Najlepšie recepty z tekvice hokkaido (na slano i na sladko)

Má vo vašej kuchyni tekvica hokkaido svoje miesto?

Len máloktorá surovina je tak univerzálny, ako tekvica.

Je výborná na sladko i na slano a môžete s ňou pripraviť skutočné zázraky!

Pripravte si lahodné dezerty , domáci kompóty alebo napríklad vegetariánsky burger z tekvice hokkaido, ktorý povýši vaše jedlo na gurmánsky zážitok !

Máme pre vás tie najlepšie recepty z tekvice hokkaido : vyskúšajte ich všetky!

Tekvicové bábovka s orieškami a čokoládou

Recepty na sladké pečené buchty z tekvice hokkaido priamo nabádajú k použitiu rôzne tvarovaných foriem, pretože sa spravidla jedná o vysokej koláče s polevou hore. Bábovka z tekvice hokkaido má príjemne oranžovú farbu a môžete ju ozdobiť ako čokoládovú, tak citrónovou polevou.

INGREDIENCIE

  • 350 g tekvicového pyré
  • 250 g cukru
  • 250 ml oleja
  • 4 vajcia
  • 100 g mletých lieskových orechov
  • 500 g polohrubej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • štipka soli
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 1801C.
  2. Zmiešajte vajcia s cukrom a vyšľahajte do peny.
  3. Pridajte mleté lieskové orechy, prášok do pečiva, múku, soľ a sódu a premiešajte. Nakoniec vlejte olej a spracujte hutné cesto.
  4. Pridajte zvyšok ingrediencií (okrem čokoládovej polevy) a dobre premiešajte.
  5. Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku a pečte cca 50 minút.
  6. Potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Po vychladnutí polejte rozpustenou čokoládovou polevou.
Recept na bábovku z tekvice hokkaido s orechmi a čokoládou.
Zdroj: pinterest.com

Zaujala vás tekvicové bábovka? Potom určite vyskúšajte aj vynikajúci bábovku z cukety podľa nášho receptu!

Vláčny koláč z tekvice hokkaido

Tento koláč úžasne vyzerá a ešte lepšie chutí . Vďaka bohatej čiapku z krémovej polevy je vláčny a doslova sa rozplýva na jazyku . Jeho príprava je pritom veľmi jednoduchá , čo z neho robí favorita tohtoročnej tekvicové sezóny!

INGREDIENCIE

Na cesto:

  • 255 g polohrubej múky
  • 3 lyžice perníkového korenia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 150 g cukru
  • 150 g rastlinného oleja
  • 4 veľké vajcia
  • 1 stredne veľká tekvica hokkaido
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na krémovú polevu:

  • 250 g smotanového syra typu žervé pri izbovej teplote
  • 100 g zmäknutého masla
  • 420 g práškového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 ° C.
  2. V mise zmiešajte múku, korenie na perník, prášok do pečiva a soľ.
  3. V inej mise zmiešajte cukor, olej, vajce, nastrúhanú tekvicu a vanilku.
  4. Obe zmesi zmiešajte a vytvorte hladké cesto. Nalejte cesto do vyššieho plechu alebo formy na pečenie a pečte 30-35 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  5. V miske zmiešajte smotanový syr, práškový cukor a maslo. Pomocou mixéra vyšľahajte do nadýchané peny.
  6. Hotový krém rovnomerne namažte na koláč, ihneď nakrájajte na kocky a skladujte v chlade, ideálne v chladničke.
Recept na tekvicový koláč s polevou.
Zdroj: pinterest.com

Polievka z tekvice hokkaido s kokosovým mliekom

Sezóna tekvíc je začiatkom jesene a to je ideálna doba na varenie hustých polievok, ktoré vás zahrejú v chladných dňoch . Existuje nespočetné množstvo variantov tejto obľúbenej polievky a tak sa nebojte experimentovať s ingredienciami . Náš recept môžete doladiť napríklad pridaním pálivého chilli alebo krutónov z toastového chleba opražených na troške masla.

INGREDIENCIE

  • 1 stredne veľkú tekvicu Hokkaido
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 150 g zeleninového vývaru
  • 70 g kokosového mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kokosové mlieko, tekvicový olej a pečená tekvicové semienka na ozdobenie

POSTUP:

  1. Rozrežte tekvicu na polovice, vydlabte semienka a vnútro potrite olivovým olejom a osoľte.
  2. Dajte piecť do rúry rezom nadol na 200 ° C po dobu cca 20 minút. Potom otočte rezom hore a pečte ďalších 10 minút, alebo kým nie je tekvica mäkká.
  3. Tekvicu nakrájame aj so šupkou na kocky.
  4. Vložte tekvicu do mixéra, zalejte vývarom a pridajte kokosové mlieko a soľ. Mixujte do hladka.
  5. Polievku nalejte do hrnca a varte niekoľko minút.
  6. Servírujte horúce ozdobené kvapkou tekvicového oleja, kokosového mlieka a posypané praženými tekvicovými semienkami.
Krémová tekvicové polievka s kokosovým mlékem- recept.
Zdroj: biancazapatka.com

Tekvicové placky (nielen) do Bürger

Zemiakové alebo kapustové placky pozná asi každý, skúsili ste ale namiesto obvyklých surovín použiť nastrúhanú tekvicu? Je príjemne sladkastá, vláčna a opečená chutí priamo skvele ! Tekvicové placky môžete jesť len tak ako zemiakové placky, alebo z nich vykúzliť originálne vegetariánsky burger , za ktorý vám hostia budú bozkávať ruky!

