Zaujímavé paradajkové recepty na najrôznejšie príležitosti. Inšpirujte sa!

Chystáte rýchle a jednoduché pohostenie pre svojich blízkych a priateľov? Vyskúšajte recepty s paradajkami.

Majú vynikajúcu chuť, sú osviežujúca, zdravá a dajú sa z nich vykúzliť skvelé pochúťky.

Ostatne, dovolili sme si pre vás pozbierať zaujímavé a hlavne obľúbené pokrmy, po ktorých sa len zaprášia.

Viete, že paradajky tvoria z 90% voda a sú nadupané vlákninou? Neváhajte ich čo najskôr zaradiť na svoj jedálniček.

Domáce sušené paradajky

Všetko, čo si človek doma vyrobí, chutí mnohonásobne lepšie, než to kupované. V tomto recepte vám poradíme, ako si túto pochúťku vyrobiť hneď troma rôznymi spôsobmi. Použitie takto sušenej zeleniny je všestranné, hodí sa napríklad pre recepty na pizzu .

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 kg pevných zrelých paradajok
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu

Postup:

  • Paradajky rozpolíme pozdĺžne, vyrežeme tvrdú časť av prípade, že sú veľmi veľké, nakrájame ich ešte na rovnako veľké štvrťky.
  • Odstránime všetky zrniečka bez toho, aby sme vyškriabali dužinu. Paradajky rozložíme na plochu av miske si zmiešame bazalku, oregano, tymian aj soľ. Touto zmesou posypeme rovnomerne všetky paradajky.

Sušíme v rúre:

  • Na sušenie v rúre rozprestrieme paradajky do formy na pečenie a dáme piecť na 75 stupňov cca 3 hodiny. Dvierka rúry necháme pootvorené asi na 15 cm, aby mohli z rúry unikať prebytočná vlhkosť.
  • Po 3 hodinách paradajky otočíme a špachtľou ich ľahko stlačíme. Sušíme ďalej, pričom každú hodinu otáčame a vždy jemne stlačíme.
  • Akonáhle budú paradajky pri stlačení úplne suché, je hotovo. Potom už len stačí nechať úplne vychladnúť a uložiť do dózy.

Sušenie v sušičke na ovocie a zeleninu:

  • Paradajky naukladáme nakrájanou stranou nahor na jednotlivé poschodia sušičky a nastavíme teplotu cca na 60 °C.
  • Sušíme 4 až 5 hodín a potom paradajky otočíme, stlačíme tukou alebo špachtľou a sušíme ďalej. Po 2 hodinách znova otočíme, stlačíme a pokračujeme v sušení.
  • Otáčame a sušíme, kým nie sú paradajky úplne suché.

Sušenie na slnku:

  • Sušiť je možné len v horúcom počasí, keď je nízka vlhkosť.
  • Pripravíme si plytké drevené podnosy, na ktorých dno rozprestrieme nylonovú sieťovinu.
  • Poukladáme paradajkami rezanou stranou dole a zakryjeme ochrannou sieťovinou alebo plátnom.
  • Umiestnime na priame slnko, aby boli podnosy na vyvýšenom mieste, pod ktorým bude cirkulovať vzduch.
  • Akonáhle uplynie 1 a 1/2 dňa, paradajky otočíme reznou stranou nahor, aby by ňou išlo priame slnko a opäť necháme sušiť.
  • Celkom trvá usušenie na priamom slnku 3 dni, pričom po západe slnka či pri zhoršenom počasí je nutné podnosy odpratať na bezpečné miesto, kde nenavlhnú alebo dokonca nezmoknú.

Tip: Na sušenie paradajok v rúre je najlepší sklenený alebo porcelánový riad. Nikdy nepoužívame hliníkovú fóliu a hliníkové plechy, pretože kyselina obsiahnutá v paradajkách bude s týmto kovom reagovať.

