7 delikátnych horčičných receptov na jednom mieste. Ochutnajte ich všetky!

Tentokrát sme si pre vás pripravili luxusné recepty s horčicou, po ktorých sa budete oblizovať!

Horčica totiž dodá každému jedlu ten správny šmrnc a šmrnc.

Vyskúšajte s ňou napríklad hovädzí guláš, pečenú zeleninu alebo králika.

Máme pre vás aj tip, ako si pripraviť svoju vlastnú domácu horčicu.

Tešíte sa?

Tak poďme na to!

Kuracie prsia v krémovej omáčke

Krehké kuracie prsia, ktoré sa rozplývajú v ústach a hodvábna omáčka z medu a dijonskej horčice dohromady vytvárajú úžasný a jednoduchý pokrm, ktorý si hravo pripravíte v ktorúkoľvek dennú dobu.

Ingrediencie

  • 2 veľké kuracie prsia, pozdĺžne rozpolené
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
  • hladká múka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 1/3 šálky kuracieho vývaru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 šálka hustej smotany na šľahanie

Postup

  1. Pripravte si kura (rozkrojte ho pozdĺžne napoly, aby ste mali 4 menšie rezne).
  2. Posypte ho sušeným cesnakom, soľou a korením a potom obaľte v múke.
  3. Zahrejte olivový olej a jednu lyžicu masla na panvici na stredne vysokom plameni.
  4. Akonáhle je panvica rozpálená, pridajte kúsky kurčaťa a opekajte ich 4–5 minút/strana, alebo pokiaľ nie sú zlaté.
  5. Pokiaľ olej začne veľmi prskať, znížte teplotu.
  6. Akonáhle je kura opečené, vyberte ho z panvice a dajte bokom.
  7. Zložte panvicu z ohňa a pridajte zvyšok masla, kuracie vývar, dijonskú horčicu a med.
  8. Vráťte panvicu na sporák a nastavte teplotu na strednú.
  9. Omáčku miešajte, kým sa horčica nerozpustí (uistite sa, že sa tekutina úplne nezredukuje).
  10. Pridajte smotanu.
  11. Akonáhle omáčka opäť prebubnutá, pridajte späť kura.
  12. Nechajte variť 5 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené a omáčka zredukovaná podľa vašich predstáv.
Kuracie mäso v omáčke servírované v panvici.
www.saltandlavender.com

Vyskúšajte aj našich 10 najlepších receptov s kuracími prsnými rezňami alebo diétne mäso s výbornou chuťou!

Bravčová bábika marinovaná v horčici

Jednoduchý recept na prípravu, ktorý skvele snúbi jemné bravčové mäso s horčicou, cesnakom a oreganom. Perfektne sa hodí ako na sviatočnú večeru, tak na každodenný obed.

Ingrediencie

  • 750 g bravčovej bábiky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky dijonskej horčice
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného

Postup

  1. Bravčovú bábiku v prípade potreby orežte, odstráňte striebornú kožu (lesklý biely povlak na mäse) a prebytočný tuk.
  2. V plytkej veľkej miske alebo pekáčiku zmiešajte olivový olej, dijonskú horčicu, hrubozrnnú horčicu, med, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a rozmarín a dobre premiešajte.
  3. Pridajte bravčovú bábiku a poriadne premiešajte.
  4. Misku pevne zakryte alobalom alebo plastovou fóliou a marinujte bravčové mäso v chladničke po dobu najmenej 8 hodín, maximálne 24 hodín.
  5. Keď ste pripravení piecť, predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  6. Dajte mäso do pekáča a zbavte sa zvyšnej marinády.
  7. Mäso pečte 30 až 40 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso nezaznamená 68 stupňov Celzia.
  8. Vyberte pekáč z rúry, pevne ho zakryte alobalom a pred krájaním nechajte 10 minút stáť.
  9. Dobrú chuť!
Marinované bravčové mäso s tymianom servírované na tácke.
www.thespruceeats.com

Pečené bravčové kotlety s horčicou a medom

Bravčové kotlety pečené s dokonalou omáčkou z medu, dijonskej horčice a majonézy, ktorá jej dodáva príjemnú krémovitosť, sú chuťovým orgazmom, ktorý budete chcieť znova a znova!

