Pečené naplnené papriky v 7 rôznych receptoch. Inšpirujte sa!

Možno poznáte klasické recepty na plnené papriky s rajskou omáčkou a ryžou.

My pre vás máme oveľa nápaditejšie recepty nielen od nás z Čiech, ale aj zo zahraničia!

Inšpirujte sa paprikovými dobrotami a pustite sa do varenia.

Rýchle papriky plnené mletým mäsom

Tento recept pochádza z Grécka a je nesmierne jednoduchý. Vyskúšajte ho!

Ingrediencie

  • 4 papriky
  • 1–2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g jarnej cibuľky
  • 2 veľké strúčiky cesnaku (prelisovať)
  • 125 ml červeného vína alebo hovädzieho mäsa
  • 2 lyžice paradajkového pyré
  • 340 g sušených paradajok
  • 1 čajová lyžička oregana
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 50 g strúhaného syra, napríklad zmesi parmezánu a čedaru alebo fety
  • miešaný šalát na podávanie (voliteľne)
  • chrumkavý chlieb na podávanie (voliteľne)

Postup

  • Očistite papriky. Odrežte vrchnú časť a vydlabajte vnútro. Papriky by mali v pekáči stáť. Preto, ak je to nutné, ich môžete zrezať aj v spodnej časti.
  • Aby papriky zmäkli, vložte ich na 5 minút do vriacej vody. Potom ich vyberte a odložte bokom.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Na veľkej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom mleté mäso. Smažte aspoň 5 minút, kým mäso nezhnedne.
  • Pridajte odrezky papriky, ktoré vám ostali, jarnú cibuľku, cesnak a restujte ďalšie 1–2 minúty.
  • Pridajte červené víno alebo vývar a nechajte 1 minútu bublať.
  • Vmiešajte paradajkový pretlak, sušené paradajky (nakrájané nadrobno), paradajkové pyré, oregano, papriku a škoricu. Premiešajte a pokračujte v tepelnej úprave ďalších 7 minút.
  • Papriky postavte do vymasteného pekáča a mäsovou zmesou ich naplňte. Každú papriku následne posypte syrom.
  • Pečte 20 minút, kým nezačne syr zlátnuť.
  • Podávajte s miešaným šalátom a trochou chrumkavého chleba.

Plnené papriky po grécku, sypané syrom a podávané s čerstvým chlebom.
zdroj: realfood.tesco.com

Nakladané papriky s kapustou

Ak ste fanúšik nakladaných delikates, občas nemáte čas na varenie a potrebujete po niečom rýchlo siahnuť, nakladané papriky plnené kapustou budú to pravé.

Ingrediencie

Nálev:

  • 2 dl octu
  • 1 čajová lyžička korenia
  • 1 bobkový list
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • 2 čajové lyžičky horčičného semienka
  • 1 čajová lyžička soli

Postup

  • Kapustu nastrúhajte na strednej veľkosti strúhadla. Vložte ho do väčšej nádoby, posoľte a nechajte zhruba 1–2 hodiny odležať, aby zvláčnilo.
  • Papriky, ktoré ste starostlivo umyli, naplňte odležanou kapustou.
  • Papriky vložte do zaváracích pohárov, zalejte nálevom a sterilizujte.
  • Nakladané papriky plnené kapustou sú hotové!

Nakladané papriky s kapustou v pohári s modrým vekom.
zdroj: pixabay.com

TIP: Rovnaký postup môžete zvoliť u nakladaných paprík plnených syrom.

Poctivá paradajka s plnenými paprikami

Tento recept je trošku netradičný. Ryža je totiž obsiahnutá už priamo v paprikách.

Pochutnajte si na tomto výbornom, rýchlom a jednoduchom jedle.

Ingrediencie

Papriky:

  • 450 g hovädzieho mäsa
  • ½ šálky dlhozrnnej bielej ryže (nevarené)
  • 1 šálka vody
  • 6 zelených paprík
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 polievková lyžica worcestrovej omáčky
  • ¼ čajovej lyžičky sušeného cesnaku
  • ¼ čajovej lyžičky sušenej cibule
  • soľ
  • korenie

Omáčka:

  • tymián a bazalka na dochutenie
  • 1 bobkový list
  • 10 ks celého korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 cibuľa
  • 25 g masla
  • 1 paradajkový pretlak
  • cukor (na dochutenie)
  • ½ citróna
  • 1 plechovka krájaných paradajok