Luxusné paradajky sušené tromi rôznymi spôsobmi.
Zdroj: https://www.food.com/

Zavárané paradajky

Sterilovaná zelenina sa hodí na rôzne príležitosti, či už ako príloha k mäsu, surovina na prípravu pokrmov, ale aj ako ozdoba napríklad na slanú tortu. Skúste si podobným spôsobom pripraviť aj tieto krásne červené plody.

Ingrediencie:

  • 5 a 1/2 kg zrelých paradajok
  • 4 čajové lyžičky morskej soli
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy (ideálne kupované vo fľaši)
  • 4 sterilizované poháre s objemom 1 liter + viečka s bezpečnostným uzáverom

Postup:

  • Dáme variť veľký hrniec vody a na spodok každej rajčiny urobíme nožom krížik, aby šla neskôr šupka lepšie stiahnuť.
  • Zrazu alebo po častiach vhodíme paradajky a necháme zhruba minútu variť, aby sa šupka začala zaťahovať. Potom preložíme do studenej vody, tým sa uvoľní.
  • Všetky paradajky postupne zbavíme šupky a vyrežeme tvrdú časť od stopky.
  • Olúpané paradajky dôkladne natlačíme do pohárov tak, aby hore zostala medzera 1,5 – 2 cm.
  • Do každého pohára pridáme lyžičku soli a 1 lyžicu citrónovej šťavy.
  • Zaistíme viečkami a dôkladne zatiahneme.
  • Pripravíme si zavárací hrniec, naukladáme doň dobre uzavreté poháre a necháme 45 minút zavárať.
  • Potom vyberieme poháre na tepelne odolný povrch, zakryjeme čistou utierkou a necháme pri izbovej teplote úplne vychladnúť.
  • Po vychladnutí skontrolujeme, že sú poháre dobre uzavreté a označíme ich dátumom zavarenia.
  • Uložíme na chladné, tmavé miesto, vďaka čomu si túto pochúťku vychutnáme až jeden rok.
Babičkine konzervované paradajky.
Zdroj: https://food52.com/

Paradajková omáčka

Každé jedlo, ktoré si človek doma pripraví chutí úplne inak ako to kupované. Je oveľa lahodnejšia, chutnejšia, a hlavne máte prehľad, čo ste do daného pokrmu vlastne dali.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 kg stredne veľkých kríkových paradajok
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky balzamikového octu
  • 1/4 lyžičky trstinového cukru
  • 1/4 lyžičky sušeného oregana
  • 1/4 lyžičky vločiek červeného korenia
  • 1 vetvička čerstvej bazalky

Postup:

  • Paradajky prepolíme a zbavíme ich zrniečok. Vyberieme si veľkú misu, umiestnime do nej strúhadlo, na ktorom nastrúhame dužinu paradajok.
  • Šupky zahodíme a nachystáme si stredne veľký hrniec, do ktorého dáme nahriať olivový olej pri nízkej teplote.
  • Prihodíme najemno nakrájanú šalotku, prelisovaný cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Restujeme po dobu 3 minút.
  • Potom prihodíme paradajky, paradajkový pretlak, balzamikový ocot, trstinový cukor, oregano, vločky červeného korenia a bazalkovú vetvičku.
  • Zakryjeme pokrievkou a pri nízkej teplote varíme 30 minút. V priebehu varenia občas premiešame.
  • Nakoniec odstránime bazalkovú vetvičku a môžeme ešte podľa chuti dochutiť soľou a korením.
Vynikajúca omáčka z čerstvých paradajok na cestoviny, pizzu a mnoho ďalšieho.
Zdroj: https://www.loveandlemons.com/

Polievka z paradajok

Tento recept je ideálny pre každého milovníka paradajok, zvlášť keď si k nemu ešte pripravíme grilovaný syrový sendvič. Je to jednoduchý a veľmi chutný obed, ale aj výborná večera.

Dokonca keď použijeme trochu fantázie a vhodne nazdobíme, môže to byť pokojne súčasť nejakého večierka a jeden z jeho chodov. Niekto si k tejto polievke dáva dokonca baklažán z grilu. Ako si ho urobiť zistíte medzi receptami na grilovaný baklažán .

