U nás asi najobľúbenejšie zapekané zemiaky sú francúzske zemiaky . Predvarené zemiaky krájame na plátky a na plechu ich kombinujeme najčastejšie s údeninou a prelievame rozšľahanými vajcami.
Túto jednoduchú klasiku ale v dnešných receptoch nenájdete. Pripravili sme si pre vás zaujímavé varianty prípravy zapekaných zemiakov, ktoré určite stoja za to vyskúšať.
Pamätali sme tiež na vegetariánov a tak tu nájdete aj recept na zapekané zemiaky so šampiňónmi alebo zapekané zemiaky so syrom či brokolicou, ktoré sú úplne bez mäsa.
Zapekané zemiaky so šampiňónmi
soľ, korenie
- 1 kg zemiakov, olúpaných a na plátky
- 250 g šampiňónov portobello
- 1 a 1/2 šálky strúhanej mozzarelly
- 170 g strúhaného čedaru
- 500 ml smotany na šľahanie
- Zapekané zemiaky s kapustou
- 1/3 šálky majonézy
- 2-3 vetvičky tymianu
- lyžička drveného tymiánu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
{_130_}
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte tukom zapekaciu misu.
- Vo väčšej mise zmiešajte obe smotany, majonézu, drvený cesnak, soľ a korenie.
- Hotový recept na zapekané zemiaky s kapustou
- Na dno zapekacej misy vlejte časť smotanovej zmesi a na ňu naskladajte polovicu zemiakov.
- Na zemiaky dajte polovicu húb, polovicu mozzarelly a čedaru. Osoľte, okoreňte a posypte tymiánom.
- Rovnako poskladajte ďalšiu vrstvu z druhej polovice ingrediencií. Celé potom zalejte smotanovou zmesou.
- Pečte 60-70 minút, kým zemiaky nezmäknú. Akonáhle sú zapekané zemiaky so šampiónmi mäkké, vytiahnite ich z rúry.
- Pri servírovaní ich môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo vňaťou z jarnej cibuľky.

1 lyžička sušeného cesnaku
soľ, korenie
- 500 g Vašej obľúbenej klobásy
- 4 veľké zemiaky, na 1 cm kocky
- Predhrejte rúru na 200 ° C.
- 3/4 lyžičky soli
- 1 šálka strúhaného čedaru
- 1 lyžička mletej papriky
- 3 lyžice mletého oleja
- Zapekané zemiaky s údeninou
- 1 lyžička olivového oleja na potretie alobalu
{_130_}
- Predhrejte rúru na 200 ° C. Plech alebo zapekaciu misu vyložte alobalom a potrite trochou olivového oleja.
- Nakrájajte klobásu na 0,5 cm kolieska. Vo veľkej mise zmiešajte klobásu, zemiaky na kocky, soľ, olivový olej a sušený cesnak.
- Všetko dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie pokryli olejom.
- Rozšľahajte vajíčka s mliekom a prelejte nimi zemiaky. Všetko posypte strúhaným syrom.
- Pečte 30-40 minút a po 15 minútach zemiaky premiešajte, aby sa dobre prepiekli a čo najviac chytili zlatú farbu.
- Akonáhle sú zemiaky mäkké, vytiahnite plech z rúry a posypte rovnomerne čedar.
- Vráťte do rúry zapiecť ešte na 5 minút. Akonáhle je syr rozpustený, sú zapekané zemiaky s údeninou hotové.
- Vyberieme ich z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať.

