Tie najlepšie recepty s višňami na jednom mieste. Nájdete si svojho favorita?

Lámete si hlavu, čo všetko sa dá z višní pripraviť?

Už nemusíte!

Pripravili sme si pre vás tie najlepšie višňové recepty, ktoré si zamilujete.

Chcete marmeládu, sirup alebo napríklad kakaovú tortu?

Vyskúšajte všetko!

Schwarzwaldská torta

Retro klasika, ktorej málokto odolá! Čo je lepšie ako poriadna nálož čokolády, šľahačky a višní? Tak poďme na to!

INGREDIENCIA

Na korpus:

  • 3 stredne veľké vajcia, izbové teploty
  • 125 g (½ šálky) cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 75 ml (5 lyžíc) oleja neutrálnej chuti
  • 75 g (½ šálky) hladkej múky
  • 50 g (½ šálky) nesladeného holandského kakaa
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 lyžice cukru plus niečo navyše
  • maslo na vymazanie formy

Na náplň:

  • 680 g zavarených višní (uchovajte si z nich aj višňovú šťavu)
  • 2 lyžice kukuričnej múky/kukuričného škrobu
  • 25 g (2 lyžice) cukru
  • 2 pláty zlatej želatíny
  • 500 ml (2 šálky) smotany na šľahanie
  • 3 lyžice rumu
  • 150 g horkej čokolády
  • čerstvé višne na ozdobu

POSTUP

  1. Rúru rozohrejte na 180 °C.
  2. Dno okrúhle 20 cm tortovej formy vyložte papierom na pečenie a dno a boky vymažte maslom.
  3. Šľahajte vajcia, cukor a vanilku asi 5 minút, potom pokvapkajte olejom a šľahajte, kým sa nezapracuje.
  4. Zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ.
  5. Jemne vmiešajte suché ingrediencie do vaječnej zmesi.
  6. Nalejte do formy a pečte uprostred predhriatej rúry 25-30 minút, kým korpus nevykysne.
  7. Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
  8. Rošt vyložte papierom na pečenie a korpus prevráťte hore nohami, vyberte formu a nechajte vychladnúť, než odlepíte vrchný papier.
  9. Višne sceďte a nechajte si 150 ml šťavy.
  10. Zmiešajte 2 lyžice šťavy s kukuričnou múkou.
  11. Višne s cukrom prehrejte v hrnci, premiešajte so zmesou kukuričnej múky a varte do zhustnutia.
  12. Nechajte vychladnúť.
  13. Plátky želatíny vložte do misky, zalejte studenou vodou a nechajte 5 minút zmäknúť.
  14. Po 5 minútach vytlačte čo najviac tekutiny, potom dajte želatínu do kastrólika s 3 lyžicami smotany a zahrievajte, kým sa želatína nerozpustí.
  15. Elektrickým mixérom vyšľahajte smotanu do tuha.
  16. Keď sa želatína rozpustí, stiahnite ju z platne a nechajte vychladnúť.
  17. Do želatíny pridajte dve veľké lyžice šľahačky a premiešajte, potom zmes jemne primiešajte späť do šľahačky.
  18. Preneste ¼ krému do vrecka s hviezdicovou zdobiacou tryskou.
  19. Zúbkovaným nožom vodorovne rozkrojte korpus na tri vrstvy.
  20. Spodnú vrstvu položte na servírovací tanier, potrite 1 polievkovou lyžicou višňou alebo rumu, pridajte polovicu višní a vrstvu krému.
  21. Opakujte s ďalšou vrstvou a potom položte tretiu vrstvu nahor.
  22. Potrite zvyšným rumom.
  23. Na vrch a boky torty naneste lyžicou krém.
  24. Na vrch torty rovnomerne nazdobte vreckom krém a ozdobte čerstvými višňami.
  25. Nožom z čokolády urobte hoblinky, ktoré naneste cez boky a doprostred torty.
  26. Nechajte vychladnúť.
Čokoládová torta so šľahačkou a višňami.
www.daysofjay.com

Višňový sirup

Tento sirup má všetko! Je kyslastý, sladký, trochu kvetinový, mierne povzbudzujúci a dodáva zaujímavý rozmer širokej škále nápojov. Môžete ho použiť namiesto citrónovej šťavy alebo v kombinácii s ňou na dochutenie a rozjasnenie všetkého od pohára sódovky až po gin s tonikom. Navyše v chladničke vydrží až mesiac.

