Citrusy sú vítaným osviežením nielen v horúcich letných dňoch a zároveň vitamínovú bombou.
Pomaranče a mandarínky však nepatria len do teplého počasia, s vôňou mandarínok máme často spojené obdobie Vianoc, a vďaka dobrej dostupnosti je konzumujeme celoročne.
Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami. Zamilujete si ich, najmä, ak ste na sladké.
pomarančová marmeláda
Do palaciniek alebo na chleba sa najlepšie hodí domáce marmeláda.
INGREDIENCIE
- 2 citróny
- 8 pomarančov
- 2 kg cukru
POSTUP
- Pomaranče a citróny olúpeme a nakrájame na kúsky.
- Zalejeme 4 l vody a necháme 24 hodín odstáť.
- Vodu zlejeme a dáme bokom.
- Citrusy nakrájame nadrobno, pridáme späť k vode a privedieme k varu.
- Varíme približne 60 minút.
- Dochutíme cukrom a rozmixujeme.
- Ešte teplú marmeládu dáme do pohárov.
- Podávame.
Objavte podobné tipy
pomarančový džús
Skvelý recept na domácu džús.
INGREDIENCIE
- 6 pomarančov
- 1 citrón
- 2 lyžice kyseliny citrónovej
- 500 g cukru
POSTUP
- Citrusy olúpeme a nakrájame na kúsky.
- Zalejeme 1,5 l vody a pridáme kyselinu citrónovú.
- Necháme minimálne 24 hodín odstáť.
- Privedieme k varu a varíme približne 25 minút.
- Medzitým si zvaríme 4 l vody s cukrom.
- Zmiešame vodu s pomarančmi aj vodu s cukrom.
- Rozmixujeme.
- Necháme vychladnúť a precedíme.
- Podávame.
pomarančový koláč
Osviežujúci dezert vhodný k nedeľnej káve.
INGREDIENCIE na koláč
- 4 pomaranče
- 3 vajcia
- prášok do pečiva
- 60 g masla
- 120 g cukru
- 1 téglik kyslej smotany
- 350 g hladké mouky
INGREDIENCIE na polevu
- 1 tvaroh
- 30 g cukru
- 30 g kokosu
- hrsť mäty
- 1 pomaranč
POSTUP
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a smotanu.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
- Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
- Pomaranče olúpeme, rozrežeme na osminky a vmiešame do cesta.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
- Po ochladnutí dozdobíme krémom vyšľahaným z tvarohu a cukru, posypeme kokosom a dozdobíme mätou a pomarančom.
Pomaranč a mandarínka – recept na mandarínkové rezy
Skvelé rezy, ktoré ozdobia každú oslavu.
INGREDIENCIE na cesto
- 3 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- 120 g polohrubej múky
- 3 mandarínky
- 1 lyžička prášku do pečiva
INGREDIENCIE na náplň
- 1 téglik šľahačky
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 mandarínky
- 2 lyžice cukru
POSTUP
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a smotanu.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
- Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
- Mandarínky ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky, vložíme do povrch cesta do riadkov, neskôr budeme podľa mandarínok krájať porcie.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
- Upečený koláč rozkrájame po riadkoch a pozdĺžne rozkrájame na pláty.
- Poslepujeme pomocou krému ušľahaného zo smotany, cukru a mandarínok.
- Servírujeme chladené.
mandarínková buchta
Báječná nadýchaná buchta ako od mamičky.
INGREDIENCIE
- 6 mandarínok
- 1/2 hrnčeka oleja
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček cukru
- 2 prášky do pečiva
POSTUP
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva a pridáme do cesta.
- Vyšľaháme bielkový sneh a jemne vmiešame.
- Mandarínky zmixujeme a tiež vmiešame
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 ºC dozlatista.
mandarínkový torta
Nepečený dezert, ktorý vás jednoducho nadchne.
INGREDIENCIE
- 4 kyslej smotany
- 4 vanilkové cukry
- 2 balenia piškót
- 2 mandarínkovej kompóty
- kakao
POSTUP
- Kyslou smotanou premiešame s cukrom.
- Pripravíme si formu na tortu.
- Prvú vrstvu tvorí piškóty.
- Nasleduje vrstva kyslej smotany.
- Poslednú vrstvu predstavujú mandarínky.
- Postup opakujeme, dokiaľ nie je forma plná.
- Posypeme kakaom a necháme cez noc stuhnúť v chladničke
- Podávame.
mandarínkový kompót
Zavárané mandarínky snáď chutia ešte lepšie ako čerstvé.
INGREDIENCIE
- 500 g mandarínok
- 1 vanilkový cukor
- trstinový cukor
- šťava z 1 citróna
POSTUP
- Mandarínky ošúpeme.
- Zalejeme horúcou vodou a prilejeme citrónovú šťavu.
- Osladíme vanilkovým a trstinovým cukrom.
- Varíme približne 15 minút.
Predstavili sme vám 7 osvedčených receptov, ako možno v kuchyni využiť pomaranče a mandarínky.
Množstvo cukru si upravujte v receptoch podľa chuti.
Kôru z citrusov nevyhadzujte, ale usušte, prevonia vám domácnosť .
Vyskúšajte tiež čokoládové torty, v ktorých ovocie nenájdete.