Najlepšie recepty na zapečené zemiaky

U nás asi najobľúbenejšie zapekané zemiaky sú francúzske zemiaky . Predvarené zemiaky krájame na plátky a na plechu ich kombinujeme najčastejšie s údeninou a prelievame rozšľahanými vajcami.

Túto jednoduchú klasiku ale v dnešných receptoch nenájdete. Pripravili sme si pre vás zaujímavé varianty prípravy zapekaných zemiakov, ktoré určite stoja za to vyskúšať.

Pamätali sme tiež na vegetariánov a tak tu nájdete aj recept na zapekané zemiaky so šampiňónmi alebo zapekané zemiaky so syrom či brokolicou, ktoré sú úplne bez mäsa.

Zapekané zemiaky so šampiňónmi

INGREDIENCIE

  • 1 kg zemiakov, olúpaných a na plátky
  • 250 g šampiňónov portobello
  • 1 a 1/2 šálky strúhanej mozzarelly
  • 170 g strúhaného čedaru
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1/3 šálky majonézy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • lyžička drveného tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte tukom zapekaciu misu.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte obe smotany, majonézu, drvený cesnak, soľ a korenie.
  3. Zemiaky a huby nakrájame na tenké plátky.
  4. Na dno zapekacej misy vlejte časť smotanovej zmesi a na ňu naskladajte polovicu zemiakov.
  5. Na zemiaky dajte polovicu húb, polovicu mozzarelly a čedaru. Osoľte, okoreňte a posypte tymiánom.
  6. Rovnako poskladajte ďalšiu vrstvu z druhej polovice ingrediencií. Celé potom zalejte smotanovou zmesou.
  7. Pečte 60-70 minút, kým zemiaky nezmäknú. Akonáhle sú zapekané zemiaky so šampiónmi mäkké, vytiahnite ich z rúry.
  8. Pri servírovaní ich môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo vňaťou z jarnej cibuľky.

Hotový recept na zapekané zemiaky so šampiónmi willcookforsmiles.com

Zapekané zemiaky s údeninou

INGREDIENCIE

  • 500 g Vašej obľúbenej klobásy
  • 4 veľké zemiaky, na 1 cm kocky
  • 2 lyžice jemne sekané cibule
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 3 lyžice mletého oleja
  • 1 šálka strúhaného čedaru
  • 1 lyžička olivového oleja na potretie alobalu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200 ° C. Plech alebo zapekaciu misu vyložte alobalom a potrite trochou olivového oleja.
  2. Nakrájajte klobásu na 0,5 cm kolieska. Vo veľkej mise zmiešajte klobásu, zemiaky na kocky, soľ, olivový olej a sušený cesnak.
  3. Všetko dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie pokryli olejom.
  4. Zmes z misy premiestnite a rozprestrite na alobalom vyložený plech a posypte paprikou.
  5. Pečte 30-40 minút a po 15 minútach zemiaky premiešajte, aby sa dobre prepiekli a čo najviac chytili zlatú farbu.
  6. Akonáhle sú zemiaky mäkké, vytiahnite plech z rúry a posypte rovnomerne čedar.
  7. Vráťte do rúry zapiecť ešte na 5 minút. Akonáhle je syr rozpustený, sú zapekané zemiaky s údeninou hotové.
  8. Vyberieme ich z rúry, necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať.

Hotový recept na zapekané zemiaky s údeninou bakeatmidnite.com

Zapekané zemiaky s mäsom

INGREDIENCIE

  • 4 kuracie prsia s kožou
  • 8 malých alebo 4 stredné zemiaky (olúpané)
  • 8 stredne veľkých šampiňónov
  • 2-3 vetvičky tymianu
  • 1 lyžica čerstvého, jemne sekaného rozmarínu
  • 1 lyžička soli
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička drvené červené čili papričky

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 220 ° C.
  2. V hrnci priveďte jemne osolenú vodu do varu. Vložte do nej olúpané celé zemiaky a nechajte asi 8 minút povariť. Potom vodu zlejte a zemiaky nechajte trocha vychladnúť. Menšie zemiaky prepolí, väčšie zemiaky pokrájajte na štvrtky.
  3. V strednej mise zmiešajte rozmarín, drvenú chilli papričku, soľ, cesnak, 2 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu citrónovej šťavy. V tejto zmesi dôkladne obaľte kuracie prsia.
  4. Vezmite si panvicu, ktorá sa ideálne môže dať aj do rúry, rozohrejte na nej olej a kuracie prsia na nej položte kožou dole a smažte 5 minút.
  5. Potom prsia otočte kožou nahor, pridajte zemiaky, šampiňóny, vetvičky rozmarínu a zvyšok zmesi, v ktorej ste obaľovali mäso.
  6. Pridajte ešte dve lyžice olivového oleja a 2 lyžice balzamikového octu.
  7. Vložte do rúry a pečte nezakryté asi 20 minút, až sa na kurčaťu urobí zlatohnedá kôrka.
  8. Zapekané zemiaky s mäsom sú hotové, vytiahnite ich z rúry a pred servírovaním nechajte chvíľu vychladnúť.

