Najlepšie recepty na zapečené kapusta: zemiaky, cestoviny, údené

Aj keď už kyslá kapusta nie je v slovenskej kuchyni na stole niekoľkokrát týždenne, tak je stále ešte jednou z jej dôležitých a charakteristických zložiek.

A nemusí to byť len dusená príloha k mäsu s knedle alebo zemiaky. Okrem uplatnenie v zeleninových šalátoch alebo náplniach v slanom pečive, ho môžeme pripravovať aj ako zapekané s ďalšími surovinami.

My sme pre vás pripravili najlepších 5 receptov. Poďme teda na to.

Zapekané kyslá kapusta so zemiakmi a údeným mäsom

INGREDIENCIE

  • 2 ks cibule
  • 300 g údenej krkovičky
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 lyžice oleja
  • 500 g zemiakov
  • 3 ks vajec
  • 500 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra gouda
  • soľ, korenie
  • 1/2 lyžičky mletej rasce

POSTUP

  1. Olúpanú cibuľu a údené mäso nakrájame na kocky na kocky.
  2. Dáme na panvicu s olejom a orestujeme do zlatista.
  3. Zo kapusty vytlačíme šťavu, zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky.
  4. Kapusta a zemiaky dáme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame.
  5. Polovicu zmesi dáme do vymasteného pekáča, na zemiaky s kapustou rozložíme orestovanou cibuľu s údeným mäsom a prikryjeme zvyškom zemiakov s kapustou.
  6. Vajcia dobre rozšľaháme s mliekom, pridáme rascu, štipku soli a premiešame.
  7. Mliekom zalejeme mäso s kapustou a posypeme nastrúhaným syrom.
  8. Dáme do rúry a pečieme 45 minút pri 180 ° C.

Zapekané kyslá kapusta so zemiakmi a údeným mäsom recepty.blesk.cz

Zapekané kološvárské kyslá kapusta

Kološvárské zelí může kombinací mletého masa a rýže působit poněkud podezřele a zběsile, ale chuťově je to super lahůdka.

INGREDIENCIE

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 hrnček (2,5dcl) ryža
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletej papriky
  • Soľ a korenie
  • menšie klobáska
  • 50 g domáci slaniny
  • 400 g kyslej smotany
  • 1 lyžička masti
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 2,5 dcl vývaru
  • 1 lyžička pretlaku

POSTUP

  1. Podusíme ryžu vo vode, nemusí byť úplne uvarená, pretože sa ešte bude dopékat v rúre, necháme ju vychladnúť.
  2. V hrnci podusíme kyslá kapusta.
  3. Slaninu nakrájame na kocky orestujeme na panvici, s cibuľou, mletým mäsom a pokrájanú klobásku.
  4. K zmesi pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie, rascu a pretlak, zalejeme vývarom, malú chvíľu podusíme.
  5. Hotovú zmes premiešame s ryžou.
  6. Pripravíme zapekaciu misu, vymažeme masťou a začneme vrstvením jednotlivých prísad.
  7. Kladieme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou, zalejeme bielym jogurtom, potom prikryjeme vrstvou kapusty.
  8. Nakoniec celé zakryjeme kyslou smotanou.
  9. Zapekaciu misu prikryjeme alobalom, pečieme vo vyhriatej rúre na 180 – 200 ° C 10 minút zakryté, potom odkryjeme a dopečieme 20 minút odkryté.
Tip : Můžeme servírovat s kvalitním suchým bílým vínem 12% – Rulandské šedé.

Zapekané kološvárské kyslá kapusta gurman.rimava.sk

Zapekané kyslá kapusta so slaninou a kyslou smotanou

INGREDIENCIE

  • plátky kvalitné anglickej slaniny, nakrájané na tenké prúžky
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 g strúhaného syra Mozzarella

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 190 ° C.
  2. Kapusta vložíme do hrnca a varíme asi 10 minút.
  3. Cibuľu nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s olivovým olejom, mierne orestujeme a pridáme slaninu nakrájanú na prúžky.
  4. Polomäkké kapustu scedíme a zmiešame s opečenou cibuľkou a slaninou.
  5. Vymastíme si zapekaciu misu.
  6. K vychladnutej zmesi pridáme kyslú smotanu a premiešame.
  7. Vložíme do zapekacej misy.
  8. Posypeme strúhanou mozzarellou.
  9. Zapekáme v rúre asi 30 minút.

Zapekané kyslá kapusta so slaninou a kyslou smotanou allroadsleadtothe.kitchen

Zapekané kyslá kapusta s hubami

INGREDIENCIE

  • 1 kilo čerstvých húb
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice oleja
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1/3 šálky vody
  • 2 lyžice múky
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

  1. Kapustu nakrájame a dusíme asi 15 minút.
  2. Nakrájame cibuľu na kocky, huby očistíme a pokrájame na plátky
  3. Rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a restujeme, pridáme pokrájané huby.
  4. Scedíme kapusta, premiešame s cibuľkou a hubami.
  5. Osolíme a okoreníme.
  6. Dáme do vymasteného pekáča a zapekáme asi 10 až 15 minút.

Zapekané kyslá kapusta s hubami www.cdkitchen.com

alsaské kapusta

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masti
  • 300 g údeného bôčika
  • 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 1,5 kg kyslej kapusty, scedeného
  • 3 bobkové listy
  • 2 klinčeky
  • 2 lyžičky borievky
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 350 ml rizlingu alebo iného suchého bieleho vína
  • 4 údené kotlety
  • 8 malých klobások, treba bavorských
  • 2 bežné klobásy, mierne paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
  • varené zemiaky a dijonská horčica na podávanie

POSTUP

  1. Bôčik nakrájame na väčšie rezance alebo malé plátky a opečte na masti dozlatista.
  2. Na záver pridáme cibuľu a miešame asi 3 minúty, do sklovita.
  3. Vmiešame kapusta, korenie a víno.
  4. Privedieme k varu a dve tretiny rozložíme do pekáča.
  5. Poukladáme kotletami a klobáskami a na to rozložíme zvyšok kapusta.
  6. Priklopíme a pečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 2,5 hodiny.
  7. Potom odklopíme, vytiahneme klobásky a mäso trochu z kapusty a pri zvýšenej teplote 200 ° C dopečieme dozlatista.
  8. Podávame s varenými zemiakmi a dijonskej horčice.

alsaské kapusta cookaround.com

Kyslá kapusta môžeme veľmi dobre kombinovať s rôznymi surovinami. Výborne sa hodí k mäsu, údenine, smotane, zemiakom, cestovinám, gnocchům, ľadovcu.

Vhodné sú aj ku klobásam, ktoré môžete zavariť a pripravovať po celý rok.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.