov baklažánu
  • 4 lyžice tahini
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja plus niečo navyše na pečenie
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Odrežte listy a korene z červenej repy a dôkladne ju umyte.
  3. Repu zabaľte do alobalu a dajte na pekáč.
  4. Odrežte stopku z baklažánu a prekrojte na polovicu dĺžky dole do stredu.
  5. Vykrojené boky baklažánu potrite trochou olivového oleja a baklažán nakrájanou stranou dole položte na malý list papiera na pečenie a pridajte ho na rovnaký plech na pečenie ako repu.
  6. Pečte červenú repu a baklažán do mäkka.
  7. Baklažán bude trvať asi 35-40 minút, až bude hotový, vytiahnite ho a nechajte ho niekde vychladnúť, pričom ho nechajte na papieri na pečenie.
  8. Červená repa bude trvať asi hodinu alebo o niečo dlhšie, v závislosti od veľkosti.
  9. Hneď ako je červená repa hotová, nechajte ju pred rozbalením trochu vychladnúť.
  10. Pomocou prstov alebo noža odstráňte z červenej repy väčšinu kože.
  11. Zlúpnite tiež kožu z baklažánu.
  12. Vložte červenú repu, baklažán, tahini, olivový olej a korenie do kuchynského robota.
  13. Rozmixujte do hladka.
  14. Dochuťte soľou a korením.
  15. Pred podávaním dajte nátierku na niekoľko hodín do chladničky, aby vychladla.
Repová nátierka s baklažánom servírovaná v miske s čerstvými bylinkami, obložená mrkvou, jahodami, orieškami a suchármi.
www.nourisheveryday.com

Pokiaľ preferujete skôr sladké, aj tak si na svoje s nami prídete. Inšpirujte sa 5 luxusnými receptami na koláče z červenej repy , ktoré si zamilujete!

Repová nátierka so smotanovým syrom

Skvelá alternatíva k hummusu a dobrý spôsob, ako využiť repu, ktorá je v sezóne snáď vždy. Podávajte nátierku s nejakými zdravými krekermi ako jednoduché obedňajšie občerstvenie alebo ako predjedlo pri stretnutí s priateľmi.

Ingrediencie

  • 4 stredné repy, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kocky
  • 5 lyžíc roztierateľného smotanového syra
  • šťava z 1 veľkého citróna
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia (voliteľné)

Postup

  1. Varte nakrájanú a olúpanú repu v pare 25 – 30 minút, alebo pokiaľ nebude možné ju ľahko prepichnúť vidličkou.
  2. Odstavte z ohňa a repu nechajte mierne vychladnúť.
  3. Vložte vychladenú repu a zvyšné ingrediencie do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
  4. Ochutnajte a dochuťte.
  5. Pred podávaním nátierku ešte ochlaďte.
Dip z červenej repy so syrom servírovaný v miske.
www.theconsciousdietitian.com

Nátierka z červenej repy s chrenom

Tento dip je krásne žiarivý a skladá sa zo samých zdravých ingrediencií. Je to perfektné predjedlo či originálne občerstvenie. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 2 veľké repy (alebo 4 menšie)
  • 2 – 4 lyžice chrenu
  • 1/2 čajovej lyžičky morskej soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • 1/2 šálky 4% plnotučného mliečneho jogurtu

Postup

  1. Opláchnite repu a vložte ju do hrnca so studenou vodou.
  2. Priveďte vodu do varu a potom znížte plameň na strednú teplotu.
  3. Varte repu po dobu 45-60 minút, alebo kým ju ľahko neprepichnete vidličkou.
  4. Keď bude repa hotová, vypustite vodu a ochlaďte repu v sitku.
  5. Vložte repu pod studenú vodu a olúpte ju.
  6. Repu nakrájajte nahrubo a vložte ju do mixéra, ktorých nechajte 30 sekúnd bežať.
  7. Zoškrabajte strany a mixujte ďalších 30 sekúnd až minútu.
  8. Pridajte chren, soľ, mleté ​​korenie, jogurt a spracovávajte 10 sekúnd, kým sa všetko nespojí.
  9. Dobrú chuť!
Repová nátierka s chrenom servírovaná v miske a posypaná bylinkami.
www.thetoastedpinenut.com

Na čo použiť vodu zvyšnú z varenia repy

Nevylievajte vodu potom, čo v nej repu uvaríte. Túto jasne ružovú vodu je možné v kuchyni použiť mnohými spôsobmi:

  • ako základ pre rizoto ,
  • ak v nej uvaríte cestoviny , môžete ich použiť pre krásne ružový cestovinový šalát,
  • na farbenie vajec ,
  • uvarte v nej quionou ,
  • na prípravu repnej polievky (napríklad Boršče),
  • na prípravu nanukov .

A aká nátierka vám chutila najviac? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.