Hermelín, syr s plesňou na povrchu strong>, určite všetci poznáme a bežne ho radíme do nákupného zoznamu. Svojou skvelou chuťou sa hodí napríklad k degustáciu vín strong>, ale nielen k nim.
A prečo ho nazývame čarovným? Hermelín môžeme pripraviť na veľa spôsobov a vždy chutí naozaj báječne.
Vyskúšajte si 5 jednoduchých receptov s hermelínom a vykúzlite svojim stravníkom spokojný úsmev na perách.
Grilovaný skladaný hermelín
Niet nad letné grilovanie s priateľmi či rodinou. A aby ste nemuseli grilovať stále dookola len mäso, prinášame vám recept na grilovaný skladaný hermelín.
INGREDIENCIE:
- 4 hermelíny
- 8 plátkov šunkovej alebo iného salámy
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica horčice
- 3 paradajky
- 1 lyžica kečupu
POSTUP:
- Každý hermelín rozkrojíme na 3 rovnako hrubé kolieska.
- Prvý koliesko potrieme kečupom a prelisovaným cesnakom, položíme naň plátok salámy, koliesko cibule a koliesko paradajky.
- Priklopíme ďalším plátkom, ktorý potrieme horčicou a položíme naň opäť plátok salámy a koliesko cibule a paradajky.
- Zakryjeme tretím plátkom. Postup opakujeme u všetko pripravených hermelínov.
- Naplnené hermelíny zabalíme po jednom do alobalu a grilujeme asi 6 minút.
Zdroj obrázku: iprima.cz
Vhodná príloha strong> ku grilovanému hermelínu je opečené strong> pečivo strong>, hodí sa však aj opečené strong> zemiaky strong> alebo grilovaná zelenina strong>.
Objavte podobné tipy
Hermelínová nátierka
Pre potešenie chuti vás i vašich blízkych prinášame recept na Hermelínová nátierku, ktorá rozhodne poteší vaše chuťové bunky.
INGREDIENCIE:
- 2 hermelíny
- 1 cibuľa
- biely jogurt
- majonéza
- 2 vajcia uvarené na tvrdo
- lyžice horčice
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Hermelíny si nakrájame na kúsky alebo nastrúhame. Cibuľu a vajcia nakrájame na jemno.
- Zmiešame dohromady a vmiešame trochu majonézy, horčica a jogurtu.
- Osolíme, okoreníme a poriadne premiešame.
Zdroj obrázku: albert.cz
Pre lepšiu chuť necháme nátierku odležať v chlade strong>. Podávame natreté na pečive strong>. Môžeme okoreniť či posypať pažítkou strong> alebo podávať so zeleninou strong>.
hermelínový šalát
Šalát z hermelínu je jedna z variantov, ako behom chvíľky vytvoriť výbornú pochúťku.
Vyskúšajte si náš recept na hermelínový šalát strong>.
INGREDIENCIE:
- 2 hermelíny
- 10 dkg šunkovej salámy
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- 1 sterilizovaná kapie
- 2 lyžice sterilizovaného zeleru
- 10 dkg majonézy
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 1 lyžica horčice
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- citrónová šťava
- korenie podľa chuti
POSTUP:
- Hermelín a salámu nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno a jablko, zeler a kapiu na rezance.
- Premiešame a pridáme majonézu zmiešanú s jogurtom, horčicou a rozotretým cesnakom.
- Znovu premiešame a dochutíme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme podľa chuti.
Zdroj obrázku: ceskatelevize.cz
Môžeme podávať s celozrnným alebo iným pečivom strong>. Pokiaľ máte radi čerstvú zeleninu strong>, môžete pridať miesto sterilizovanej zeleniny zeleninu čerstvú.
Hermelín v zemiakovej placke
Pod pojmom vyprážaný hermelín strong> si nemusíme nutne predstaviť obalený syr v múke, vajíčku a strúhanke.
Vyskúšajte recept na hermelín v zemiakovej a spoznajte, že aj pri smažení dokáže hermelín vykúzliť báječnú chuť.
INGREDIENCIE:
- 7 väčších zemiakov
- 2 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- majoránka
- rasca
- 200 g hladkej múky
- 4 šampiňóny
- 200 ml mlieka
- 3 hermelíny
- olej na vyprážanie
POSTUP:
- Cesnak vymiešame, pridáme nastrúhané surové zemiaky, vajíčka, mlieko, hladkú múku, majoránku, rascu, korenie, soľ a najemno nasekané šampiňóny. Všetko dôkladne premiešame.
- Hermelíny rozkrojíme vodorovne a potom na štvrtiny.
- Na panvicu s rozpáleným olejom lyžicou nanesieme cesto a naň dáme hermelín. Na hermelín nanesieme druhú vrstvu cesta a opekáme dozlatista z oboch strán.
K tejto výborné špecialite strong> môžeme podávať napríklad zeleninu strong> podľa vašej chuti.
Plnený hermelínový dortíček
Hermelín chutí výborne aj v kombinácii s ovocím. Vyskúšajte náš recept na plnený hermelínový dortíček strong>.
INGREDIENCIE:
- 2 hermelíny
- pol vaničky tvarohu
- 2 lyžice masla
- 10 dkg šunky
- 2 broskyne (alebo iné ovocie)
- strúhané oriešky
POSTUP:
- Hermelín rozkrojíme na dve kolieska.
- Vymiešame tvaroh s maslom do peny a dochutíme soľou. Sáčkom s ozdobnou špičkou ho nastriekame na kolieska hermelínu.
- Dozdobíme na jemno nakrájanú šunkou, krájanú broskýň alebo iným ovocím, jadrami orechov alebo strúhanými orechmi.
- Môžeme podávať.
Výborne sa k hermelínu hodí aj maliny. Celý dortíků môžeme zľahka poliať medom.
Hermelín je v našich končinách obľúbenou pochúťkou a nájde si cestu na váš stôl v akomkoľvek ročnom období.
V lete sú skvelé grilované hermelíny a iné pochúťky na grile , zatiaľ čo v zime môžete syrovými maškrty ozdobiť silvestrovský stôl .