5 najlepších receptov z plodov mora. Obohaťte si jedálniček o tieto zdravé pochúťky!

Mušle, krevety, chobotnice, sépia, homáre, langusty či kraby.

Živočíchy, na ktorých si dnes už zďaleka nemusíte pochutnať len na dovolenke.

Načerpajte inšpiráciu z našich jedinečných receptov na morské plody!

Nie je potrebné sa ich prípravy nijako obávať, je jednoduchá a prekvapivo rýchla.

Ktorý nový pokrm sa stane vašim najobľúbenejším?

Rizoto z morských plodov

Tento taliansky recept s mušľami, krevetami a kalamármi si ihneď zamilujete.

Ingrediencie

  • 440 g ryže arboio
  • 500 g slávok
  • 500 g kreviet
  • 200 g kalamárových krúžkov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 ml suchého bieleho vína
  • 1250 ml rybieho vývaru
  • 200 ml paradajkového pretlaku
  • 40 g masla
  • 2 PL olivového oleja
  • šafran
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup

  1. Do stredne veľkej panvice nalejte víno a priveďte ho do varu.
  2. Pridajte umyté slávky a za občasného miešania varte približne 3 minúty, než sa všetky škrupiny otvoria.
  3. Následne slávky vyberte z panvice a odstráňte z nich škrupiny. Slávky, ktoré sa neotvorili, nepoužívajte.
  4. Do zvyšnej zmesi v panvici pridajte rybí vývar, trošku šafranu a všetko priveďte do varu.
  5. Na inej panvici rozpustite 30 gramov masla a jednu lyžicu olivového oleja.
  6. Pridajte olúpané krevety a 2-3 minúty povarte.
  7. Potom krevety z panvice odstráňte.
  8. Vložte do panvice kalamáre a varte opäť približne 3 minúty, kým nebudú priehľadné.
  9. Krevety vyberte z panvice.
  10. Do panvice pridajte zvyšné maslo a olej a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  11. Pridajte pretlačený cesnak a ryžu.
  12. Restujte 2-3 minúty.
  13. Následne pridajte naberačku horúceho vývaru a miešajte, kým sa nevstrebe.
  14. Následne takto vývar postupne po jednej naberačke pridávajte do panvice, pokiaľ nebude ryža uvarená, teda približne 20 minút.
  15. Primiešajte všetky morské plody, paradajkový pretlak a nakrájanú petržlenovú vňať a povarte ešte približne 2 minúty.
  16. Ochutnajte, prípadne pridajte soľ a korenie.

Takto pripravené morské plody s ryžou podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pokrm z ryže a darov mora
zdroj: taste.com.au

Špagety s morskými plodmi

Najčastejšie sa dary mora pripravujú so špagetami, môžete ale samozrejme použiť aj akékoľvek iné cestoviny, napríklad fusilli či tagliatelle.

Ingrediencie

  • 500 g špaget alebo iných cestovín
  • 500 g slávok a srdcoviek
  • 500 g kreviet
  • 400 g lúpaných sterilizovaných paradajok
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 3 PL masla
  • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • vločky červeného korenia
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ

Postup

  1. Na panvici s olejom zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, červené korenie a soľ.
  2. Povarte zmes približne 2 minúty.
  3. Pridajte paradajkový pretlak a za občasného miešania varte, kým pretlak mierne nestmavne, približne 4 minúty.
  4. Pridajte víno a za stáleho miešania niekoľko minút povarte.
  5. Prilejte citrónovú šťavu a paradajkový pretlak.
  6. Varte za stáleho miešania 8-10 minút, než omáčka zhustne.
  7. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
  8. V hrnci so slanou vodou uvarte cestoviny, varte ich približne o 3 minúty menej, než je uvedené na obale.
  9. Cestoviny sceďte a jednu šálku vody, v ktorej sa varili, uschovajte.
  10. Do omáčky pridajte umyté mušle, olúpané krevety a štvrtku šálky vody z cestovín.
  11. Panvicu prikryte pokrievkou a varte približne 4 minúty, kým sa mušle neotvoria.
  12. Následne morské plody z panvice vyberte a vyhoďte mušle, ktoré sa neotvorili.
  13. Pridajte k omáčke do panvice cestoviny a ďalší štvrtok šálky vody z cestovín.
  14. Premiešajte a pridajte maslo.
  15. Za občasného miešania a prilievania ďalšej vody z cestovín varte približne 4 minúty.
  16. Pridajte morské plody a opatrne premiešajte.
  17. Odstavte z ohňa, pridajte čerstvú petržlenovú vňať a prípadne trochu citrónovej šťavy.

Cestoviny s morskými plodmi podávajte s kvalitným bielym vínom, ktoré podčiarkne lahodnú chuť tohto pokrmu.

Špagety s krevetami a mušľaním
zdrpj: bonappetit.com

Cestoviny dlhodobo patria medzi najčastejšie varené jedlá. Vyskúšajte náš pestrý variant omáčok na špagety !

Šalát z darov mora

Jednoduchý a finančne nenáročný šalát, ktorý oceníte nielen ako rýchlu letnú večeru. Jeho výhodou je aj možnosť uchovania v chladničke po dobu dvoch až troch dní.