INGREDIENCIE

  • 250 g nastrúhanej tekvice
  • 1 plechovka červených fazúľ zbavených náleve
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička soli
  • 100 g ovsených vločiek
  • 100 g strúhanky
  • 2 polievkové lyžice oleja

POSTUP:

  1. Vložte tekvicu, polovicu fazule, cibuľu, maslo, korenie a soľ do mixéra a rozmixujte.
  2. Zmes preložte do misy a primiešajte zvyšok fazule, ovsené vločky a strúhanku. Vypracujte lepivé cesto.
  3. Z cesta uplácajte zhruba 10 placiek.
  4. Na rozpálenom oleji smažte placky 3-4 minúty z každej strany, potom vyberte z panvice a nechajte odkvapkať na obrúsku.
  5. Podávajte ihneď samotné, alebo ako súčasť burgery.
Tekvicové placky aneb tekvicové burgery- recept.
Zdroj: prevention.com

Milujete zeleninové placky na všetky spôsoby? Vyskúšajte osvedčené recepty na zemiakové placky , ako je možná nepoznáte!

Chrumkavé hranolčeky z tekvice hokkaido

Sú skvelé ako zdravá desiata alebo rýchla bezmäsité večera. Doplňte ich o jogurtový dip s bylinkami alebo ostrý kečup a dokonalé jedlo je na svete.

INGREDIENCIE

  • 1 menšia tekvica hokkaido
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia
  • ostrý kečup

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 200 ° C.
  2. Tekvicu očistite, olúpte a zbavte dužiny so semienkami.
  3. Nakrájajte na hranolky o šírke cca 1 cm.
  4. V mise zmiešajte olej s kari a hranolky v zmesi dôkladne obaľte.
  5. Hranolky rovnomerne rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15 minút.
  6. Potom vyberte z rúry a jedzte za tepla namočené s pikantným kečupu alebo vašom obľúbenom dipu.
Recept na hranolky z tekvice hokkaido.
Zdroj: budget101.com

Pripravte si domáce dipy na tekvicové hranolky: Poznáme tie najlepšie recepty na dipy!

Džem z tekvice hokkaido

Tento recept má jednu veľkú výhodu-na rozdiel od sezónneho ovocia, ktoré je spravidla nutné spracovať rýchlo, aby sa nepokazilo, môžete tekvicovú marmeládu vyrobiť kedykoľvek počas roka.

Okrem tekvica hokkaido môžete použiť aj maslovú tekvicu. Hotový džem sa hodí nielen na mazanie pečiva , ale ak sa ponáhľate, môžete ho použiť aj ako základ do tekvicového koláča.

INGREDIENCIE

  • 900 g tekvice zbavené stopky, dužiny a semienok
  • 265 g cukru
  • 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • 1/2 vanilkového struku

POSTUP:

  1. Očistenú tekvicu nakrájame na väčšie kocky a vložte do hrnca s páračky. Podlejte vodou a varte v pare cca 30 minút, kým nebude tekvica mäkká.
  2. Opatrne odstráňte šupky a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
  3. Prídete cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu a soľ. Vyškrabte vnútro vanilkového struku a všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.
  4. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
  5. Po cca desiatich minútach by mala hmota zhustnúť. Vypnite platničku a džem ihneď plňte do pripravených sterilizovaných pohárov. ihneď zatvorte a postavte hore dnom, kým poháre nevychladnú.
  6. Takto zavarený tekvicový džem vám vydrží niekoľko mesiacov.
Recept na tekvicový džem.
Zdroj: davidlebovitz.com

Chcete vyskúšať inú variantu tekvicového džemu? Pozrite sa na videonávod na marmeládu z tekvíc s orechmi .

Jednoduchý tekvicový kompót

Medzi recepty z tekvíc hokkaido nesmieme opomenúť českú klasiku- tekvicový kompót. Už dávno nejde o náhradu nedostupného ananásového kompótu. Kým ananás v plechovke je ľahko k dostaniu kedykoľvek si spomeniete, kompót z tekvice predstavuje skvelý (a prirodzený) spôsob, ako si uchovať časť tekvicové úrody po celý rok. Na výrobu kompótu môžete použiť aj iné druhy tekvíc, my sme zostali u hokkaido.

INGREDIENCIE

  • 400 g olúpané tekvice zbavené semienok
  • 1 veľký citrón
  • 12 klinčekov
  • 3 lyžice cukru
  • 1 liter vody

POSTUP:

  1. Ošúpanú a semienok zbavenú tekvicu nakrájajte na kocky o veľkosti 1,5 × 1,5 cm.
  2. Odkrojte 4 plátky citróna a zvyšok vytlačte do veľkého hrnca. Zalejte vodou a pridajte cukor a klinčeky.
  3. Priveďte nálev k varu a vložte tekvicu spolu s plátkami citróna.
  4. Varte cca 5 minút a potom ihneď nalejte do pripravených pohárov a uzavrite. Môžete uchovávať v chladničke a ihneď konzumovať, alebo sterilizovať po dobu 20 minút pri 85 ° C. takto zavarený kompót vám vydrží niekoľko mesiacov.
Recept na jednoduchý tekvicový kompót.
Zdroj: pinterest.com

Tip na záver: Ak máte radi pikantnejšiu chute, skúste do kompótu pridať trošku čerstvého zázvoru.

Zaujali vás recepty z tekvice hokkaido? Možno ste ani nevedeli, že nielen skvelo chutí, ale môže byť aj veľmi prospešná vášmu zdraviu. Schovajte si kúsok čerstvé tekvica a vytvorte si z neho jednoduchý tekvicový džús, ktorý ocenia najmä vaša pokožka:

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.