Najlepšie rýchle jablčné múčniky v 5 variantoch ako (nielen) núdzovka, keď nestíhate

Jablká v obchode zoženiete vždy. Výhodou teda je, že si múčniky z jabĺk môžete urobiť v každom ročnom období.

Tieto recepty sú jednoduché a hlavne rýchlo hotové.

Chcete pripraviť raňajky, desiatu alebo pohostenie na návštevu? Nič z toho nie je problém.

Hrnčekový jablkový koláč

Tento recept je prvým z bleskoviek, ktoré si môžete upiecť. Je náramne dobrý a nadýchaný ako obláčik. A čo je jeho veľkým kladom? Nepotrebujete na ten luxus žiadnych drahých ingrediencií.

Ingrediencie:

  • 6 veľkých vajec izbovej teploty
  • 1 hrnček cukru
  • 1 a ⅓ hrnčeka polohrubej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 stredne veľké až veľké jablká
  • 1 lyžička práškového cukru na posypanie

Postup:

  • Vajcia si vyšľahajte šľahačom (asi po dobu 1 minúty), postupne pridávajte cukor a mixujte asi 8 -10 minút.
  • Medzitým si olúpte jablká a nakrájajte ich na asi 5 mm hrubé kocky
  • Múku s kypriacim práškom si zmiešajte zvlášť a potom pridajte do vaječnej zmesi v troch etapách.
  • Pridajte vanilku a krátko premiešajte.
  • Jeden hrnček jabĺk si nechajte bokom a zvyšok do cesta nasypte a zamiešajte.
  • Hotové cesto nalejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom zhruba 22 cm.
  • Navrch nasypte 1 hrnček jabĺk, ktoré ste si dali bokom.
  • Pečte na 175 ° C asi 50-55 minút.
  • Vychladnutý koláč poprášte práškovým cukrom.
múčnik z jabĺk podľa ruskej receptúry
Zdroj: foodandwine.com

Videorecept si pozrite tu:

Easy Sharlotka Apple Cake Recipe Russian Dessert

Rýchly múčnik z jabĺk

Jogurt dodáva jablčným múčnikom ešte väčšiu vláčnosť a zároveň pridáva výživovú zložku navyše. Čo hovoríte na tento kúsok? Je hotový, než napočítate do troch. A navyše je aj veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • 200 gramov polohrubej múky
  • 150 gramov cukru
  • 200 ml gréckeho jogurtu
  • 2 vajcia
  • 4 lyžičky prášku do pečiva
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 2 jablká
  • škorica
  • maslo
  • cukor múčka

Postup:

  • Vajcia vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny.
  • Pridajte olej a zašľahajte.
  • Potom pridajte jogurt a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  • Jablká olúpte a nakrájajte na plátky.
  • Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy s priemerom asi 22 cm.
  • Na cesto naskladajte jablká do ľubovoľného tvaru, posypte trochou cukru, škoricou a kockami masla.
  • Dajte piecť na 180 ° C na dobu asi 45 minút.
  • Vychladnutý koláč posypte cukrom múčkou.
jablkový múčnik so škoricou a jagurtom
Zdroj: bbc.co.uk

Francúzsky jablkový koláč (so smotanou)

Jablkový múčnik po francúzsku – neznie to fajn? Kto milujete práve túto zahraničnú kuchyňu, máte možnosť vyskúšať tento bleskový recept. Je dokonalý len tak samotný, ale s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou je najlepšie.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka polohrubej múky
  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • ⅔ hrnčeka cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice rumu
  • 2 jablká
  • cukor múčka na posypanie

Postup:

  • Múku zmiešajte s práškom do pečiva a solí.
  • Pomocou mixéra si vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
  • Potom k nemu pridávajte vajcia jedno po druhom a šľahajte, kým všetko nie je dobre spojené.
  • Pridajte vanilku, rum a prešľahajte.
  • Nakoniec pridajte múku a na malé kocky nakrájané jablká a opatrne, ale zároveň dôkladne všetko premiešajte.
  • Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej tortovej formy (priemer cca 22 cm).
  • Pečte na 175 °C asi 40 minút.
múčnik z jabĺk po francúzsky
Zdroj: thekitchn.com

Jablkové šatôčky z domáceho cesta

Tento recept na múčnik s jablkami je rýchly, ale cesto je potrebné pripraviť hodinu vopred. Napriek tomu však toto lahodné maslové a chrumkavé cesto za to stojí.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 a ¼ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ¼ hrnčeka hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 hrnček vychladnutého masla nakrájaného na malé kocky
  • ½ hrnčeka kyslej smotany
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • ½ hrnčeka ľadovej vody

