Najlepšie recepty na pečené zemiaky z rúry. Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov

Tiež ste milovníci tejto škrobnatej zeleniny?

Potom ste tu správne!

Pripravili sme si pre vás zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať.

Mysleli sme aj na vegetariánov a tak tu nájdete aj zemiaky so šampiňónmi, brokolicou či karfiolom, ktoré sú úplne bez mäsa.

Dobrú chuť!

Zapekané zemiaky so šampiňónmi

Zemiaky v kombinácii so šampiňónmi, čedarom, mozarellou a smotanovou zmesou, to všetko zapečené v rúre, vytvára jednoduchú lahôdku, na ktorej si pochutí celá rodina.

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov, olúpaných a na plátky
  • 250 g šampiňónov portobello
  • 1 a 1/2 šálky strúhanej mozzarelly
  • 170 g strúhaného čedaru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1/3 šálky majonézy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • lyžička drveného tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte tukom zapekaciu misu.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte obe smotany, majonézu, drvený cesnak, soľ a korenie.
  3. Zemiaky a huby nakrájajte na tenké plátky.
  4. Na dno zapekacej misy vlejte časť smotanovej zmesi a na ňu naskladajte polovicu zemiakov.
  5. Na zemiaky dajte polovicu húb, polovicu mozzarelly a čedaru.
  6. Osoľte, okoreňte a posypte tymianom.
  7. Rovnako poskladajte ďalšiu vrstvu z druhej polovice ingrediencií.
  8. Celé potom zalejte smotanovou zmesou.
  9. Pečte 60-70 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  10. Akonáhle sú zapekané zemiaky so šampiňónmi mäkké, vytiahnite ich z rúry.
  11. Pri servírovaní ich môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo vňaťou z jarnej cibuľky.
Zemiaky z rúry so šampiňónmi a syrom posypané jarnou cibuľkou v zapekacej mise.
www.willcookforsmiles.com

Pečené zemiaky s karfiolom

Tento pokrm je veľmi jednoduchý, krémový, s množstvom syra a je vhodný buď ako samostatné jedlo alebo ako perfektná príloha k mäsu.

Ingrediencie

  • karfiol s hmotnosťou cca 700 g, nakrájaný na malé ružičky
  • 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 a ½ šálky teplého mlieka
  • ½ šálky nastrúhaného syra Gruyere
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • 1/3 šálky panko strúhanky
  • 1 a ¼ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Priveďte veľký hrniec vody do varu.
  3. Pridajte 1 čajovú lyžičku soli, ružičky karfiolu a zemiakov a varte na strednom ohni po dobu 7 minút.
  4. Sceďte.
  5. V strednej panvici na strednom ohni rozpustite 2 lyžice masla, pridajte múku a premiešajte.
  6. Za stáleho miešania pridajte teplé mlieko a miešajte, kým omáčka nezhustne.
  7. Zložte panvicu zo sporáka.
  8. Pridajte zvyšnú ¼ lyžičku soli, korenie, ¼ šálky syra Gruyere, parmezán a muškátový oriešok.
  9. Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac soli.
  10. Preložte karfiol a zemiaky do pekáča s rozmermi 20 x 28 cm.
  11. Zalejte omáčkou a opatrne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  12. Zasypte pánko strúhankou a zvyšnú ¼ šálky Gruyere a pokvapkajte 2 lyžicami rozpusteného masla.
  13. Pečte 25 až 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
  14. Na posledné 2 – 3 minúty zapnite funkciu grilu, aby vrchná časť krásne zozlatla.
  15. Ihneď podávajte.
Zapekané zemiaky s karfiolom a syrom v pekáči naberané lyžicou.
www.lavenderandmacarons.com

Zapečené zemiaky s údeninou

Zemiaky s klobásou sú obľúbeným jedlom mnohých ľudí, tak ho nezabudnite vyskúšať aj vy! Čedar dodá pokrmu delikátnu chuť.

