“Pohanka zasýti.”
“Je skvelá pri alergii na lepok.”
“Pôsobí proti oparom.”
Kúpili ste na eufórii 3 balenia a teraz hľadáte ten správny recept?
Prečítajte si nasledujúcich 11 jednoduchých receptov s pohánkou a hneď budete mať inšpiráciu na budúci večeru.
Sladká pohánková kaša
INGREDIENCIE
- 200 g pohánky
- 150 ml mlieka
- 150 ml vody
- 50 g cukru / medu
- škorica
- 2 lyžice masla
- štipka soli
- ovocie / orechy na dozdobenie
POSTUP
- Pohánku zalejeme vodou a necháme asi 1 hodinu napučať. Na namočení používame vodu v dvojnásobnom množstve než je objem pohánky.
- Potom ju zalejeme mliekom a za občasného miešania asi 5 minút varíme, zľahka osolíme.
- Pridáme cukor alebo med. Premiešame a prelejeme na taniere.
- Sladkú kašu na tanieri polejeme maslom a sypeme škoricou, premiešavame s ovocím a sypeme orechmi či kokosom alebo polievame smotanou.

Pohánková kaša slaná
INGREDIENCIE
- 200 g pohánky
- 300 ml vývaru
- 3 lyžice masla
- štipka soli
- 3 plátky slaniny
- pažítka
- syr
POSTUP
- Pohánku zalejeme vývarom a necháme asi 1 hodinu napučať.
- Potom ju asi 5 minút varíme, zľahka osolíme.
- Premiešame a prelejeme na taniere.
- Na panvičke orestujeme nakrájanú slaninu.
- Slanou kašu servírujeme s maslom a posypeme pažítkou a syrom. Ozdobíme slaninou.
- Môžeme podávať s čiapočkou smotany či bieleho jogurtu, so zeleninovou oblohou či dusenými hubami.
pohánkovej palacinky
INGREDIENCIE
- 1/2 hrnčeka pohánkovej múky
- 1/2 hrnčeka pšeničnej múky
- lyžička cukru
- lyžička sódy
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka cmaru
- 1 vajce
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 lyžice masla na vyprážanie
POSTUP
- Vajcia rozšľaháme v cmar.
- Pridáme zvyšné ingrediencie.
- Zmixujeme.
- Na malom ohni opatrne vyprážame z oboch strán.
- Servírujeme s jogurtem a ovocem.
Sladké pohánkovej palacinky potierame alebo plníme džemom, ochuteným tvarohom alebo rýchlo podusenými ovocím a sypeme cukrom alebo pokvapkáme medom.
pohánkové karbonátky
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky varené pohánky
- 1 vajce
- štipka soli
- kari
- 1/2 cukety
- pór, syr, údenina, cesnak podľa uváženia
- 1 lyžica oleja
- pažítka
- kukuričná múka alebo strúhanka na obalenie
POSTUP
- Na pohánkové karbonátky si najskôr uvaríme pohánku.
- Potom ju doplníme cuketou, vajcom, soľou, korením.
- Podľa vlastnej chuti pridáme nastrúhaný syr, údeninu, nadrobno nakrájaný pór, cesnak …
- Vytvarujeme karbonátky, ktoré obalíme v kukuričnej strúhanke, a usmažíme.

pohánkové rizoto
Výbornú a zdravú formou prípravy pohánky je spojenie so zeleninou na spôsob rizota.
INGREDIENCIE
- 2 hrnčeky pohánky
- 1/2 l zeleninového vývaru
- štipka soli
- zelenina (pokrájaná podusené mrkva, sterilizovaný hrášok, nakladaná paprika, kukurica v sladkokyslom náleve)
- 1 lyžička karí
- lyžička oleja na orestovaní
- syr na posyp
- hrsť bazalky na ozdobu
POSTUP
- Pohánku necháme hodinu napučať, potom varíme 5-10minút.
- Na panvici orestujeme zeleninu.
- Pridáme pohánku, korenie, premiešame a dovaríme spoločne po dobu 2 minút.
- Na tanieri dozdobíme strúhaným syrom a čerstvou bazalkou.

Objavte podobné tipy
pohánková polievka
INGREDIENCIE
- hrnček pohánky
- 2 litre zeleninového / hovädzieho vývaru
- 1 lyžica masla
- 3 mrkvy
- 1 petržlen
- 4 zemiaky
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka soli
- petržlenová vňať na ozdobenie
POSTUP
- V hrnci speníme maslo.
- Pridáme cibuľku, cesnak, soľ a koreňovú zeleninu.
- Orestujeme po dobu asi 5 minút, občas zamiešame.
- Vlejeme vývar, pridáme zemiaky na kocky a povaríme 10 minút.
- Pridáme odmočení pohánku a varíme ďalších 10 minút.
- Na tanieri ozdobíme lístkom petržlenu.

