Najlepšie recepty z hrnca na pomalé varenie: inšpirujte sa!

Máte doma pomalý hrniec? Recepty v brožúrke od výrobcu môžete mať ľahko a rýchlo vyčerpané.

Čo teraz?

Pripravili sme si pre vás skvelé recepty, ktoré chutia dobre práve vďaka pomalému varenia.

Obrovskou výhodou je, že si napríklad taký obed môžete pripraviť už pred noc.

Nie je nutné stáť pri sporáku a strážiť, aby sa vám niečo nepripálilo.

Zemiaky v pomalom hrnci

Tieto lahodné pomaly varené zemiaky možno využiť ako prílohu alebo tiež len tak samotné. Treba k večeru.

ingrediencie:

  • 1 a ½ kg baby zemiakov
  • ¼ hrnčeka olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (prelisovať)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného kôpru
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ½ citróna (vytlačiť šťavu)

postup:

  • Zemiaky umyte a nakrájajte na polovice.
  • Zvyšok ingrediencií k zemiakom pridajte a dôkladne ich premiešajte.
  • Dajte ich variť do mierne vymazaného pomalého hrnca.
  • Varte na mierny stupeň 4-5 hodín alebo na vysoký stupeň 2-3 hodiny.
zemiaky z pomalého hrnca
spicysouthernkitchen.com

Pečená kačica z pomalého hrnca

Či už čakáte návštevu, alebo si chcete pripraviť výborný obed, potom pomaly pečená kačica uspokojí všetok požiadavku. Akú prílohu zvolíte, je čisto na vás.

ingrediencie:

  • 1 a ½ kg kačice
  • 2 pomaranče
  • 1 cibuľa
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica pyré zo zázvoru
  • 90 g hnedého cukru
  • 150 ml medu

postup:

  • Zo sójovej omáčky, medu, zázvoru, cukru a medu si urobte marinádu.
  • Cibuľu nakrája na veľké kocky, dajte ich do pomalého hrnca.
  • Taktiež si nakrája pomaranča a dajte na cibuľu, na ňu potom kačicu.
  • Potrite ju marinádou a dajte variť na nízky stupeň.
  • Varte asi 8 hodín.
kačica pripravená v pomalom hrnci
pinterest.com

Ke kachně doporučujeme červené zelí a také bramborový knedlík.

Zdravé jedlá z hrnca na pomalé varenie

Jedlá plná nutričných hodnôt sú pre tento typ varu samozrejmosťou. A nielen to, zachováva aj chute a špecifickej vône. Tu sú 3 recepty na prípravu zdravých jedál z mäsa. Inšpirujte sa!

Pečená hus na cesnaku

Hľadáte tipy, ako si pripraviť úžasnú hus? Pomaly pečená hus chutí naozaj náramne. Mäso je krásne krehké a šťavnaté. Na niektoré veci sa naozaj nemá ponáhľať.

In gredience:

  • 2 lyžice masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • 1 husia prso
  • 1 a ½ lyžice wolcestrové omáčky
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru

Postup:

  • Maslo si rozohrejte, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a chvíľu restujte.
  • Pridajte hus a nechajte ju zatiahnuť z oboch strán.
  • Všetko premiestnite do pomalého hrnca, podlejte vývarom, worcestrem a pečte na vyšší stupeň asi 6-8 hodín.
hus z pomalého hrnca
sweetloveandginger.com

Husí maso obsahuje vitamíny B1, B2 a B6. Bohaté je taktéž na železo.

Pomaly pečené kura

Kuracie mäso, ktoré je pečené v pomalom hrnci predstavuje náramnú dobrotu. Ak hľadáte inšpiráciu, čo na obed, skúste to. Mäso je pečené spolu so zemiakmi, takže už nemusíte obstarávať prílohu.