INGREDIENCIA

  • 500 g vašej obľúbenej klobásy
  • 4 veľké zemiaky, na 1 cm kocky
  • 2 lyžice jemne sekanej cibule
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 3 lyžice mletého oleja
  • 1 šálka strúhaného čedaru
  • 1 lyžička olivového oleja na potretie alobalu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Plech alebo zapekaciu misu vyložte alobalom a potrite trochou olivového oleja.
  3. Nakrájajte klobásu na 0,5 cm kolieska.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte klobásu, zemiaky na kocky, soľ, olivový olej a sušený cesnak.
  5. Všetko dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie pokryli olejom.
  6. Zmes z misy premiestnite a rozprestrite na alobalom vyložený plech a posypte paprikou.
  7. Pečte 30-40 minút a po 15 minútach zemiaky premiešajte, aby sa dobre prepiekli a čo najviac chytili zlatú farbu.
  8. Akonáhle sú zemiaky mäkké, vytiahnite plech z rúry a posypte rovnomerne čedarom.
  9. Vráťte do rúry zapiecť ešte na 5 minút.
  10. Hneď ako je syr rozpustený, sú zapekané zemiaky s údeninou hotové.
  11. Vyberieme ich z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať.
Zemiaky z rúry nakrájané na kocky s údenininou a cibuľou v alobalu.
www.cabotcheese.coop

Zemiaky z rúry s cuketou

Tento recept je krémový, s poriadnym množstvom syra a korenia, ktoré mu dodávajú veľa chuti. Doba prípravy je krátka a väčšinu práce odvedie rúra.

INGREDIENCIA

  • 2 cukety
  • 4-5 zlatých zemiakov Yukon
  • 2 šálky silnej smotany
  • 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky korenia alebo podľa chuti
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • 1 a 2/3 šálky parmezánu
  • nasekaná pažítka na ozdobu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Pomocou ostrého noža nakrájajte cukety na kolieska.
  3. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kolieska.
  4. Zmiešajte smotanu so soľou, korením, provensálskym korením, cesnakom a cibuľou a 1 šálkou parmezánu.
  5. Nakrájané cukety a zemiaky naaranžujte do pekáča s rozmermi 23 × 33 cm.
  6. Krémovú zmes rovnomerne nalejte do pekáča a pridajte zvyšný parmezán.
  7. Pečte odkryté po dobu 35-40 minút, alebo kým pokrm nebude hore krásne hnedý.
Zapekané zemiakové plátky s cuketou v pekáči s vareškou.
www.cravinghomecooked.com

Ak vám nevadí si trochu zahrešiť, vyskúšajte aj naše recepty na vyprážané zemiaky .

Zapekané zemiaky s kuracím mäsom

Marinované kuracie prsia zapečené so zemiakmi a šampiňónmi sú skvelé, jednoduché jedlo, ktoré si hravo pripravíte pre nečakaných hostí alebo len tak na rodinný obed.

INGREDIENCIA

  • 4 kuracie prsia s kožou
  • 8 malých alebo 4 stredné zemiaky (ošúpané)
  • 8 stredne veľkých šampiňónov
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • 1 lyžica čerstvého, jemne sekaného rozmarínu
  • 1 lyžička soli
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička drvené červené čiže papričky

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 220°C.
  2. V hrnci priveďte jemne osolenú vodu do varu.
  3. Vložte do nej olúpané celé zemiaky a nechajte asi 8 minút povariť.
  4. Potom vodu zlejte a zemiaky nechajte trochu vychladnúť.
  5. Menšie zemiaky prepoľte, väčšie zemiaky pokrájajte na štvrtky.
  6. V strednej mise zmiešajte rozmarín, drvenú čiže papričku, soľ, cesnak, 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu citrónovej šťavy.
  7. V tejto zmesi dôkladne obaľte kuracie prsia.
  8. Vezmite si panvicu, ktorá sa ideálne môže dať aj do rúry, rozohrejte na nej olej a kuracie prsia na nej položte kožou dole a smažte 5 minút.
  9. Potom prsia otočte kožou nahor, pridajte zemiaky, šampiňóny, vetvičky rozmarínu a zvyšok zmesi, v ktorej ste obaľovali mäso.
  10. Pridajte ešte dve lyžice olivového oleja a 2 lyžice balzamikového octu.
  11. Vložte do rúry a pečte nezakryté asi 20 minút, až sa na kurčaťu urobí zlatohnedá kôrka.
  12. Zapekané zemiaky s mäsom sú hotové, vytiahnite ich z rúry a pred servírovaním nechajte chvíľu vychladnúť.
Zemiaky z rúry s mäsom a hubami ozdobené tymianom.
www.ifoodblogger.com

Inšpirujte sa tiež našimi receptami na zemiaky po francúzsku . Je to obľúbená lahôdka a navyše veľmi jednoduchá na prípravu!