Ingrediencie

  • 1/3 šálky majonézy
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 1/8 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/4 lyžičky údené papriky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo drveného korenia
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 4 bravčové kotlety s kosťou, asi 2,5 cm hrubé

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175ºC.
  2. Omáčku si pripravte zmiešaním majonézy, dijonskej horčice, medu, sušeného cesnaku, papriky, soli a čerstvo namletého čierneho korenia.
  3. Pomocou papierovej utierky osušte povrch bravčových kotliet, potom každú stranu ochuťte štipkou soli a čerstvo drveným korením.
  4. Zahrejte jednu polievkovú lyžicu oleja v ťažkej panvici na stredne vysokom plameni.
  5. Keď je panvica veľmi horúca, pridajte naraz dve bravčové kotlety a opekajte dozlatista z každej strany (3 minúty z každej strany).
  6. Opečené bravčové kotlety dajte do zapekacej misy (nevadí, keď sa zľahka prekrývajú).
  7. Bravčové kotlety potrite z oboch strán medovohorčičnou omáčkou.
  8. Pečte asi 30 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 63 °C.
  9. Ak chcete dosiahnuť väčšie zhnednutie, prepnite rúru na grilovanie a opekajte kotlety po dobu 3–5 minút, alebo pokiaľ povrch nebude zlatisto hnedý.
  10. Podávajte horúce.
Mäso z rúry s lahodnou omáčkou servírované v pekáči.
www.budgetbytes.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie luxusné recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa : zapečené aj grilované!

Králik v horčičnej omáčke

Chutná, bohatá omáčka s bielym vínom, kuracím vývarom, čerstvými bylinkami, kaparmi, crème fraîche a horčicou je úplne dokonalá a zdravé králičie mäso sa k nej perfektne hodí. Ochutnajte túto lahôdku aj vy!

Ingrediencie

  • 1 (1 – 2 kg) králik, nakrájaný na 6 až 8 kusov
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 a ½ lyžice masla
  • 1 a ½ lyžice oleja
  • 1 vrchovatá šálka nakrájanej cibule a/alebo šalotky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka suchého bieleho vína
  • 2 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • pár vetvička tymiánu
  • 12 listov šalvie
  • ½ šálky crème fraîche
  • 1 lyžička nakrájaných kaparov
  • nakrájaná pažítka na ozdobu

Postup

  1. Králika dochuťte soľou a korením.
  2. Zahrejte veľký hlboký hrniec na stredne vysokú teplotu.
  3. Pridajte maslo a olej.
  4. Za horúceho prskanie a opekajte králika po dávkach, asi 3 až 4 minúty z každej strany, kým nezozlátne.
  5. Opečeného králika vyberte z hrnca a dajte bokom.
  6. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu/šalotku a za občasného miešania opekajte asi 5 až 6 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Zasypte cibuľu múkou a miešajte, kým sa dobre nezapracuje, potom asi minútu varte, kým zmes nezačne voňať toastovo.
  9. Pridajte víno a 1 šálku vývaru, šľahajte, kým omáčka nezhustne.
  10. Zašľahajte zvyšný vývar a 1 lyžicu horčice a priveďte do varu.
  11. Ochutnajte a prípadne dosoľte.
  12. Opečené kúsky králika vráťte do omáčky.
  13. Pridajte tymian a šalvia.
  14. Hrniec prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, asi 45 minút.
  15. Je potrebné poznamenať, že zadná časť králika sa varí rýchlejšie ako predné, takže možno bude potrebné vytiahnuť zadné kúsky o niekoľko minút skôr.
  16. Pomocou klieští vyberte kúsky králika z omáčky, dajte bokom a udržujte v teple.
  17. Dajte hrniec na strednú teplotu a priveďte obsah do varu.
  18. Zašľahajte crème fraîche, 1 lyžicu horčice a kapary a varte do zhustnutia, asi 5 minút.
  19. Ochutnajte omáčku a prípadne dokoreňte.
  20. Preložte králika do nahriatej servírovacej misy a prelejte omáčkou.
  21. Posypte pažítkou.
Kusy králika v omáčke s čerstvými bylinkami servírované v hrnci s lyžicou.
www.wildgreensandsardines.com

Pečená zelenina s horčicou a medom

Táto jednoduchá pečená zelenina je plná chuti! Je krásne jemná, sladkastá a vy si ju hravo pripravíte behom chvíle. Vykúzlite tak úžasnú prílohu, ktorú bude milovať celá rodina!

Ingrediencie

  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na plátky
  • 2 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na 5 cm tyčinky
  • 2 stredné pastináky, olúpané a nakrájané na 5 cm tyčinky
  • 500 g zemiakov, nakrájaných na 1 cm kúsky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice medu
  • 3 lyžice dijonskej horčice
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200ºC.
  2. Pridajte cibuľu, mrkvu, paštrnák a zemiaky na veľký plech na pečenie s okrajom.
  3. V malej miske šľahajte olej, med, horčicu, soľ a korenie, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Odmerajte 2 polievkové lyžice zmesi a odložte na neskôr.
  5. Zostávajúcu zmes nalejte na zeleninu, potom premiešajte, aby sa všetko spojilo a rozotrite zeleninu v rovnomernej vrstve.
  6. Pečte asi 35 až 40 minút (raz v polovici pečenia premiešajte), kým zelenina nezmäkne a nezačne hnednúť.
  7. Vyberte z rúry a nechajte asi 2 až 3 minúty vychladnúť.
  8. Zalejte odloženými 2 lyžicami omáčky a premiešajte.
  9. Ochutnajte av prípade potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  10. Dobrú chuť!
Mrkva, zemiaky, pastinak a cibuľa pečené v rúre s omáčkou, to všetko servírované na tanieri.
www.cooknourishbliss.com

Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu a to pripravenú tak, že si na mäso ani nespomeniete!