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica čerstvého nesoleného masla
  • 1 veľká biela cibuľa
  • 1 – 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 3 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 800 g celých olúpaných slivkových paradajok
  • 1 a 1/2 lyžičky cukru
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Bazalka a pažítka na ozdobu

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a jemne nasekáme. Cesnak očistíme a prelisujeme.
  • Olej aj maslo dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztaví.
  • Prihodíme cibuľu s cesnakom a za občasného miešania varíme asi 8 minút. Oboje musí byť mäkké so zlatistým nádychom.
  • Vmiešame múku, prelejeme kuracím vývarom, pridáme paradajky, cukor, vetvičku tymiánu a 1/4 lyžičky nasekanej bazalky.
  • Privedieme do varu, pričom miešame pravidelne, aby sa múka nelepila na dno hrnca.
  • Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a varíme 40 minút. Po uplynutí tejto doby vyberieme vetvičku tymiánu a zlikvidujeme.
  • Polievku odstavíme, necháme trochu vychladnúť a potom nalejeme do mixéra či kuchynského robota a dôkladne rozmixujeme.
  • Hrniec opláchneme a polievku vrátime späť do hrnca. Ochutíme ešte soľou a korením podľa chuti.
  • Podávame teplé, nie vriace. Ozdobíme bylinkami.
Recept na klasickú paradajkovú polievku z čerstvých paradajok.
Zdroj: https://www.finecooking.com/

Čerstvý domáci kečup

Milujeme ho ako ochucovadlo na hranolky, pečené mäso, ale tiež napríklad k vareným zemiakom. V obchode ho môžeme zaobstarať od mnohých výrobcov, s rôznymi ingredienciami, a to ako sladký, tak pálivý. Avšak nič sa nevyrovná tomu, keď si niečo vyrobíme doma.

Ingrediencie:

  • 4 celé klinčeky
  • 1 bobkový list
  • 1 škoricová tyčinka
  • 1/4 lyžičky zelerových semien
  • 1/4 lyžičky chilli vločiek
  • 1/4 lyžičky celého nového korenia
  • 1 kg slivkových paradajok
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka jablčného octu
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 1 veľká žltá cibuľa
  • 1 Anaheimská chilli paprička
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • Plátno
  • Kuchynský motúz

Postup:

  • Paradajky nakrájame nahrubo, cibuľu olúpeme a nasekáme najemno. Cesnak očistíme a rozkrájame na kocky.
  • Z plátna odstrihneme jednu vrstvu veľkosti cca 15 x 15 cm, prípadne 20 x 20 cm, aby sa do neho dalo zabaliť korenie.
  • Klinčeky, bobkový list, škoricovú tyčinku, semená zeleru, čili vločky a nové korenie položíme do stredu plátna. Potom zdvihneme každý roh, priložíme k sebe a starostlivo zaviažeme pomocou kuchynského motúza.
  • Do stredne veľkého hrnca dáme paradajky, soľ, ocot, cukor, cibuľu, čili papričku, cesnak a balíček s korením.
  • Varíme na strednom ohni cca 30 minút, kým nie sú paradajky a čili mäkké. Cibuľa by mala byť pekne priesvitná.
  • Vyberieme balíček s korením, ten už môžeme vyhodiť. Vezmeme tyčový ponorný mixér a obsah hrnca rozmixujeme.
  • Potom vezmeme iný hrniec, dáme naň sito a vlejeme rozmixovanú zmes. Prepasírujeme cez sito do hrnca a tým zbavíme kečup všetkých semien a zrniečok.
  • Vrátime späť na platňu a na strednom ohni varíme ďalších 20 až 30 minút do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
  • Hotový kečup uchováme v dobre uzatvárateľnej sklenenej nádobe, ktorú uložíme do chladničky. Vydrží až 3 týždne.