Ingrediencie:

  • celé kura bez drobkov (s hmotnosťou 3,5-3 kg)
  • ½ citróna nakrájaného na kolieska
  • korenie (paprika, cibuľový prášok, cesnakový prášok, oregano, tymian, čierne korenie, soľ a kajenské korenie)
  • 1-2 stonky zeleru
  • 5-6 strúčika cesnaku
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • zväzok čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 veľká cibuľa
  • 5-6 stredne veľkých červených zemiakov

Postup:

  • Kurča si umyte (podľa veľkosti hrnca naporciujte), osušte a nachytaj si marinádu z korenia a 3 ks prelisovaných cesnakov. Kurča celé marinádou potrite, poukladajte plátky citrónov a nechajte marinovať najlepšie cez noc.
  • Druhý deň si nakrájajte cibuľku na drobno, mrkvu a zeler na kocky a zemiaky na polovice.
  • Všetko dajte do pomalého hrnca spolu s kuraťom (prsiami nahor), pridajte zvyšok prelisovaného cesnaku, zväzok tymianu a bobkový list.
  • Varte pri teplote 75 ° C asi 4-5 hodín.
  • Nakoniec potrite olivovým olejom a dopečte v rúre nastavenej na 200 ° C (ideálne na funkciu gril) do chrumkava (približne 15 minút).
  • Podávajte pokvapkané citrónom a nazdobené čerstvým tymianom.
kurča v hrnci na pomalé varenie
recipetineats.com

Pomaly pečená bravčová panenka

Hoci je panenská sviečková skvelým mäsom na minútky, možno ju náramne pripraviť aj v pomalom hrnci. Nielen, že je chuťovo plná, ale aj krásne šťavnatá.

Ingrediencie:

  • 500-1000 g bravčovej panenky
  • 1 hrnček kečupu
  • ¼ hrnčeka hnědéhoukru
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička chilli korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica sušenej cibule (alebo lyžičku cibuľového prášku)

Postup:

  • Všetky ingrediencie na marinádu zmiešajte spolu.
  • Bábiku umyte a osušte, dajte do hrnca podlejte marinádou.
  • Dajte variť na 8 hodín.
bravčová panenka pomaly pečená
washingtonpost.com

Vepřová panenka je velice libové maso, které má v sobě obsaženou velmi šetrnou dávku tuku. Navíc je bohatá na vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík a bílkoviny.

Marinovaný bravčový bôčik

Naším ďalším tipom, ako využiť pomalý hrniec , je pomaly pečený bôčik. Ak máte záľubu v tučnom mäse, potom vám tento recept určite urobí veľkú radosť.

ingrediencie:

  • 1 kg bravčového bôčika

Na omáčku:

  • 1 l vody
  • 1 lyžička prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice cukru
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice červeného vína
  • 1 kúsok celej škorice
  • 1 hviezdička anízu
  • štipka kardamóm

Marináda:

  • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice medu
  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 6 lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky chilli plátkov

Postup:

  • Všetky ingrediencie na omáčku dajte do pomalého hrnca, pridajte naporciované bôčik.
  • Varte na nízky stupeň 6 hodín.
  • Potom bôčik vyberieme, osušte a ugrilujte do chrumkava zo všetkých strán.
  • Ingrediencie na marinádu si zmiešajte v hrnci a priveďte do varu.
  • Bôčik podávajte podliaty marinádou.
bôčik v marináde
tastesbetterfromscratch.com

Sviečková v pomalom hrnci

Nalezne se velmi málo těch, kdo by nemilovali svíčkovou na smetaně. A když je k tomu uvařený domácí knedlík, to je teprve něco.

ingrediencie:

  • 1 kg hovädzej sviečkovej (alebo iného mäsa, treba na falošnú sviečkovicu)
  • 100 g slaniny na prešpikovaný
  • 1 cibuľa
  • 4 ks mrkvy
  • 3 ks petržlenu
  • ½ hlavy zeleru
  • 10 ks korenia celého a nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • soľ
  • maslo (ideálne ghí)
  • 500 ml smotany na šľahanie

postup:

