Tie najlepšie recepty z pohánky na jednom mieste. Objavte kúzlo tejto bezlepkovej obilniny!

,,Pohánka zasýti.“

,,Je skvelá pri alergii na lepok.“

,,Pôsobí proti oparom.“

Kúpili ste v eufórii 3 balenia a teraz premýšľate, čo s ňou budete robiť?

Potom ste tu správne!

Máme pre vás 10 luxusných receptov na recepty z pohánky v sladkých aj slaných variantoch.

Pohánkové palacinky

Pripravte si tieto chutné palacinky zo zmesi pohánkovej a pšeničnej múky. Nielen vaše deti ju určite ocenia!

INGREDIENCIA

  • 1/2 hrnčeka pohánkovej múky
  • 1/2 hrnčeka pšeničnej múky
  • lyžička cukru
  • lyžička sódy
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka cmaru
  • 1 vajce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lyžice masla na vyprážanie

POSTUP

  1. Vajcia rozšľaháme v cmare.
  2. Pridáme zvyšné ingrediencie.
  3. Umixujeme.
  4. Na malom ohni opatrne vyprážame z oboch strán.
  5. Servírujeme s jogurtom a ovocím.
Lívanečky z pohánky naukladané na sebe a servírované na tanieriku, ozdobené jogurtom a čerstvým ovocím.
www.vikalinka.com

Karbonátky z pohánky

Vyskúšajte tento recept na plnohodnotné jedlo, ktoré je zdravé a chutné a samozrejme ľahké. S najvyššou pravdepodobnosťou si na mäso ani nespomeniete!

INGREDIENCIA

  • 200 g uvarených pohánkových krúp
  • 4 vajcia
  • 1 malá cuketa
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 4-5 šampiňónov, nakrájaných nadrobno
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice strúhanky
  • 4 lyžice strúhaného parmezánu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • olivový olej
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžička celej rasce a/alebo 2 lyžice sezamových semienok

POSTUP

  1. Rozpálime si panvicu, pridáme olivový olej a restujeme cibuľu a cesnak, kým nezosklovatia.
  2. Potom pridáme šampiňóny a niekoľko minút ich restujeme.
  3. Cuketu nastrúhame na veľmi jemno a rukami ju vytlačíme, aby sme odstránili čo najviac tekutiny.
  4. Pohánkové krúpy dáme do misy, pridáme šampiňóny, cuketu, petržlenovú vňať, parmezán, strúhanku a hladkú múku.
  5. Podľa chuti osolíme a pridáme rascu alebo sezamové semienka.
  6. Vajcia rozšľaháme vidličkou a pridáme do krupice.
  7. Všetko dobre premiešame.
  8. Rozpálime panvicu, pridáme olej a dáme na ňu cesto tak, aby sme vytvorili placku.
  9. Vyprážame niekoľko minút z každej strany.
  10. Podávame s kyslou smotanou a krátko orestovaným ružičkovým kelom a/alebo mrkvou.
Pohánkové placky naskladané na sebe, ozdobené ružičkovým kelom a servírované na tanieri s príborom.
www.maya-cooks.com

Pohánkové cookies s čokoládou

Ochutnajte tieto vegánske čokoládové sušienky z pohánky! Sú bez orechov, lepku aj mlieka, prirodzene sladené a navyše sú jednoduché na prípravu. To jednoducho musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 1/2 hrnčeka kokosového cukru
  • 1/3 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1/2 šálky horkých čokoládových kôstok

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 175 ° C a vyložíme veľký plech papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešame pohánkovú múku, kokosový cukor, olej, vodu, vanilku, soľ a jedlú sódu.
  3. Potom pridáme ocot, ktorý zreaguje s jedlou sódou, aby sušienky trochu nakysli.
  4. Vmiešame čokoládové kôstky a pomocou polievkovej lyžice cesto naberáme na 12 kopčekov rovnomerne rozmiestnených na vyloženom plechu.
  5. Každú sušienku vyrovnáme rukami, pretože sa tieto sušienky len mierne roztečú.
  6. Pečieme, kým nie sú okraje pevné, asi 10 minút.
  7. Pred podávaním necháme aspoň 10 minút vychladnúť.
Sušienky z pohánky s čokoládou na plechu vyloženom papierom na pečenie.
www.detoxinista.com

Zapekaná pohánka s vajcami

Najlepšie raňajky, ktoré ste kedy mali! Pripravte si pohánku s vajcom, špenátom a muškátovým orieškom, ktoré skvele dopĺňa čedar a opečené vlašské orechy. Je to symfónia textúr a chutí.