Tip: Ak si neviete rady s výberom toho správneho kuchynského pomocníka na prípravu kečupu a tomu podobných produktov, mrknite na náš veľký test tyčových mixérov .

Najlepší domáci kečup vyrobený z čerstvých paradajok.
Zdroj: https://boulderlocavore.com/

Avokádová nátierka

Pri tomto recepte je výhodou rýchla príprava, a tak trochu univerzálne použitie. Môže to byť totiž aj lahodný dip, do ktorého si namočíme napríklad slanú krekru, chipsy alebo aj kuraciu paličku a podobne.

No, a okrem namazania na chlieb či pečivo, ako napovedá nadpis to môže byť aj ozdoba na pečené alebo grilované mäso. Fantázii sa medze nekladú.

Ingrediencie:

  • 2 stredne zrelá avokáda
  • 1 polievková lyžica limetkovej šťavy
  • 1 stredne veľká paradajka
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 veľký strúčik cesnaku

Postup:

  • Avokádo olúpeme, zbavíme kôstky, nakrájame na kúsky a dáme do misky, kde ho pomocou vidličky roztlačíme.
  • Paradajku rozpolíme, zbavíme zrniečok a nasekáme najemno. Pridáme k avokádu.
  • Cesnak olúpeme a prelisujeme do misky. Pokvapkáme limetkovou šťavou a znovu vidličkou stláčame, aby sa všetko prepojilo.
  • Osolíme, okoreníme, vmiešame paradajky, kyslú smotanu a dôkladne zamiešame.
  • Preložíme najlepšie do sklenenej misky, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na 30 minút ochladiť do chladničky.
  • Podávame s tortillovými chipsy, pečivom atď.
Paradajkový dip Guacamole.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Pečené paradajky

Zelenina z rúry chutí vždy úplne dokonalé, čo platí aj pri tomto recepte. Výborná príloha alebo súčasť varených cestovín, skrátka si ich môžeme urobiť kedykoľvek na ne dostaneme chuť.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 kg paradajok
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1/2 lyžice balzamikového octu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica čerstvej bazalky (alebo 1/2 lyžice sušenej bazalky)
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 230 stupňov.
  • Paradajky dôkladne opláchneme a rozkrojíme na polovicu. Ak sú veľmi veľké, rozdelíme ich na štvrtiny.
  • Dáme do misy, pridáme ostatné suroviny, premiešame a rozprestrieme do pekáča či zapekacej misky.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 až 20 minút.
  • Ak chceme o niečo chrumkavejšie, necháme piecť pokojne 30 minút aj viac, len to musíme strážiť, aby sa paradajky nepripálili.
Čerstvé paradajky zapečené s olivovým olejom, cesnakom a čerstvými bylinkami.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com

Plnená paradajka s mozzarellou a bazalkou

Čakáte návštevu, ale nemáte chuť vyrábať chlebíčky, jednohubky, sendviče a tomu podobné dobroty?

Potom skúste túto jednoduchú receptúru na vynikajúci pokrm, po ktorom sa budete olizovať nielen vy, ale aj vaši hostia. Navyše si budú myslieť, akú prácu ste si museli dať s ich pohostením.

Ingrediencie:

  • 4 veľké paradajky (ideálne sú s mäsitými stenami)
  • 1 hrnček drveného syra Mozzarella
  • 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 1/4 čerstvé krájané bazalky
  • 1/4 hrnčeka strúhaného chleba (cca 1 – 2 plátky)
  • 1 polievková lyžica rozpusteného soleného masla
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • Olivový olej na pokvapkanie

