Výborné bylinné recepty pre zdravie a chuť na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Neváhajte a vyskúšajte naše úžasné recepty s bylinkami.

Ostatne existuje snáď lepšie ingrediencie, než práve tieto aromatické rastlinky?

Prevonia celú domácnosť, a ešte si svoje obľúbené jedlá vychutnáte lepšie ako bez nich.

Keď si navyše vypestujete bylinky na svojej záhradke alebo napríklad na kuchynskom okne, budete si pomláskavať dvojnásobne.

Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a pripravte im skutočnú hostinu, na ktorú len tak nezabudnú.

Bylinkový dip

Prekvapte svojich hostí pohárom výborného kokteilu, miskou tohto úžasného bylinkového dipu a trochou krekrov a čerstvej zeleniny. Budú sa k vám radi vracať!

INGREDIENCIA

  • 230 g krémového syra izbovej teploty
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1/2 šálky majonézy
  • 3/4 šálky nakrájanej jarnej cibuľky, bielej aj zelenej časti
  • 1/4 šálky nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Pridajte všetky ingrediencie do misy kuchynského robota a rozmixujte.
  • Podávajte pri izbovej teplote.
Dip z byliniek, majonézy a kyslej smotany v mištičke s vedľa položenými krekermi.
www.karenskitchenstories.com

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na prílohové omáčky k mäsu, zelenine či krekrom 10x inak. Vyberie si úplne každý!

Grilované kura v cesnakovo-bylinkovej marináde

Pripravte si toto dokonale šťavnaté, jemné a lahodné kura, ktoré je marinované v tej najlepšej marináde z cesnaku a byliniek. Môžete ho podávať ako hlavnú hviezdu pokrmu alebo ním doplniť šalát alebo cestoviny.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžičky morskej soli
  • 2 lyžičky nasekanej cibule
  • 2 lyžičky praženého cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky koriandra
  • 1/2 lyžičky petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky octu
  • 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože

POSTUP

  • Zmiešajte morskú soľ, nasekanú cibuľu, pražený cesnakový prášok, čierne korenie, koriander, petržlenovú vňať a papriku.
  • Vložte zmes korenia, olivový olej a ocot do vrecka na zips.
  • Pridajte 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože.
  • Premiešajte, aby sa mäso obalilo, dajte do chladničky a kurča 30 minút marinujte.
  • Naolejujte grilovacie rošty, vyberte kurča z marinády a grilujte na stredne vysokej teplote asi 5 minút z každej strany, celkom asi 10 minút alebo pokiaľ kurča nedosiahne vnútornú teplotu 71 °C.
Grilované kura nakrájané na plátky.
www.thegunnysack.com

Testujeme kontaktné elektrické grily . Aký v našej recenzii vyhral a prečo?

Bylinkové maslo

Čas od času človek dostane chuť na chlieb či pečivo s nejakou dobrou nátierkou alebo iným druhom mazania. Prečo neskúsiť klasiku, na ktorej si pochutná každý? Trochu byliniek, čerstvé maslíčko a budete sa olizovať celá rodina.

INGREDIENCIA

  • 1 kocka zmäknutého nesoleného čerstvého masla
  • 2 lyžice čerstvej jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica čerstvého najemno nasekaného tymiánu
  • 1 lyžica čerstvé najemno nakrájané pažítky
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Do stredne veľkej misy dajte maslo, petržlen, tymian, pažítku, cesnak, soľ a korenie.
  • Miešajte dohromady, kým sa všetky suroviny úplne nespoja.
  • Odrežte kus potravinovej fólie, rozprestrite na stôl a hotové maslo položte na stred v hrubšej vrstve.
  • Zabaľte a vytvarujte ako poleno.
  • Konce fólie zatočte a zastrčte pod okraje fólie.
  • Vložte do chladničky a nechajte minimálne 3 hodiny, ideálne cez noc zatuhnúť.
  • Potom už len stačí nakrájať a podávať.
  • Môžete ho mazať na chleba, alebo použiť napríklad na ozdobu minútky, ale aj napríklad do šalátu.
Cesnakové maslo s bylinkami na doske, nakrájané na kúsky.
www.thecountrycook.net

Gnocchi s bylinkovou omáčkou

Tieto gnocchi s ančovičkami a bylinkovou omáčkou pripravíte iba za 10 minút. Pokiaľ nemáte radi ančovičky alebo chcete toto jedlo urobiť vegánske, jednoducho ich z omáčky vynechajte.