  • Mäso si umyjeme, osušíme, prešpikujeme kúskami slaniny.
  • Na masle si ho opražíme zo všetkých strán a dáme bokom.
  • Potom pridáme trochu masla a orestujeme cibuľku, potom pridáme ostatnú zeleninu.
  • Pridáme horčicu, korenie, mäso, podlejeme horúcou vodou.
  • Dáme variť na nízky stupeň asi 6-8 hodín.
  • Potom vyberieme mäso, koreniny, rozmixujeme zeleninu tyčovým mixérom.
  • Podlejeme smotanou a varíme do zhustnutia.
sviečková na smotane z pomalého hrnca
mattawamum.com

Tip: Mrkněte, jak připravit opravdu dobrý domácí knedlík.

Bravčové rebierka v marináde

Máte chuť na slanú dobrotu? Čo by ste povedali lahodným pomaly pečeným rebrám? Tento recept je vhodným doplnkom nielen k pivu.

ingrediencie:

  • 2 menšie kúsky bravčových rebierok
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžička chilli prášku
  • ⅔ hrnčeka barbeque omáčky
  • ⅓ hrnčeka jablčného octu
  • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ⅓ hrnčeka ananásového džemu
  • ¼ hrnčeka kečupu
  • 2 jarné cibuľky

postup:

  • Rebrá si umyte a osušte, osoľte, okoreňte, posypte chilli práškom.
  • Zmiešajte si ocot s polovicou barbaque omáčky, prelisovaným cesnakom a zázvorom.
  • Rebrá spolu s rozmíchnou zmesou dajte do pomalého hrnca a varte asi 7-8 hodín.
  • Nakoniec budeme grilovať.
  • Nachystajte si gril a rozohrejte ho.
  • Mäso si položte na alobal, potrite z oboch strán kečupom zmiešaným s ananásovým džemom a zvyškom barbeque omáčky.
  • Grilujte 3-5 minút, nakoniec posypte na kolieska nakrájanou cibuľkou.
bravčová rebrá pomaly pečená
howtofeedaloon.com

K této pochoutce se samozřejmě hodí něco co má říz. in spirujte se zavařování feferonek.

vegetariánske fazuľa

Aby sme nezabudli na vegetariánske recepty, tie sa v pomalom hrnci dajú tiež tvoriť. Tu máme jeden z nich. Fazuľa nie je potrebné vopred namáčať!

ingrediencie:

  • 2 hrnčeky sušených fazule Pinto
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 1 jalapeno paprička
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ⅛ až 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 3 hrnčeky vody
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru

postup:

  • Na rozpálenom oleji si orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, pridajte na kocky nakrájané jalapeno papričky a ½ lyžičky soli.
  • Restujte 2 minúty, potom pridajte prelisovaný cesnak a restujeme 30 sekúnd.
  • Všetko dajte do pomalého hrnca, pridajte korenie, zvyšok soli, opláchnuté a prebrané fazuľa, vývar a vodu.
  • Dajte variť na vysoký stupeň na 8-10 hodín.
fazuľa Pinto
slowcookergourmet.net

Hovädzie pečienka v pomalom hrnci

Varenie v pomalom hrnci dodá hovädziemu mäsu tú pravú šťavu. Ak milujete hovädzie na víne, ako je potrebné boeuf Bourguignon, potom to bude vaša srdcovka.

ingrediencie:

  • 1 a ½ kg hovädzích kostí
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica oleja
  • 1 hrnček suchého červeného vína
  • 10 hrnčekov vody
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 veľká mrkva
  • 1 stonku zeleru
  • 4 vetvička petržlenovej vňate
  • 3 vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky čierneho korenia

postup:

  • Kosti si osoľte a opetřete, na rozohriatom oleji chvíľu orestujte za všetkých strán.
  • Podlejte vínom, 2 hnky vody a nechajte prejsť varom.
  • Potom podlejte zvyškom vody, pridajte všetku zeleninu a korenie.
  • Varte asi 6 hodín pri miernom vare.
hovädzie na víne z pomalého hrnca
dinnerthendessert.com

