Pomaranče strong> sú nielen k dostaniu celý rok a v zimnom období obzvlášť, ale tiež sú ich ceny veľmi priaznivé.
Takže môžeme využiť výhodného nákupu a okrem ich konzumácia v čerstvom stave, ktoré samozrejme dávame prednosť pre prirodzený a vítaný zdroj vitamínu C strong>, je využiť aj inak.
Hodí sa do nápojov, dezertov, múčnikov, mäsových jedál i ku konzervácii strong>.
Inšpirujte sa našimi pomarančovými recepty!
pomarančový džem
Domáce džemy em> sú vždy chutné a poctivé, pripravte si pomarančovú variant podľa tohto receptu.
INGREDIENCIE:
- 3 veľké sladké pomaranče, bez kôstok
- kôra najemno z 1 pomaranča
- kôra nahrubo z 1 pomaranča
- šťava z jedného citróna
- 250 g trstinového cukru
- 125 ml vody
POSTUP:
- Pomaranče dobre umyjeme a nastrúhame z nich kôru.
- Pomaranče olúpeme.
- Jednotlivé dieliky zbavíme jemné priesvitné šupky a dužinu nakrájame na menšie kúsky.
- K dužine pridáme cukor, citrónovú šťavu a vodu.
- Všetko premiešame a vložíme do hrnca.
- Zmes miešame a prevaríme do zhustnutia.
- Ešte veľa teplý džem plníme do nahriatych pohárov s uzáverom.

zdroj : foodal.com
Objavte podobné tipy
Domácí pomerančový džus
Chcete prekvapiť v lete svoju návštevu? Skúste pripraviť túto zdravú a osviežujúci variant em> z poctivých surovín. Bude iste chutiť všetkým.
INGREDIENCIE:
- 1 kg pomarančov
- 1 kg mrkvy
- 100 g medu alebo javorového sirupu
- šťava z 1 veľkého citróna
- 4 l vody
POSTUP:
- Pomaranče dobre umyjeme a polovicu ich zbavíme šupky.
- Mrkvu očistíme a nakrájame aj s pomarančmi na menšie kúsky.
- Vložíme do hrnca a zalejeme 4 litre vody.
- Pridáme med a citrónovú šťavu.
- Všetko varíme asi1 hodinu domäkka.
- Potom všetko rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Premiešame a necháme vychladnúť.
zdroj : feastingnotfasting.com
Víte, že jeden pomeranč obsahuje :
- 1 pomaranč = 75 mg vitamínu C na 150 g
- 1 šálka čerstvej pomarančovej šťavy = 124 mg vitamínu C
- 1 pomaranč denne posilňuje srdce a cievy vďaka obsahu kyseliny listovej
- 1 pomaranč môže obsahovať až 60 mikrogramov kyseliny listovej
Kačica na pomarančoch s medom
Viete pripraviť len klasickú kačicu s knedľou a kapustou a chcete vyskúšať niečo menej tradičného? Skúste pripraviť kačicu na pomarančoch s medom.
INGREDIENCIE:
- 1 kačica, asi 2,5 kg
- 3 pomaranče
- 4 lyžice oleja
- soľ a rasca
- 1 cibuľa
- 3 lyžice medu
- 4 lyžice pomarančovej marmelády
- 1 lyžica cukru
- 300 ml bieleho vína
- 4 lyžice sójovej omáčky
POSTUP:
- Kačicu opláchneme a osušíme.
- Osolíme a okoreníme.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Pomaranče olúpeme a rozdelíme na dieliky, odstránime aj bielu kôru a překrájíme.
- Kôru z jedného pomaranča oškrabeme škrabkou a nakrájame nadrobno.
- V pekáči rozohrejeme olej, pridáme cibuľku a necháme zosklovatieť.
- Pridáme cukor, kôru, vývar, víno a sójovú omáčku.
- Prevaríme a vložíme kačicu.
- Priklopte a pečte pri 180 ° C asi 2 – 3 hodiny do zlatista.
- Nakoniec šťavu zlejeme.
- Do šťavy pridáme pomaranča, marmeládu a prevaríme.
- Dochutíme soľou a korením.
- Môžete precediť alebo ponechať s kúskami pomarančov.
TIP: Kačicu na pomarančoch môžeme podávať s ryžou alebo malými zemiačiky . Výborne sa ku kačici hodí viac aromatické suché červené víno.
zdroj : honest-food.net
Domáci pomarančový sirup
Tento sirup bude chutiť v letnom období hlavne deťom a v zime im ho môžete pridať zase do čaju.
INGREDIENCIE:
- 2 kg pomarančov
- 2 kg krupicového cukru
- 1,5 l prevarenej vlažnej vody
- 30-40 g kyseliny citrónovej (podľa sladkosti pomarančov)
POSTUP:
- Polovicu množstva pomarančov umyjeme a nakrájame na kolieska.
- Vložíme do hrnca, zalejeme vlažnou vodou a necháme 24 hodín lúhovať.
- Druhý deň pridáme do hrnca čerstvo vytlačenú šťavu zo zvyšných pomarančov a zmes približne 20 minút varíme.
- Potom necháme opäť 24 hodín lúhovať.
- Ďalší deň šťavu precedíme cez plátno do hrnca.
- Prisypeme cukor, kyselinu citrónovú a varíme, kým sa cukor nerozpustí.
- Potom ešte ďalších 20 minút.
- Šťavu prelejeme do dobre uzatvárateľných fliaš.
zdroj : carlsbadcravings.com
Pikantné kuracie na pomarančoch
Pripravené z chrumkavého vyprážaného kuracieho mäsa pre milovníkov ázijskej kuchyne. Táto domáca verzia Vám prinesie určite úsmev na tvári.
INGREDIENCIE:
- 3/4 kg kuracieho nakrájaného na kusy veľkosti sústa
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 vajcia
- olej na vyprážanie
- jarná cibuľka na ozdobu
na marinádu
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1/2 hrnčeka čerstvej pomarančovej šťavy
- kôra z jedného pomaranča
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/3 hrnčeka ryžového octu
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 4 strúčiky cesnaku, prelisovať
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 2 lyžice kukuričného škrobu rozpustiť s 2 lyžicami vody
POSTUP:
- Zmiešame ingrediencie na marinádu a do polovice si naložíme mäso min. na 30min.
- Druhú polovicu si dáme do hrnca pomaly variť, aby nám zhustla.
- Udržujeme ju teplú.
- Kuracie mäso vyberieme z marinády, ktorú už nebudeme potrebovať, vyžmýkame.
- Rozšľaháme si vajíčko, mäso v ňom obalíme a poriadne vyvaľkáme vo škrobu.
- Rozpálime poriadne olej a opečieme dozlata.
- Necháme odkvapkať na obrúsku.
- Kurča hodíme do ešte teplé omáčky a hneď podávame.
- Ozdobíme nakrájanou cibuľkou.
zdroj : modernhoney.com
Oblíbené pomeranče najdete i v jiných chutných receptech, vyzkoušet můžete upéct chutný moučník nebo nápoj.