Najlepšie recepty s mandarínkami! Sladko-kyslé pokušenie u vás v kuchyni

Mandarínky sú vítaným osviežením nielen v horúcich letných dňoch a zároveň vitamínovou bombou.

Avšak vôňu tohto ovocia si oveľa častejšie spojíme s obdobím Vianoc, ale vďaka ich dobrej dostupnosti ich môžeme konzumovať celoročne.

To využívame v našich mandarínkových receptoch, na sladké dobroty!

Buchta s mandarínkami

Na tento recept na mandarínkovú buchtu stáča hrk sem, hrk tam a je hotovo!

Báječná nadýchaná buchta ako od mamičky.

Čo budeme potrebovať

  • 6 mandarínok
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 3 vajcia
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 2 prášky do pečiva

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej.
  2. Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
  3. Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
  4. Mandarínky zmixujeme a tiež vmiešame
  5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
Kúsok nadýchané hrk hrk mandarínkové buchty.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Mandarínková torta

Nepečený dezert, ktorý vás jednoducho nadchne.

Čo budeme potrebovať

  • 4 kyslej smotany
  • 4 vanilkové cukry
  • 2 balenia piškótov
  • 2 mandarínkové kompóty
  • kakao

Postup

  1. Kyslou smotanou premiešame s cukrom.
  2. Pripravíme si formu na tortu.
  3. Prvú vrstvu tvoria piškóty.
  4. Nasleduje vrstva kyslej smotany.
  5. Poslednú vrstvu predstavujú mandarínky.
  6. Postup opakujeme, pokiaľ nie je forma plná.
  7. Posypeme kakaom a necháme cez noc stuhnúť v chladničke
  8. Podávame.

Či torta alebo buchta, vždy je k tomu potrebná kvalitná a voňavá káva! Preto si musíte zaobstarať kvalitný kávovar, taký si vyberiete vnašej recenziu automatických kávovarov !

Nepečená torta z mandarínok a tvarohu.
Zdroj: jofalatom.blog.hu

Mandarínkový kompót

Kompotované mandarínky snáď chutia ešte lepšie ako čerstvé.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mandarínok
  • 1 vanilkový cukor
  • trstinový cukor
  • šťava z 1 citróna

Postup

  1. Mandarínky ošúpeme.
  2. Zalejeme horúcou vodou a prilejeme citrónovú šťavu.
  3. Osladíme vanilkovým a trstinovým cukrom.
  4. Varíme približne 15 minút.
Pohárik plná nechtíkov mandarínok.
Zdroj: acasaencantada.com.br

Mandarínkové rezy

Skvelé rezy, ktoré ozdobia každú oslavu.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 3 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 vrecko vanilínového cukru
  • 120 g polohrubej múky
  • 3 mandarínky
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Na náplň

  • 1 téglik šľahačky
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 2 mandarínky
  • 2 lyžice cukru

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a smotanu.
  2. Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
  3. Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
  4. Mandarínky ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky, vložíme do povrch cesta do riadkov, neskôr budeme podľa mandarínok krájať porcie.
  5. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
  6. Upečený koláč rozkrájame po riadkoch a pozdĺžne rozkrájame na pláty.
  7. Poslepujeme pomocou krému ušľahaného zo smotany, cukru a mandarínok.
  8. Servírujeme chladené.

Vyskúšajte aj čokoládové torty , v ktorých ovocie nenájdete.

Nadýchané kúsky mandarínkového zákusku s citrónovou polevou.
Zdroj: amytreasure.com

Mandarínkový koláč

Tento lahodný koláč z mandarínok je nadýchaný a ľahký! Jeho chrumkavá, maslová krehká kôrka je naplnený penovou náplňou s citrusovou príchuťou.

Čo budeme potrebovať

  • 500 ml mandarínkovej a pomarančovej šťavy
  • 350 g mletých sušienok
  • 5 lyžičiek jemne nastrúhanej citrónovej kôry plus 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 250 g cukru
  • 100 g masla, rozpusteného
  • 2 lyžičky neochutené želatíny
  • 4 veľké vajcia, oddelené

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Šťavu varte v malom hrnci na stredne vysokej teplote, kým sa nezredukuje asi 18 až 20 minút.
  • Zmiešajte sušienky, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 60 g cukru v kuchynskom robote, kým sa dôkladne nespoja.
  • Počas miešania pridajte rozpustené maslo, kým sa všetko nespojí.
  • Zmes sušienok rovnomerne vtlačte na dno koláčovej formy.
  • Pečte dozlatista, asi 15 minút.
  • Preneste na mriežku, aby úplne vychladla.
  • Do malej misky dajte citrónovú šťavu.
  • Pridajte želatínu. Nechajte 10 minút zmäknúť.
  • Medzitým ušľahajte žĺtky, 80 g cukru, redukciu šťavy a zvyšné 2 lyžičky kôry v strednom kastróle.
  • Varte na stredne miernu teplotu za stáleho miešania do zhustnutia asi 10 minút.
  • Odstráňte z tepla. Pridajte zmes želatíny a šľahajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
  • Preneste zmes želatíny a žĺtkov do veľkej misy.
  • Dajte do chladničky, občas premiešajte a nechajte zhustnúť na 25 až 30 minút.
  • Vyšľahajte si bielky postupne so zvyšným cukrom do hustého snehu.
  • Zmes vaječných bielkov vmiešajte do zmesi želatíny a žĺtkov, kým sa nespoja.
  • Nalejte do vychladnutého korpusu.
  • Nechajte v chlade, kým zmes nestuhne, aspoň 2 hodiny alebo cez noc.
Lahodný koláč s krehkou krustou a opečenými mandarínkami.
Zdroj: southernliving.com

Muffiny z mandarínok

Tu je recept na tie najlepšie mandarínkové muffiny, ktoré kedy ochutnáte!