INGREDIENCIA

  • ½ šálky pohánkovej krupice
  • 2 lyžice amarantu
  • 1 lyžička čiernych chia semienok
  • 2 šálky vody
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 malá cibuľa
  • 250 g listov baby špenátu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 šálka tvarohu
  • 50 g syra čedar
  • štedrá štipka muškátového orieška
  • 30 g opražených vlašských orechov, nasekaných
  • 2 vajcia

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Osolenú vodu privedieme do varu.
  3. Pridáme pohánkovú krupicu, amarant a chia semienka.
  4. Prikryjeme, znížime teplotu a za občasného miešania varíme 10–15 minút, kým nie je zmes krémová a všetka voda sa nevsiakne.
  5. Medzitým na nepriľnavej panvici opečieme na strednom plameni cibuľu so soľou a korením, kým nezosklovatí.
  6. Znížime teplotu, pridáme špenát a miešame, kým špenát úplne nezvädne, asi 1 minútu.
  7. Vypneme sporák a dáme bokom.
  8. Tvaroh zmiešame s čedarom a muškátovým orieškom.
  9. Vmiešame špenátovú zmes a opražené vlašské orechy.
  10. Miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
  11. Pohánkovú zmes rozdelíme medzi 2 formičky vhodné do rúry a rovnomerne rozprestrieme.
  12. Navrch dáme špenátovo-syrovú zmes a urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajcia.
  13. Posypeme soľou a pečieme v rúre asi 15–20 minút alebo pokiaľ vajcia nestuhne.
Dve misky s pohánkou, špenátom a vajcom, vedľa ktorých sú položené dve vidličky.
www.thehealthyfoodie.com

Pohánkové rizoto

Výbornou a zdravou formou prípravy pohánky je jej spojenie so zeleninou na spôsob rizota. Vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý je jednoduchý a výživný.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky pohánky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • štipka soli
  • zelenina (pokrájaná podusená mrkva, sterilizovaný hrášok, nakladaná paprika, kukurica v sladkokyslom náleve)
  • 1 lyžička kari
  • lyžička oleja na orestovanie
  • syr na posypanie
  • hrsť bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohánku necháme hodinu napučať, potom varíme 5-10 minút.
  2. Na panvici orestujeme zeleninu.
  3. Pridáme pohánku, korenie, premiešame a dovaríme spoločne po dobu 2 minút.
  4. Na tanieri dozdobíme strúhaným syrom a čerstvou bazalkou.
Rizoto z pohánky so špargľou, hráškom a bazalkou na tanieri s vidličkou.
www.sprinkleofgreen.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na rizoto z pohánky 4x inak. Inšpirujte sa!

Hovädzia polievka s pohánkou a zeleninou

Táto zdravá pohánková polievka je plná krehkého mäsa a je skvele sýta a výživná. Servírujte ju na obed či večeru.

INGREDIENCIA

  • 4 litre vody
  • 1/2 šálky pohánky
  • 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
  • 1 lyžica oleja na vyprážanie
  • 1 veľká nakrájaná mrkva
  • 1 malá nakrájaná cibuľa
  • 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1/4 šálky čerstvých byliniek (petržlenová vňať alebo kôpor)
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia

POSTUP

  1. Vložíme mäso do veľkého polievkového hrnca naplneného vodou.
  2. Privedieme do varu a potom stiahneme plameň na stredný stupeň.
  3. Pridáme bobkové listy a necháme mäso variť aspoň 40 minút.
  4. Dochutíme soľou.
  5. Pridáme pohánku a varíme ďalších 15 minút.
  6. Očistíme a nakrájame zemiaky.
  7. Pridáme ich do polievky.
  8. Nakrájame cibuľu, bylinky a mrkvu na malé kocky.
  9. Zahrejeme olej v panvici a na strednom plameni orestujeme mrkvu a cibuľu do zlatista.
  10. Pridáme zeleninu do polievky a varíme 5 minút.
  11. Do polievky pridáme nasekané bylinky.
  12. Užite si to!
Hlboký tanier plný polievky so zeleninou, mäsom, pohánkou a čerstvými bylinkami.
www.momsdish.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie skvelé recepty na pohánkové polievky ktoré vám určite zachutia! Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok stojí za to.

Teplý šalát z pohánky a červenej repy

Tento šalát je ľahký, s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom kalórií. Navyše je prirodzene bez lepku a skvele vás zasýti. Užite si ho!

