Najlepšie recepty z pohánky (diétne aj fitness)

“Pohanka zasýti.”

“Je skvelá pri alergii na lepok.”

“Pôsobí proti oparom.”

Kúpili ste na eufórii 3 balenia a teraz hľadáte ten správny recept?

Prečítajte si nasledujúcich 11 jednoduchých receptov s pohánkou a hneď budete mať inšpiráciu na budúci večeru.

Sladká pohánková kaša

INGREDIENCIE

  • 200 g pohánky
  • 150 ml mlieka
  • 150 ml vody
  • 50 g cukru / medu
  • škorica
  • 2 lyžice masla
  • štipka soli
  • ovocie / orechy na dozdobenie

POSTUP

  1. Pohánku zalejeme vodou a necháme asi 1 hodinu napučať. Na namočení používame vodu v dvojnásobnom množstve než je objem pohánky.
  2. Potom ju zalejeme mliekom a za občasného miešania asi 5 minút varíme, zľahka osolíme.
  3. Pridáme cukor alebo med. Premiešame a prelejeme na taniere.
  4. Sladkú kašu na tanieri polejeme maslom a sypeme škoricou, premiešavame s ovocím a sypeme orechmi či kokosom alebo polievame smotanou.

Sladká pohánková kaša je vhodná na raňajky.

Pohánková kaša slaná

INGREDIENCIE

  • 200 g pohánky
  • 300 ml vývaru
  • 3 lyžice masla
  • štipka soli
  • 3 plátky slaniny
  • pažítka
  • syr

POSTUP

  1. Pohánku zalejeme vývarom a necháme asi 1 hodinu napučať.
  2. Potom ju asi 5 minút varíme, zľahka osolíme.
  3. Premiešame a prelejeme na taniere.
  4. Na panvičke orestujeme nakrájanú slaninu.
  5. Slanou kašu servírujeme s maslom a posypeme pažítkou a syrom. Ozdobíme slaninou.
  6. Môžeme podávať s čiapočkou smotany či bieleho jogurtu, so zeleninovou oblohou či dusenými hubami.

Pohánková kaša naslano je výbornou, zdravú večerou.

pohánkovej palacinky

INGREDIENCIE

  • 1/2 hrnčeka pohánkovej múky
  • 1/2 hrnčeka pšeničnej múky
  • lyžička cukru
  • lyžička sódy
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka cmaru
  • 1 vajce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 lyžice masla na vyprážanie

POSTUP

  1. Vajcia rozšľaháme v cmar.
  2. Pridáme zvyšné ingrediencie.
  3. Zmixujeme.
  4. Na malom ohni opatrne vyprážame z oboch strán.
  5. Servírujeme s jogurtem a ovocem.Pohánkovej palacinky majú viac vlákniny ako pšeničné.

Sladké pohánkovej palacinky potierame alebo plníme džemom, ochuteným tvarohom alebo rýchlo podusenými ovocím a sypeme cukrom alebo pokvapkáme medom.

pohánkové karbonátky

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky varené pohánky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • kari
  • 1/2 cukety
  • pór, syr, údenina, cesnak podľa uváženia
  • 1 lyžica oleja
  • pažítka
  • kukuričná múka alebo strúhanka na obalenie

POSTUP

  1. Na pohánkové karbonátky si najskôr uvaríme pohánku.
  2. Potom ju doplníme cuketou, vajcom, soľou, korením.
  3. Podľa vlastnej chuti pridáme nastrúhaný syr, údeninu, nadrobno nakrájaný pór, cesnak …
  4. Vytvarujeme karbonátky, ktoré obalíme v kukuričnej strúhanke, a usmažíme.

Ako alternatívu k mletému mäsu vyskúšajte pohánkovej karbonátky

pohánkové rizoto

Výbornú a zdravú formou prípravy pohánky je spojenie so zeleninou na spôsob rizota.

INGREDIENCIE

  • 2 hrnčeky pohánky
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • štipka soli
  • zelenina (pokrájaná podusené mrkva, sterilizovaný hrášok, nakladaná paprika, kukurica v sladkokyslom náleve)
  • 1 lyžička karí
  • lyžička oleja na orestovaní
  • syr na posyp
  • hrsť bazalky na ozdobu

POSTUP

  1. Pohánku necháme hodinu napučať, potom varíme 5-10minút.
  2. Na panvici orestujeme zeleninu.
  3. Pridáme pohánku, korenie, premiešame a dovaríme spoločne po dobu 2 minút.
  4. Na tanieri dozdobíme strúhaným syrom a čerstvou bazalkou.

Pohánkové rizoto je zdravá a prekvapivo rýchla večera.

pohánková polievka

INGREDIENCIE

  • hrnček pohánky
  • 2 litre zeleninového / hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica masla
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 4 zemiaky
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka soli
  • petržlenová vňať na ozdobenie

POSTUP

  1. V hrnci speníme maslo.
  2. Pridáme cibuľku, cesnak, soľ a koreňovú zeleninu.
  3. Orestujeme po dobu asi 5 minút, občas zamiešame.
  4. Vlejeme vývar, pridáme zemiaky na kocky a povaríme 10 minút.
  5. Pridáme odmočení pohánku a varíme ďalších 10 minút.
  6. Na tanieri ozdobíme lístkom petržlenu.

Pohánku možno okrem iného dať tiež do polievky.

