Nie je potrebné obmedzovať sa v konzumácii morských rýb iba na dobu dovolenky.
V dnešnej dobe mnoho reťazcov ponúka chutné ryby aj v našich končinách.
Pripravte rybu tak, aby chutila a aspoň v myšlienkach sa preneste späť k moru.
Inšpirujte sa našimi receptami s morskými rybami!
Pečené filety z morských rýb v citrónovej omáčke
Skúsené gazdinky vedia, že kombináciou šťavnaté tresky a kyslosti citróna nemožno nič pokaziť. Vyskúšajte aj vy, prečo je tento recept tak obľúbený.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 2 filety z morskej tresky
- 2 lyžice masla
- 1/4 hrnčeka kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku nakrájaný na drobno
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ, korenie
- 1 až 2 lyžice jemne nasekané šalotky
- plátky citrónu na ozdobu
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 ° C.
- Filety osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Umiestnime tresky do zapekacieho misy.
- Maslo a smotanu rozohrejeme a miešame, kým sa obe ingrediencie nespoja.
- Odstavíme z plameňa a vmiešame horčicu, cesnak a citrónovú šťavu.
- Ryby posypeme šalotkou a zalejeme omáčkou.
- Pečieme 15 až 20 minút.
Objavte podobné tipy
Osviežujúci šalát z morských rýb
Pokiaľ chcete odľahčiť kuchyni, tento šalát je tou pravou voľbou. Je nutrične vyvážený, zdravý a mimoriadne chutný.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 200 g zemiakov
- 2 filety
- šťava z dvoch limetiek
- 1 čakanka
- 1 zväzok reďkoviek
- 1 uhorka
- 1/2 zväzku koriandra
- 1/2 zväzku mäty
- 1 chilli paprička
- 1 šalotka
- 1/4 hrnčeka olivového oleja
POSTUP
- Uvaríme zemiaky.
- Ryby nakrájame na plátky a vložíme do hrnca s vodou.
- Do vody pridáme 1/2 limetkovej šťavy a filety 20 minút varíme.
- Nakrájané zemiaky a filety vložíme do šalátovej misy.
- Pridáme nakrájanú zeleninu (reďkovky, čakanka, uhorky) a nasekané bylinky.
- Zmiešame zvyšok limetkovej šťavy s nasekanou čili papričkou, šalotkou a olivovým olejom.
- Šalát prelejeme zálievkou a premiešame.
Nátierky z morských rýb
Nátierky možno pripraviť aj z čerstvých rýb, častejšie sa však využívajú rybie konzervy. Ryby môžeme kombinovať s maslom, nátierkovým maslom či roztierateľným syry.
Vyskúšali sme recept na taliansku tuniakovou nátierku.
INGREDIENCIE pre dve osoby
- 1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica nasekaných kapár
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica šťavy z citróna
- soľ, korenie
POSTUP
- Všetky ingrediencie starostlivo premiešame.
- Podávame s čerstvým pečivom.
Pripravili sme vám tri recepty, ako zdravo obohatiť svoj jedálniček.
Ako vhodnú prílohu k morským rybám môžete vyskúšať napríklad niektoré z zemiakových príloh.
Snažte sa kupovať ryby čo najčerstvejšie, pri mrazených si strážte obsah vody vo výrobku.