Smotanový hovädzí guláš s mrkvou a slaninou

Užite si tento pokrm, ktorý vás zahreje počas zimných večerov. Je to lahodná a vďačná večera, ktorá vás prekvapí svojou úplne božskou chuťou!

Ingrediencie

  • 4 plátky slaniny, nakrájané
  • 500 g hovädzej gleje, nakrájanej na kocky
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 6 šalotiek, olúpaných a nakrájaných na polovice
  • 6 mrkví, olúpaných a nakrájaných na kúsky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 a 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice hustej smotany na šľahanie
  • nakrájaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Slaninu opečte na stredne vysokom plameni v ťažkom hrnci.
  2. Vyberte a nechajte odkvapkať na papierovej utierke, tuk nechajte v hrnci.
  3. Hovädzie mäso pretrepte v igelitovom sáčku s múkou, štipkou soli a štipkou korenia.
  4. Pridajte do hrnca a restujte na stredne vysokej teplote, kým nezhnedne.
  5. Pridajte šalotku, mrkvu a paradajkový pretlak a premiešajte.
  6. Zalejte vývarom a duste 90 minút.
  7. Vmiešajte slaninu, horčicu a smotanu.
  8. Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.
Guláš z hovädzieho mäsa so zeleninou a smotanou servírovaný na tanieri a posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.framedcooks.com

Kuracie stehná v medovo-horčičnej omáčke

Luxusné chrumkavé kuracie stehná ochutené kurkumou v pikantnej medovo-horčičnej omáčke sú vychutené k úplnej dokonalosti a vy si ich zamilujete. Pritom ide o neuveriteľne jednoduchý recept. To jednoducho musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 6 – 8 kuracích stehien, s kosťou as kožou
  • olej na vyprážanie
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 čajová lyžička sušenej horčice
  • soľ a korenie

Na medovo-horčičnú omáčku:

  • 3 lyžice hrubozrnnej horčice
  • 3 lyžice dijonskej horčice
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice kuracieho vývaru
  • soľ a korenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Osušte kuracie stehná.
  3. Zmiešajte olivový olej, kurkumu, sušenú horčicu, soľ a korenie a dobre zapracujte do kuracích stehien tak, aby bola zmesou úplne pokrytá.
  4. Suroviny na medovo-horčičnú omáčku prešľahajte a dajte bokom.
  5. Na sporáku rozohrejte veľkú panvicu vhodnú do rúry.
  6. Po zahriatí pridajte olej tak, aby sotva pokryl povrch.
  7. Keď sa blyští, pridajte kuracie stehná kožou dole.
  8. Opekajte 3–4 minúty dozlatista, potom otočte a opekajte z druhej strany asi 3 minúty.
  9. Prebytočný olej zlejte a všetko zalejte medovo-horčičnou omáčkou.
  10. Vložte panvicu do rúry a pečte 30 minút alebo pokiaľ teplomer vložený do mäsa neukáže vnútornú teplotu 80 °C.
  11. Vyberte z rúry a podávajte.
Chrumkavé kuracie stehná ochutené kurkumou v pikantnej omáčke, obložená listovou zeleninou a servírovaná na tanieri.
www.flavourandsavour.com

Recepty na kuracie stehná sú jednoduché a vždy niečím výnimočné. Poďte sa o tom s nami presvedčiť! Tiež sa s vami podelíme o pár tipov, ako úspešne a jednoducho marinovať kuracie mäso.

Domáca horčica

Horčicu si hravo pripravíte aj vy doma a verte nám, že už sa k tej kupovanej rozhodne nevrátite. Potrebujete na ňu iba pár surovín!

Ingrediencie

  • 1 šálka studenej vody
  • 3/4 šálky mletej horčice
  • 3/4 lyžičky hrubej morskej soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej kurkumy
  • 1 lyžička cesnakového pyré alebo 1/8 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/8 lyžičky papriky
  • 1/2 šálky bieleho destilovaného octu

Postup

  1. Vložte vodu, horčicu, soľ, kurkumu, cesnak a papriku do malého hrnca a šľahajte do hladka.
  2. Zmes varte na stredne nízkom až miernom ohni za častého miešania, kým neprebubla do hustej pasty, 30 až 45 minút.
  3. Do horčičnej zmesi zašľahajte ocot a pokračujte vo varení, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu, čo môže trvať 7 až 15 minút.
  4. Pred vložením horčice do vzduchotesnej nádoby nechajte horčicu vychladnúť na izbovú teplotu.
  5. Zakryte a nechajte v chladničke pokojne až 3 mesiace.
  6. Horčica bude prvých pár dní alebo dokonca týždňov celkom štipľavá, ale časom sa zjemní.
Žltá horčica servírovaná v mištičke.
www.leitesculinaria.com

A ako vám naše recepty s horčicou chutili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.