Hotový receptana zapekané zemiaky s mäsom ifoodblogger.com

Zapekané zemiaky s brokolicou

INGREDIENCIE

  • 2 šálky nahrubo strúhaných surových zemiakov
  • 1/4 šálky nastrúhanej cibule
  • 2 lyžice oleja
  • 3 lyžice masla
  • 1 šálka jemne nasekané cibule
  • 1 veľký prelisovaný strúčik cesnaku
  • 4 šálky brokolicových ružičiek
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • soľ, korenie
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného čedaru
  • 1/2 šálky mlieka
  • 2 vajíčka
  • paprika

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 200 ° C.
  2. Dajte nastrúhané zemiaky na papierovú kuchynskú utierku a snažte sa ich čo najviac osušiť.
  3. V strednej mise zmiešajte zemiaky s nastrúhanou cibuľou. Zapekaciu alebo koláčovú misu dobre vymažte olejom a rozprestrite do nej rovnomerne zemiakovú zmes. Pečte 20 minút.
  4. Potom vytiahnite z rúry a stlmte teplotu na 190 ° C. Upečené zemiaky potrite olejom a vráťte ešte asi na 5 minút do rúry.
  5. Nechajte ich tam tak dlho, kým nezačnú byť zhora hnedé a chrumkavé. Vytiahnite zemiaky z rúry a dajte ich bokom.
  6. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a pridajte nasekanú cibuľku. Často miešajte a smažte asi 5 minút, cibuľka by nemala byť príliš tmavá.
  7. Pridajte brokolicu, sušený tymián, čerstvú bazalku, soľ a korenie. Premiešajte a smažte asi 8 minút na nízkej teplote.
  8. Pridajte cesnak a za stáleho miešania smažte ešte 1-2 minúty. Cesnak nesmie zhnednúť. Zložte panvicu z ohňa.
  9. Zemiaky v zapekacej mise posypte polovicou strúhaného čedaru, prelejte zeleninovou zmesou z panvice a všetko zasypte druhou polovicou syra.
  10. Zmiešajte v miske vajíčka s mliekom a rovnomerne je rozlejte na hornú vrstvu syra. Posypte paprikou a dajte piecť na 35-40 minút.
  11. Zapekané zemiaky s brokolicou vytiahnite z rúry, nechajte 10 minút odpočinúť a servírujte je posypané čerstvou bazalkou.

Hotový recept na zapekané zemiaky s brokolicou lemonsandlavender.com

Zapekané zemiaky so syrom

INGREDIENCIE

  • 1,5 kg zemiakov
  • 160 ml mlieka
  • 185 ml smotany na šľahanie
  • 1/3 šálky majonézy
  • 1 a 1/2 lyžičky čerstvého tymiánu
  • 2 veľké prelisované strúčiky cesnaku
  • 3/4 lyžičky soli
  • čierne korenie
  • 200 g strúhaného syra
  • 100 g strúhanej mozzarelly

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky necelé 2 cm.
  2. Nakrájané zemiaky dajte do väčšej misy a pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem mozzarelly.
  3. Premiešajte a rozprestrite do zapekacej misy. Prikryte alobalom a pečte 60 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  4. Zložte alobal, posypte mozzarellou a dajte ešte na 25 minút zapiecť do zlatista.
  5. Zapekané zemiaky so syrom, vyberte z rúry a nechajte chvíľu odpočinúť. Servírovať ich môžete posypané tymianom.

Hotový recept na zapekané zemiaky so syrom recipetineats.com

Zapekané zemiaky s kapustou

INGREDIENCIE

  • 2 šálky šunky nakrájané na kocky
  • 1 stredná cibuľa jemne nasekaná
  • 3 lyžice masla alebo oleja
  • 1 lyžička papriky
  • 1 kg varených zemiakov na plátky
  • 800 g kyslej kapusty
  • soľ a korenie
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice mlieka
  • 2 šálky strúhaného syra (čedar, ementál …)

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 180 ° C. Osmažte na masle alebo oleji šunku s cibuľkou. Cibuľku osmažte kým dosklovita. Pridajte kapustu a papriku a dobre premiešajte.
  2. Na dno zapekacej misy vyskladajte polovicu zemiakov. Osoľte a okoreňte.
  3. Na zemiaky navrstvite zmes šunky s kapustou. Prekryte zvyškom zemiakov. Osoľte a okoreňte.
  4. Rozšľahajte vajíčka s mliekom a prelejte nimi zemiaky. Všetko posypte strúhaným syrom.
  5. Zapekané zemiaky s kapustou pečieme 25-30 minút. Pred podávaním necháme zemiaky chvíľu vychladiť.

Hotový recept na zapekané zemiaky s kapustou quick-german-recipes.com

Šampiňóny portobello sú dnes v supermarketoch bežne dostupné. Ak je však nezoženiete, pokojne ich nahraďte klasickými šampiňóny.

Chutili vám zapekané zemiaky ako hlavný chod? Ak hľadáte skôr zemiakové prílohy, navštívte náš ďalší článok s receptami na zemiakové prílohy .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.