Najlepšie recepty na zelerové placky. Inšpirujte sa!

Zelerové placky, karbonátky, rezne a burgery sú skvelou variantou, keď máte nedostatok a času.

Prinášame vám tipy na rýchle obedy.

Poďte sa pozrieť, čo všetko sa dá z zeleri aj ZELERU pripraviť.

Zelerové karbonátky pečené v rúre

Tieto zelerovej burgery alebo placky sú bez mäsa a bez múky. Môžu si ich teda dopriať vegetariáni alebo tí, ktorí majú bezlepkovú diétu. Obrovskou výhodou je, že nie sú vyprážané, teda aj ich príprava je zdravá.

ingrediencie:

  • 450 g zemiakov
  • 320 g zeleru
  • 1 stredná mrkva
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice sladom
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvo namletého korenia
  • olivový olej

postup:

  • Zemiaky, zeler, mrkvu si ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Všetko spolu zmiešajte, pridajte vajcia, sladom, soľ, čierne korenie a zamiešajte.
  • Mokrými rukami vytvarujte burgery o veľkosti dlane.
  • Vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich olivovým olejom.
  • Pečte vo vyhriatej rúre na 175 ° C počas 20 minút.
zelerovej placky v podobe Bürger
Zdroj: laurencariscooks.com

Tip: Už jste někdy zkoušeli domácí grilovaný masový burger? Ať už jej připravíte doma nebo na zahrádce, bude výborný.

Plnené zelerové placky s bravčovým mäsom

Zelerové placky možno vytvoriť aj na plnený spôsob. Už ste ich niekedy mali? U nás je tento recept netradičný, ale možno vás zaujme. A ak máte radi mäso, určite si pochutnáte.

Na cesto:

ingrediencie:

  • 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka vriacej vody
  • 1 hrnček vody

Na náplň:

  • 280 g mletého bravčového mäsa
  • 280 g zeleru
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • sezamový olej
  • zázvor
  • jarná cibuľka
  • olej

postup:

  • Obe múky si nasypte do misy. Po častiach prilievajte vriacu vodu a miešajte.
  • Potom po častiach prilievajte vodu izbovej teploty a miešajte.
  • Vyhnětené cesto prikryte pokrievkou a nechajte 8-10 minút odpočívať.
  • Zeler rozkrojte na polovice a dajte variť do vriacej vody na 1 minútu.
  • Potom ho sceďte a dajte do studenej vody vychladiť.
  • Nakrájajte ho na drobno.
  • Mleté mäso osoľte, pridajte k nemu sezamový olej, sójovú omáčku, kúsok nastrúhaného zázvoru, nasekanú jarnú cibuľku a nasekaný zeler.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na 8 bochníkov.
  • Z každého bochníka vyvaľkajte asi ½ cm hrubú placku a naplňte zmesou mäsa a zeleniny.
  • Placku zabaľte ako plnený knedlík a mierne stlačte.
  • Dajte piecť na rozohriatu suchú panvicu a prikryte pokrievkou.
  • Z každej strany placku pečte 3-4 minúty.
  • Placky sú hotové, keď sa začnú nafukovať.
  • Potrite ich olejom a môžete podávať.
placky plnené zelerom a mäsom
Zdroj: yumchina.com

Videorecept nájdete tu:

Tip: Co si třeba ze zbytku celeru udělat chutné a zdravé smoothie z řapíkatého celeru ve 4 variantách?

Zelerové karbonátky so syrom

Placky s zelerom, syrom a kuracím mäsom majú vyrovnanú chuť mäsa a zeleniny. Akú prílohu si vyberiete, je len na vás.

ingrediencie:

  • 2 stonky zeleru
  • 1 malá cibuľa
  • 450 g mletého kuracieho mäsa
  • 1 vajce
  • ¼ hrnčeka strúhanky
  • 3 lyžice nastrúhaného syra parmezánového typu
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 – 4 lyžice rastlinného oleja

postup:

  • Zeler a cibuľu očistite a nastrúhajte.
  • K zeleru a cibuľu pridajte mäso, vajcia, strúhanku, syr wolcetrovou omáčku, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
  • Všetko dôkladne zmiešajte.
  • Z cesta vytvarujte karbonátky.
  • Tie osmažte na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista pod prikrytú pokrievkou.
  • Z každej strany pečte asi 10 minút.
vyprážané zelerovej karbonátky
Zdroj: artsypalate.wordpress.com

Zelerový rezeň (vegan)

Zelerové rezne síce nie sú z mäsa, ale zato môžu byť príjemnou zmenou, nemyslíte?

Je to rýchle a chutné. Stačí k tomu vymyslieť adekvátny prílohu a je postarané.

ingrediencie:

  • 1 veľký zeler
  • 3 lyžice horčice
  • soľ a korenie
  • mletý muškátový oriešok
  • mletá paprika
  • 150 g strúhanky
  • 150 ml mlieka (pre vegánov treba sójového)
  • 100 g hladkej múky
  • rastlinný olej

postup:

  • Zeler ošúpte a nakrájajte na asi 1 cm široké kolieska.
  • Zeler dajte variť do vriacej osolenej vody na dobu asi 5 minút do zmäknutia (ale nesmie byť príliš mäkký, aby sa nerozpadal).
  • Hotový zeler zceďte a nechajte vychladiť. Každé koliesko potrite horčicou, posoľte, okoreňte, posypte paprikou a muškátovým orieškom.
  • Prichystajte si trojobal.
  • Do jedného hlbokého taniera si dajte múku, do druhého mlieko a do tretieho strúhanku.
  • Každý kúsok obaľte v múke, mlieku a nakoniec strúhanke.
  • Smažte dozlatista na rastlinnom oleji z oboch strán.
  • Nechajte odkvapkať na obrúskoch a podávajte s ľubovoľnou prílohou.
Rezne z zeleru.
Zdroj: gonutss.com

Ako vidíte, zelerové placky, rezne, karbonátky aj burgery sa dajú urobiť v rôznych variantoch.

Či už sú mäsové alebo zeleninové. Už ste potrebné skúšali brokolicové karbonátky alebo Cuketové karbonátky ?

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.