Tekvica hokkaido v 7 luxusných pokrmoch. Slané aj sladké varianty!

Len máloktorá surovina je tak univerzálna ako tekvica.

Je výborná na sladko aj na slano a môžete s ňou pripraviť skutočné zázraky!

Vyskúšajte naše recepty z tekvice hokkaido v 7 rôznych variantoch.

Máme pre vás lahodný koláč, domáci kompót alebo napríklad vegetariánsky burger, ktorý povýši vaše jedlo na gurmánsky zážitok!

Tak poďme na to!

Polievka z tekvice hokkaido s kokosovým mliekom

Sezóna tekvíc je začiatkom jesene a to je ideálna doba na varenie hustých polievok, ktoré vás zahrejú v chladných dňoch. Existuje nespočetné množstvo variant tejto obľúbenej polievky a tak sa nebojte experimentovať s ingredienciami. Náš recept môžete doladiť napríklad pridaním pálivého chilli alebo krutónov z toastového chleba opražených na troške masla.

INGREDIENCIA

  • 1 stredne veľká tekvica Hokkaido
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 150 g zeleninového vývaru
  • 70 g kokosového mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kokosové mlieko, tekvicový olej a pečené tekvicové semienka na ozdobenie

POSTUP

  1. Rozrežte tekvicu na polovice, vydlabajte semienka a vnútro potrite olivovým olejom a osoľte.
  2. Dajte piecť do rúry rezom dole na 200 ° C po dobu cca 20 minút.
  3. Potom otočte rezom hore a pečte ďalších 10 minút, alebo pokiaľ nie je tekvica mäkká.
  4. Tekvicu nakrájajte aj so šupkou na kocky.
  5. Vložte tekvicu do mixéra, zalejte vývarom a pridajte kokosové mlieko a soľ.
  6. Mixujte do hladka.
  7. Polievku nalejte do hrnca a varte niekoľko minút.
  8. Servírujte horúce ozdobené kvapkou tekvicového oleja, kokosového mlieka a posypané praženými tekvicovými semienkami.
Krémová tekvicová polievka s kokosovým mliekom servírovaná na tanieroch, ozdobená bylinkami a semienkami.
www.biancazapatka.com

Tekvicové placky (nielen) do burgera

Zemiakové alebo kapustové placky pozná asi každý, skúsili ste ale namiesto obvyklých surovín použiť nastrúhanú tekvicu? Je príjemne sladkastá, vláčna a opečená chutí priam skvele! Tekvicové placky môžete jesť len tak ako zemiakové placky, alebo z nich vykúzliť originálny vegetariánsky burger, za ktorý vám hostia budú bozkávať ruky!

INGREDIENCIA

  • 250 g nastrúhanej tekvice
  • 1 plechovka červených fazule zbavených nálevu
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička soli
  • 100 g ovsených vločiek
  • 100 g strúhanky
  • 2 polievkové lyžice oleja

POSTUP

  1. Vložte tekvicu, polovicu fazule, cibuľu, maslo, korenie a soľ do mixéra a rozmixujte.
  2. Zmes preložte do misy a primiešajte zvyšok fazule, ovsené vločky a strúhanku.
  3. Vypracujte lepivé cesto.
  4. Z cesta podplácajte zhruba 10 placiek.
  5. Na rozpálenom oleji smažte placky 3-4 minúty z každej strany, potom vyberte z panvice a nechajte odkvapkať na obrúsku.
  6. Podávajte ihneď samotné, alebo ako súčasť burgera.
Placky z tekvice položené na drevenom lopári.
www.prevention.com

Náš tip: Chceli by ste smažiť zdravšie as minimom tuku? Pozrite sa, ako sme ohodnotili keramické panvice .

Chrumkavé hranolky z tekvice hokkaido

Sú skvelé ako zdravá desiata alebo rýchla bezmästá večera. Doplňte ich o jogurtový dip s bylinkami alebo ostrý kečup a dokonalé jedlo je na svete.

INGREDIENCIA

  • 1 menšie tekvica hokkaido
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia
  • ostrý kečup

POSTUP

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Tekvicu očistite, olúpte a zbavte dužiny so semienkami.
  3. Nakrájajte na hranolky so šírkou cca 1 cm.
  4. V mise zmiešajte olej s karí a hranolky v zmesi dôkladne obaľte.
  5. Hranolčeky rovnomerne rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 15 minút.
  6. Potom vyberte z rúry a jedzte za tepla namočené s pikantným kečupom alebo vašom obľúbenom dipe.
Tekvicové hranolky v kornútku a rozsypané okolo.
www.budget101.com

Máme pre vás tie najlepšie recepty na dipy , ktoré môžete servírovať k svojim tekvicovým hranolkám!