Zapekaná pohánka s hokkaido

INGREDIENCIE

  • 300 g odmočení pohánky
  • 1 hokkaido tekvica
  • 200 g tvrdého syra
  • cesnak
  • 2 vajcia
  • soľ, korenie
  • 3 lyžice rastlinného oleja

POSTUP

  1. Pohánku zmäkčite vo vode (asi hodinu).
  2. Polievkovou lyžicou vydlabte tekvicu.
  3. Zapekaciu misu vymažte olejom.
  4. Pohánku zmiešajte s pokrájanou tekvicou, posekaným cesnakom, nakoniec primiešajte nakrájaný syr. Vylejte zmes do formy a zaleje vajcami so soľou.
  5. Pohánku zapekáme 45 minút pri 180ºC (ako zmäkne tekvica).

Zapečená pohánka s hokaido je ideálny zdravá večera.

Tekvicu hokkaido môžeme použiť aj do šalátu, dodá mu príjemnú orieškovú chuť.

Zapekaná pohánka s cuketou

INGREDIENCIE

  • 250 g pohánky
  • 250 g cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • 8 cherry paradajok
  • 2 vajcia
  • majoránka
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Pohánku necháme odmočiť a kratučko povaríme do polomäkka.
  2. Cuketu nakrájame na štvrťky koliesok a paradajky na polovičky, cibuľu a cesnak nadrobno, mrkvu a zeler nastrúhame.
  3. Pohánku scedíme, premiešame s pripravenou zeleninou, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a všetko premiešame
  4. Zmes vložíme do vymastenej zapekacej misky, zalejeme vývarom z pohánky a v predhriatej rúre pečieme domäkka
  5. Potom rozšľaháme vajcia, osolíme ich a prelejeme s nimi zmes.
  6. Dopečieme do stuhnutia vaječnej chrasty.

Výborný recept na zapekanú pohánku s cuketou

Pohánku možno pridávať aj do ďalších zapekaných pokrmov, napríklad tu nájdete výborné recepty s hubami, do ktorých sa pohánka tiež hodí.

Zapekané mleté mäso s pohánkou

INGREDIENCIE

  • 500 g pohánky
  • 500 g mletého mäsa
  • cibuľka
  • 3 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • oregano, tymian, rasca, majorán alebo bazalka podľa chuti
  • 2 vajcia
  • 100 g tvrdého syra

POSTUP

  1. Mleté mäso vopred opečieme a krátko podusíme na tuku. Môžeme k nemu už pridať cibuľu, cesnak alebo zeleninu.
  2. Odmočení pohánku krátko povaríme do polomäkka, potom premiešame s mäsovou zmesou a všetko osolíme, okoreníme a vylejeme do vymastenej formy.
  3. Pečieme 45 min pri 180ºC, potom prelejeme rozšľahaným vajcom so strúhaným syrom a dopečieme dozlata.
  4. Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Recept na zapekané mleté mäso s pohánkou

Zapekaná pohánka s údeným mäsom

INGREDIENCIE

  • 300 g pohánky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán, tymián alebo oregano
  • 200 g údeného mäsa
  • 4 lyžice oleja
  • soľ, korenie
  • 1 pór

POSTUP

  1. Údeninu krájame na kocky alebo rezance, pre chuť ju môžeme krátko osmažiť spolu s cibuľou a ďalšie zeleninou na tuku.
  2. Odmočení pohánku privedieme k varu a potom scedíme.
  3. Vymažeme formu na pečenie, premiešame pohánku s údeným mäsom, osolíme, okoreníme a zmes vylejeme do formy.
  4. Pečieme pri 180 ° C asi 50 minút.
  5. Na tanieri dozdobíme sekaným pórom.
  6. Servírujeme s pečivom.

Recept na zapekané mleté mäso s pohánkou je ľahký a výdatný.

Pohánka so zeleninou

Zelenina sa k pohánke výborne hodí. Môžeme pripraviť úplne diétne jedlá len so zeleninou a v tom prípade dávame prednosť napríklad cuketě, patizónu alebo tekvicu. Hodí sa aj špenát, kapusta, kel, paradajky, papriky alebo brokolica.

INGREDIENCIE

  • 300 g karfiolu
  • 6 paradajok
  • 150 g feta syru
  • 1 cuketa
  • 1 pór
  • 300 ml pohánky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bylinky
  • 2 šalotky
  • 2 vajíčka
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice masla

POSTUP

  • Pohánku necháme odmočiť (minimálne hodinu).
  • Zeleninu pokrájame na kúsky a rýchlo opražíme na masle.
  • Pohánku krátko povaríme a scedíme, zmiešame so zeleninou.
  • Pridáme nasekané bylinky a cesnak.
  • Osolíme, okoreníme.
  • Prelejeme do zapekacej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 40 minút pri 180 ° C.
  • Posypeme feta syrom a dopečieme dozlata.

Recept na zapečenú pohánku so zeleninou

Ak chceme mať jedlo z pohánky chutné, nie je na škodu ju vopred trochu opražiť, stratí svoju mierne natrpklou chuť a nahradí ju jemnú orieškovou chuťou a pri ďalšej príprave zostáva celá. Na zapekanie používame väčšinou pohánku vo forme chrumiek alebo lámanka.

Ak necháte pohánku vždy vopred napučať v mlieku (namiesto vody alebo vývaru), jej chuť bude jemnejšia a deťom sa bude viac páčiť.

Ste na zdravé a diétne jedlá? Inšpirujte sa našimi receptami na bulgur či kuskus. Nebudete ľutovať.

Inšpirovali ste sa? Zdieľajte recept s priateľmi a podeľte sa s nimi o kulinárske dojmy!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.