Ako varí v Taliansku? Asi ako kde, ako kedy a ako z čoho. Aj pre taliansku kuchyňu však platia určité zovšeobecnenia. Ide o tzv. Stredomorskú kuchyňu, ktorá sa vyznačuje používaním dostatku zeleniny a menej tučného mäsa. Tak ako v iných prímorských štátoch nechýba na jedálničku morské ryby, kôrovce a ďalšie morské druhy. A nesmieme zabudnúť na preslávenej cestoviny, pizzu a niektoré sladké múčniky.
Talianske rizoto s hubami
Tradičné talianske rizoto, postupom a chuťou trochu líšiace sa od toho slovenského. Aby sa výsledný pokrm mohol pýšiť názvom risotto, musí si najprv ryža prejsť krátkym osmažením a až potom ich varená.
INGREDIENCIE
- 150g masla
- 100ml oleja
- 1 menšia cibuľa
- 320g ryža Carnaroli
- 200ml suchého bieleho vína
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
- morská soľ podľa chuti
- zeleninový vývar podľa potreby
- 60g sušených húb, najlepšie hríbikov
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Huby namočíme na 30 minút do vody.
- V hrnci rozpustíme maslo s trochou olivového oleja a na miernom ohni speníme nakrájanú cibuľu.
- Prisypeme ryžu a dobre osmažíme.
- Podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme odkvapkané huby a víno.
- Vývar pridávame postupne – akonáhle sa predchádzajúca dávka odparí, pridáme ďalšie.
- Rizoto zjemníme kúskom masla a posypeme parmezánom.
- Osolíme, všetko dobre premiešame a nakoniec ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ťažko pátrať po známejší talianskej polievke než je minestrone. Je tak zakorenená vo svojej krajine, že do nej každý kraj s láskou pridáva „niečo svojho“.
Fazuľa obsahujú veľké množstvo aminokyselín, tiež vitamín C, betakarotén a minerály ako železo, vápnik, draslík, mangán či molybdén. Sú prirodzenou zásobárňou vitamínov a minerálov, vie stabilizovať hladinu cukru v krvi, predlžujú pocit sýtosti, znižujú vysoký cholesterol, regulujú trávenie, posilňujú srdce a cievy.
Talianska polievka Minestrone
INGREDIENCIE
- voda podľa potreby
- 1 dcl oleja extra virgin
- 1 mrkva
- 1 stopkový zeler
- 1 cibuľa
- 200 g suchých bielych fazúľ
- 2 zemiaky
- zelenina podľa vašej chuti (cuketa, paradajky, brokolica, kel …)
- parmezán na posypanie
POSTUP:
- Fazuľu namočíme cez noc do vody.
- Potom je uvaríme v tej istej vode asi 20 minút.
- Najskôr si v hrnci orestujeme nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu.
- Pridáme zemiaky nakrájané na väčšie kúsky a po chvíli aj ďalšie zeleninu podľa ľubovôle (jarnú cibuľku, brokolicu, kapustu, cuketu).
- Paradajky sparíme a ošúpeme, odstránime zrnká a mäkkú časť, zvyšné časti dáme do polievky.
- Nakoniec pridáme fazuľu a všetko zalejeme vlažnou vodou.
- Varíme asi 15-20 minút, potom odoberieme ¼ zeleniny a prepasírujeme.
- Zmiešame, osolíme a servírujeme so strúhaným parmezánom a kvapkou olivového oleja.

Objavte podobné tipy
Talianske bolonské špagety
Špagety sú patrí k talianskej kuchyne a majú toľko podôb, že by ste ich mohli jesť každý deň a rovnako sa nimi nepřejíte.
INGREDIENCIE
- 1,5 dcl oleja extra virgin
- zelenina na základ (cibuľa, mrkva, zeler)
- 600 g mletého hovädzieho
- 400 g mletého bravčového
- 2 dcl červeného vína
- 2 lyžice paradajkového koncentrátu
- 1 l vlažnej vody
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
- 1 balíček špagiet
POSTUP
- Na panvici s olivovým olejom orestujeme zeleninu nakrájanú na kocky.
- Prihodíme mäso, orestujeme a podlejeme červeným vínom a počkáme pár minút, až sa vyparí alkohol.
- V litri vlažnej vody rozmiešame paradajkový koncentrát (hustý pretlak) a zalejeme tým mäsovú zmes.
- Premiešame a necháme variť aspoň 2 hodiny.
- Dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom, soľou a korením.
- Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu, potom podávame s omáčkou.

Talianske lasagne so špenátom
Klasické talianske jedlo lasagne .Nejznámější verzia je síce s mletým mäsom, paradajkami a bešamelom, ale môžete si ich urobiť so špenátom.
ingrediencie
- 300g lasagne
- 400g listového špenátu
- pár lístkov bazalky
- 30g masla
- 200g bešamelu
- 300g ricotty
- 1 žĺtok
- 100g parmezánu
- muškátový oriešok
- soľ, korenie
POSTUP
- Zavaríme vodu v hrnci a lasagne necháme pár minút spariť vo vriacej vode a vhodíme ich do studenej vody.
- Špenát sparíme a nasekáme najemno spolu s lístkami bazalky.
- Ricottu prepasírujeme cez sitko, aby bola jemnejšia a pridáme ku špenátu.
- Zmiešame s žĺtkom, s troškou strúhaného parmezánu a muškátovým orieškom
- Dochutíme soľou a korením.
- Do maslom vytretej zapekacej misy skladáme plátky cesta a zmes ricota a špenátu.
- Vrstvy opakujeme.
- Navrch nalejeme bešamel, posypeme syrom, pridáme kúsky masla.
- Pečieme 20 minút v predhriatej rúre na 180 ° C.

Talianska bez cestovín by nebola Talianska. Vyrába sa ich obrovské množstvo a nemenej je receptov na ich úpravu. Podávajú sa pri všetkých možných príležitostiach a získali si tak už jednotný názov pasta, čo vždy predstavuje jedlo s cestovinami. Uvarené cestoviny sa v Taliansku podávajú s omáčkami syrovými, mäsovými alebo zeleninovými. Dopĺňajú sa veľmi často strúhaným syrom alebo sa dokonca len so syrom podávajú. Často sa vopred uvarené cestoviny zapekajú s najrôznejšími ďalšími potravinami, medzi ktorými hlavnú úlohu hrá, chudé mäso, zelenina a syry a zapekacej omáčka s rôznou chuťou.