Krémové tekvicové rizoto s gorgonzolou

Toto zlaté krémové rizoto s gorgonzolou a tekvicou, je jednoduché, ale sýte jedlo, ktoré je ideálne na dlhé jesenné večery. Potrebujete naň iba pár ingrediencií a pritom má toľko chuti!

INGREDIENCIA

  • 1,2 litra zeleninového vývaru
  • 500 g tekvica Hokkaido
  • 1 lyžica masla
  • 1 malá cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 g ryže arborio
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 100 g gorgonzoly
  • jemná morská soľ a množstvo čerstvo mletého čierneho korenia
  • klíčky červenej reďkovky na ozdobu (voliteľne)

POSTUP

  • Zeleninový vývar rozohrejte v malom hrnci a po celú dobu prípravy rizota ho udržujte na veľmi nízkej teplote.
  • Nakrájajte tekvicu Hokkaido na približne 2 cm veľké kocky (nemusíte ju lúpať).
  • Maslo rozohrejte na nepriľnavej panvici alebo na panvici so silným dnom.
  • Tekvicu posypte trochou soli, prikryte a zľahka duste asi 20 minút alebo do zmäknutia.
  • Často miešajte a občas k nej pridajte trochu zeleninového vývaru, aby sa nepripálila.
  • Tekvicu rozmixujte na pyré ponorným mixérom.
  • Medzitým začnite aj s rizotom.
  • Nakrájajte cibuľu nadrobno.
  • V ďalšej hlbšej panvici rozohrejte olivový olej.
  • Restujte cibuľu, kým nezosklovatí.
  • Pridajte ryžu a dobre premiešajte.
  • Pridajte biele víno, dobre premiešajte a nechajte prebublať.
  • Začnite po troškách pridávať zeleninový vývar a pravidelne miešajte.
  • Vývar z ďalšej naberačky pridajte až vtedy, keď sa predchádzajúci vstrebal.
  • Pokračujte v prilievaní vývaru a miešaní, pokiaľ nie je rizoto uvarené podľa vašich predstáv, asi 15-20 minút alebo podľa návodu na obale.
  • Pridajte tekvicové pyré a dobre premiešajte.
  • Zložte zo sporáka
  • Gorgonzolu nakrájajte na malé kúsky a vmiešajte ju do rizota, kým sa nerozpustí.
  • Chuť dolaďte soľou a množstvom čerstvo mletého čierneho korenia.
  • Nechajte asi 5 minút odstáť, posypte klíčkami červenej reďkovky (alebo petržlenovou vňaťou) a ihneď podávajte.
Rizoto s gorgonzolou a tekvicou v hlbokom tanieri s lyžicou, ozdobené klíčkami. Vedľa je miska čerstvého šalátu a pohár bieleho vína.
www.whereismyspoon.co

Máme pre vás tiež ďalších 6 receptov na rizoto s tekvicou , ktoré jednoducho musíte vyskúšať!

Džem z tekvice hokkaido

Tento recept má jednu veľkú výhodu – na rozdiel od sezónneho ovocia, ktoré je spravidla nutné spracovať rýchlo, aby sa nepokazilo, môžete tekvicovú marmeládu vyrobiť kedykoľvek počas roka. Okrem tekvice hokkaido môžete použiť aj maslovú tekvicu. Hotový džem sa hodí nielen na mazanie pečiva, ale ak sa ponáhľate, môžete ho použiť aj ako základ do tekvicového koláča.

INGREDIENCIA

  • 900 g tekvice zbavenej stopky, dužiny a semienok
  • 265 g cukru
  • 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • 1/2 vanilkového struku

POSTUP:

  1. Očistenú tekvicu nakrájajte na väčšie kocky a vložte do hrnca s paráčikom.
  2. Podlejte vodou a varte v pare cca 30 minút, kým nebude tekvica mäkká.
  3. Opatrne odstráňte šupky a tekvicu rozmixujte tyčovým mixérom do hladka.
  4. Prídete cukor, pomarančovú a citrónovú šťavu a soľ. Vyškrabnite vnútro vanilkového struku a všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.
  5. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
  6. Po cca desiatich minútach by mala hmota zhustnúť.
  7. Vypnite platničku a džem ihneď plňte do pripravených sterilizovaných pohárov.
  8. Ihneď zatvorte a postavte dnom nahor, kým pohár nevychladnú.
  9. Takto zavarený tekvicový džem vám vydrží niekoľko mesiacov.
Tekvicový džem v pohári, vareška a krajoch chleba natretý džemom.
www.davidlebovitz.com

Pečená tekvica hokkaido so syrom feta

Vyskúšajte zdravý a lahodný recept na pečenú tekvicu s fetou, mandľami a bylinkami. Je skvelou prílohou ku každému sviatočnému jedlu a navyše je vegetariánsky a bezlepkový!