Pomaly dusené bravčové koleno

Toto pomaly pečené bravčové koleno sa od kosti krásne oddeľuje. Oproti iným receptom na koleno je výnimočný v tom, že sa je pripravované na ázijský spôsob.

ingrediencie:

  • 1 bravčové koleno
  • ½ hrnčeka tmavej sójovej omáčky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • ¼ hrnčeka čínskeho (ryžového) vína na varenie
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 3 póry
  • 1 kúsok čerstvého zázvoru (cca 5 cm dlhý)
  • 2 hrnčeky huby Shiitake
  • ½ lyžičky guličiek čierneho korenia
  • 5 hvězdičkek anízu

postup:

  • Zo všetkých tekutých prísad, cukru a cesnaku si vytvorte marinádu, do ktorej na noc koleno naložte.
  • Druhý deň si na dno hrnca nakrájajte pór a huby Shiitake.
  • Navrch dajte koleno a podlejte marinádou vodou tak, aby bolo koleno do ¾ ponorené.
  • Nakoniec pridajte guličky korenia a hviezdičky anízu.
  • Varte na vysoký stupeň 7-8 hodín.
  • Vydusenou šťavu nakoniec nechajte na panvičke zredukovať, aby nadobudla na hustote.
bravčové koleno z pomalého hrnca
sbs.com.au

Polievky v pomalom hrnci

Ako už ste si všimli, v pomalom hrnci je možné vytvoriť širokú škálu jedál, ktorým môžeme na chuti ešte oveľa viac dodať práve vďaka pomalému varu.

kuracie polievka

Ingrediencie:

  • 230 g mrkvy
  • 170 g zeleru
  • 1 malá cibuľa
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 štipky tymianu
  • 1 a ¾ bobkového listu
  • soľ
  • 1 kg kuracích stehien
  • 8 hrnčekov vody
  • mleté ​​čierne korenie

Postup:

  • Zeleninu si nakrájajte na menšie kúsky.
  • Cibuľu len umyte, ale neloupejte (pekne vývar zafarbia).
  • Pridajte korenie, kuracie stehná, podlejte vodou a varte na nízky stupeň 8 hodín.
  • Nakoniec pridajte rezance, knedličky alebo napríklad kvapkania.
polievka kuracie pomaly varená
countryliving.com

hrachová polievka

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 500 g polovičky zeleného hrachu
  • 1 veľký pór
  • 2 stonky zeleru
  • 2 mrkvy
  • soľ
  • korenie
  • 7 hrnčekov vody
  • ¼ hrnčeka bieleho jogurtu

Postup:

  • Hrach si preberte a prepláchnite.
  • Všetku zeleninu nakrájajte na menšie kúsky.
  • Všetko (okrem jogurtu) dajte do pomalého hrnca, osoľte, okoreňte, podlejte vodou a varte 6-8 hodín na nízky stupeň.
  • Na záver si polievku môžete rozmixovať tyčovým mixérom.
  • Podávajte posypané opečeným rožkom či zápražkou a pokvapkané bielym jogurtom.
hrachová polievka
stripedspatula.com

Ťahaná zemiaková polievka

Ingrediencie:

  • 4 plátky slaniny
  • 1 kg zemiakov
  • 3 hrnčeky kuracieho vývaru
  • ½ cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 štipky tymianu
  • 1 lyžica masla
  • 1 hrnček strúhaného čedaru
  • ⅔ hrnčeka kyslej smotany
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Slaninu nakrájajte na kúsky a dajte si osmažiť do chrumkava.
  • Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na kocky.
  • Taktiež si nakrájajte aj cibuľu, prelisujeme cesnak.
  • Slaninu, zemiaky, cibuľku, cesnak, maslo, korenie, soľ a vývar dajte do pomalého hrnca a dajte variť na nízky stupeň na 7-8 hodín (na vysoký 3-4 hod.).
  • Nakoniec polievku roztlačte Drvič na zemiaky, pridajte smotany a syr a nechajte ešte 15-20 minút variť.
polievka so zemiakmi
jocooks.com

