Najlepšie recepty s paradajkami

Tiež milujete vôňu čerstvých paradajok , ktoré ešte teplé odtrhnete z preslnené záhradky? Ak však nemáte vlastný úrodu, nezúfajte. Paradajky zoženiete na trhu takmer po celý rok.

Konzumujte však iba dozreté paradajky. Zelené plody obsahujú vo svojich plodoch solanín, čo je pre ľudský organizmus toxická látka. Až dozrievaním sa odbúrava a vo zrelých plodoch sa už nevyskytuje.

Teraz však poďme spoločne na 5 vybraných receptov. Zamilujete si ich.

Recept na paradajkovú polievku s vôňou leta

Máloktorá polievka patrí k letu tak, ako tá paradajková. Užite si jemnú lahodnú chuť a určite ju nebudete variť naposledy.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 1 lyžica masla
  • 1/2 cibule nasekanej najemno
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 1 malá čili paprička nasekaná najemno
  • 8 zrelých paradajok
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej
  • lístky čerstvej bazalky
  • hrsť parmezánu

POSTUP

  1. Paradajkám nakrojíme šupku a vhodíme do vriacej vody.
  2. Paradajky rýchlo vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kocky.
  3. Na masle orestujeme cibuľu, cesnak a chilli papričku.
  4. Vsypeme paradajky a zalejeme vývarom.
  5. Varíme domäkka.
  6. Polievku rozmixujeme.
  7. Vmiešame smotanu.
  8. Osolíme. Okoreníme.
  9. Servírujeme pokvapkané olivovým olejom, s lístkami bazalky a posypané parmezánom.

Hotový recept na skvelú paradajkovú polievku.

Recept na neuveriteľne rýchly paradajkový šalát

Hotový za pár minút a úplne lahodný. Osvieži v sparné letné dni. Bonusom je nízka kalorická hodnota paradajok .

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 4 paradajky
  • červená cibuľa
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • 1/4 hrnčeka talianskeho dresingu (už hotový alebo zmiešaním olivového oleja, vínneho octu, oregana, bazalky, rasce a feniklu)

POSTUP

  1. Paradajky nakrájame na mesiačiky a cibuľu na plátky.
  2. Pridáme cesnak a zalejeme talianskym dresingom.
  3. Posypeme čerstvou bazalkou a servírujeme.

Hotový chutný recept na paradajkový šalát.

Recept na paradajkovej pesto ako od Taliana

Zamilujú si deti i dospelí. Odporúčame robiť z dvojnásobnej dávky.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 2 hrnčeky pokrájaných paradajok
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1/2 hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • 1/4 hrnčeka olivového oleja
  • 1/2 lyžice balzamikového octu
  • 1/2 lyžice vínneho octu
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie vložíme do robota a rozmixujeme.
  2. Podávame s cestovinami.

Hotový recept na skvelé paradajkovej pesto.

Recept na paradajkovú omáčku do 10 minút

Základom úspechu omáčky sú čerstvé paradajky. Podávame s gnocchi alebo cestovinami.

INGREDIENCIE pre dve osoby

  • 4 zrelé paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička chilli omáčky
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • soľ
  • korenie
  • hrsť čerstvej bazalky

POSTUP

  1. Paradajky nakrájame a vložíme do vriacej vody.
  2. Rýchlo vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kocky.
  3. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.
  4. Plátky cesnaku orestujeme na olivovom oleji.
  5. Keď je cesnak opečený dozlatista, pridáme paradajky a dusíme 5 minút pod pokrievkou.
  6. Ochutíme chilli omáčkou, trstinovým cukrom, soľou a korením.
  7. Na záver vmiešame bazalku a ihneď podávame.

Vynikajúca hotový recept na paradajkovú omáčku.

Recept na domáci paradajkový pretlak

Neviete ako zužitkovať nadbytok paradajok? Nie je nič jednoduchšie než si pripraviť vlastné paradajkový pretlak.

INGREDIENCIE

  • paradajky (množstvo podľa potreby)

POSTUP

  1. Paradajky vložíme do hrnca.
  2. Za postupného miešania necháme rozvariť.
  3. Akonáhle sa z paradajok vytvorí omáčka, sporák vypneme.
  4. Prepasírujeme cez hustý cedník.
  5. Môžeme ďalej dochutiť cukrom, soľou, korením, bylinkami alebo cesnakom.

Hotový recept na najlepšiu paradajkový pretlak.

Predstavili sme vám päť osvedčených a jednoduchých receptov , ako možno zužitkovať paradajky.

Medzi ďalšie spôsoby úpravy patrí paradajkovej nátierky, ktoré výborne chutia obzvlášť v kombinácii s tvarohom.

Ľudia so záhradkou majú často paradajok cez leto prebytok. Preto odporúčame paradajky zavárať, nech si ich môžete dopriať po celý rok.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.