Aj keď už kyslá kapusta nie je v slovenskej kuchyni na stole niekoľkokrát týždenne, tak je stále ešte jednou z jej dôležitých a charakteristických zložiek.
A nemusí to byť len dusená príloha k mäsu s knedle alebo zemiaky. Okrem uplatnenie v zeleninových šalátoch alebo náplniach v slanom pečive, ho môžeme pripravovať aj ako zapekané s ďalšími surovinami.
My sme pre vás pripravili najlepších 5 receptov. Poďme teda na to.
Zapekané kyslá kapusta so zemiakmi a údeným mäsom
INGREDIENCIE
- 2 ks cibule
- 300 g údenej krkovičky
- 500 g kyslej kapusty
- 2 lyžice oleja
- 500 g zemiakov
- 3 ks vajec
- 500 ml mlieka
- 100 g nastrúhaného syra gouda
- soľ, korenie
- 1/2 lyžičky mletej rasce
POSTUP
- Olúpanú cibuľu a údené mäso nakrájame na kocky na kocky.
- Dáme na panvicu s olejom a orestujeme do zlatista.
- Zo kapusty vytlačíme šťavu, zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky.
- Kapusta a zemiaky dáme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame.
- Polovicu zmesi dáme do vymasteného pekáča, na zemiaky s kapustou rozložíme orestovanou cibuľu s údeným mäsom a prikryjeme zvyškom zemiakov s kapustou.
- Vajcia dobre rozšľaháme s mliekom, pridáme rascu, štipku soli a premiešame.
- Mliekom zalejeme mäso s kapustou a posypeme nastrúhaným syrom.
- Dáme do rúry a pečieme 45 minút pri 180 ° C.

Zapekané kološvárské kyslá kapusta
Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to super lahůdka.
INGREDIENCIE
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 hrnček (2,5dcl) ryža
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a korenie
- menšie klobáska
- 50 g domáci slaniny
- 400 g kyslej smotany
- 1 lyžička masti
- 100 g bieleho jogurtu
- 2,5 dcl vývaru
- 1 lyžička pretlaku
POSTUP
- Podusíme ryžu vo vode, nemusí byť úplne uvarená, pretože sa ešte bude dopékat v rúre, necháme ju vychladnúť.
- V hrnci podusíme kyslá kapusta.
- Slaninu nakrájame na kocky orestujeme na panvici, s cibuľou, mletým mäsom a pokrájanú klobásku.
- K zmesi pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie, rascu a pretlak, zalejeme vývarom, malú chvíľu podusíme.
- Hotovú zmes premiešame s ryžou.
- Pripravíme zapekaciu misu, vymažeme masťou a začneme vrstvením jednotlivých prísad.
- Kladieme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou, zalejeme bielym jogurtom, potom prikryjeme vrstvou kapusty.
- Nakoniec celé zakryjeme kyslou smotanou.
- Zapekaciu misu prikryjeme alobalom, pečieme vo vyhriatej rúre na 180 – 200 ° C 10 minút zakryté, potom odkryjeme a dopečieme 20 minút odkryté.

Objavte podobné tipy
Zapekané kyslá kapusta so slaninou a kyslou smotanou
INGREDIENCIE
- plátky kvalitné anglickej slaniny, nakrájané na tenké prúžky
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 500 g kyslej kapusty
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 250 ml kyslej smotany
- 250 g strúhaného syra Mozzarella
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 190 ° C.
- Kapusta vložíme do hrnca a varíme asi 10 minút.
- Cibuľu nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s olivovým olejom, mierne orestujeme a pridáme slaninu nakrájanú na prúžky.
- Polomäkké kapustu scedíme a zmiešame s opečenou cibuľkou a slaninou.
- Vymastíme si zapekaciu misu.
- K vychladnutej zmesi pridáme kyslú smotanu a premiešame.
- Vložíme do zapekacej misy.
- Posypeme strúhanou mozzarellou.
- Zapekáme v rúre asi 30 minút.

Zapekané kyslá kapusta s hubami
INGREDIENCIE
- 1 kilo čerstvých húb
- 1/2 šálky teplej vody
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice oleja
- 500 g kyslej kapusty
- 1/3 šálky vody
- 2 lyžice múky
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP
- Kapustu nakrájame a dusíme asi 15 minút.
- Nakrájame cibuľu na kocky, huby očistíme a pokrájame na plátky
- Rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a restujeme, pridáme pokrájané huby.
- Scedíme kapusta, premiešame s cibuľkou a hubami.
- Osolíme a okoreníme.
- Dáme do vymasteného pekáča a zapekáme asi 10 až 15 minút.

alsaské kapusta
INGREDIENCIE
- 1 lyžica masti
- 300 g údeného bôčika
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 1,5 kg kyslej kapusty, scedeného
- 3 bobkové listy
- 2 klinčeky
- 2 lyžičky borievky
- 1 lyžička celého čierneho korenia
- 350 ml rizlingu alebo iného suchého bieleho vína
- 4 údené kotlety
- 8 malých klobások, treba bavorských
- 2 bežné klobásy, mierne paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
- varené zemiaky a dijonská horčica na podávanie
POSTUP
- Bôčik nakrájame na väčšie rezance alebo malé plátky a opečte na masti dozlatista.
- Na záver pridáme cibuľu a miešame asi 3 minúty, do sklovita.
- Vmiešame kapusta, korenie a víno.
- Privedieme k varu a dve tretiny rozložíme do pekáča.
- Poukladáme kotletami a klobáskami a na to rozložíme zvyšok kapusta.
- Priklopíme a pečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 2,5 hodiny.
- Potom odklopíme, vytiahneme klobásky a mäso trochu z kapusty a pri zvýšenej teplote 200 ° C dopečieme dozlatista.
- Podávame s varenými zemiakmi a dijonskej horčice.

Kyslá kapusta môžeme veľmi dobre kombinovať s rôznymi surovinami. Výborne sa hodí k mäsu, údenine, smotane, zemiakom, cestovinám, gnocchům, ľadovcu.
Vhodné sú aj ku klobásam, ktoré môžete zavariť a pripravovať po celý rok.