Ste milovníci tvarohového syra „kotyč“?
Skvelá správa! Tak ste u nás správne.
Máme pre vás tie najlepšie recepty na nátierku z cottage, s ktorou zažiarite na oslave ale aj pri rodinnej večeri či desiate.
Tieto nátierky sa skvele hodia napríklad na chlebíčky, na jednohubky alebo k akémukoľvek čerstvému pečivu.
Zdravá cottage nátierka
Pripravte si túto fitness variantu nátierky z cottage.
Ingrediencie
- 150g cottage syra (1 kelímok)
- 200g lučiny (príchuť akú máte radi)
- 3-4ks reďkoviek
- Pažítka alebo jarná cibuľka
- Soľ, mleté korenie (podľa chuti)
Postup
- Najprv v mise zmiešajte syr cottage s lučinou.
- Reďkovky nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte a pridajte do misy.
- Pažítku alebo jarnú cibuľku nasekajte.
- Nátierku ochutnajte a prípadne osoľte a okoreňte.
- Podávajte na čerstvom pečive posypanú nasekanou pažítkou.

Reďkovková nátierka s cottage
Táto výborná a zdravá cottage nátierka s reďkovkami je so svojou pikantno-jemnou chuťou ideálna napríklad na popoludňajšiu desiatu.
Ingrediencie
- 150g cottage syra
- 120g reďkoviek
- 150g jogurtu gréckeho typu (3,5%)
- Vetvička pažítky
- Soľ
Postup
- Umyte reďkovky a najemno ich postrúhajte. V cedníku ich drobet osoľte a nechajte vypotiť prebytočnú tekutinu.
- Odkvapkané reďkovky v mise zmiešajte s cottage syrom.
- Pridajte najemno nasekanú pažítku a jogurt.
- Podľa chuti a hlavne opatrne osoľte. Reďkovky už osolené totiž sú, tak aby ste nepresolili.
- Hotovú nátierku podávajte s čerstvým pečivom a uchovávajte v chladničke.

Máme pre vás pestrú paletu receptov s reďkovkami , ktoré musíte vyskúšať!
Syrová cottage nátierka
Výborná nátierka zo syra s prídavkom tvarohového cottage syra, ktorú si zamilujete.
Ingrediencie
- 150g cottage syra
- 20g zmäknutého masla
- 60g eidamu (strúhaného najemno)
- 50g majonézy
- 1 lyžička horčica
- 1/2 menšie cibule
- Pažítka alebo petržlenová vňať
Postup
- Eidam postrúhajte najemno. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- V mise zmiešajte cottage so zmäknutým maslom a dobre spojte. Pridajte majonézu a horčicu.
- Potom primiešajte nastrúhaný eidam a najemno nasekanú cibuľu.
- Všetko premiešajte, prípadne osoľte a dajte odležať do chladničky.
- Nátierku podávajte posypanú čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Vajíčková nátierka s cottage a reďkovkami
Máte radi vajíčkové nátierky? Vyskúšajte si ju pripraviť trochu inak. Nebudete ľutovať.
Ingrediencie
- 150g cottage syra
- 4ks vajíčok natvrdo
- 1ks taveného syra
- Soľ, mleté korenie
- Reďkovky
Postup
- Najprv uvarte vajcia natvrdo (12-15 minút). Potom ich nechajte vychladnúť a nastrúhajte nahrubo.
- V mise zmiešajte nastrúhané vajíčka s cottage syrom, taveným syrom a poriadne spojte.
- Podľa chuti pridajte soľ a korenie a podávajte na čerstvom pečive s pokrájanými reďkovkami.

Cottage nátierka s tuniakom
Túto tuniakovú nátierku s cottage syrom si zamilujete. Ideálne pre milovníkov pokrmov z rýb.
Ingrediencie
- 200g cottage
- 160g tuniaka (v oleji)
- 1 kocka lučiny (prípadne žervé)
- 1ks malé cibule
- 1 lyžica horčice
- Soľ a mleté korenie podľa chuti
Postup
- Najprv nakrájajte cibuľu najemno.
- Tuniaka nechajte odkvapkať.
- V mise tuniaka rozdrobte vidličkou a zmiešajte s nakrájanou cibuľou.
- Pridajte lučinu, horčicu, cottage syr a premiešajte.
- Nakoniec ochuťte soľou a korením podľa vašej chuti a hotovú nátierku nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Nátierku podávajte s pečivom, ozdobenou napríklad kyslou uhorkou a vajíčkom.

Avokádová cottage nátierka
Pripravte si nátierku z tohto trendy ovocia, ktoré teraz každý fotí na sociálnych sieťach. Avokádová nátierka s cottage syrom je správnou voľbou na raňajky alebo na ľahkú desiatu.
Ingrediencie
- 1ks zrelého avokáda
- 150g cottage syra
- Šťava z citróna
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ a mleté korenie
Postup
- Najprv do misy vydlabajte obsah avokáda pomocou lyžičky.
- Vidličkou ho roztlačte a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. (Z dôvodu toho, aby nezhnedlo a nezhorklo.)
- Pridajte cottage, pretlačený cesnak a premiešajte.
- Nakoniec podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Podávajte s čerstvým pečivom a bylinkami.

Receptov na nátierky z avokáda máme oveľa viac. Pripravte si domáci guacamole.
Čo je cottage syr a ako ho jesť?
„Kotyč“ syr je tvarohový syr, z ktorého je v priebehu spracovania odstránená kyslosť. To syru dodáva sladkastú chuť. Vyrábajú sa vysušením a oproti tvarohu sa pri spracovaní redukujú syridla, čo znamená, že v ňom stále zostáva srvátka.
A na aké všetky spôsoby sa dá jesť?
Keďže je cottage bohatý na bielkoviny, je vhodnou surovinou na raňajky. Stačí ho napríklad dať do mixéra, pridať kakao alebo iné vaše obľúbené suroviny, a máte pestré a výdatné raňajky hotové za pár sekúnd.
Cottage môžete využiť aj do dresingov. Oproti ostatným dipom a dresingom, majú menšie množstvo kalórií a väčší obsah bielkovín. Pridajte do neho lyžicu citrónovej šťavy, nejaké bylinky, korenie, soľ a cesnak. Máte výborný dresing napríklad do šalátov.
Okrem nátierok si cottage môžete premeniť aj na báječný dezert. Stačí dať cottage do mixéra, pridať banán, nakrájaný ananás, jahody, vanilku a rozmixovať. Vzniknutú zmes rozdeľte do pohárov, dajte doprostred drievko alebo plastovú lyžičku a zamrazte.
Cottage sa skrátka hodí na takmer každý pokrm. Na sladké aj slané. Skúste si ho pridať napríklad aj na chlieb s marmeládou.
Pridajte si cottage napríklad k niektorým z našich tvarohových ovocných knedlí . Je to naozaj mňamka.