Najlepšie recepty s bylinkami, ktoré sú plné zelených vitamínov

Riešite únavu alebo len chcete vylepšiť svoje kulinárske umenie? V oboch prípadoch sa neubránite záplave čerstvých vitamínov zo zelených vňatí.

Tie nám poskytne predovšetkým žerucha, pažítka, jarná cibuľka a petržlenová vňať .

Zelené vitamíny sa objavujú v mnohých receptoch, nie však ako ich základ. A na také si práve posvietime v 5 jednoduchých receptoch sa zeleným vitamínom !

žerucha

Žerucha je na pestovanie veľmi jednoduchá, pretože nevyžaduje kvetináč a zeminu . Vypestujeme si ju v nízkych miskách, na tácke z umelej hmoty alebo napríklad na starých tanieroch.

Tieto nízke nádoby vyložíme buničitú vatou, zvlhčíme ju rovnomerne vodou a na vlhkú vatu vysejeme semienka. Pravidelne vlhčíme, pretože semienka musí byť vo vlhku, nie však pod vodou.

žeruchový krém

INGREDIENCIE

  • 100 g žeruchy
  • 150 ml mlieka
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • 2 póry
  • 2 lyžice oleja
  • 100 ml smotany
  • 1 rožok na kocky

POSTUP

  1. Na lyžici oleja podusíme pór s 3 lyžicami vody do mäkka.
  2. Pridáme žeruchu a po 2 minútach zalejeme vývarom.
  3. Povaríme 2 minúty a pridáme mlieko, potom rozmixujeme.
  4. Na panvici osmažíme rohlíkové kocky.
  5. Podávame s ľahko zapracovaní smotanou, posypané osmaženými kockami a dozdobené lístky žeruchy.

Recept na žeruchový krém plný zelených vitamínov

pažítka

Pažítku netreba predstavovať, je veľmi známou vňaťou, ktorá sa bežne používa počas celého roka.

Používame ju predovšetkým čerstvú a jemne nakrájanú alebo nasekanú a to za použitia nerezového noža, aby nebol znížený obsah vitamínu C.

Pažitková nátierka

INGREDIENCIE

  • 1 mäkký tvaroh
  • 3 lyžice masla
  • 1 vajce
  • pol hrnčeka pažítky
  • štipka soli

POSTUP

  1. Varené vajcia rozdelíme na bielok a žĺtok.
  2. Bielok nasekáme nadrobno, žĺtok vymiešame s maslom.
  3. Žĺtkovej maslo zmiešame s tvarohom.
  4. Potom vmiešame bielok a nadrobno nasekanú pažítku.
  5. Servírujeme s čerstvým pečivom.

Recept na výbornú pažítkovou nátierku

Pažitková nátierka najlepšie chutí na domácom pečive.

Pažitková omáčka

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1/2 l vývaru
  • 1 téglik smotany
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka sekanej pažítky

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejeme maslo.
  2. Pridáme múku a usmažíme zlatistú zápražku.
  3. Tú zalejeme vývarom a smotanou a 2 minúty povaríme.
  4. Pridáme pažítku a dochutíme soľou. Povaríme 1 minútu a rozmixujeme.
  5. Pažitková omáčka sa výborne hodí k rybiemu mäsu.

Recept na pažítkovou omáčku

petržlenová vňať

Pod pojmom petržlen alebo petržlenová vňať sa schovávajú dve rôzne kulinárske ingrediencie. Prvý z nich je kučeravá petržlenová vňať , čo sú drobné asi 8-10 cm vysoké rastlinky s hustými kučeravými lístkami. Druhým je petržlenová vňať , čo sú lístky petržlenu pestované predovšetkým pre koreň.

Petrželka sa radí medzi superpotraviny . Pôsobí proti formovaniu nádorov, má antioxidačné účinky, zlepšuje vzhľad kože a funkciu kĺbov.

Petrželková omáčka

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masla
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Jemne nasekanú petržlenovú vňať speníme na masle.
  2. Zalejeme vývarom a smotanou a povaríme 5 minút.
  3. Potom omáčku rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
  4. Dozdobíme petržlenovou vňaťou. Omáčka sa hodí ku kuraciemu alebo rybiemu mäsu so zemiakmi.

Recept na Petrželková omáčku

petržlenovej pesto

INGREDIENCIE

  • 1/2 hrnčeka petržlenu
  • 2 lyžice vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 25 g strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie dohladka rozmixujeme.
  2. Zmes prelejeme do uzatvárateľnej pohára.
  3. Skladujeme v chladničke, používame na pečivo alebo cestoviny.

Recept na petržlenovej pesto

Pesto nám v chladničke vydrží až 2 týždne. Tradičný je pesto bazalkové, ale možno ho pripraviť aj z ďalších byliniek.

Kučeravou petržlenovú vňať môžeme pestovať ako pažítku v kvetináči. Petržlenovú vňať si môžeme zasadiť do petrželák naplneného vhodnú zeminou, kde otvory vyrastá vňať pre upotrebenie v kuchyni. Alebo môžeme postupovať ako naše babičky a pri použití koreňa skrojit vršok, položiť ho na tanierik s vodou a nechať povyrásť lístky.

Ktorý zelený pokrm vás najviac zaujal? Podeľte sa o recept s priateľmi na facebooku, je to ľahké.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.