Zapekané zemiaky s mäsom
soľ, korenie
- 4 kuracie prsia s kožou
- Hotový recept na zapekané zemiaky so syrom
- 8 stredne veľkých šampiňónov
- 1 lyžička papriky
- Hotový recept na zapekané zemiaky s brokolicou
- 1,5 kg zemiakov
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 4 lyžice olivového oleja
- Zapekané zemiaky so syrom
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 lyžička drvené červené čili papričky
{_130_}
- 2 lyžice jemne sekané cibule
- V hrnci priveďte jemne osolenú vodu do varu. Vložte do nej olúpané celé zemiaky a nechajte asi 8 minút povariť. Potom vodu zlejte a zemiaky nechajte trocha vychladnúť. Menšie zemiaky prepolí, väčšie zemiaky pokrájajte na štvrtky.
- V strednej mise zmiešajte rozmarín, drvenú chilli papričku, soľ, cesnak, 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu citrónovej šťavy. V tejto zmesi dôkladne obaľte kuracie prsia.
- Vezmite si panvicu, ktorá sa ideálne môže dať aj do rúry, rozohrejte na nej olej a kuracie prsia na nej položte kožou dole a smažte 5 minút.
- Potom prsia otočte kožou nahor, pridajte zemiaky, šampiňóny, vetvičky rozmarínu a zvyšok zmesi, v ktorej ste obaľovali mäso.
- Pridajte ešte dve lyžice olivového oleja a 2 lyžice balzamikového octu.
- Vložte do rúry a pečte nezakryté asi 20 minút, až sa na kurčaťu urobí zlatohnedá kôrka.
- Zapekané zemiaky s mäsom sú hotové, vytiahnite ich z rúry a pred servírovaním nechajte chvíľu vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Zapekané zemiaky s brokolicou
soľ, korenie
- Hotový recept na zapekané zemiaky s údeninou
- 1/4 šálky nastrúhanej cibule
- 2 lyžice oleja
- 4 lyžice mlieka
- 1 šálka jemne nasekané cibule
- 1 veľký prelisovaný strúčik cesnaku
- 4 šálky brokolicových ružičiek
- 3 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- 2 vajíčka
- 1 a 1/2 šálky strúhaného čedaru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- POSTUP
{_130_}
- Predhrejte rúru na 220 ° C.
- Dajte nastrúhané zemiaky na papierovú kuchynskú utierku a snažte sa ich čo najviac osušiť.
- V strednej mise zmiešajte zemiaky s nastrúhanou cibuľou. Zapekaciu alebo koláčovú misu dobre vymažte olejom a rozprestrite do nej rovnomerne zemiakovú zmes. Pečte 20 minút.
- Potom vytiahnite z rúry a stlmte teplotu na 190 ° C. Upečené zemiaky potrite olejom a vráťte ešte asi na 5 minút do rúry.
- Nechajte ich tam tak dlho, kým nezačnú byť zhora hnedé a chrumkavé. Vytiahnite zemiaky z rúry a dajte ich bokom.
- Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a pridajte nasekanú cibuľku. Často miešajte a smažte asi 5 minút, cibuľka by nemala byť príliš tmavá.
- Pridajte brokolicu, sušený tymián, čerstvú bazalku, soľ a korenie. Premiešajte a smažte asi 8 minút na nízkej teplote.
- Zapekané zemiaky s brokolicou vytiahnite z rúry, nechajte 10 minút odpočinúť a servírujte je posypané čerstvou bazalkou.
- Zemiaky v zapekacej mise posypte polovicou strúhaného čedaru, prelejte zeleninovou zmesou z panvice a všetko zasypte druhou polovicou syra.
- Zmiešajte v miske vajíčka s mliekom a rovnomerne je rozlejte na hornú vrstvu syra. Posypte paprikou a dajte piecť na 35-40 minút.
- Pridajte cesnak a za stáleho miešania smažte ešte 1-2 minúty. Cesnak nesmie zhnednúť. Zložte panvicu z ohňa.

1 lyžica citrónovej šťavy
soľ, korenie
- čierne korenie
- soľ a korenie
- 185 ml smotany na šľahanie
- 1/3 šálky majonézy
- 1 a 1/2 lyžičky čerstvého tymiánu
- 2 veľké prelisované strúčiky cesnaku
- 3 lyžice masla
- 160 ml mlieka
- 200 g strúhaného syra
- 100 g strúhanej mozzarelly
{_130_}
- Predhrejte rúru na 180 ° C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky necelé 2 cm.
- Nakrájané zemiaky dajte do väčšej misy a pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem mozzarelly.
- Premiešajte a rozprestrite do zapekacej misy. Prikryte alobalom a pečte 60 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Zložte alobal, posypte mozzarellou a dajte ešte na 25 minút zapiecť do zlatista.
- Zapekané zemiaky so syrom, vyberte z rúry a nechajte chvíľu odpočinúť. Servírovať ich môžete posypané tymianom.

zapekané zemiaky so syrom
soľ, korenie
- 2 šálky šunky nakrájané na kocky
- 1 stredná cibuľa jemne nasekaná
- 3 lyžice masla alebo oleja
- 1/2 šálky mlieka
- 1 kg varených zemiakov na plátky
- francúzske zemiaky
- INGREDIENCIE
- paprika
- 1 lyžička soli
- 2 šálky strúhaného syra (čedar, ementál …)
{_130_}
- Predhrejte rúru na 180 ° C. Osmažte na masle alebo oleji šunku s cibuľkou. Cibuľku osmažte kým dosklovita. Pridajte kapustu a papriku a dobre premiešajte.
- Na dno zapekacej misy vyskladajte polovicu zemiakov. Osoľte a okoreňte.
- Na zemiaky navrstvite zmes šunky s kapustou. Prekryte zvyškom zemiakov. Osoľte a okoreňte.
- Zmes z misy premiestnite a rozprestrite na alobalom vyložený plech a posypte paprikou.
- Zapekané zemiaky s kapustou pečieme 25-30 minút. Pred podávaním necháme zemiaky chvíľu vychladiť.

Šampiňóny portobello sú dnes v supermarketoch bežne dostupné. Ak je však nezoženiete, pokojne ich nahraďte klasickými šampiňóny.
Chutili vám zapekané zemiaky ako hlavný chod? Ak hľadáte skôr zemiakové prílohy, navštívte náš ďalší článok s receptami na zemiakové prílohy .