INGREDIENCIA

  • 2 šálky pohánky
  • 3 veľké červené repy
  • 50 g baby špenátu
  • 2-3 veľké šampiňóny
  • ½ póru, bielej a zelenej časti, nakrájané na plátky
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1/3 lyžičky hrubej morskej soli
  • čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice lieskových orechov, nasekaných
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1-2 lyžice balzamikového octu
  • čerstvá petržlenová vňať na servírovanie

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 200 °C.
  2. Červenú repu olúpeme a nakrájame na veľké kocky.
  3. V mažiari si pripravíme rozmarínovú soľ roztlčením suchého rozmarínu a morskej soli na jemný prášok.
  4. Vložíme kúsky červenej repy do misky.
  5. Pokvapkáme 1 lyžicu olivového oleja a 1 lyžicu balzamikového octu a ochutíme rozmarínovou soľou a korením.
  6. Pečieme asi 40 minút, kým kúsky repy nezmäknú.
  7. Starostlivo skontrolujeme, či pohánka neobsahuje drobné kamienky a nečistoty (neodporúčame ju však oplachovať, pretože sa potom stáva kašovitou).
  8. Do malého hrnca so sklenenou pokrievkou vložíme pohánku a pridáme 3 hrnčeky / 720 ml vody, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu.
  9. Nesolíme ju, kým nie je uvarená, pretože soľ negatívne ovplyvňuje textúru pohánky.
  10. Akonáhle sa voda privedie do varu, stiahneme plameň na minimum a varíme na miernom ohni, kým sa všetka voda nevstrebe.
  11. Akonáhle sa voda úplne vsiakne, hrniec necháme ďalších 10 minút (s pevne nasadenou pokrievkou), aby sa pohánka dovarila vo vlastnej pare.
  12. Na panvici rozohrejeme zvyšné dve lyžice olivového oleja.
  13. Pridáme nakrájaný pór a orestujeme na miernom ohni takmer do mäkka.
  14. K póru pridáme na kocky nakrájaný cesnak a restujeme, kým nebude priesvitný a voňavý.
  15. Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny a vyprážame, kým nie sú hotové.
  16. Dochutíme soľou a korením a lyžicou balzamikového octu.
  17. Necháme variť.
  18. Pridáme špenát a necháme ho zvädnúť.
  19. Nakoniec pridáme uvarenú pohánku.
  20. Dobre premiešame a dokoreníme.
  21. Rozdelíme do misiek, navrch dáme pečené kúsky červenej repy, lieskové orechy a trochu čerstvej petržlenovej vňate.
Pohánka s kúskami pečenej červenej repy, orechy, zeleninou a čerstvými bylinkami v hlbokom tanieri.
www.lazycatkitchen.com

Gaštanový koláč z pohánkovej múky

Spojenie lahodných orieškových tónov pohánky s jemným gaštanovým krémom vytvára jemný, vláčny dezert, ktorý si užije nielen vaša rodina, ale aj tí najnáročnejší hostia!

INGREDIENCIA

  • 1/2 šálky (75 g) pohánkovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 4 vajcia, oddelené
  • 1 lyžička (5 ml) vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky (105 g) trstinového cukru
  • 1/2 šálky (125 ml) gaštanového krému
  • 1/4 šálky (60 ml) repkového oleja
  • práškový cukor, na posypanie
  • crème fraîche (voliteľné)

POSTUP

  1. Predhrejeme si rúru na 180 ° C a mriežku umiestnime do stredu.
  2. Dno 20 cm formy vyložíme papierom na pečenie.
  3. Potom vyložíme aj vnútorné steny formy pásiem papiera na pečenie.
  4. V mise zmiešame múku a prášok do pečiva.
  5. Dáme bokom.
  6. V inej mise šľaháme bielky elektrickým šľahačom, kým sa nevytvoria mäkké vrcholky.
  7. Postupne pridávame vanilkový a trstinový cukor a šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  8. Dáme bokom.
  9. Vo veľkej mise ušľaháme žĺtky, gaštanový krém a olej.
  10. Vmiešame suché ingrediencie do hladka.
  11. Pomocou stierky jemne vmiešame bielky do cesta.
  12. Lyžicou vložíme cesto do pripravenej panvice.
  13. Pečieme 35 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu torty nevyjde čisté.
  14. Pred vybratím z formy necháme vychladnúť.
  15. Torta sa môže uprostred mierne prepadnúť.
  16. Nakoniec poprášime práškovým cukrom.
  17. Ak chcete, podávajte s crème fraîche.
Torta z pohánky a gaštanového krému, ktorá je rozkrojená a servírovaná na tanieri s nožom.
www.ricardocuisine.com

Sladká kokosová kaša z pohánky

Táto pohánková kaša, ktorá sa pripravuje cez noc, je sýta, zdravá a vegánska a skvele sa hodí na raňajky. Pripravuje sa z pohánkovej krupice, kokosového mlieka, chia semienok a je sladená čerstvým ovocím.