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C a dajte variť ryžu, približne na 20 minút, do osolenej vody.
  • Na panvici opražte hovädzie mäso. Vymažte, kým mäso nezačne hnednúť.
  • Papriky umyte a ich vrcholky odrežte. Odstráňte z ich stredu semená a všetky membrány.
  • Papriky vložte do panvice nastojato. Pokiaľ by vám papriky nechceli v pekáči stáť, je možné odrezať aj spodnú časť.
  • V miske zmiešajte uvarenú ryžu, opečené hovädzie mäso, paradajky z 1 plechovky, worcestrovú omáčku, cibuľu, cesnak a soľ s korením.
  • Touto zmesi naplňte každú papriku v pekáči, ktorý je vymastený olejom, aby sa papriky neprichytili ku dnu.
  • Vložte do rúry a pečte asi 1 hodinu, kým papriky nezmäknú.
  • Zatiaľ čo sa papriky pečú, pripravte si omáčku.
  • Cibuľu nakrájajte nadrobno a na rozpustenom masle ju opražíme do sklovata.
  • Pridajte pretlak s druhou plechovkou paradajok a premiešajte.
  • Po chvíli všetko rozmixujte do hladka a pridajte všetko korenie.
  • Prilejte asi 0,5 l vývaru a dochuťte soľou a korením.
  • Varte asi 10 minút. Ak je to nutné, pridajte múku na zahustenie.
  • Výslednú omáčku oslaďte podľa vlastnej chuti a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy pre kyslejšiu chuť.
  • Akonáhle je paradajková omáčka s plnenými paprikami hotová, môžete ihneď podávať.

Dva kusy plnených paprík s rajskou omáčkou.
zdroj: insanelygoodrecipes.com

TIP: Máte radšej cestoviny ako ryžu? Môžete sa inšpirovať našimi ďalšími receptami na cestoviny so zeleninou .

Zapečené papriky plnené zemiakmi

Ste milovníkom zemiakov? Potom si ich skúste pripraviť trochu inak.

Ingrediencie

Kaša:

  • 500 g zemiakov
  • 50 g masla
  • 150 ml mlieka
  • soľ

Papriky:

  • 450 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 cibuľa
  • 4 zelené alebo červené papriky
  • 1 šálka strúhaného syra čedar
  • soľ
  • korenie
  • 1 pretlak

Postup

  • Rozohrejte rúru na 180 °C.
  • Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, oškrabte zemiaky, nakrájajte ich na menšie kúsky (aby sa rýchlejšie uvarili) a dajte variť, na 20–25 minút, do osolenej vody.
  • Teraz máte čas pripraviť si papriky.
  • Papriky umyte, odrežte z nich vrchnú časť a vyberte semienka z vnútornej časti. Odložte bokom.
  • Nadrobno nakrájanú cibuľku opražte na panvici a pridajte k nej mäso. Mäso osoľte, okoreňte a pridajte k nemu pretlak. Vymažte, kým nie je mäso hotové.
  • Zlejte vodu z uvarených zemiakov. K teplým zemiakom pridajte maslo, mlieko a vytvorte kašu. Dochuťte soľou.
  • Hotovou mäsovou zmesou a zemiakovou kašou striedavo naplňte papriky. Na záver papriky posypte čedarom a vložte do vymastenej zapekacej misy alebo ich dajte na plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Dajte piecť na 30–45 minút. Strážte, aby papriky zmäkli, ale nespálili sa.
  • Hotové zapečené plnené papriky môžete podávať s osmaženým toustom.

Plnené papriky zapečené s mäsom a zemiakovou kašou.
zdroj: southernbite.com

TIP: Máte radi toasty? Potom preskúmajte 6 receptov z toastového chleba .

Plnené paprikové struky po maďarsku

Vychutnajte si pravý maďarský recept, ktorý je hotový za pár minút.

Ingrediencie

  • 4 papriky (viacfarebné)
  • 1 malá cibuľa (jemne nasekaná)
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • ½ šálky ryže (opláchnutá a predvarená)
  • 1 veľké vajcia (rozšľahané)
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
  • 2 plechovky krájaných paradajok (nutné rozmixovať)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 kyslá smotana (voliteľne)

Postup

  • Papriky umyte, vnútornú stranu vydlabte a ochuťte soľou a korením. Vršky paprík, ktoré ste odrezali, nasekajte nadrobno a vložte do misy.
  • Do rovnakej misy pridajte nasekanú cibuľu, mäso, predvarenú ryžu, vajcia, papriku, soľ, korenie a cesnak. Dobre premiešajte.
  • Papriky touto zmesou naplňte, ale nie do plna. Od vrcholu papriky nechajte asi centimeter voľného priestoru.
  • Ak ste naplnili všetky papriky a zostala vám nejaká mäsová zmes, vytvorte z nej mäsové guličky.
  • Naplnené papriky, aj s prípadnými mäsovými guľami, umiestnite do pekáča alebo na plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Paradajky rozmixujte, ochuťte cukrom a rozmixujte. Touto omáčkou polejte každú papriku.
  • Papriky pečte v rúre, rozohriatej na 180 ° C, asi 1 hodinu.
  • Papriky môžete podávať s kyslou smotanou alebo chrumkavým bielym či ražným chlebom.
  • Ak urobíte viac porcií, môžete papriky tiež zmraziť a uchovať ich inokedy.