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pustíme sa do výroby strúhanky. Odkrojíme kôrku a pomocou mixéra rozmixujeme na drobčeky. Kto nemá mixér, môže to urobiť vidličkou.
  • Paradajky opláchneme, rozrežeme vodorovne na polovice a pomocou lyžice opatrne vydlabeme vnútro, ale opatrne, aby nedošlo k prerazeniu stien paradajky.
  • Poloviny paradajok naukladáme do pekáča, osolíme a okoreníme.
  • Dužinu z paradajok zbavíme zrniečok, odlejeme tekutinu a dužinu nakrájame.
  • Do misky dáme nakrájanú dužinu, syr Mozzarella, 1/4 hrnčeka parmezánu, bazalku, strúhanku, maslo, cesnak, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
  • Hotovú plnku naplníme do paradajok pomocou dvoch lyžíc. Naplnené paradajky potom posypeme zvyšným parmezánom.
  • Všetky paradajky pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme po dobu 15 minút, až kým nie sú paradajky jemné a náplň nebude bublať.
  • Servírujeme ihneď po upečení ozdobené listami bazalky. Skvele chutia aj vychladnuté.
Vegetariánske paradajky plnené mozzarellou, parmezánom a čerstvými bylinkami.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/

Klasická bruschetta

Toto je dokonale jednoduché, chutné, a pritom geniálne zároveň. Niekto mávne rukou, že je to len obyčajný opečený chlieb, ale verte, že je to úžasná lahôdka. Keď sa navyše kombinujú s paradajkami, vznikne skutočná bomba.

Ingrediencie:

Na paradajky:

  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 4 veľké paradajky
  • 1/4 hrnčeka bazalky
  • 2 polievkové lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžička soli
  • Štipka drvených vločiek červeného korenia

Na chlieb:

  • 1 veľká bageta
  • Extra panenský olivový olej
  • 2 rozpolené strúčiky cesnaku

Postup:

  • Paradajky opláchneme, necháme odkvapkať a potom nakrájame na kocky.
  • Bagetu rozkrájame na plátky a zatiaľ odložíme nabok.
  • Na panvici zohrejeme olej, pridáme plátky cesnaku a restujeme do zlatistého nádychu cca 2 až 4 minúty.
  • Potom necháme vychladnúť. Medzitým dáme do misky nakrájané paradajky, bazalku, ocot, červené vločky korenia a cesnak s olejom z panvice.
  • Premiešame a necháme marinovať asi 30 – 40 minút.
  • Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov a nakrájanú bagetu potrieme z oboch strán olejom a rozložíme plátky na veľký plech.
  • Opečieme dozlatista po dobu 10 až 15 minút, pričom v polovici pečenia všetky plátky otočíme.
  • Vyberieme ich z rúry, necháme 5 minút vychladnúť a potom potrieme povrch každého plátku cesnakom.
  • Nakoniec ozdobíme paradajkovou zmesou a môžeme servírovať.
Luxusný opečený chlieb potretý cesnakom a zdobený paradajkovou zmesou.
Zdroj: https://www.delish.com/

Čo vlastne paradajky obsahujú?

Sú priamo nadupané dôležitými vitamínmi a minerálmi, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Čo v nich nájdeme?

  • Vitamíny B1, B2 a B6
  • Vitamín C a E
  • Provitamín A
  • Vápnik
  • Fosfor
  • Železo
  • Jód
  • Meď
  • Draslík

Na čo pomáhajú?

  • Zápal močových ciest
  • Prečistenie obličiek
  • Pomoc pri problémovom močení a bolestiach
  • Znižovanie cholesterolu
  • Prevencia pred infarktom
  • Pomoc pri kŕčových žilách a ateroskleróze
  • Detoxikácia organizmu
  • Posilnenie imunitného systému

Tip:

  • Keď nás alebo kohokoľvek v našom okolí trápia horúčky, pomôže šťava z paradajok, ktorá je vynikajúca na doplnenie tekutín a minerálnych solí, vďaka čomu sa telo ochladí a pomôže mu to od únavy.
  • Rozkrojené paradajky sú ideálnou prvou pomocou na spáleniny, či už od slniečka alebo omastku, prípadne pomôže aj na obarenú pokožku.
  • Niekto dokonca tvrdí, že kúpeľ z paradajok v lavóre prinesie úľavu unaveným nohám.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.