Najznámejšie talianske pokrmy

Ako varí v Taliansku? Asi ako kde, ako kedy a ako z čoho. Aj pre taliansku kuchyňu však platia určité zovšeobecnenia. Ide o tzv. Stredomorskú kuchyňu, ktorá sa vyznačuje používaním dostatku zeleniny a menej tučného mäsa. Tak ako v iných prímorských štátoch nechýba na jedálničku morské ryby, kôrovce a ďalšie morské druhy. A nesmieme zabudnúť na preslávenej cestoviny, pizzu a niektoré sladké múčniky.

Talianske rizoto s hubami

Tradičné talianske rizoto, postupom a chuťou trochu líšiace sa od toho slovenského. Aby sa výsledný pokrm mohol pýšiť názvom risotto, musí si najprv ryža prejsť krátkym osmažením a až potom ich varená.

INGREDIENCIE

  • 150g masla
  • 100ml oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 320g ryža Carnaroli
  • 200ml suchého bieleho vína
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • morská soľ podľa chuti
  • zeleninový vývar podľa potreby
  • 60g sušených húb, najlepšie hríbikov
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Huby namočíme na 30 minút do vody.
  2. V hrnci rozpustíme maslo s trochou olivového oleja a na miernom ohni speníme nakrájanú cibuľu.
  3. Prisypeme ryžu a dobre osmažíme.
  4. Podlejeme zeleninovým vývarom, pridáme odkvapkané huby a víno.
  5. Vývar pridávame postupne – akonáhle sa predchádzajúca dávka odparí, pridáme ďalšie.
  6. Rizoto zjemníme kúskom masla a posypeme parmezánom.
  7. Osolíme, všetko dobre premiešame a nakoniec ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Talianske rizoto s hubami
Zdroj: my-personaltrainer.it

Ťažko pátrať po známejší talianskej polievke než je minestrone. Je tak zakorenená vo svojej krajine, že do nej každý kraj s láskou pridáva „niečo svojho“.

Fazuľa obsahujú veľké množstvo aminokyselín, tiež vitamín C, betakarotén a minerály ako železo, vápnik, draslík, mangán či molybdén. Sú prirodzenou zásobárňou vitamínov a minerálov, vie stabilizovať hladinu cukru v krvi, predlžujú pocit sýtosti, znižujú vysoký cholesterol, regulujú trávenie, posilňujú srdce a cievy.

Talianska polievka Minestrone

INGREDIENCIE

  • voda podľa potreby
  • 1 dcl oleja extra virgin
  • 1 mrkva
  • 1 stopkový zeler
  • 1 cibuľa
  • 200 g suchých bielych fazúľ
  • 2 zemiaky
  • zelenina podľa vašej chuti (cuketa, paradajky, brokolica, kel …)
  • parmezán na posypanie

POSTUP:

  1. Fazuľu namočíme cez noc do vody.
  2. Potom je uvaríme v tej istej vode asi 20 minút.
  3. Najskôr si v hrnci orestujeme nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu.
  4. Pridáme zemiaky nakrájané na väčšie kúsky a po chvíli aj ďalšie zeleninu podľa ľubovôle (jarnú cibuľku, brokolicu, kapustu, cuketu).
  5. Paradajky sparíme a ošúpeme, odstránime zrnká a mäkkú časť, zvyšné časti dáme do polievky.
  6. Nakoniec pridáme fazuľu a všetko zalejeme vlažnou vodou.
  7. Varíme asi 15-20 minút, potom odoberieme ¼ zeleniny a prepasírujeme.
  8. Zmiešame, osolíme a servírujeme so strúhaným parmezánom a kvapkou olivového oleja.
Talianska polievka Minestrone
Zdroj: veggieprimer.com

Talianske bolonské špagety

Špagety sú patrí k talianskej kuchyne a majú toľko podôb, že by ste ich mohli jesť každý deň a rovnako sa nimi nepřejíte.

INGREDIENCIE

  • 1,5 dcl oleja extra virgin
  • zelenina na základ (cibuľa, mrkva, zeler)
  • 600 g mletého hovädzieho
  • 400 g mletého bravčového
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lyžice paradajkového koncentrátu
  • 1 l vlažnej vody
  • muškátový oriešok
  • soľ a korenie
  • 1 balíček špagiet

POSTUP

  1. Na panvici s olivovým olejom orestujeme zeleninu nakrájanú na kocky.
  2. Prihodíme mäso, orestujeme a podlejeme červeným vínom a počkáme pár minút, až sa vyparí alkohol.
  3. V litri vlažnej vody rozmiešame paradajkový koncentrát (hustý pretlak) a zalejeme tým mäsovú zmes.
  4. Premiešame a necháme variť aspoň 2 hodiny.
  5. Dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom, soľou a korením.
  6. Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu, potom podávame s omáčkou.
Talianske bolonské špagety
Zdroj: ilgiornaledelcibo.it

Talianske lasagne so špenátom

Klasické talianske jedlo lasagne .Nejznámější verzia je síce s mletým mäsom, paradajkami a bešamelom, ale môžete si ich urobiť so špenátom.

ingrediencie

  • 300g lasagne
  • 400g listového špenátu
  • pár lístkov bazalky
  • 30g masla
  • 200g bešamelu
  • 300g ricotty
  • 1 žĺtok
  • 100g parmezánu
  • muškátový oriešok
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Zavaríme vodu v hrnci a lasagne necháme pár minút spariť vo vriacej vode a vhodíme ich do studenej vody.
  2. Špenát sparíme a nasekáme najemno spolu s lístkami bazalky.
  3. Ricottu prepasírujeme cez sitko, aby bola jemnejšia a pridáme ku špenátu.
  4. Zmiešame s žĺtkom, s troškou strúhaného parmezánu a muškátovým orieškom
  5. Dochutíme soľou a korením.
  6. Do maslom vytretej zapekacej misy skladáme plátky cesta a zmes ricota a špenátu.
  7. Vrstvy opakujeme.
  8. Navrch nalejeme bešamel, posypeme syrom, pridáme kúsky masla.
  9. Pečieme 20 minút v predhriatej rúre na 180 ° C.
Talianske lasagne so špenátom
Zdroj: ricette.donnamoderna.com

Talianska bez cestovín by nebola Talianska. Vyrába sa ich obrovské množstvo a nemenej je receptov na ich úpravu. Podávajú sa pri všetkých možných príležitostiach a získali si tak už jednotný názov pasta, čo vždy predstavuje jedlo s cestovinami. Uvarené cestoviny sa v Taliansku podávajú s omáčkami syrovými, mäsovými alebo zeleninovými. Dopĺňajú sa veľmi často strúhaným syrom alebo sa dokonca len so syrom podávajú. Často sa vopred uvarené cestoviny zapekajú s najrôznejšími ďalšími potravinami, medzi ktorými hlavnú úlohu hrá, chudé mäso, zelenina a syry a zapekacej omáčka s rôznou chuťou.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.