Zelené a červené plnené papriky po maďarsku so zeleninou, mäsom a ryžou.
zdroj: thespruceeats.com

TIP: Máte radi domáce pečivo? Upečte si domáci chlieb a podávajte ho spoločne s paprikami.

Vegetariánskej papriky plnené syrom Cottage

Tieto papriky sú super rýchle, a navyše ich nemusíte upravovať tepelne.

Pochutnajte si na osviežujúcom recepte, ktorý vám urobí radosť hlavne v sparnom lete.

Ingrediencie

  • 1 žltá paprika, 1 červená paprika, 1 zelená paprika
  • 200 g syra Cottage
  • ½ uhorky
  • 2 polievkové lyžice konzervovanej kukurice
  • soľ
  • 1 čajová lyžička mletej papriky

Postup

  • Papriky opláchnite, rozkrojte ich na polovicu a vydlabte vnútornú časť.
  • Opláchnite aj uhorku a nakrájajte ju na drobné kocky.
  • Syr Cottage s uhorkou a kukuricou premiešajte a dochuťte soľou a korením.
  • Touto zmesou naplňte papriky a podávajte ozdobené bylinkami podľa vlastného výberu.
  • Teraz už len stačí, aby ste si na svojich plnených paprikách bez mäsa pochutnali.

Bezmäsité papriky plnené syrom Cottage, uhorkou a kukuricou.
zdroj: eatsmarter.com

TIP: Po hlavnom jedle možno budete mať chuť na nejaký dezert. Pokiaľ sa vyhýbate pečeniu, môžete sa inšpirovať našimi receptami na nepečené torty .

Slovenské plnené papriky s rajskou

V čom sa tieto papriky líšia od tých českých?

Slovenské papriky sa nepečú, ale dusí sa v paradajkovej omáčke, ktorá zachováva ich šťavnatosť.

Ingrediencie

Papriky:

  • 200 g ryže (1 šálka)
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 malá cibuľa
  • 1 čajová lyžička soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička majoránky
  • 1 vajce
  • 8 pozdĺžnych paprík

Paradajková omáčka:

  • 2 polievkové lyžice sadla (môžete zvoliť aj iný tuk)
  • 4 polievkové lyžice múky (pri bezlepkovej alternatíve môžete použiť kukuričný škrob)
  • 500 g paradajkového pyré (2 šálky)
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 čajové lyžičky vegety

Postup

  • Dajte variť ryžu.
  • Než bude ryža hotová a trochu vychladne, nakrájajte cibuľu nadrobno a vmiešajte ju do mletého mäsa. Pridajte soľ, korenie, majorán a vajcia.
  • Do mäsovej zmesi pridajte vychladenú ryžu a premiešajte.
  • Touto mäsovou zmesou naplňte očistené papriky. Zo zvyšnej zmesi môžete vytvoriť mäsové gule.
  • Keď sú papriky hotové, pripravte si paradajkovú omáčku.
  • Do hrnca dajte tuk a posypte ho múkou. Akonáhle múka začne zlátnuť, pridajte paradajkový pretlak, soľ a bobkový list. Prisypte aj vegetu.
  • Do takto pripravenej omáčky vložte papriky. Môžete ich omáčkou tiež poliať po povrchu. Priklopte vekom a, na miernom ohni, duste 40 minút.
  • Papriky s omáčkou občas premiešajte, aby sa vám neprichytili ku dnu.
  • Papriky podávajte len tak, alebo s pečivom, cestovinami či knedľou.

Slovenské papriky s mäsom a paradajkovou omáčkou.
zdroj: almostbananas.net

Zaujíma vás, čo zvedú domáce konvektomaty ? Pozrite sa, ako sme ich ohodnotili a aký prínos pre zdravie má jedlo v nich pripravované.

Prečo jesť papriky?

Papriky majú nízky obsah kalórií a sú nabité živinami.

Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov A a C, draslíka, kyseliny listovej a vlákniny.

Farba paprík je spôsobená dobou, kedy sú papriky zberané. Zelené papriky sa zbierajú skôr, preto nemajú šancu sfarbiť sa do žlta, oranžova a následne do červena.

V porovnaní so zelenými paprikami, majú červené papriky takmer 11x viac beta-karoténu a 1,5x viac vitamínu C.

Pomáhajú papriky s chudnutím?

Ak ste počuli, že majú papriky výrazný účinok na znižovanie váhy, berte toto oznámenie s rezervou.

Papriky obsahujú kapsaicín. Bolo preukázané, že táto látka sa nachádza v pálivých paprikách a podporuje funkciu metabolizmu a potláča chuť do jedla.

Výskumy ukazujú, že kapsaicín ovplyvňuje metabolizmus hlavne zvýšením telesnej teploty, ktorá spôsobí väčšiu spotrebu energie, ktorú telo berie z tukov. Na základe toho sú tuky viac spaľované a vy chudnete.

V priebehu času vám teda môže tento efekt poskytnúť istú výhodu pri chudnutí, ale nie nijak výrazne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.