INGREDIENCIA

  • cca 1,3 kg tekvica Hokkaido, zbavené semienok a nakrájaná na kúsky (nie je potrebné lúpať)
  • 25 g mletých mandlí
  • 100 g syra feta, jemne nasekaného alebo rozdrobeného
  • 1 malý zväzok hladkolistej petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
  • 6-8 čerstvých lístkov šalvie nakrájaných najemno (cca 1 lyžička)
  • jemne nastrúhaná kôra z 1 bio citróna
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • štipka vločiek červeného chilli
  • morská soľ a čerstvo mleté ​​korenie, podľa chuti
  • 2-3 lyžice avokádového oleja (alebo olivového oleja)
  • čerstvo vylisovaná šťava z 1/2 citróna
  • 3 lyžice nasekaných mandlí, ľahko opražených

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 190 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Kúsky tekvice hokkaido položte naplocho na pripravený plech.
  • V malej miske zmiešajte mleté ​​mandle, fetu, petržlenovú vňať, šalviu, citrónovú kôru, cesnak a chilli vločky.
  • Pridajte malú štipku soli (feta je veľmi slaná) a čerstvo mleté ​​korenie podľa chuti.
  • Pokvapkajte kúsky tekvice olejom.
  • Rozprestrite tekvicu na plechu v rovnomernej vrstve a potom rovnomerne posypte zmesou fety a byliniek.
  • Plech preložte do predhriatej rúry a pečte 25–30 minút, kým tekvica nezmäkne.
  • Vyberte z rúry a pokvapkajte čerstvo vylisovanou citrónovou šťavou.
  • Preložte na servírovací tanier a posypte opraženými mandľami.
  • Nakoniec ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a trochou fety (voliteľne).
  • Ihneď podávajte!
Pečená tekvica s fetou, orechmi a bylinkami na tanieri.
www.ellerepublic.de

Chcete tiež netradičné recepty na nátierky z tekvice 6x inak? Vyskúšajte sladké aj slané varianty!

Vegánsky tekvicový koláč

Tento luxusný tekvicový koláč s vláčnou vegánskou polevou si jednoducho zamilujete! Je to skvelý múčnik ku káve či dezert po víkendovom obede. Vegánske ingrediencie samozrejme môžete nahradiť živočíšnymi.

INGREDIENCIA

  • 200 g tekvica hokkaido
  • 1 jablko
  • 2 vajcia
  • 100 g brezového cukru (xylitol)
  • 200 g špaldovej múky
  • 50 g vlašských orechov
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 40 ml oleja
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 lyžičky kardamónu

Na polevu:

  • 50 g vegánskeho smotanového syra
  • 100 g sójového jogurtu
  • 1 lyžica brezového cukru
  • trochu citrónovej šťavy
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na odzobenie:

  • tekvicové semienka

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Tekvicu a jablko umyte a očistite.
  • Teraz oboje nakrájajte na hrubé kúsky a odstráňte semienka.
  • Najlepšie nasekajte na malé kúsky v mixéri.
  • Dve vajcia rozklepnite av miske ručným mixérom prešľahajte s brezovým cukrom.
  • Pridajte vybraný olej a ešte trochu prešľahajte.
  • Pridajte múku s práškom do pečiva a zašľahajte.
  • Ďalej pridajte škoricu, mletý klinček a kardamóm.
  • Teraz lyžičkou vmiešajte nastrúhanú tekvicu a jablko.
  • Vlašské orechy nasekajte na malé kúsky a tiež opatrne vmiešajte.
  • Vymažte tortovú formu (asi 20 cm v priemere) a nalejte do nej cesto.
  • Koláč pečte v rúre asi 40 minút. Potom nechajte vychladnúť.
  • Všetky ingrediencie na polevu dajte do misy a vyšľahajte ručným mixérom do krémova.
  • Natrite na tortu a dajte na cca 1 hodinu do chladničky.
  • Potom môžete na panvici opiecť tekvicové semienka a ozdobiť ním svoj koláč.
Koláč z tekvice s vegánskou polevou, ozdobený tekvicovými semienkami.
www.healthy-decisions.com

Ak sa chcete o hokkaido dozvedieť viac, potom práve pre vás sme si pripravili veľký súhrn poznatkov a znalostí o tekvicách . Všetko o jednotlivých odrodách, vrátane jednoduchej prípravy a tipov na recepty!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.