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica kaparov
  • 4 ančovičky (voliteľne)
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • 50 g byliniek (petržlenová vňať, pažítka a bazalka)
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 500 g gnocchi

POSTUP

  • Kapary, ančovičky, cesnak, citrónovú šťavu a bylinky pokvapkajte 3 lyžicami olivového oleja a vytvorte omáčku.
  • Okoreňte a dajte bokom.
  • Gnocchi uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale, potom sceďte.
  • Na nepriľnavej panvici rozohrejte na prudkom ohni zvyšný olej a pridajte gnocchi.
  • Vymažte dochrumkava asi 3 minúty.
  • Vyberte z panvice a nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke.
  • Gnocchi premiešajte s omáčkou, potom ich rozdeľte do misiek, posypte citrónovou kôrou a drveným čiernym korením a podávajte.
Gnocchi s ančovičkami a omáčkou z byliniek na tanieri.
www.bbcgoodfood.com

Ochutnajte aj naše ďalšie recepty na talianske zemiakové halušky na 7 rôznych spôsobov. Je to lahôdka!

Soľ s príchuťou rozmarínu, pomaranča a tymiánu

Naučte sa vyrobiť jednoduchú soľ s citrusmi a bylinkami! Skvele sa hodí na dochucovanie rôznych jedál, ako je hydina, ryby a zelenina, a môžete jej obdarovať všetkých gurmánov, ktoré máte v rodine či medzi priateľmi.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky hrubej morskej soli
  • 3 lyžice čerstvých listov rozmarínu
  • 1 lyžica lístkov čerstvého tymiánu
  • 6 pomarančov

POSTUP

  • Do veľkej misy odmerajte morskú soľ a dajte bokom.
  • Rozmarín a tymián umyte a osušte.
  • Odstráňte listy a zlikvidujte drevnaté stonky z oboch bylín.
  • Rozmarín a tymián nasekajte ostrým nožom nadrobno a oboje odmerajte do misky spolu so soľou.
  • Pomaranče umyte a osušte a pomocou zesteru nakrájajte kôru zo všetkých šiestich pomarančov na malé tenké prúžky (vyhnite sa bielej dreni pod nimi).
  • Prípadne môžete pomocou malého ostrého noža olúpať kôru na veľké rezančeky a potom ju nakrájať na menšie kúsky.
  • Odšťavnite dva pomaranče do malej misky.
  • Pridajte čerstvú šťavu a pomarančovú kôru k morskej soli.
  • Soľ dobre premiešajte drevenou lyžicou, aby sa pomarančová šťava, bylinky a kôra plne spojili.
  • Zmes rovnomerne rozotrite na veľký plech na pečenie s okrajom.
  • Nastavte rúru na 105 stupňov Celzia a vložte plech dovnútra.
  • Pečte 30 minút, v polovici premiešajte.
  • Vareškou alebo vidličkou rozbite prípadné zhluky a hotovú soľ uložte do vzduchotesnej nádoby do špajze.
  • Pre najlepšiu chuť spotrebujte do 3 mesiacov.
Soľ s citrusmi a bylinkami v pohári.
www.therisingspoon.com

Prečo konzumovať bylinky?

  • Bylinky majú množstvo pozitívnych vlastností. Nielen, že dochutí vaše pokrmy , ale môže pomôcť s radom zdravotných neduhov.
  • Bylinky obsahujú mnoho vitamínov a minerálov . Niečo sa nachádza v listoch, ďalšie zase v koreňoch alebo aj v kvetoch. Môžu byť nadupané vitamínom C, ale aj ďalšími vitamínmi ako napríklad A či E a skupiny B.
  • Na zápaly horných dýchacích ciest je ideálna materina dúška a tymián, oproti tomu na zažívacie ústrojenstvo sa hodí mäta s rascou. Na močovej cesty je super chren, ktorý pôsobí antisepticky.
  • Ak sa potrebujeme upokojiť, siahneme po medovke, rozmaríne alebo levandule. Bazalka a šalvia sú zase vhodné na dezinfekciu ústnej dutiny .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.