INGREDIENCIA

Na kašu:

  • 1 šálka pohánkovej krupice
  • 1/4 šálky chia semienok
  • šálky nesladeného kokosového mlieka
  • 1 šálka vody
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lyžičky škorice
  • štipka soli

Na topping (všetko voliteľné):

  • 1/2 šálky vlašských orechov alebo akýchkoľvek iných nesolených orechov podľa vášho výberu
  • 1 a 1/2 šálky semienok granátového jablka (môžete použiť akékoľvek iné čerstvé ovocie, ktoré máte doma)
  • 1/2 šálky nesladeného strúhaného kokosu

POSTUP

  1. V miske zmiešame pohánkovú krupicu, chia semienka, kokosové mlieko, vodu, vanilkový extrakt, škoricu a soľ.
  2. Zakryjeme strečovou fóliou a necháme cez noc uležať v chladničke.
  3. Ráno ju dáme do hrnca a za občasného miešania varíme 10–12 minút alebo kým nedosiahne požadovanú hustotu.
  4. Ozdobíme ovocím, kokosom a orechmi.
  5. Servírujeme.
Pohánková kaša servírovaná v mištičkách s čerstvým ovocím. Vedľa sú položené dve lyžice, misička s granátovým jablkom a mištička s nakrájanou broskyňou.
www.foolproofliving.com

Vyskúšajte tiež našich 8 ďalších receptov na kašu z pohánky ! Sú rýchle, lacné a ľahké.

Pohánkový chlieb

Upiecť chlieb od nuly nemusí byť vôbec tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá? Tento nadýchaný chlieb z pohánky zvládnu aj úplní začiatočníci. Pohánková múku dodáva tomuto výdatnému pečivu výživnosť a orechovú chuť. Navyše je prirodzene vegánsky!

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice ľanovej múky
  • 7 lyžíc vody
  • 1 a ¾ šálky hladkej múky
  • ½ šálky pohánkovej múky
  • ¼ šálky psyllia
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžice kokosového cukru
  • ½ lyžičky soli
  • ⅓ šálky olivového oleja
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 a ½ šálky nesladeného mandľového mlieka, teplého
  • ¼ šálky slnečnicových semienok

POSTUP

  1. Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie.
  2. Dáme bokom.
  3. V malej mise zmiešame ľanovú múku a vodu a necháme 5 minút stáť, aby sa z nich stala gélovitá hmota.
  4. V mixéri prešľaháme múku, psyllium, prášok do pečiva, droždie, cukor a soľ.
  5. Pridáme zvyšné ingrediencie a šľaháme do hladka. (Zmes bude lepkavá.)
  6. Cesto vložíme do pripravenej formy a rozotrieme mokrou stierkou.
  7. Posypeme semienkami, prikryjeme a necháme na teplom mieste 45-60 minút kysnúť, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
  8. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  9. Keď cesto vykysne, odkryjeme a vložíme do rúry na 45–50 minút.
  10. Chlieb by mal byť hotový, keď po poklepaní znie duto a zvonku je kôrka.
  11. Pred krájaním na 16-18 plátkov necháme cesto úplne vychladnúť na mriežke.
  12. Chlieb zostane čerstvý až 3 dni, keď je uložený vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Nakrájaný chlieb z pohánky na drevenej doske. Vedľa neho je položený nôž.
www.nourishingniki.com

Tipy na prípravu pohánky

Ak chceme mať jedlo z pohánky chutné, nie je na škodu ju vopred trochu opražiť , stratí svoju mierne natrpknutú chuť a nahradí ju jemnou orieškovou chuťou a pri ďalšej príprave zostáva celá. Na zapekanie používame väčšinou pohánku vo forme krúpok alebo lámanky.

Pokiaľ necháte pohánku vždy vopred napučať v mlieku (miesto vody alebo vývaru), jej chuť bude jemnejšia a deťom sa bude viac páčiť.

Pohánka bola významnou súčasťou kuchyne po mnoho storočí, potom takmer vymizla.
Túžba po zdravom životnom štýle ale opäť oživila záujem o túto jedinečnú plodinu. Čo to pohánka vlastne je? Aké sú jej druhy? A zdravotné benefity? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o pohánke !

Inšpirovali ste sa? Zdieľajte recept s priateľmi a podeľte sa s nimi o kulinárske dojmy!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.