INGREDIENCIA

  • 300 g cukru
  • 360 ml vody
  • 425 g vykôstkovaných višní

POSTUP

  1. Vložte všetky ingrediencie do malého hrnca.
  2. Dajte na stredne vysokú teplotu a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu, aby ste udržali var, a za občasného miešania varte 10 minút, kým tekutina nezíska jasne červenú farbu.
  4. Nechajte úplne vychladnúť a potom uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až mesiac.
Sirup z višní v pohári s lyžičkou s vedľa položenými čerstvými višňami.
www.umamigirl.com

Vyskúšajte aj naše recepty na konzervovanie čerešní na mnoho spôsobov. Ktorý si vyberiete vy?

Kakaová torta s višňami

Luxusná torta z kakaa a višní si zamiluje celá vaša rodina! Je jednoduchý na prípravu a nepotrebujete naň žiadne zložité ingrediencie.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky (500 g) višní
  • 1 a 1/4 šálky cukru
  • 1 hrnček hladkej múky
  • ¼ lyžičky soli
  • 1/2 šálky (100 g) masla
  • 1/2 šálky (50 g) kakaového prášku
  • 1/2 šálky (120 ml) vriacej vody
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 šálky jogurtu
  • 2 vajcia

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. 23 cm tortovú formu vymažte tukom a múkou; dajte bokom.
  3. Višne zbavte kôstok a každú rozpolte.
  4. Zmiešajte s 2 lyžicami cukru a dajte bokom.
  5. V mise zmiešajte múku, 1 šálku cukru a soľ; dajte bokom.
  6. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo.
  7. Vmiešajte kakao.
  8. Pridajte vriacu vodu, nechajte zmes variť 30 sekúnd a potom vypnite sporák.
  9. Nalejte na múčnú zmes a dobre premiešajte.
  10. V malej miske prešľahajte jogurt, vajcia a prášok do pečiva.
  11. Jogurtovú zmes vmiešajte do zmesi masla/kakaa a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  12. Nepremiešavajte.
  13. Opatrne vmiešajte polovicu višní.
  14. Nalejte do pripravenej tortovej formy a posypte zvyšnými višňami vrch torty.
  15. Posypte zvyšnými 2 lyžicami cukru a pečte pri 200 °C, kým špáradlo zapichnuté do stredu torty nevyjde čisté, asi 20–25 minút.
  16. Pred krájaním a podávaním nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Torta z kakaa a višní vo forme.
www.unamericanaincucina.com

Domáca griotka

Nie je nad dobrý domáci likér a griotka patrí medzi tie najobľúbenejšie! Pripravte si ju jednoducho podľa nášho receptu.

INGREDIENCIA

  • 4 kg čerstvých višní
  • 1 l rumu
  • 1 kg cukru
  • podľa potreby 1 l vodky alebo liehu

POSTUP

  1. Pripravte si dobre vymytý 5l pohár a umyté višne.
  2. Do pohára dávajte vždy vrstvu višní a vrstvu cukru.
  3. Takto vyskladajte celý pohár, uzavrite a dajte na deň na tmavé chladné miesto.
  4. Po otvorení zalejte rumom až nad poslednú vrstvu.
  5. Takto nechajte 6-8 týždňov odležať.
  6. Vždy raz týždenne otvorte a premiešajte.
  7. Po uplynutí 6 až 8 týždňov višne preceďte a nechajte si ich bokom na neskoršiu degustáciu.
  8. Prekvapkanú tekutinu zmiešajte s vodkou alebo nejakým silnejším liehom, koľko, je na vlastnom zvážení.
  9. Užite si to!
Domáci likér z višní rozliaty v pohároch s vedľa rozsypanými čerstvými višňami.
www.receptnajedlo.sk

Bublanina s višňami

Bublanina patrí medzi obľúbené dezerty. Prečo nevyskúšať napríklad višňovú? Pripravíme si ju z piškótového cesta a uvidíte, že vám bude veľmi chutiť!

INGREDIENCIA

  • 2 dcl mlieka
  • 2 dcl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 1/2 kg višní
  • omrvinka

POSTUP

  • Vajcia ušľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom.
  • Pridajte olej, mlieko a múku s práškom do pečiva
  • Vyšľahajte hladkú hmotu.
  • Cesto vylejte do formy.
  • Posypte vykôstkovanými višňami a nakoniec posýpkou.
  • Drobenku si pripravte tak, že prstami uhneťte maslo, hrubú múku a cukor do pieskovej hmoty.
  • Bublaninu pečte pri 200 °C po dobu 30 minút.
Višňová bublanina servírovaná na tanieriku s lyžičkou.
www.platedcravings.com

K tomuto koláču by sadla aj výborná káva. Pozrite sa na našu recenziu najlepších kávovarov DeLonghi . Kto vyhral v našom porovnaní?