Tradičná macedónska musaka

Jednoduchý recept z mletého hovädzieho mäsa, korenia a zemiakov. Tento tradičný macedónsky recept uspokojí aj tých najnáročnejších stravníkov, pretože chutí jednoducho božsky!

Ingrediencie

  • 6 zemiakov, olúpaných, nakrájaných na 0,6 cm okrúhle plátky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica mletého cesnaku
  • 1 čajová lyžička papriky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 vajcia
  • 2 šálky mlieka

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Varte nakrájané zemiaky vo vriacej osolenej vode po dobu 5 minút; sceďte pod studenou vodou a okamžite ochlaďte.
  3. Dajte bokom.
  4. Na panvici zohrejte na strednom ohni olivový olej a pridajte cibuľu; restujte 2 minúty.
  5. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso, rozdrvte a restujte do zhnednutia asi 5 minút.
  6. Primiešajte cesnak.
  7. Pridajte paradajkový pretlak a miešajte, kým nebude úplne zapracovaný.
  8. Hovädzie mäso dochuťte paprikou, soľou a čiernym korením.
  9. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  10. Odoberte z tepla a odložte bokom.
  11. Vymažte pekáč 33 x 23 cm.
  12. Na pripravený pekáč navrstvite 1/3 nakrájaných zemiakov na dno.
  13. Zemiaky doplňte polovicou zmesi mletého hovädzieho mäsa.
  14. Na hovädzie mäso poukladajte 1/3 plátkov zemiakov.
  15. Pridajte zostávajúcu hovädziu zmes a na vrch dajte poslednú vrstvu zemiakov.
  16. Dajte bokom.
  17. V samostatnej miske rozšľahajte vajcia, potom zašľahajte mlieko, soľ a korenie.
  18. Pokračujte v šľahaní, kým nebude všetko dôkladne spojené.
  19. Nalejte zmes do pekáča.
  20. Pečte po dobu 45 až 55 minút, alebo kým nebudú zemiaky krásne zlatohnedé.
  21. Pred krájaním a podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
Zemiaky z rúry s mletým mäsom po macedónsku v pekáči s vareškou.
www.diethood.com

Zemiaky sa hodia ako príloha k množstvu pokrmov a nie každý preferuje pečené. Pre tých je tu článok okrem iného o príprave dusených či varených zemiakov .

Pečené zemiaky s brokolicou a čedarom

Obzvláštnite si pečené zemiaky brokolicou a čedarom a pripravte si tak chutnú večeru, ktorú ocenia aj vaše deti.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky nahrubo strúhaných surových zemiakov
  • 1/4 šálky nastrúhanej cibule
  • 2 lyžice oleja
  • 3 lyžice masla
  • 1 šálka jemne nasekanej cibule
  • 1 veľký prelisovaný strúčik cesnaku
  • 4 šálky brokolicových ružičiek
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ, korenie
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného čedaru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajíčka
  • paprika

