Najlepšie recepty z pomarančov: inšpirujte sa!

Pomaranče sú nielen k dostaniu celý rok a v zimnom období obzvlášť, ale tiež sú ich ceny veľmi priaznivé.

Takže môžeme využiť výhodného nákupu a okrem ich konzumácia v čerstvom stave, ktoré samozrejme dávame prednosť pre prirodzený a vítaný zdroj vitamínu C , je využiť aj inak.

Hodí sa do nápojov, dezertov, múčnikov, mäsových jedál i ku konzervácii .

Inšpirujte sa našimi pomarančovými recepty!

pomarančový džem

Domáce džemy sú vždy chutné a poctivé, pripravte si pomarančovú variant podľa tohto receptu.

INGREDIENCIE:

  • 3 veľké sladké pomaranče, bez kôstok
  • kôra najemno z 1 pomaranča
  • kôra nahrubo z 1 pomaranča
  • šťava z jedného citróna
  • 250 g trstinového cukru
  • 125 ml vody

POSTUP:

  1. Pomaranče dobre umyjeme a nastrúhame z nich kôru.
  2. Pomaranče olúpeme.
  3. Jednotlivé dieliky zbavíme jemné priesvitné šupky a dužinu nakrájame na menšie kúsky.
  4. K dužine pridáme cukor, citrónovú šťavu a vodu.
  5. Všetko premiešame a vložíme do hrnca.
  6. Zmes miešame a prevaríme do zhustnutia.
  7. Ešte veľa teplý džem plníme do nahriatych pohárov s uzáverom.
 pomarančový džem

zdroj : foodal.com

Domácí pomerančový džus

Chcete prekvapiť v lete svoju návštevu? Skúste pripraviť túto zdravú a osviežujúci variant z poctivých surovín. Bude iste chutiť všetkým.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg pomarančov
  • 1 kg mrkvy
  • 100 g medu alebo javorového sirupu
  • šťava z 1 veľkého citróna
  • 4 l vody

POSTUP:

  1. Pomaranče dobre umyjeme a polovicu ich zbavíme šupky.
  2. Mrkvu očistíme a nakrájame aj s pomarančmi na menšie kúsky.
  3. Vložíme do hrnca a zalejeme 4 litre vody.
  4. Pridáme med a citrónovú šťavu.
  5. Všetko varíme asi1 hodinu domäkka.
  6. Potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom.
  7. Premiešame a necháme vychladnúť.

Domáce zdravý pomarančový džús

zdroj : feastingnotfasting.com

Víte, že jeden pomeranč obsahuje :

  • 1 pomaranč = 75 mg vitamínu C na 150 g
  • 1 šálka čerstvej pomarančovej šťavy = 124 mg vitamínu C
  • 1 pomaranč denne posilňuje srdce a cievy vďaka obsahu kyseliny listovej
  • 1 pomaranč môže obsahovať až 60 mikrogramov kyseliny listovej

Kačica na pomarančoch s medom

Viete pripraviť len klasickú kačicu s knedľou a kapustou a chcete vyskúšať niečo menej tradičného? Skúste pripraviť kačicu na pomarančoch s medom.

INGREDIENCIE:

  • 1 kačica, asi 2,5 kg
  • 3 pomaranče
  • 4 lyžice oleja
  • soľ a rasca
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice medu
  • 4 lyžice pomarančovej marmelády
  • 1 lyžica cukru
  • 300 ml bieleho vína
  • 4 lyžice sójovej omáčky

POSTUP:

  1. Kačicu opláchneme a osušíme.
  2. Osolíme a okoreníme.
  3. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
  4. Pomaranče olúpeme a rozdelíme na dieliky, odstránime aj bielu kôru a překrájíme.
  5. Kôru z jedného pomaranča oškrabeme škrabkou a nakrájame nadrobno.
  6. V pekáči rozohrejeme olej, pridáme cibuľku a necháme zosklovatieť.
  7. Pridáme cukor, kôru, vývar, víno a sójovú omáčku.
  8. Prevaríme a vložíme kačicu.
  9. Priklopte a pečte pri 180 ° C asi 2 – 3 hodiny do zlatista.
  10. Nakoniec šťavu zlejeme.
  11. Do šťavy pridáme pomaranča, marmeládu a prevaríme.
  12. Dochutíme soľou a korením.
  13. Môžete precediť alebo ponechať s kúskami pomarančov.

TIP: Kačicu na pomarančoch môžeme podávať s ryžou alebo malými zemiačiky . Výborne sa ku kačici hodí viac aromatické suché červené víno.

Kačica na pomarančoch s medom

zdroj : honest-food.net

Domáci pomarančový sirup

Tento sirup bude chutiť v letnom období hlavne deťom a v zime im ho môžete pridať zase do čaju.

INGREDIENCIE:

  • 2 kg pomarančov
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1,5 l prevarenej vlažnej vody
  • 30-40 g kyseliny citrónovej (podľa sladkosti pomarančov)

POSTUP:

  1. Polovicu množstva pomarančov umyjeme a nakrájame na kolieska.
  2. Vložíme do hrnca, zalejeme vlažnou vodou a necháme 24 hodín lúhovať.
  3. Druhý deň pridáme do hrnca čerstvo vytlačenú šťavu zo zvyšných pomarančov a zmes približne 20 minút varíme.
  4. Potom necháme opäť 24 hodín lúhovať.
  5. Ďalší deň šťavu precedíme cez plátno do hrnca.
  6. Prisypeme cukor, kyselinu citrónovú a varíme, kým sa cukor nerozpustí.
  7. Potom ešte ďalších 20 minút.
  8. Šťavu prelejeme do dobre uzatvárateľných fliaš.

Domáci pomarančový sirup

zdroj : carlsbadcravings.com

Pikantné kuracie na pomarančoch

Pripravené z chrumkavého vyprážaného kuracieho mäsa pre milovníkov ázijskej kuchyne. Táto domáca verzia Vám prinesie určite úsmev na tvári.

INGREDIENCIE:

  • 3/4 kg kuracieho nakrájaného na kusy veľkosti sústa
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 vajcia
  • olej na vyprážanie
  • jarná cibuľka na ozdobu

na marinádu

  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka čerstvej pomarančovej šťavy
  • kôra z jedného pomaranča
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/3 hrnčeka ryžového octu
  • 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
  • 4 strúčiky cesnaku, prelisovať
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu rozpustiť s 2 lyžicami vody

POSTUP:

  1. Zmiešame ingrediencie na marinádu a do polovice si naložíme mäso min. na 30min.
  2. Druhú polovicu si dáme do hrnca pomaly variť, aby nám zhustla.
  3. Udržujeme ju teplú.
  4. Kuracie mäso vyberieme z marinády, ktorú už nebudeme potrebovať, vyžmýkame.
  5. Rozšľaháme si vajíčko, mäso v ňom obalíme a poriadne vyvaľkáme vo škrobu.
  6. Rozpálime poriadne olej a opečieme dozlata.
  7. Necháme odkvapkať na obrúsku.
  8. Kurča hodíme do ešte teplé omáčky a hneď podávame.
  9. Ozdobíme nakrájanou cibuľkou.

Pikantné kuracie na pomarančoch

zdroj : modernhoney.com

Oblíbené pomeranče najdete i v jiných chutných receptech, vyzkoušet můžete upéct chutný moučník nebo  nápoj.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.