Višňová marmeláda

Nie je lepší spôsob, ako si uchovať višne napríklad na zimu, ako pripraviť si z nich marmeládu. Máme pre vás jednoduchý návod, s ktorým to zvládne úplne každý!

INGREDIENCIA

  • 500 g višní
  • 500 g cukru
  • 250 g jabĺk
  • šťava z 1 citróna
  • Gelfix Extra

POSTUP

  • Vykôstkované višne aj jablká pokrájajte nadrobno.
  • Gelfix extra zmiešajte s 2 lyžicami cukru a pridajte k čerešniam a jablkám do hrnca.
  • Pridajte citrónovú šťavu.
  • Za stáleho miešania povarte asi minútu.
  • Pridajte zvyšok cukru a priveďte do varu.
  • Stále miešajte a varte 5 minút.
  • Odoberte penu.
  • Plňte do pripravených vyvarených pohárov až po okraj, zaviečkujte, po 3 minútach otočte hore dnom.
Marmeláda z višní v pohári s lyžičkou, položená na doske spolu s plátkami pečiva.
www.yummynotes.net

Pokiaľ premýšľame, ako višne konverzovať, tak sa inšpirujte v našom článku na zaváranie višní . Naučíte sa, ako višne dlhodobo uchovať.

Kompot z višní s citrónom a vanilkou

Luxusný višňový kompót, ktorého krása tkvie v jednoduchosti! Iba sparíte višne spolu s citrónom, cukrom a čerstvou vanilkou, čo z nich behom pár minút urobí úplnú delikatesu. Servírujte ho teplý napríklad na kašu či zmrzline alebo studený s jogurtom a granolou.

INGREDIENCIA

  • 160 ml vody
  • 120 g trstinového cukru
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • ½ vanilkového struku, pozdĺžne rozrezaného
  • 500 g umytých a vykôstkovaných višní (gramáž platí pre vykôstkované višne)

POSTUP

  1. Do hrnca dajte vodu, cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a vanilku.
  2. Priveďte do varu a varte na strednom plameni, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu.
  3. Pridajte višne.
  4. Nechajte 3–5 minút variť, kým višne nezmäknú a šťava nie je sirupovitá.
  5. Vychladnutý kompót vydrží v chladničke až týždeň.
Ovocný kompót v mištičke.
www.berriesandlime.com

Čokoládové muffiny s višňami

Kto hovorí, že čokoláda nemôže byť zdravým začiatkom dňa? Zmes kakaového prášku a tmavej čokolády dodáva muffinom chuť bez prílišného tuku. Ako bonus vám vždy spríjemní ráno!

INGREDIENCIA

  • 1/4 šálky slnečnicového oleja
  • 1/4 šálky kôstok z horkej čokolády
  • 1 a 1/4 šálky plus 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 a 1/8 šálky trstinového cukru
  • 2/3 šálky sušených višní
  • 1 veľké celé vajcia
  • 2/3 šálky nízkotučného mlieka
  • 1/2 šálky plus 1 lyžica nízkotučného gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 175 ° C a dajte rošt do stredu rúry.
  2. 16 formičiek na muffiny vyložte papierovou vložkou a dajte bokom.
  3. Zmiešajte olej a čokoládové kôstky v žiaruvzdornej miske a zahrievajte v mikrovlnnej rúre za občasného miešania, kým sa čokoláda nerozpustí.
  4. Premiešajte a dajte bokom vychladnúť.
  5. Vo veľkej mise zmiešajte múku, jedlú sódu, kakaový prášok, soľ, trstinový cukor a sušené višne.
  6. Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady, aby sa spojili.
  7. V samostatnej mise prešľahajte celé vajcia, mlieko, jogurt a vanilkový extrakt.
  8. Do misy s múkou nalejte vychladnutú čokoládovú zmes a jogurtovú zmes.
  9. Všetko zmiešajte dohromady.
  10. Cesto príliš nemiešajte, inak muffiny nevykysnú správne.
  11. Pečte 20–25 minút, alebo pokiaľ špajľa zapichnutá do stredu jedného z muffinov nevyjde čistá.
  12. Vyberte muffiny z rúry a pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.
  13. Zvyšky je možné skladovať pevne zabalené pri izbovej teplote až dva dni.
Muffiny z kakaa a višní položené na rošte.
www.portal.peopleonehealth.com

A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.