Riešite únavu alebo len chcete vylepšiť svoje kulinárske umenie? V oboch prípadoch sa neubránite záplave čerstvých vitamínov zo zelených vňatí.
Tie nám poskytne predovšetkým žerucha, pažítka, jarná cibuľka a petržlenová vňať .
Zelené vitamíny sa objavujú v mnohých receptoch, nie však ako ich základ. A na také si práve posvietime v 5 jednoduchých receptoch sa zeleným vitamínom !
žerucha
Žerucha je na pestovanie veľmi jednoduchá, pretože nevyžaduje kvetináč a zeminu . Vypestujeme si ju v nízkych miskách, na tácke z umelej hmoty alebo napríklad na starých tanieroch.
Tieto nízke nádoby vyložíme buničitú vatou, zvlhčíme ju rovnomerne vodou a na vlhkú vatu vysejeme semienka. Pravidelne vlhčíme, pretože semienka musí byť vo vlhku, nie však pod vodou.
žeruchový krém
INGREDIENCIE
- 100 g žeruchy
- 150 ml mlieka
- 1/2 l zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- 2 póry
- 2 lyžice oleja
- 100 ml smotany
- 1 rožok na kocky
POSTUP
- Na lyžici oleja podusíme pór s 3 lyžicami vody do mäkka.
- Pridáme žeruchu a po 2 minútach zalejeme vývarom.
- Povaríme 2 minúty a pridáme mlieko, potom rozmixujeme.
- Na panvici osmažíme rohlíkové kocky.
- Podávame s ľahko zapracovaní smotanou, posypané osmaženými kockami a dozdobené lístky žeruchy.

pažítka
Pažítku netreba predstavovať, je veľmi známou vňaťou, ktorá sa bežne používa počas celého roka.
Používame ju predovšetkým čerstvú a jemne nakrájanú alebo nasekanú a to za použitia nerezového noža, aby nebol znížený obsah vitamínu C.
Pažitková nátierka
INGREDIENCIE
- 1 mäkký tvaroh
- 3 lyžice masla
- 1 vajce
- pol hrnčeka pažítky
- štipka soli
POSTUP
- Varené vajcia rozdelíme na bielok a žĺtok.
- Bielok nasekáme nadrobno, žĺtok vymiešame s maslom.
- Žĺtkovej maslo zmiešame s tvarohom.
- Potom vmiešame bielok a nadrobno nasekanú pažítku.
- Servírujeme s čerstvým pečivom.

Pažitková nátierka najlepšie chutí na domácom pečive.
Objavte podobné tipy
Pažitková omáčka
INGREDIENCIE
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 1/2 l vývaru
- 1 téglik smotany
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka sekanej pažítky
POSTUP
- V hrnci rozohrejeme maslo.
- Pridáme múku a usmažíme zlatistú zápražku.
- Tú zalejeme vývarom a smotanou a 2 minúty povaríme.
- Pridáme pažítku a dochutíme soľou. Povaríme 1 minútu a rozmixujeme.
- Pažitková omáčka sa výborne hodí k rybiemu mäsu.

petržlenová vňať
Pod pojmom petržlen alebo petržlenová vňať sa schovávajú dve rôzne kulinárske ingrediencie. Prvý z nich je kučeravá petržlenová vňať , čo sú drobné asi 8-10 cm vysoké rastlinky s hustými kučeravými lístkami. Druhým je petržlenová vňať , čo sú lístky petržlenu pestované predovšetkým pre koreň.
Petrželka sa radí medzi superpotraviny . Pôsobí proti formovaniu nádorov, má antioxidačné účinky, zlepšuje vzhľad kože a funkciu kĺbov.
Petrželková omáčka
INGREDIENCIE
- 1 lyžica masla
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 150 ml smotany
- soľ, korenie
POSTUP
- Jemne nasekanú petržlenovú vňať speníme na masle.
- Zalejeme vývarom a smotanou a povaríme 5 minút.
- Potom omáčku rozmixujeme a dochutíme soľou a korením.
- Dozdobíme petržlenovou vňaťou. Omáčka sa hodí ku kuraciemu alebo rybiemu mäsu so zemiakmi.

petržlenovej pesto
INGREDIENCIE
- 1/2 hrnčeka petržlenu
- 2 lyžice vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- 25 g strúhaného parmezánu
POSTUP
- Všetky ingrediencie dohladka rozmixujeme.
- Zmes prelejeme do uzatvárateľnej pohára.
- Skladujeme v chladničke, používame na pečivo alebo cestoviny.

Pesto nám v chladničke vydrží až 2 týždne. Tradičný je pesto bazalkové, ale možno ho pripraviť aj z ďalších byliniek.
Kučeravou petržlenovú vňať môžeme pestovať ako pažítku v kvetináči. Petržlenovú vňať si môžeme zasadiť do petrželák naplneného vhodnú zeminou, kde otvory vyrastá vňať pre upotrebenie v kuchyni. Alebo môžeme postupovať ako naše babičky a pri použití koreňa skrojit vršok, položiť ho na tanierik s vodou a nechať povyrásť lístky.
Ktorý zelený pokrm vás najviac zaujal? Podeľte sa o recept s priateľmi na facebooku, je to ľahké.