Na náplň:

  • 2 veľké jablká
  • ⅓ hrnčeka cukru
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Na dokončenie:

  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice vody
  • práškový cukor

Postup:

Príprava cesta:

  • Múku si zmiešajte so soľou a pridajte maslo.
  • Pomocou mixéra zmes vyšľahajte tak, aby sa všetko spojilo (nešľahajte ale príliš dlho, aby maslo nezmäklo).
  • Kyslú smotanu s citrónovou šťavou a vodou si vyšľahajte bokom.
  • Potom túto zmes opatrne premiešajte pomocou vidličky s maslom a múkou.
  • Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a dajte na minimálne 1 hodinu odležať do chladničky (môže tam byť až 2 dni av mrazničke vydrží aj mesiac).

Príprava náplne:

  • Medzitým, čo sa cesto chladí, pripravte si náplň.
  • Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na menšie kocky.
  • Dajte ich variť do malého množstva vody spolu so škoricou a cukrom.
  • Varte zhruba 8-10 minút do mäkka.
  • Po uvarení ich preceďte (vodu z jabĺk si vypite) a nechajte ich chvíľu vychladnúť.

Príprava taštičiek:

  • Vychladnuté cesto si rozdeľte na 2 polovice.
  • Jednu polovicu dajte späť do chladničky a druhú vyvaľkajte na mierne pomúčenej doske na asi 3 mm hrubé cesto.
  • Teraz záleží na vás, či chcete cesto nakrájať nožom na štvorce alebo vykrojiť hrnčekom o ľubovoľnej veľkosti do tvaru kolieska.
  • Do nakrájaných kúskov vkladajte náplň (1-2 lyžice) a priložte na polovice (u štvorcov sa môžete rozhodnúť, či prepolíte do tvaru obdĺžnika alebo trojuholníka).
  • Okraje všetkých šatiek potrite vodou, aby sa dobre spojili.
  • Navyše ich stlačte vidličkou (spojí sa ešte lepšie a bude to vyzerať pekne).
  • Na každej šatke urobte malé zárezy a potrite ich žĺtkom zmiešaným s trochou vody.
  • Uložte ich na papieri na pečenie vyložený plech.
  • Dajte ich piecť na 190 °C na dobu zhruba 20 minút.
  • To isté zopakujte s druhou polovicou cesta.
  • Pečte do zlatista. Vychladnuté kúsky posypte práškovým cukrom a podávajte.
jablčné šatôčky so škoricou
Zdroj: bakeorbreak.com

Tip: Vychladnuté cesto si pokojne už predpripravte. Vyvaľkaný plát stačí zabaliť do papiera na pečenie (ako vyvaľkané lístkové cesto z obchodu) a uložiť do chladničky. Tam už môže čakať na vhodnú dobu. Potom už bude stačiť nakrájať, naplniť, potrieť a šup s tým do rúry.

Buďte kreatívni a využite tento recept na jednoduchú jablčnú plnku napríklad do štrúdle. Mrknite aj na naše lístkové cestá na rôzne spôsoby a urobte úžasný dezert ku kávičke.

Babičkin jablkový koláč s posýpkou

Drobenkové múčniky na rôzne variácie – tie chýbať nemôžu. Tento recept je veľmi jednoduchý. Z drobenky sa urobí aj samotné cesto. Stačí nakrájať jablká a je to.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 a ½ hrnčeka masla
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ⅓ hrnčeka cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajcia
  • 5 jabĺk
  • 1 a ⅓ hrnčeka jablčnej výživy
  • 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ hrnčeka trstinového cukru

Postup:

  • Múky si zmiešajte s bielym i trstinovým cukrom, práškom do pečiva a maslom. Vytvorte posýpku.
  • Polovicu mrveničky si dajte bokom a druhú polovicu zmiešajte s vajcom.
  • Jablká si olúpte a nakrájajte na malé kocky. Zmiešajte ich spolu s výživou, škoricou, citrónovou šťavu aj kôrou.
  • Cesto nalejte do vymasteného vysypaného plechu (asi 25×30 cm veľkého).
  • Navrch dajte jablčnú zmes a na ňu rozdrobte posýpku.
  • Pečte pri 180 °C asi 30 minút.
koláč s posýpkou a jablkami
Zdroj: houseofnasheats.com

Ku každému dezertu sa hodí aj výborná káva. Mrknite, ako si v jej príprave vedú kávovary Siemens .

Z jabĺk je možné vytvoriť úžasné gastronomické variácie.

A akéablkový koláč, štrúdľu, buchty, rezy…

Skúšali ste napríklad jablčné torty ? A čo napríklad smoothie z jabĺk a hrušiek ?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.