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Dajte nastrúhané zemiaky na papierovú kuchynskú utierku a snažte sa ich čo najviac osušiť.
  3. V strednej mise zmiešajte zemiaky s nastrúhanou cibuľou.
  4. Zapekaciu alebo koláčovú misu dobre vymažte olejom a rozprestrite do nej rovnomerne zemiakovú zmes.
  5. Pečte 20 minút.
  6. Potom vytiahnite z rúry a stlmte teplotu na 190 °C.
  7. Upečené zemiaky potrite olejom a vráťte ešte asi na 5 minút do rúry.
  8. Nechajte ich tam tak dlho, kým nezačnú byť zhora hnedé a chrumkavé.
  9. Vytiahnite zemiaky z rúry a dajte ich bokom.
  10. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a pridajte nasekanú cibuľku.
  11. Často miešajte a smažte asi 5 minút, cibuľka by nemala byť príliš tmavá.
  12. Pridajte brokolicu, sušený tymián, čerstvú bazalku, soľ a korenie.
  13. Premiešajte a smažte asi 8 minút na nízkej teplote.
  14. Pridajte cesnak a za stáleho miešania smažte ešte 1-2 minúty.
  15. Cesnak nesmie zhnednúť.
  16. Zložte panvicu z ohňa.
  17. Zemiaky v zapekacej mise posypte polovicou strúhaného čedaru, prelejte zeleninovou zmesou z panvice a všetko zasypte druhou polovicou syra.
  18. Zmiešajte v miske vajíčka s mliekom a rovnomerne ich rozlejte na hornú vrstvu syra.
  19. Posypte paprikou a dajte piecť na 35-40 minút.
  20. Zapekané zemiaky s brokolicou vytiahnite z rúry, nechajte 10 minút odpočinúť a servírujte ich posypané čerstvou bazalkou.
Zemiaky z rúry s brokolicou servírované na tanieriku s vidličkou.
www.lemonsandlavender.com

Zemiaky z rúry so syrom

Kto by nemiloval syr! A čo také zemiaky zapečené s hromadou lahodného syra a posypané čerstvým tymianom? Mňam!

INGREDIENCIA

  • 1,5 kg zemiakov
  • 160 ml mlieka
  • 185 ml smotany na šľahanie
  • 1/3 šálky majonézy
  • 1 a 1/2 lyžičky čerstvého tymiánu
  • 2 veľké prelisované strúčiky cesnaku
  • 3/4 lyžičky soli
  • čierne korenie
  • 200 g strúhaného syra
  • 100 g strúhanej mozzarelly

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky necelé 2 cm.
  3. Nakrájané zemiaky dajte do väčšej misy a pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem mozzarelly.
  4. Premiešajte a rozprestrite do zapekacej misy.
  5. Prikryte alobalom a pečte 60 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  6. Zložte alobal, posypte mozzarellou a dajte ešte na 25 minút zapiecť dozlatista.
  7. Syrové zemiaky vyberte z rúry a nechajte chvíľu oddýchnuť.
  8. Servírovať ich môžete posypané tymiánom.
Zemiaky z rúry so syrom v zapekacej mise.
www.recipetineats.com

Výbornou a jednoduchou prílohou sú aj naše recepty na zemiaky na šťouchačku , ktoré stoja za to vyskúšať!

Zapekané zemiaky s kapustou

Zemiaky s kyslou kapustou sú príjemná klasika, ktorá sa nikdy neomrzí. Vyskúšajte aj náš recept, ktorý si určite obľúbite.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky šunky nakrájané na kocky
  • 1 stredná cibuľa jemne nasekaná
  • 3 lyžice masla alebo oleja
  • 1 lyžička papriky
  • 1 kg varených zemiakov na plátky
  • 800 g kyslej kapusty
  • soľ a korenie
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice mlieka
  • 2 šálky strúhaného syra (čedar, ementál…)

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Osmažte na masle alebo oleji šunku s cibuľkou.
  3. Cibuľku osmažte pokiaľ nezosklovatí.
  4. Pridajte kapustu a papriku a dobre premiešajte.
  5. Na dno zapekacej misy vyskladajte polovicu zemiakov.
  6. Osoľte a okoreňte.
  7. Na zemiaky navrstvite zmes šunky s kapustou.
  8. Prekryte zvyškom zemiakov. Osoľte a okoreňte.
  9. Rozšľahajte vajíčka s mliekom a prelejte nimi zemiaky.
  10. Všetko posypte strúhaným syrom.
  11. Pečieme 25-30 minút.
  12. Pred podávaním necháme zemiaky chvíľu vychladiť.
Zemiaky z rúry s kapustou v zapekacej miske.
www.stylishcuisine.com

Chutili vám naše recepty na zapečené zemiaky ako hlavný chod? Ak hľadáte skôr zemiakové prílohy, navštívte náš ďalší článok s receptami na zemiakové prílohy .

A ako sa zemiaky podarili vám? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.