Najlepšie rýchle polievky v lete do vašej kuchyne: zdravé a chutné!

V horúcom lete máme niekedy tendenciu polievku z hlavného jedla vynechávať. Ale to nie je práve dobrý spôsob, ako zjednodušiť letné stravovanie.

Leto je obdobím, kedy je dispozícii čerstvá zelenina v rade druhov a bola by škoda túto možnosť nevyužiť.

Zjednodušíme preto iba prípravu polievky, kedy obmedzíme alebo úplne vynecháme zahusťovanie zápražkou a v naozajstnom sparne vyskúšame niektorú zo studených polievok.

Svieža polievka z hrášku

Patríte medzi milovníkov zeleného hrášku? Jemná polievka plná mlaďoučkého a slaďoučkého hrášku, ktorej príprava je pomerne jednoduchá, bude to pravé v teplom lete.

INGREDIENCIE

  • 750 ml zeleninového alebo hydinového vývaru
  • 450 g zeleného hrášku
  • 2 plátky chleba
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice nasekaného estragónu
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • soľ a korenie
  • čerstvá mäta

POSTUP

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobné kocky.
  2. V hrnci rozohrejeme maslo a necháme na ňom zosklovatieť cibuľu.
  3. Pridáme hrášok, osolíme, zalejeme vývarom.
  4. Krátko povaríme asi 5 až 8 minút.
  5. Medzitým si nasucho na panvici alebo v toustovači opražíme krutónmi z chleba.
  6. Hotovú polievku odstavíme, rozmixujeme, dochutíme a vmiešame estragón.
  7. Podávame s krutónmi a porciou kyslej smotany priamo do taniera.
  8. Zdobíme lístkami mäty.

Svieža polievka z hrášku v lete laurencariscooks.com

Rýchla cuketová polievka

Cukety v lete rastú ako z vody, tak prečo si neskúsiť pripraviť túto rýchlu polievku, príprava je jednoduchá a zaberie miniumum času, avšak výsledok je delikátna.

INGREDIENCIE

  • 2 stredné cukety
  • 2 zemiaky
  • 1 menšia pór
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pár vetvičiek tymiánu a mäty
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Na olivovom oleji osmažíme jemne nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku.
  2. Pridáme jednu nakrájanú cuketu, zemiaky, pór, tymián, soľ a korenie.
  3. Zalejeme vývarom.
  4. Varíme asi 15 až 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  5. Medzitým na troche olivového oleja osmažíme jeden cesnak nakrájaný na menšie kocky.
  6. Vyberieme ho, aby sa nepřepálil, a na cesnakovom oleji opečieme nakrájané tenké prúžky z druhej cukety.
  7. Uvarenú zeleninu v polievke rozmixujeme dohladka.
  8. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
  9. Na tanieroch ozdobíme plátkami opečenej cukety.

Rýchla cuketová polievka www.onegreenplanet.org

Studená polievka z uhoriek

INGREDIENCIE

  • 7 uhoriek
  • 500 g kyslej smotany
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • trochu kôpru
  • 1/2 červenej cibule
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie podľa chuti
  • štipku koriandra

POSTUP

  1. Uhorky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nasekaný kôpor a petržlen.
  3. K zmesi prilejeme citrónovú šťavu, koriander, olivový olej, korenie, soľ a kyslú smotanu.
  4. Všetko spolu dáme do mixéra, a ak bude polievka príliš hustá, prilejeme trochu čistej vody.
  5. Hotovú polievku dáme schladiť do chladničky na cca 2 hodiny.
  6. Pri servírovaní môžeme posypať čerstvú cibuľkou, alebo navrch pridať lyžicu kyslej smotany.

Studená polievka z uhoriek www.foodandwine.com

Ľahká zemiaková polievka s hubami

Bramboračka rozhodně patří mezi nejoblíbenější české polévky. Ale klasická bývá zahušťovaná moukou, zkuste připravit tuto odlehčenou variantu, která přijde v teplém létě vhod.

INGREDIENCIE

  • hrsť sušených húb
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 1/4 menšieho zeleru
  • ružičkový kel alebo pokrájaný kapustový list
  • 1 malá cibuľa
  • soľ
  • 2 guličky nového korenia
  • 4 guličky korenia
  • 1 bobkový list
  • 5 zemiakov
  • korenie
  • majoránka
  • strúčik cesnaku

POSTUP

  1. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme ich napučať.
  2. Zeleninu očistíme a pokrájame.
  3. Z cibule len orežeme korienky a odstránime vrchnú vrstvu šupky.
  4. Do hrnca s osolenou vodou vložíme zeleninu, celú cibuľu, guličky korenia a bobkový list.
  5. Privedieme k varu, povaríme, kým zelenina nie je takmer mäkká.
  6. Pridáme olúpané, na kocky nakrájané zemiaky, huby aj s tekutinou z nich a spoločne varíme domäkka.
  7. Z polievky vyberieme cibuľu, korenie, polievku dochutíme soľou a korením, majoránom a čerstvo prelisovaným strúčikom cesnaku.

Ľahká zemiaková polievka s hubami www.tasteactually.com

Možnosťou využitia rôznych druhov zeleniny sú široké, horúcom lete sú veľmi obľúbené studené polievky. Skúste napríklad aj paradajkovú alebo z červenej repy.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.