Čo budeme potrebovať

Cesto

  • 100 g mandarínkovej dužiny
  • 2 ks vajcia
  • 70 g masla
  • 125 g hladkej múky
  • 80 g cukru
  • 35 g kyslej smotany
  • 8 g prášku do pečiva

Na náplň

  • 2 ks vaječné žĺtky
  • 85 g mandarínkovej šťavy
  • 20 g cukru
  • 5 g kukuričného škrobu
  • 20 g masla

Na polevu

  • 65 g vaječných bielkov
  • 130 g cukru
  • 180 g masla

Postup

  • Mandarínky rozmixujte dohladka pomocou mixéra a hmotu pretrite cez sito, aby ste sa zbavili väčších kúskov.
  • V samostatnej miske zmiešajte múku a prášok do pečiva.
  • Rozotrite cukor s maslom a po jednom pridávajte vajcia a miešajte.
  • Ďalej pridajte mandarínkové pyré a kyslú smotanu.
  • Na záver pridáme preosiate suché ingrediencie a hmotu dôkladne vymiešame do hladka.
  • Formičky naplňte do 2/3 cestom a pečte v rúre predhriatej na 160 stupňov po dobu 25 až 30 minút.
  • Na náplň v hrnci zmiešajte vaječné žĺtky, cukor, kukuričný škrob a mandarínkovú šťavu.
  • Zmiešajte ich a vložte do vodného kúpeľa a miešajte do zhustnutia.
  • Odstráňte hrniec z platne a pridajte maslo a dôkladne premiešajte.
  • Hotový tvaroh zakryte fóliou a dajte na 2 až 3 hodiny do chladničky.
  • Pre polevu v miske zmiešame bielky a cukor a dáme do vodného kúpeľa.
  • Hmota sa musí neustále miešať, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.
  • Keď je poleva hotová, vyberte ju z vodného kúpeľa hmotu, šľahajte pri vysokej rýchlosti do bielej hutnej hmoty asi 10 až 12 minút.
  • Potom pridajte dobre zmäknuté maslo a pokračujte v šľahaní smotany ďalších 10 až 15 minút, kým nebude nadýchaná.
  • Krém dajte na 15 minút do chladničky, aby stuhol.
  • Do hotových mandarínkových muffinov pomocou noža uprostred urobte dieru, ktorú naplníte hotovým mandarínkovým krémom a nakoniec muffin ozdobíte stuhnutou bielkovou polevou.

Aby ste v kuchyni mohli efektívne fungovať a variť, je potrebné mať kvalitné nástroje, jedným z nich je aj kvalitný plynový sporák ! Pozrite sa ako dopadli v našej recenzii.

Plnené košíčky nadýchaným cestom s malou mandarínkou ako ozdobou.
Zdroj: flickr.com

Druhy mandarínok

Klementínky
Snáď najznámejší druh mandarínok, ktoré možno rozoznať podľa ich tvaru – sú širšie ako vysoké a sú skôr zavalité ako okrúhle. A ich koža, ktorá sa ľahko lúpe.

Klementínky sú, zvyčajne oveľa sladšie – a menej kyslé a navyše bez kôstok, čo z nich robí skvelú desiatu.

Zlaté mandarínky
Táto odroda mandarínok má hrboľatú, ktorá vyzerá trochu ako malé kamene vykopané zo zeme.

Ale pod všetkými tými vráskami je skutočná vnútorná krása s hustými, sýto oranžovými mesiačikmi plnými sladkej šťavy a najviac sa používajú do čerstvých džúsov.

Murcott
Napoly mandarínka, napoly pomaranč, tento hybrid bol prvýkrát vyšľachtený na Floride, kde farmár menom Charles Murcott v dvadsiatych rokoch minulého storočia experimentoval s vytváraním nových citrusových plodov.

Mandarínka sa ľahko lúpe, je sladká a šťavnatá s čistou citrusovou vôňou a jasnou pomarančovou farbou.

Pixie
Tieto odrody mandarínok sú menej sladké ako iné, sú bledšie farby a len stredne šťavnaté.

Mandarínka satsuma
Táto špeciálna odroda mandarínok pochádza z Japonska.

Mandarínky sú sladké, ale aj trochu kyslé, s bacuľatou dužinou bez kôstok, ktorá nesie oveľa silnejšiu vôňu.

Satsumy sú obzvlášť obľúbené v kuchyni, kde sa pravidelne objavujú vo všetkom, od šalátov cez plnku až v vyprážaných jedlách.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.