Zapekaná pohánka s hokkaido
INGREDIENCIE
- 300 g odmočení pohánky
- 1 hokkaido tekvica
- 200 g tvrdého syra
- cesnak
- 2 vajcia
- soľ, korenie
- 3 lyžice rastlinného oleja
POSTUP
- Pohánku zmäkčite vo vode (asi hodinu).
- Polievkovou lyžicou vydlabte tekvicu.
- Zapekaciu misu vymažte olejom.
- Pohánku zmiešajte s pokrájanou tekvicou, posekaným cesnakom, nakoniec primiešajte nakrájaný syr. Vylejte zmes do formy a zaleje vajcami so soľou.
- Pohánku zapekáme 45 minút pri 180ºC (ako zmäkne tekvica).

Tekvicu hokkaido môžeme použiť aj do šalátu, dodá mu príjemnú orieškovú chuť.
Zapekaná pohánka s cuketou
INGREDIENCIE
- 250 g pohánky
- 250 g cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- kúsok zeleru
- 8 cherry paradajok
- 2 vajcia
- majoránka
- soľ, korenie
POSTUP
- Pohánku necháme odmočiť a kratučko povaríme do polomäkka.
- Cuketu nakrájame na štvrťky koliesok a paradajky na polovičky, cibuľu a cesnak nadrobno, mrkvu a zeler nastrúhame.
- Pohánku scedíme, premiešame s pripravenou zeleninou, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a všetko premiešame
- Zmes vložíme do vymastenej zapekacej misky, zalejeme vývarom z pohánky a v predhriatej rúre pečieme domäkka
- Potom rozšľaháme vajcia, osolíme ich a prelejeme s nimi zmes.
- Dopečieme do stuhnutia vaječnej chrasty.

Pohánku možno pridávať aj do ďalších zapekaných pokrmov, napríklad tu nájdete výborné recepty s hubami, do ktorých sa pohánka tiež hodí.
Zapekané mleté mäso s pohánkou
INGREDIENCIE
- 500 g pohánky
- 500 g mletého mäsa
- cibuľka
- 3 lyžice oleja
- soľ, korenie
- oregano, tymian, rasca, majorán alebo bazalka podľa chuti
- 2 vajcia
- 100 g tvrdého syra
POSTUP
- Mleté mäso vopred opečieme a krátko podusíme na tuku. Môžeme k nemu už pridať cibuľu, cesnak alebo zeleninu.
- Odmočení pohánku krátko povaríme do polomäkka, potom premiešame s mäsovou zmesou a všetko osolíme, okoreníme a vylejeme do vymastenej formy.
- Pečieme 45 min pri 180ºC, potom prelejeme rozšľahaným vajcom so strúhaným syrom a dopečieme dozlata.
- Servírujeme s čerstvou zeleninou.

Zapekaná pohánka s údeným mäsom
INGREDIENCIE
- 300 g pohánky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán, tymián alebo oregano
- 200 g údeného mäsa
- 4 lyžice oleja
- soľ, korenie
- 1 pór
POSTUP
- Údeninu krájame na kocky alebo rezance, pre chuť ju môžeme krátko osmažiť spolu s cibuľou a ďalšie zeleninou na tuku.
- Odmočení pohánku privedieme k varu a potom scedíme.
- Vymažeme formu na pečenie, premiešame pohánku s údeným mäsom, osolíme, okoreníme a zmes vylejeme do formy.
- Pečieme pri 180 ° C asi 50 minút.
- Na tanieri dozdobíme sekaným pórom.
- Servírujeme s pečivom.

Pohánka so zeleninou
Zelenina sa k pohánke výborne hodí. Môžeme pripraviť úplne diétne jedlá len so zeleninou a v tom prípade dávame prednosť napríklad cuketě, patizónu alebo tekvicu. Hodí sa aj špenát, kapusta, kel, paradajky, papriky alebo brokolica.
INGREDIENCIE
- 300 g karfiolu
- 6 paradajok
- 150 g feta syru
- 1 cuketa
- 1 pór
- 300 ml pohánky
- 4 strúčiky cesnaku
- bylinky
- 2 šalotky
- 2 vajíčka
- soľ, korenie
- 2 lyžice masla
POSTUP
- Pohánku necháme odmočiť (minimálne hodinu).
- Zeleninu pokrájame na kúsky a rýchlo opražíme na masle.
- Pohánku krátko povaríme a scedíme, zmiešame so zeleninou.
- Pridáme nasekané bylinky a cesnak.
- Osolíme, okoreníme.
- Prelejeme do zapekacej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 40 minút pri 180 ° C.
- Posypeme feta syrom a dopečieme dozlata.

Ak chceme mať jedlo z pohánky chutné, nie je na škodu ju vopred trochu opražiť, stratí svoju mierne natrpklou chuť a nahradí ju jemnú orieškovou chuťou a pri ďalšej príprave zostáva celá. Na zapekanie používame väčšinou pohánku vo forme chrumiek alebo lámanka.
Ak necháte pohánku vždy vopred napučať v mlieku (namiesto vody alebo vývaru), jej chuť bude jemnejšia a deťom sa bude viac páčiť.
Ste na zdravé a diétne jedlá? Inšpirujte sa našimi receptami na bulgur či kuskus. Nebudete ľutovať.
Inšpirovali ste sa? Zdieľajte recept s priateľmi a podeľte sa s nimi o kulinárske dojmy!