Kuracia polievka s ryžou a šampiňónmi

Ingrediencie:

  • 750 g kuracích pŕs
  • soľ
  • korenie
  • 6 hrnčekov vody
  • 1 hrnček indiánske ryže
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • ½ lyžičky sušeného tymianu
  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • 500 g krémových šampiňónov
  • ¼ hrnčeka masla
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Mäso si umyte a dajte do pomalého hrnca.
  • Pridajte prepranú ryžu, zeleninu nakrájanú na kocky, korenie a vodu.
  • Varte na nízky stupeň 6-8 hodín.
  • V posledných 30 minútach pridajte šampiňóny nakrájané na plátky.
  • Mäso z polievky vyberte a nakrájajte na kúsky.
  • Maslo si rozohrejte, zasypte múkou, urobte zápražku.
  • Podlejte ju mliekom tak, aby ste vytvorili bešamel.
  • Do hotového bešamelu pomaly pridávajte polievku.
  • Nakoniec ju týmto spôsobom zahustíte.
  • Hotovú polievku podávajte ozdobenú posekanou petržlenovou vňaťou.
hustá polievka s šampiňónmi
eatwell101.com

Pomalé hrnce sa teda hodí na ťahanie polievok, najmä potom vývarov. Odporúčame si v pomalom hrnci pripraviť napríklad hovädzí vývar s knedličkami , ktorý potrebuje naozaj dostatočný čas .

Ako vlastne pomalý hrniec používať?

Ak sa chystáte v pomalom hrnci uvariť svoje prvé jedlo, zaručene by ste mali vedieť, ako ho správne využiť.

Ale nebojte, nie je to náročné a zvládne to každý.

Najväčšou výhodou pomalých hrncov je, že sa počas prípravy pokrmu nemusíte o to, čo sa v hrnci deje, starať.

Príprava jedla

Všetky suroviny si pred varením pripravte do požadovanej veľkosti. Koreňová zelenina vyžaduje prípravu dlhší, preto je vhodné ju umiestniť do spod hrnca. Hore potom môžete umiestniť mäso, ktoré sa bude nad vzniknutou parou z tekutiny pekne dusiť.

Všeobecne by v hrnci mala byť tekutina zakaždým. Či už sa bude jednať o vodu, vývar či víno.

Podľa zvolenie teploty môžete proces varenia zrýchliť alebo spomaliť. V praxi to znamená, že s vyššou teplotou sa skracuje doba prípravy.

Tu máme pár tipov, čo pri varení v hrnci na pomalé varenie dodržať:

  • nezdvíhajte pokrievku skôr, ako to bude nevyhnutné (každé žmurknutia pod pokrievku predĺži dobu prípravy jedla a o 20-30 minút)
  • využite skôr sušené korenie (čerstvé je potom rozvarené do hneda a navyše nedrží arómu tak dlho ako sušené)
  • jedlo po dovarení nenechávajte pod pokrievkou do vychladenie (dlhé držanie jedla v teple napomáha množeniu baktérií)

Tak čo na to hovoríte? Neznie to náročne, že?

Už máte svoj pomalý hrniec, alebo sa stále obzeráte? Ako si vybrať ten najlepší, ktorý bude vyhovovať práve vám, vám poradíme v našej recenzii hrncov na pomalé varenie .

A prečo si nakoniec taký spotrebič zaobstarať? Najmä šetrí vitamíny a nutričné ​​hodnoty jedla, zachovávajú sa chute a vône a navyše poskytuje takmer bezstarostnú prípravu.

Ráno si nachytáte suroviny, dáte ich variť, nastavíte čas, odskočíte si do práce a vrátite sa do obedom prevoňaného domova. Neznie to lákavo?

Napíšte do komentárov, ako sa vám recepty z hrnca na pomalé varenie, pečenie a dusenie darí.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.