Horčica je asi najbežnejšie dochucovacia prípravok a je nenahraditeľnou súčasťou kuchyne nielen u nás, ale aj v iných krajinách.
Jej chuť sa podľa druhu môže meniť, ale vždy sa jedná o chuť mierne sladkokyslou, viac či menej štipľavú.
Pre veľa druhov sme pre vás vybrali nasledujúce recepty.
Horčicová omáčka k dusenému mäsu
Teplá prílohová omáčka s chuťou a vôňou po horčicu.
INGREDIENCIE
- 4 ks kuracích stehenných odrezkov, alebo akékoľvek iné mäso – morčacie bravčové
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1/3 zeleru
- 3 lyžice plnotučná horčica
- 1 smotana na varenie
- tymián
- saturejka
- nové korenie
- jalovec
- soľ
POSTUP
- Cibuľu zosklovatíme na oleji, zarestujeme 3 lyžice horčice, pridáme mäso na plátky a zeleninu na kocky alebo postrúhanú.
- Osolíme, dáme bylinky a korenie, podlejeme a dusíme domäkka.
- Potom mäso vyberieme, zvyšok prepasírujeme a prilejeme smotanu.
- Dochutíme podľa chuti ešte horčicou, soľou alebo štipkou cukru.
- Pridáme lyžičku múky vyšľahané v troche smotany a prevaríme.

Králik na horčici
Kombinácia bieleho vína a horčice je veľmi chutná, k ľahkému králičiemu mäsu sa skvele hodí a spolu s čerstvými bylinkami tvoria dokonalé jedlo.
INGREDIENCIE
- 1200 g králika
- 50 g masla
- 30 ml oleja
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- 5 lyžíc horčice typu dijonskej
- 400 ml bieleho vína
- 200 ml vody
- 100 ml smotany na varenie
- tymián
- bobkový list
- korenie
- soľ
POSTUP
- Králika naporcujeme na osem častí.
- Na masle a oleji osmažíme mäso z oboch strán.
- Mäso vyberieme z hrnca a na jeho mieste orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu, drvený cesnak, čerstvé bylinky (petržlen, tymián), bobkový list.
- Okoreníme, primiešame horčicu, zarestujeme, zalejeme vodou a vínom.
- Vložíme späť králika, osolíme a varíme veľmi miernym varom hodinu.
- Ku koncu varu pridáme smotanu, prevaríme.

Objavte podobné tipy
Horčica z cukety
Cuketové horčicu môžeme použiť namiesto tatárky a kečupu, k pečenému alebo grilovanému mäsu, či údeninám.
INGREDIENCIE
- 2 kg cukety – očistená, bez jadierok
- 1 ks cesnaku – celá, stredne veľká šúľky
- 80 g cukru
- 1 lyžica soli
- 250 ml octu
- 100 ml rastlinného oleja
- 200 g horčice plnotučné – kelímok
POSTUP
- Očistenú cuketu bez jadierok pokrájame na kúsky, cesnak nasekáme a dáme do hrnca.
- Pridáme ocot, cukor, soľ, olej, horčicu a za občasného premiešania dusíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia cukety.
- Potom všetko rozmixujeme na hladkú hustú kašu.
- Plníme do čistých, suchých pohárov, pevne uzavrieme a sterilizujeme asi 10 minút na 180 ° C.
- Sterilizovať nemusíme celú dávku, časť môžeme nechať v chladničke, tam nám vydrží zhruba mesiac.
TIP : Pokud máme rádi ostré, přidáme k cuketě nejen česnek, ale i fefronku nebo chilli papričku.

Bravčové plátky na horčici
Niekedy sa nám do varenia veľmi nechce, alebo by sme jednoducho chceli mať obed hotový čím skôr. A práve v tom prípade sa môžeme nechať inšpirovať týmto rýchlym a jednoduchým receptom.
INGREDIENCIE
- 4 plátky bravčového stehna alebo bravčových kotliet
- 4 lyžice kremžskej horčice
- soľ a korenie
- olej
POSTUP
- Mäso z oboch strán je naklepeme, mierne osolíme a okoreníme.
- Nakoniec ich potrieme horčicou.
- Mäso orestujeme z prudké na panvici.
- Do pripraveného pekáča vložíme mäso, podlejeme trochou vody.
- Pečieme pri 180 ° C asi pol hodiny.
- Raz je otočíme.
- Podávame so zemiakmi posypanými pažítkou, ako prílohu môžeme pripraviť uhorkový šalát.

Ostrú horčicu je najvhodnejšie pridávať do rôznych omáčok, k pečenému mäsu, do majonéz a šalátových zálievok. Jemná horčica sa hodí skôr k rybám – zvlášť k lososom.
Horčica sa hodí snáď ku všetkým druhom grilovanie. Určite vyskúšajte.