Ingrediencie

  • 500 g krabích tyčiniek
  • 1 šalotka alebo menšia červená cibuľa
  • 1/2 šálky nakrájaného rapíkatého zeleru
  • 1/2 šálky majonézy
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • čerstvý kôpor alebo ďalšie bylinky
  • soľ, korenie
  • je možné pridať aj ďalšiu zeleninu, najmä paradajky a papriky

Postup

  1. Krabie tyčinky nakrájajte na kúsky, šalotku najemno.
  2. V miske zmiešajte krabie tyčinky, zeleninu, korenie, citrónovú šťavu a majonézu.
  3. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Pridajte čerstvé bylinky.

Podávajte na liste hlávkového či rímskeho šalátu s čerstvým pečivom.

Šalát s krabími tyčinkami a zeleninou
zdroj:dinneratthezoo.com

Potrebujete radu ohľadom výberu nového sporáka do kuchyne? Mrknite sa, čo sme si v našom teste o plynových sporákoch napísali. Boli by pre vás tým najvhodnejším variantom?

Plody mora v polievke

Tento typ polievky je obľúbený najmä v Ázii. Prečo si ale občas neuvariť niečo nevšedné?

Ingrediencie

  • 500 g rybích filiet, napríklad z tresky
  • 16 kusov kreviet
  • 16 kusov slávok
  • 4 olúpané paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 šálka rybieho vývaru
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/2 šálky čerstvej bazalky

Postup

  1. V hrnci zohrejte olej a pridajte doň prelisovaný cesnak.
  2. Keď sa cesnak rozvonia, pridajte na malé kúsky nakrájané olúpané paradajky, vývar a víno.
  3. Premiešajte a varte približne 10 minút.
  4. Následne do hrnca pridajte na kúsky nakrájané rybie filety, olúpané krevety a vylúpané slávky, ktoré ste predtým zľahka povarili na panvici s olejom, aby sa otvorili.
  5. Všetko dôkladne premiešajte a povarte ešte približne 5 minút.
  6. Primiešajte nakrájanú bazalku a petržlenovú vňať.

Polievku z morských plodov podávajte s čerstvým pečivom.

Polievka z darov mora
zdroj: food52.com

Máte radi polievky z rýb? Existuje oveľa viac variantov než len klasická vianočná. Inšpirujte sa našimi rybími polievkami !

Španielska paella z darov mora

Jedno zo španielskych národných jedál, na ktorom si môžete vďaka nášmu receptu pochutnať vždy, keď naň máte chuť!

Ingrediencie

  • 2 šálky ryže
  • 3 šálky rybieho vývaru
  • 1 šálka bieleho vína
  • 150 g kalamárov alebo chobotničiek
  • 12 kusov kreviet
  • 16 kusov slávok
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 2 väčšie olúpané paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • olivový olej
  • šafran
  • soľ, korenie

Postup

  1. Na panvici s olivovým olejom opražte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte prelisované strúčiky cesnaku a na kúsky nakrájané olúpané paradajky.
  3. Premiešajte a pridajte cukor, sladkú papriku, soľ a šafran.
  4. Varte až do doby, než sa paradajky zmenia na omáčku.
  5. Pridajte kúsky kalamárov a za stáleho miešania varte 1-2 minúty.
  6. Následne prisypte ryžu a hrášok, dobre premiešajte a uistite sa, že ryža je úplne pokrytá omáčkou.
  7. V samostatnej panvici priveďte do varu vývar a biele víno.
  8. Nalejte ich zmes na ryžu, priveďte do varu a podľa chuti dosoľte.
  9. Dôkladne premiešajte a ryžu rovnomerne rozprestrite po panvici.
  10. Varte na miernom ohni po dobu 18-20 minút.
  11. Po 10 minútach na ryžu položte umyté slávky a krevety, priklopte pokrievkou a strážte.
  12. Akonáhle na jednej strane krevety sčervenajú, tak ich aj slávky otočte.
  13. Pokiaľ sa vám zdá, že je ryža príliš suchá, pridajte ešte trochu vývaru.

Mušle, ktoré sa neotvorili, pred podávaním odstráňte.

Španielsky pokrm z ryže, mušlí, kreviet a hrášku
zdroj: onceuponapan.com

Ako správne pripraviť morské plody?

Plody mora sa dajú kúpiť buď čerstvé, alebo mrazené. U čerstvých morských plodov je potrebné venovať zvýšenú pozornosť ich čerstvosti. Výhodou mrazených produktov je okrem nižšej ceny aj to, že bývajú často už tiež očistené alebo inak predpripravené na varenie. Pamätajte, že mrazené dary mora musíte vždy rozmrazovať čo najpomalšie, na variant s použitím, mikrovlnnej rúry či horúcej vody hneď zabudnite.

Pokiaľ ide o čerstvé mušle, či už slávky, srdcovky alebo iné typy, vždy ich pred varením prepláchnite studenou vodou. Tie mušle, ktoré sa následne pri varení neotvoria, sa odporúča vyhodiť. V Stredomorí používajú ešte ďalší trik. Pred varením mušle na niekoľko hodín namočí do vody so soľou. Mušle sa tak otvoria a uvoľnia do vody neabsorbovaný piesok.

Aj z našich receptov je zrejmé, že morské plody by sa nikdy nemali variť príliš dlho, pretože neúmernou tepelnou úpravou strácajú svoju špecifickú chuť. S výnimkou chobotníc väčšine postačí niekoľko málo minút. Dary mora možno nielen krátko povariť, ale v prípade kalamárov či kreviet tiež smažiť, opekať na panvici či grile.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.